Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Pravidla fóra
Re: Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Nadrženej mlaďas se je sice naučí, ale sám je nevymyslí. A tenhle thread je o vymýšlení.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, proč sem taháš, že je to pěknej chlap, a jak to souvisí s jeho sólymartina72 píše:Takhle to ale taknějak nejni. Třeba Gilmour, kterého sleduji celý život, hraje furt stejně, je taknějak nudnej. Je to technokrat, byť hrozně hezkej (zamlada) a na pohled (zastara) příjemnej chlap. Techniku má elementární, na ta sola se to naučí nadrženej mlaďas za rok. A teorii? Já nevím, do písničky na pár akordů, s využitím delaye a flangeru žádnou teorii nepotřebuješ, hraje to samo.AntaresX9 píše:nebo David Gilmour kteří mají hodně úžasnejch propracovanejch sól by se bez správný techniky a nějaký aspoň praktický znalosti teorie neobešly.
Samozřejmě se bavíme jen o věcech, které jsou běžně dostupné na LP, CD a na netu. Osobně ho neznám. Bavíme se o komerci, kterou se celý život živí. Doma si jistě hraje trošku jinak.
Prosím pěkně, PROSÍM, přestaň už žvatlat a konečně UKAŽ nějakou svou hudbu. Abychom si poslechli tvá sóla. Celé zdejší osazenstvo si jistě rádo poslechne velikána v akci.
A že nemáš žádnou nahrávku ani možnost ji pořídit? Na PC umíš dělat, programoval jsi internet, tak nám to sem šoupni klidně v obyčejném mid souboru. To máš za chvíli vytvořené (jak jsem psal výše, já jsem tu novou písničku zkomponoval během včerejška, což teprve ty - svoje již existující sólo nacvakáš do kompu během chvilky).
Ne, mi šlo jen o hudbu, ne o osobní věci.
Odpovídám na myšlenku, že Gilmourova sola jsou propracována a vyžadují techniku a znalost nějaké teorie. S tím prostě nesouhlasím. Věděl jsem to již ve 12 letech, bylo mi to divné, měl jsem velký respekt k těm, co byli v "telce". Pak jsem si to zkusil hrát a zapsat do not a zjistil jsem, jak to dělají, že tam žádná myšlenka není. Je to jen výplň a hoooodně všechno na efekt. Také jsem se toho dopouštěl. Už to nedělám.
Proč ten mlaďas prostě dnem i nocí nehraje tak, jak mu to Bůh nadělil?
Odpovídám na myšlenku, že Gilmourova sola jsou propracována a vyžadují techniku a znalost nějaké teorie. S tím prostě nesouhlasím. Věděl jsem to již ve 12 letech, bylo mi to divné, měl jsem velký respekt k těm, co byli v "telce". Pak jsem si to zkusil hrát a zapsat do not a zjistil jsem, jak to dělají, že tam žádná myšlenka není. Je to jen výplň a hoooodně všechno na efekt. Také jsem se toho dopouštěl. Už to nedělám.
Já záměrně reagoval na vymýšlení. Mi se to prostě nelíbí. Nechci, aby byla hudba "vymýšlená".Gobak píše:Nadrženej mlaďas se je sice naučí, ale sám je nevymyslí. A tenhle thread je o vymýšlení.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ty chytrej, kdyby mu Bůh nadělil, tak se asi nemusí ptát na fóru, jak vymyslet sólo.martina72 píše:Já záměrně reagoval na vymýšlení. Mi se to prostě nelíbí. Nechci, aby byla hudba "vymýšlená".Gobak píše:Nadrženej mlaďas se je sice naučí, ale sám je nevymyslí. A tenhle thread je o vymýšlení.
Kdyby nebyla hudba vymýšlena a napsána na papíře, neměli bychom dnes klasickou hudbu (Bach byl přes 200 let po své smrti zapomenut, než se našly jeho notové zápisy).
Nějaké tvé sólo můžeme čekat, nebo zase jen výmluvy a skutek utek? Achjo, šanci jsi dostal, no.
