Nero píše:Kytary Martin nově, sice jen omezeně, ale k dispozici na kytarách.cz -
http://kytary.cz/kytary/martin/
V souvislosti s těmito nástroji bych se chtěl zeptat, jestli se už někdo osobně setkal s laminovaným krkem vyrobeným technologií Stratabond a případně jak to na něj působilo?
Ano, setkal. Už v roce 2011 jsem hrál na Martina "jedničkové" řady se stratabondovým krkem, jehož vzhled mě velmi překvapil. Kytara byla nová, žádné propadání laku nebylo znát. Nevím ovšem, jak to bude po letech.
Hodně jsem se na ten Stratabond vyptával a leccos zjistil. Už 27.7.2011 jsem na svém webu napsal:
Krky kytar se někdy vyrábějí ze Stratabondu. Stratabond je obchodní značkou firmy Rutland Plywood Corporation a objevil se v roce 1987. Jde opět o laminovaný materiál na bázi dřeva. 6 cm silný blok Stratabondu je složen z 29 vrstev barvené březové dýhy. Vrstvy jsou skládány tak, aby byl dodržen směr let dřeva. Různým barvením vrstev se dosahuje velmi zajímavého vzhledu. Nejčastěji se používá k výrobě pažeb zbraní a rukovětí luxusního nářadí. Stratabond je velmi houževnatý, takže se používá i k výrobě luků. Výrobci kytar ho objevili poměrně nedávno a používají ho jako cenově přístupnější náhradu tropických odrůd mahagonu, jehož cena v posledních letech značně vzrostla.
Krky ze Stratabondu najdeme jak na levnějších nástrojích, tak i na kytarách střední třídy. U akustických kytar tento materiál nejčastěji používá Martin a Gibson, mnohem častěji ho však najdeme u elektrických kytar, kde je použití dřevěného masivu poněkud problematické vzhledem k delší menzuře (proto bývá zvykem krk konstruovat z více dílů, aby se zabránilo jeho kroucení).
http://www.kytara.net/anatomie/masiv-po ... o-kompozit
Já bych od Stratabondu očekával stabilitu a pevnost. Mohlo by to jednou provždy eliminovat problémy s kroucením krku. Neumím říct, jestli vlivem stárnutí nedochází k tomu, že jsou jednotlivé vrstvy materiálu cítit hmatem. Na nové kytaře to znát nebylo. Mě se Martinovic "novátorství" v oblasti materiálů pranic nelíbí. I když jsem a vždycky byl fanda Martina, tak bych body tentokrát připsal Taylorům za používání "nových" druhů dřeva. A co se týče technických inovací, tak na McPhersona nemá nikdo.