Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od mmjuz »

A dokážeš sám správně nastavit u té které 12A.... pracovní třídu?
vojtechstoklasa

Příspěvek od vojtechstoklasa »

Kdybych to dokázal absolutně bez problémů, nepíšu sem. Myslel sem že od toho tady tenhle thread je...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Takže Ty si vymyslíš nějakou slátaninu a potom budeš chtít, aby Tě někdo vedl za ručičku a všechny problémy, které si sám svou nevědomostí zaviníš, za Tebe řešil.
Udělej nějaký odzkoušený bastl, jak Ti už někdo víše radil! I tak to zase bude boj...
vojtechstoklasa

Myslím že bude dobré když vezmu nějáký odzkoušený poweramp.

nechci aby mě někdo vedl za ručičku, ale taky nechci prostě vzít schéma a postavit to. chci vědět co ovlivňuje co a jak moc. S tebou asi, mmjuzi, nemá cenu moc diskutovat, věřím tomu že seš v oboru zkušenej, ale nevím jestli má cenu tady pořád jen psát, jak to nezvládnu, "vymyslím slátaninu" a tak dále, mnohem více bych uvítal kdybys mi dal nějáké návrhy, co tam dát.

mimochodem, jaký je tvůj názor na tohle schéma?

http://music-electronics-forum.com/atta ... e-wing.gif

vzhledem k tomu že tys byl ten, kdo mi 6l31 doporučil jsi byl Ty, zajímá mě co si o tom myslíš.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Za mě je lepší "prostě vzít schéma a postavit to" a pak půl roku zkoušet a laborovat a hned slyšet výsledek a dojít k nejlepšímu podle sluchu. Než půl roku teoretizovat a pak postavit teoreticky skvělý amp, ale nemít to s čím porovnat. Taky jsem tak poslední projekt dělal, počáteční schéma jsem si vybral na AX84.com -> buiding blocks.
Bob78

Příspěvek od Bob78 »

http://www.prowessamplifiers.com/schema ... tfire.html

Dnes jsem dodělal tento zesilovač,hraje opravdu hezky, postav ho a budeš spokojenej,nic složitého.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Tak, dneska jsem dokončil taky jeden projekt s 6p6s SE koncem, preamp 4xecc83, smyčka ecc82, preampy dva samostatné, přepínání jednoduše pomocí 4 optočlenů H11F1 (2 přepínají výstupy, 2 tlumí právě nevyužívaný obvod aby nedocházelo k přeslechům), a spousta blbůstek kolem navíc - vypnutí zdroje pro konec, brzda na 1/4 výkonu, dummy load, slave out za výstupním trafem... bedna o rozměrech cca 2U rack

St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Vypadá to krásně.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Stanley06 píše:brzda na 1/4 výkonu, dummy load, slave out za výstupním trafem
nemohl by ses, prosím trochu více rozepsat o těchto třech bodech?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

brzda - jednoduchý odporový dělič, mam to pro 4 ohm výstup, takže 2,2 ohmu v serii s (repro (4ohmy) + 4,7 ohmů odpor paralelně), výsledná impedance je tedy zase kolem 4 ohmů, do repra jde ale jen cca 1/4 původního výkonu

dummy load - umělá zátěž - odpor 8,2 ohmu přes přepínač na 8 ohmovej odbočce sekundáru, pokud neni nic připojeno a chci tahat signál až za výstupním trafem ze slave outu pro tichý nahrávání a hraní do PC

slave out - mam ho z 4 ohmový odbočky, 10 kOhm poťák a 10kOhm rezistor, zapojeno podle mesa recto (pokud máš schéma), pokud ne, zkusím ho sem přidat až budu mít chvilku
St.Anley Tube Amps
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

U toho slave out si říkám, jestli se ti nebudou trochu hůř shánět impulsy, co v sobě nemají poweramp...
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Dík, super
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

vojtechstoklasa píše:Myslím že bude dobré když vezmu nějáký odzkoušený poweramp.

nechci aby mě někdo vedl za ručičku, ale taky nechci prostě vzít schéma a postavit to. chci vědět co ovlivňuje co a jak moc. S tebou asi, mmjuzi, nemá cenu moc diskutovat, věřím tomu že seš v oboru zkušenej, ale nevím jestli má cenu tady pořád jen psát, jak to nezvládnu, "vymyslím slátaninu" a tak dále, mnohem více bych uvítal kdybys mi dal nějáké návrhy, co tam dát.

mimochodem, jaký je tvůj názor na tohle schéma?

