Fender Jaguar a Jazzmaster

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
karel-d

Re: Fender Jaguar a Jazzmaster

Příspěvek od karel-d »

zaza_3121 píše:Dotaz: jak mám vytáhnout tremolo bar? Tahal jsem silou a pořád nejde vyndat..
Vyšroubovat nejde?
Fender Std. Strat, Laney CUB12
Adonis Jazz Bass, Roland CB-30
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

karel-d píše:
zaza_3121 píše:Dotaz: jak mám vytáhnout tremolo bar? Tahal jsem silou a pořád nejde vyndat..
Vyšroubovat nejde?
Není šroubovací..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Dneska jsem narazil na Fender Select Jazzmaster a přestože s původníma JM to moc společného nemá, tak musím říct, že minimálně vizuálně se mi opravdu líbí...

Obrázek

Obrázek
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
karel-d

Příspěvek od karel-d »

zaza_3121 píše:Není šroubovací..
A nejde uvnitř toho tremola uvolnit něco, co ji drží?

EDIT: Tady jsem našel fotku, kde je ukázané, jak to vypadá vevnitř. http://guitarcenter.lithium.com/legacyf ... nnards.jpg
Fender Std. Strat, Laney CUB12
Adonis Jazz Bass, Roland CB-30
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Včera jsem taky pořídil Mascis model... od sousedů z Německa. Ještě je brzy něco hodnotit, ale první dojmy bejvaj důležitý, takaže:
Vypadá dobře, ale ten pickguard asi dlouho nesnesu, myslím že ho nahradím vínovým nebo černým, tohle se ke mě nějak nehodí. Krk - hodně příjemnej. Hmatník - tady nevim, dostal jsem kus, kterej má výraznou kresbu, čili se mi hmatníkem vine tmavá line obklopená světleším palisandrem... vceku zajímavý, někdo by to asi nesnesl, já to beru spíš osudově :). Hraje se na ní výborně, ty tovární 9-ky mi tady až tak nevadí, přesto struny plavou pod rukama, což má za následek horší ladění, než který mívám s jedenáctkama... Ke zvuku se zatím vyjadřovat nebudu. Nejhorší zprávou je, že struna G se nedá vyladit v oktávě, zatímco ostatní seřídím jednoduš s perfektním výsledkem, tak géčko je stále trochu mimo, což dělá značnou neplechu, není to kritické, je možný, že až zkusím 11-ky tak se to zlepší, nicméně mne to dost zklamalo.
Další velká vítka se týká tremola... co to ku*va má bejt??? Nemá to závit, takže je potřeba zatlačit dolů, jenže pak se rameno volně nehýbe. Prostě vopruz, už jsem četl několik negativních komentářů na netu, takže mě to moc nepřekvapuje. Zkusím dnes odšroubovat a kouknout na ten mechanismus...
karel-d píše:
zaza_3121 píše:Není šroubovací..
A nejde uvnitř toho tremola uvolnit něco, co ji drží?

EDIT: Tady jsem našel fotku, kde je ukázané, jak to vypadá vevnitř. http://guitarcenter.lithium.com/legacyf ... nnards.jpg
Co trochu povolit tu matku, která drží ty kleštiny???
Naposledy upravil(a) MilanT dne 12.04.2013 8:02, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
carver

Příspěvek od carver »

subroofer píše: Nejhorší zprávou je, že struna G se nedá vyladit v oktávě, zatímco ostatní seřídím jednoduš s perfektním výsledkem, tak géčko je stále trochu mimo, což dělá značnou neplechu, není to kritické, je možný, že až zkusím 11-ky tak se to zlepší, nicméně mne to dost zklamalo.
mám podobný problém u classic vibe tele, neladí mi h a g v oktáve, ale struny sú už vážne v zlom stave, nedivil by som sa keby to boli ešte pôvodné struny od výrobcu . . . kupoval som ju z druhej ruky a nemal som ešte čas kúpiť nové struny. Verím že s novými to bude ok :)
subroofer

