Kombo na doma

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Lacodekany

Re: Kombo na doma

Příspěvek od Lacodekany »

Bummer píše:
jastud píše:Bummer: a k čemu je ti zesilovač ve standby módu? Pokud ho chceš provozovat tak ve standby určitě přepnutý nebudeš = musíš mít zatížený konec.
Třeba pro tichý nahrávání? Je to úplně normální praxe. Preamp funguje dál.
Takhle sem to používal s tou linkou mimochodem.
jastud

Příspěvek od jastud »

Bummer: Podívej se do schématu a řekni mi jak bude ten předzesilovač fungovat ve stanby módu? Podle mě nic moc bez anodovýho napětí. Osobní zkušenost s tím zesilovačem nemám, ale podle schématu to tak rozhodně vypadá.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Na obecné tvrzení
Lampáč musí mít připojenou na výstup zátěž. Vždycky.
jsem reagoval rovněž obecným tvrzením. Jestli je to tady jinak, nevím.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer. Přete se pánové o "Stanby" a přitom bych řekl, že máte každý na mysli jiný obvod. Jako "Standby" bylo označováno v prapůvodních zesilovačích Fender a jiných opravdu odpojení pouze anodového napětí a to hned za usměrňovačem, což způsobilo, že elektronky sice žhavily, ale bez přítomnosti anodového napětí nemohl protékat ani klidový anodový proud. Bohužel se staří konstruktéři u pana Fendera nekriticky inspirovali u rádiových vysílačů (jiných inspirací moc nebylo), kde se však používají mnohem vyšší výkony a z důvodu anodového napětí v řádu tisíců voltů docházelo vlivem silného elektrického pole k "odtrhování" emisní vrstvy z katody. Aby tomu bylo zabráněno, obsahovaly vysílače vypínač Standby, který odpojil anodové napětí během přestávek ve vysílání. Tím se prodloužila životnost velmi drahých vysílacích elektronek. U kytarových zesilovačů předpokládali konstruktéři stejnou funkci a tento vypínač se stal standardní výbavou zesilovačů známých značek (Vox, Fender, Marshall atd.) Jenže na scénu přicházeli další výrobci a jejich snahou bylo ukázat, že ty zavedené značky mají přes svou oblibu u kytaristů spoustu nedostatků a vypínač Standby je jedním z nich, protože při žhavení katody bez průtoku anodového proudu dochází k tzv. otrávení katody a ta ztratí schopnost emitovat elektrony. Protože už byli kytaristé zvyklí když odcházeli v pauze na cigárko vypnout pouze Standby, kdyby tento vypínač na zesilovači nenašli, nekoupili by si ho. Výrobci se jim proto snažili vyjít vstříc obvodem se stejným výsledným efektem, ale s protékajícím klidovým proudem koncovými elektronkami. Inspirovali se u spotřební elektroniky obvodem "Mute". Do elektronkových zesilovačů je implantován většinou odpojením katod fázového invertoru. Název Standby zůstal často zachován i když už funguje na jiném principu. Jo svět je plný omylů :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Lacodekany

Ahoj, obdivuju tvé znalosti. Obeznámen s funkcí elektronek +- sem, ale nevím, co znamená katoda fázového invertoru. K čemu to tam slouží? A jak dosáhli stejného efektu když tam protékal klidový proud? Buď nic neteče a nebo teče a na množství tolik nezáleží, nebo ano?
jastud

Příspěvek od jastud »

Buď v klidu, ty fázový invertor v zesilovači nemáš :D U konce s jednou elektronkou není potřeba.

To, že ti hrál ve standby sluchátkový zesilovač a aktivní bedny ne tak to může být jednak mnohem vyšší citlivostí vstupu sluch. zes., jednak vyšší vstupní impedancí sluchátkového zesilovače (ve stovnání s reprákama). Ale to jenom hádám.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

To Lacodekany: Dík za kompliment - potěšil i když to je v mém případě už více "souboj s pamětí". Když máte opravdový zájem zjistit jak funguje fázový invertor, využijte služeb ujce gůgla a tetky wikipedie. Odvykládat o tom něco bez konkrétního schematu nemá smysl a ani na to tady není prostor. V případě hlubšího zájmu o tento "obor" existuje taky spousta webových stránek. Např.: http://www.valvewizard.co.uk/, nebo
http://www.aikenamps.com/TechInfo_2.htm a do třetice: http://www.ax84.com/
Jsou však i další. Naproti tomu dobré tisknuté učebnice týkající se ektronkových obvodů jsou už dnes vzácností. Internet však většinou pomůže. Zkuste si zadat do vyhledávače zkušebně heslo "phase splitters" nebo "phase inventters" a uvidíte co stránek vám to "vyplivne". Jestli máte zájem jen o elektronkové obvody, předřaďte ještě slůvko "valve" nebo "tube". Hodně zdaru při studiu!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
švehle

Příspěvek od švehle »

zdravím všechny,

tuhle diskuzi jsem pročetl, občas jsem se ztrácel, ale v pohodě...
sháním lampové kombo (max. 10000), na které bych mohl hrát doma (bytovka) a které bych ale rád používal i na live hraní (vernisáže - bez kapely, malé kluby - s kapelou, ale nic moc hlasitého, možná zkušebna atd,..). moje podmínky jsou hlavně ty, aby to hrálo dobře čistě i zkresleně, hrálo to dobře ve sluchátkách a mělo to line-out (kvůli nahrávání nápadů do pc) původně jsem měl zálusk na tohle http://kytary.cz/blackstar-ht-5-combo/HN120890/ , ted mi vrtá hlavou toto http://kytary.cz/laney-cub12/HN112740/ .. co si myslíte? připadně nějaké další názory?

a ještě jeden dotaz: co jsem pochopil, tak zkreslený kanál u malých lampových komb není uplně dobrý,.. a co když zkreslím čistý kanál pomocí krabičky? bude to lepší? a nemáte někdo zkušenosti jak hraje zkresleně ten Laney?

děkuji všem za případné odpovědi a reakce.