http://music-electronics-forum.com/atta ... e-wing.gif

vzhledem k tomu že tys byl ten, kdo mi 6l31 doporučil jsi byl Ty, zajímá mě co si o tom myslíš.
Použití 6L31 v koncovém stupni SE kolem 2W na domácí hudlání mi připadá výrazně rozumnější, než dělat PP konec s ECC82, který jsi tu protěžoval. Už proto, že je v GESu mají za pusu.
Jenže Ty zatím chrlíš další podivné nápady. Viz tohle schema http://music-electronics-forum.com/atta ... e-wing.gif
Proč áčkový konec s 2 X 6L6 na domácí hraní metalu? Ten podivný předzesilovač Ti stejně cirkulárku neudělá.
Postav si nejjednoduší Fender Cahmp, a když se Ti to podaří rozchodit, tak si před to strč řádně drsnou distortion krabici a jásej. Nevyskočíš-li samou radostí z okna, začni plánovat co složitějšího dál.
vojtechstoklasa

mmjuz: z tohohle jsem myslel jen poweramp, patlat do toho nějákej tranzistor nemá moc cenu.
ale kašlu na to postavím něco fenderoidního a budu spokojenej, a jak říkáš, píchnu do toho distortion :)
máš nějáký absolutně jednoduchý a prověřený schéma s 6L31?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

první "nahrávka" z BP - modern kanálu, na takovej ten domácí peklo metal :twisted: :mrgreen:

řetěz: Bach EXP(RM custom) -> BP modern kanál ->vytaženo ze slave out do zvukovky, v cubase 2 stopy s trochu odlišnejma impulzama, nahráváno 2x

EDIT:
nahráno ještě pár dalších kousků, vše v jedné nahrávce zde: https://www.box.com/s/e3qf1zr26mljf1tkxjcj
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

vojtechstoklasa píše:mmjuz: z tohohle jsem myslel jen poweramp, patlat do toho nějákej tranzistor nemá moc cenu.
ale kašlu na to postavím něco fenderoidního a budu spokojenej, a jak říkáš, píchnu do toho distortion :)
máš nějáký absolutně jednoduchý a prověřený schéma s 6L31?
http://www.webphix.com/schematic%20heav ... _schem.pdf
Do zdroje přidej tlumivku aspoň 5H. V 50.letech nebyla el. síť zasraná ruchy z digitálních zařízení jako dneska.

Oprava, zkus tohle: http://www.webphix.com/schematic%20heav ... _schem.pdf
vojtechstoklasa

Ptal jsem se sice na 6l31, ale s tímhle jsem nadmíru spokojenej.

Dík moc :!: :wink:

Moh bys mě ještě povědět jaký bych měl použít síťák a kde sehnat 5Y3? Nebo spíš jaký použít síťák pro SS usměrnění?
A výstupák má bejt na kolik ohmů?

edit: a tu tlumivku myslíš doufám tam kde je zakreslená ve schématu, že?
přiznám se že ohledně tlumivek nevím nic.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Však Ti nikdo nebrání, abys tam to mrně 6L31 nestrčil. Směle do toho, nic tím nezkazíš.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Nejdostupnější síťák je od Indelu v GESu. Někdo na ně nadává někdo ne, dražší jsou pak Hammond od SOS electronics. 5Y3 se u nás nepoužívá, použij buď EZ81 nebo křemík, rozdíl poznáš až při zkreslení konce. Primár výstupáku si najdeš v datašitu od lampy, sekundár podle toho jaké máš repro.
Tlumivku a síťák si můžeš nechat namotat třeba v silveratechu, jako jsem to udělal já. Místo tlumivky můžeš použít odpor a přidat ji až později.
vojtechstoklasa

mmjuz: Nechám to s tou jednou 6V6, rozdíl tam stejně asi moc veliký nebude.
A je to jen mé zdání, nebo je to zapojené jako trioda(=má stejný zdroj napětí, nevím ale jak to je když to jde přes primár výstupáku)? Pak by totiž platilo něco jiného pro výstupák, ne?

simiruz: Použiju asi křemík(1N4007), na moji první stavbu to bude myslím víc než dostačující.
jak koukám do "datašitu"(pěkný výraz :D) tak bude na primáru přibližně něco pod 8500, správně? dejme tomu 8300 ohm. Ale jak velká je tolerance tady u toho? mohl bych použít výstupák na 8500?
teřeba tento: http://www.tube-town.net/ttstore/produc ... 25A1A.html nebo něco jemu podobného? tady ten výstupák má být údajně pro deluxe, který má 2x6V6 v PP, takže hádám že tam nějáká tolerance bude, což? :mrgreen:

A síťové trafo by měl být přibližně na 250 V, je to tak? To si myslím že bude lepší si nechat namotat u silveratech třeba, Svoje trafa mají za velmi přijatelné ceny, a myslím že trafa které by byly dělané na zakázku by vyšly jen o něco málo dráž. Jak je tu u silveratech s cenama traf, případně i těch tlumivek?
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“