Příspěvek od subroofer »

carver píše:
subroofer píše: Nejhorší zprávou je, že struna G se nedá vyladit v oktávě, zatímco ostatní seřídím jednoduš s perfektním výsledkem, tak géčko je stále trochu mimo, což dělá značnou neplechu, není to kritické, je možný, že až zkusím 11-ky tak se to zlepší, nicméně mne to dost zklamalo.
mám podobný problém u classic vibe tele, neladí mi h a g v oktáve, ale struny sú už vážne v zlom stave, nedivil by som sa keby to boli ešte pôvodné struny od výrobcu . . . kupoval som ju z druhej ruky a nemal som ešte čas kúpiť nové struny. Verím že s novými to bude ok :)
Tohle nemůžu potvrdit, CV jsem měl asi 4 měsíce od konce minulého roku a co se týče ladění, tak to byla naprostá dokonalost. Ty struny jsou důležitej faktor, leckdy je problém tam.
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

carver: Taky se přikláním k názoru, že s novými strunami to bude OK. Doufám, že si na to brzo uděláš čas, dáš tam nové a napíšeš nám. Kdyby se to nezlepšilo tak by to bylo snad první CV, které opravdu NEJDE naladit :).
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

subroofer píše:Co trochu povolit tu matku, která drží ty kleštiny???
Nakonec jsem to vyřešil větší silou, chce to opravdu tahat.. na matku se podívám později, prozatím to řeším tak, že páku nevkládám nadoraz. Jinak s tremolem spokojenost :)
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Je potřeba ty kleštiny malilinko roztáhnout šroubovákem a taky pořádně přitáhnout ten prostřední šroub, kterej drží doléhací plochu tremola, protože jinak se bude pořád rozlaďovat.

Jinak je JMJM parádní nástroj, oktávy jsem už vyladil zcela přesně a ladí výborně, sice ne absolutně dokonale jako třeba můj REVEREND, ale dost dobře na to, aby se s tmí dalo zahrát cokoli. Krk mě fakt baví. V čem zatím nemám jasno je rezonance a harmonické frekvence těla, lípa není klasika a oproti olši zní a rezonuje trochu jinak, ale myslím, že právě proto to může být i fajn alternativa pro nadšence JM, kteří třeba olšového mají, uvidíme na podzim, až se kytara malinko vyhraje, protože jak se zdá nebude to záložní nástroj ale půjde na post jedničky. Je to fakt indie-rockovej klacek jak má bejt!

PS: Je zajímavé, že krk je stejně dlouhej jako třeba TELE, ale má o pražec méně, což znamená, že jednotlivá pole jsou širší - pro mě rozhodně velký plus, a hned další jsou tlustý pražce. Vždycky když pak chytnu do ruky REVERENDA, nedej bože Squier CV TELE, tak je to jak párátko :P
zaza_3121

Příspěvek od zaza_3121 »

subroofer píše:Je potřeba ty kleštiny malilinko roztáhnout šroubovákem a taky pořádně přitáhnout ten prostřední šroub, kterej drží doléhací plochu tremola, protože jinak se bude pořád rozlaďovat.
Ok, zkusím, dík :)
shaman23

Příspěvek od shaman23 »

http://www.jolana.eu/cz/images/grazioso/hr/7.jpg

Co myslíte , když by se na tuhle jolanu nechal v Hořovicích dát snímače a elektriku z jazzmastera fungovalo by to??? :D
Cenově by to vyšlo tak jako novej classic player asi ...
A měl bych nejoriginálnějčí kytaru v čechách..D
Jestli výroba v Hořovicích stále funguje, tak by tam mohli mít trpělivost a pochopení pro "custom" úpravy...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Proč by to nemělo fungovat?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shaman23

Příspěvek od shaman23 »

Měl jsem na mysli , jestli nebude třeba jinej tvar těla způsobovat nějakej rozdíl ve zvuku oproti jazzmasteru.
A taky jestli se vám (tady v diskuzi co máte z jazzm. zkušenosti) ten nápad zdá vůbec dobrej....
Co jsem si tak nějak načetl, tak ty jolany prý nejsou vůbec špatný a zas naopak u mexických jazzmasterů ( na dražší nemam) je kvalita dřeva i zpracování trochu kus od kusu.
Vlastně už jsem tak trochu chystal jít do toho CP co mají v kytary.cz v praze vystavenýho, nedávno jsem jí tam zkoušel a přišla mi ok, ale těžko to porovnat když tam maj jen jednu a na jinýho jazzmastera jsem nikdy osobně nenarazil.
Teď mě ale napadlo to s tim Graciozem, tak nevim a ptam se...
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Tak určitě to bude trochu jinak rezonovat, a taky záleží, jakej bude krk, Jazz má širší políčka než třeba Tele nebo Strat, nevím, jak to dělá Jolana. Experimentům fandím, klidně to zkus. Na druhou stranu je ve světě plno exotickejch kytar kolem těch 15 táců, který jsou už vyladěný a osvědčený a přitom je v CZ nikdo moc nemá ani nezná. Otázkou je, jestli chceš primárně Jazz Master nebo originální kytaru...
nozaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nozaki »

Podle mě není dobrý nápad dělat z Jolany jazzmastera.Nebude to ani jolana a ani jazzmaster.Takovej hybrid.Ty kytary nikdy nebudou hrát stejně.Bavil jsem se o tomhle s kytarářem a ze zkušeností mně říkal,že netušil jaký dělá zvukový rozdíl tvar těla.Každopádně ta by určitě vypadala zajímavě.