Pokud zde k vymýšlení sól nemáš co pozitivního napsat tak sem nepiš.
Pokud se tedy vrátím k tématu, byť se tu bavíme o vymýšlení sól, nemusí to být vždy vymýšlení na papíře. I pokud člověk jamuje a je mu dán prostor pro sólo, musí být v hlavě o pár chvil napřed a vědět, co chce hrát. K tomu mu dopomáhá teorie. Díky naučeným pentatonikám ví, kde se může jistě pohybovat na hmatníku, díky nacvičeným výrazovým prostředkům může sólo pěkně okořenit, díky znalosti tvoření struktury sól naopak předejde tomu, že ze sóla bude nezáživný sled not, ale dokáže posluchače svým motivem zaujmout a nebude ho nudit.
Děkuji za odpovědi k mému dotazu. Asi jsem ale špatně položil otázku. Jedná se mi o pentatoniku rozšířenou a můj problém nespočívá v tom že bych sólo dohromady nedal, dokonce si myslím ze občas je moje improvizace celkem zdařilá. Můj problém spočívá v tom, že když už improvizuji vracím se stále ke stejným "prošlapaným cestičkám" založeným převážně na pentatonice a tak jsou mnohdy části různých mých improvizaci podobné. Chtěl jsem se tedy spíš zeptat jestli nevíte jak to odbourat? Chtěl bych do improvizace vnést více originality a nápaditosti. Díky za tipy.
To je furt to samé. Pokud ti to od Boha neproudí, co chceš dělat?krys96 píše:Děkuji za odpovědi k mému dotazu. Asi jsem ale špatně položil otázku. Jedná se mi o pentatoniku rozšířenou a můj problém nespočívá v tom že bych sólo dohromady nedal, dokonce si myslím ze občas je moje improvizace celkem zdařilá. Můj problém spočívá v tom, že když už improvizuji vracím se stále ke stejným "prošlapaným cestičkám" založeným převážně na pentatonice a tak jsou mnohdy části různých mých improvizaci podobné. Chtěl jsem se tedy spíš zeptat jestli nevíte jak to odbourat? Chtěl bych do improvizace vnést více originality a nápaditosti. Díky za tipy.
Jde o to, že svým snažením a dotazy tady a hledáním nějakých technik, postupů a principů, nikam nedostaneš. Já to jako kluk měl stejné. Byl jsem strašně pyšný a dosebezahleděný, ještě k tomu konformní, přecjen žiješ za peníze druhých. A ještě to doupátko, které ti rodiče stvoří, jakjinak.
Teprvá když jsi sám (což je pocit a postoj, nikoliv to, v čem materiálně žiješ), můžeš se napojit na to, že ta hudba proudí krzevá tebe sama. Ty jsi jen interpret, ne tvůrce. Vlastně robůtek. Ale většinou krásnej.
Pokud jsi mlaďoch, asi neporozumíš. Ale mohl bys. Je to obecně platné. Pojedeš v tom až do smrti.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Martino72, i přes mou prosbu, abys sem nepsal, když k danému dotazu nemáš co konstruktivního říct, tuto mou prosbu nerespektuješ, upozorňuji tě, že tvé přestupky se opět nakupily a budou nyní řešeny v moderátorské sekci. Ve vlastním zájmu se zdrž všech dalších OT a trollingu.
krys96:
Používáš páku, před-vytahování strun, vytahování více strun, tapování, flažolety? Využíváš v pentatonice módy? Tím vším můžeš dát sólování úplně jinou dimenzi. Zkus si hrát s chromatikou, pokud máš kvalitně naučené figury a pohyb po hmatníku, tak by neměl být problém, orientuj se podle sluchu, jak ti to tam sedí.
Jak často posloucháš hudbu? Jedna z nejdůležitějších věcí pro improvizaci je inspirace, chce to nasávat a nasávat a to i z žánrů, které běžně neposloucháš, často se i tam totiž najde něco, co tě osloví a pak to můžeš použít, objevíš nějaký lick, který tě obohatí. Na YouTube je hromada různých lekcí pentatoniky, kde se dá taky spoustě věcí přiučit.