L.
Lacodekany

Tak po první reklamaci, kdy nefungoval zkreslený kanál má domá nový, snad fungující kus. Ale mám pocit, že funkce "depth" funguje jenom v high power modu, tam slyším změnu, ale v low power ani ťuk. Poprosím majitele aparátu, aby mi řekli, jestli to tak je nebo není a jestli to mám opět reklamovat, protože se mi tam znovu opravdu nechce. Popř. jestli to je možné nějak vyčíst z schématu. Děkuji.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

švehle: Řekni mi jednu věc, jedno kombo vybereš s výkonem 5W a druhé 15W a obě lampové, jak velký rozdíl čekáš mezi nima (myslím hlasitostí)? :D

Dost legrace.
Už těch 5W bude do bytovky možná až moc, záleží jak tlusté jsou stěny, odhučněný pokoj asi nemáš a modli se, abys měl tolerantní sousedy :). Na ty vernisáže bude 5W asi akorát, záleží na místnosti a zda budeš hrát sám a nebo ještě s někým a do zkušebny to nemůže vědět nikdo, protože nevíme, jak ji máte velkou, kolik vás tam hraje, co hrajete a jak hodně do toho řežete a co za aparáty mají ostatní třeba....
Bohužel asi neexistuje celolampové kombo jak na doma do bytovky, tak na vernisáže a ještě do zkušebny, jedině použít výkonnovou brzdu, ale ta prý zase dost przní zvuk...
Být tebou, tak si pročtu ještě další vlákna a pak se ptám dál, ale nejdřív si to všechno nastuduj, promysli a pak se ptej.
komba-zesilovace-reproboxy/to-zakladni- ... 20315.html
A dále bych pokračoval asi v podobném vlákně, použij HLEDAT.
post573979.html?hilit=blackstar#p573979
post576428.html?hilit=laney%20CUB#p576428 - tady nevím, jestli najdeš co potřebuješ, projdi si to v rychlosti a kdyžtak zkus jiné vlákno.
white_wolf

Příspěvek od white_wolf »

5W bude moc :) Já mám VHT special 6 Ultra, kerý má zabudovanou brzdu až na 1W, teď jsme se nastěhovali do paneláku a nemám pořádně šanci si na to zahrát, protože to i na 1W řve jak... :(
...
Igimas

Příspěvek od Igimas »

Bummer píše: GuitarRig je software pro kytaristy. Obsahuje simulace aparátů, boxů, mikrofonů a všelijakých efektů a zvukově je to perfektní záležitost. Vůbec bych se nebál s tím někde vystupovat. Potřebuješ akorát zvukovku s podporou ASIO (stačí levná M-Audio Fast Track z bazaru za tisícovku), počítač a můžeš hrát.
To jako zapojit kytaru přímo do line-in případně mikrofonního vstupu? To by se přece ztrácely výšky vlivem toho, že ten vstup má nízkou impedanci oproti výstupu z kytary. Nebo myslíš nějakou spec. zvukovku s vysokoimp. vstupem, nebo ten Guitar rig umí ty potlačené výšky zpětně obnovit tak, že to člověk ani nepozná, že zvukovka něco ořezala?
Právě uvažuju, že na doma by to mohlo být dobré, hraju totiž na akcích přes POD X3 live a doma se mi to nechce většinou vybalovat a zapojovat :D
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Impedance se dá přizpůsobovat a navíc zmíněná Fast Track má přímo kytarový vstup.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Igimas

Příspěvek od Igimas »

Jako přizpůsobovat nějak softwarově té konkrétní zvukovky? No já mám jen sound blaster live, nic moc, ale ASIO taky podporuje, tak bych to chtěl zkusit. No nebo vlastně bych si mohl udělat nějaký emitorový sledovač, nevím teda jestli kvalita bude dostatečná, když použiju bipolární tranzistor..
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Hardwarově samozřejmě. Jestli máš nějakou krabičku s bufferem, můžeš jí na to zkusit.

Igimas

Příspěvek od Igimas »

Tak jsem teď nainstaloval nějakou trial verzi toho Guitar rigu, mulťák mám bypass, ale asi i tak tam je buffer, protože čistej zvuk je docela dobrej, ale nějak z toho guitar rigu nemůžu dostat rozumnej zvuk, ani jsem tam nikde nenašel noise gate, když tam dám nějaký zkreslený zvuk, tak to hraje hodně špatně, nějaká ozvěna v tom, výšky chybí...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Když máš mulťák, tak snad jde použít jako zvukovka, ne?

Igimas

Příspěvek od Igimas »

Jo jde, ale to já teď jen tak zkoušel, nakonec jsem z toho dostal i relativně dobrý zvuk, akorát když mám puštěnej ten Guitar Rig, tak mi nejde přehrát žádný jiný zvukový soubor, že ty ASIO ovladače si asi nějak "přivlastní" celou zvukovku.
švehle

Příspěvek od švehle »

zdravím vás,

dneska jsem koupil BLACKSTAR HT-5CR.. když jsem ho doma rozbalil, nehraje... :( píchnul jsem do komba sluchátka a ty hrály... nemáte někdo nějaký nápad, co se děje? nevim, co s tim..

díky moc!!

L.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Zítra vrátit a vyměnit za kus, který hraje, co jiného.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“