Já jsem na tohle dost konzervativní.Chtěl jsem kdysi cpát do jagmastera snímače jazzmaster,ale nakonec jsem se na to vyprdnul.Nikdy by to totiž jazzmaster nebyl...a pak už ani jagmaster.Jinak ta Jolana hraje super tak jak je.Zkoušel jsem ji v hudebninách,když ji tam měli zapůjčenou na den otevřených dveří.
http://bandzone.cz/argonaut
Fender Jazzmaster Classic Player, Squier Telecaster CV 50, Orange Tiny Terror, Orange PPC212, Orange Crush 15R
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

subroofer píše:a taky záleží, jakej bude krk, Jazz má širší políčka než třeba Tele nebo Strat,
Co tím myslíš?
nozaki píše:.Bavil jsem se o tomhle s kytarářem a ze zkušeností mně říkal,že netušil jaký dělá zvukový rozdíl tvar těla.
V tomhle jsem opravdu skeptik - tvar sám o sobě nemůže u elektrické kytary nic moc dělat. Jinou věci je samozřejmě masa dřeva použitá na tělo a typ dřeva.

PetrPeter 1975 - 2008
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Nero: Řeknu to selsky, nevím, jestli na to existuje nějaká terminologie... JM má prostě asi jinou rozteč mezi pražci, srovnávali jsme japonce i Mascis signature s CV Telecaterem a ještě mým Reverendem, kterej má navíc o pražec víc a ty offsetový kytary jsou prostě takový robustnější a tu vzdálenost prostě pod rukama cítíš, mě je to příjemný, ale jestli je to jen pocit nebo nějaký setiny milimetru navíc, to nevim, neměřil jsem, možná je delší celá menzura a tím jinak vypočítaný ladění, nepátral jsem po informacích, takže fakt jen takhle pocitově...

Co se týče tvaru a vlivu na zvuk, tak někde na internetu jsou k dispozici rezonanční testy různých tvarů těl a asi by ses hodně divil, co dokáže způsobit, který tvar. Samozřejmě bys spíš řekl, že na výsledný zvuk bude mít vliv hlavně materiál, síla krku a korpusu, snímače... To zcela jistě, ale to jak bude výrazná rezonance a v jaké oblasti je z velké části na krku a materiálu korpusu + jeho tvaru. Elektrika vychází z akustiky a už ta je nějak postavená, právě v závislosti na rezonancích těla, nejblíž tvarem má telecaster, proto to byla vlastně vůbec jedna z prvních profláklejch elektickejch kytar...
Regular John

Příspěvek od Regular John »

shaman23 píše:http://www.jolana.eu/cz/images/grazioso/hr/7.jpg

Co myslíte , když by se na tuhle jolanu nechal v Hořovicích dát snímače a elektriku z jazzmastera fungovalo by to??? :D
Cenově by to vyšlo tak jako novej classic player asi ...
A měl bych nejoriginálnějčí kytaru v čechách..D
Jestli výroba v Hořovicích stále funguje, tak by tam mohli mít trpělivost a pochopení pro "custom" úpravy...
Můj názor - jestli chceš Jazzmastera, tak se vykašli na Jolanu a kup si Jazzmastra. Z Jolany uděláš tak maximálně nějaký hybrid, který tě po čase přestane bavit, protože to pořád není jazzmaster... A nakonec ještě bude problém ji vůbec prodat...

Classic player jsou hodně dobré kytary i když máš třeba možnost zkoušet jen jeden kus, tak si na něj pořád můžeš udělat názor a zvážit, jestli to za těch X tisíc stojí... Já jsem kdysi kupoval CP Jaguara naslepo od Thomanna, kytara mi sedla úplně v pohodě a nikdy mě netrápilo, jestli třeba neměli na skladě kus, který by hrál "líp" :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

hmm, to s tou jinou "rozteci mezi prazci" se mi moc nezda - jazzmaster ma prece 25.5" menzuru jako tele ci strat a krky z nich jsou zamenitelne. jinymu pocitu z hrani ale rozumim, uz jen diky tvaru (kterej povazuju za nejpohodlnejsi z fender kytar), profilu krku etc.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“