Co tě baví za styl hudby a jaké máš kytarové vzory? Otázka může i být, jestli tě pentatonika vůbec baví, pokud třeba posloucháš hudbu, kde se v pentatonice moc nesóluje. Začal bych experimentovat s diatonikou, což by opět neměl být takový problém, pokud už znáš pentatonické figury, doplňíš jen vyhozené stupně. Můžeš to pak i kombinovat.
Používáš páku, před-vytahování strun, vytahování více strun, tapování, flažolety? Využíváš v pentatonice módy? Tím vším můžeš dát sólování úplně jinou dimenzi. Zkus si hrát s chromatikou, pokud máš kvalitně naučené figury a pohyb po hmatníku, tak by neměl být problém, orientuj se podle sluchu, jak ti to tam sedí.
Jak často posloucháš hudbu? Jedna z nejdůležitějších věcí pro improvizaci je inspirace, chce to nasávat a nasávat a to i z žánrů, které běžně neposloucháš, často se i tam totiž najde něco, co tě osloví a pak to můžeš použít, objevíš nějaký lick, který tě obohatí. Na YouTube je hromada různých lekcí pentatoniky, kde se dá taky spoustě věcí přiučit.
Co tě baví za styl hudby a jaké máš kytarové vzory? Otázka může i být, jestli tě pentatonika vůbec baví, pokud třeba posloucháš hudbu, kde se v pentatonice moc nesóluje. Začal bych experimentovat s diatonikou, což by opět neměl být takový problém, pokud už znáš pentatonické figury, doplňíš jen vyhozené stupně. Můžeš to pak i kombinovat.
Talent se přeceňuje.martina72 píše:To je furt to samé. Pokud ti to od Boha neproudí, co chceš dělat?
Díky přesně takovou radu jsem potřeboval. Zmíněné techniky vesměs používám s výjimkou tapování, které mi dělá ještě problémy, ale pracuji na tom, stejně tak flažolet občas netrefím tak aby přesně zněl. Rozhodně si ještě něco zjistím o těch módech. Jinak pentatonika mě baví, jen ji chci trochu ozvláštnit. A co se týká mých součastných vzoru tak se mi dost libý styl hry Jimmyho Page, Jacka Whita a Angus Younga.
Jimmy? Tak to tu chromatiku určitě poexperimentuj. On byl přesně ten typ, který hudební teorii a nějaké figury moc neřešil, samouk. 
- jeleniste
Je takovej trik, jmenuje se to tušim, hraní v boxech. Jde o to, že máš naučený prstoklady pro nějakou stupnici (např bluesová), to se naučíš v různejch obratech a v tom to šmrdláš. Neni to žádnej zázrak, ale nějakou dobu s tim vystačíš a pomůže Ti to zorientovat se, kde, který ty tóny na kytaře jsou. Po čase to budeš mít tak, že budeš schopnej ten tón zahrát jak ho slyšíš v hlavě, bez přemejšlení, jako kdyby si to zpíval. Vono je samozřejmě ideální hrát to sólo tak, jako kdyby si ho slyšel v hlavě, ale ve výsledku je to spíš takový, že ho člověk staví z předpřipravenejch kousků. Základ je prostě šmrdlat stupnice a rozklady, je to děsnej voser, ale když se někdy projdeš kolem lidušky, co uslyšíš? Aha, stupnice.
Pak si kup tuhle knihu. Nic lepšího, pokud vim, v češtině nenajdeš. Je to komplet teorie. Jsou ještě dva další díly, ale ty jsem nečet, ale špatný taky nebudou.
Pak si kup tuhle knihu. Nic lepšího, pokud vim, v češtině nenajdeš. Je to komplet teorie. Jsou ještě dva další díly, ale ty jsem nečet, ale špatný taky nebudou.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
jeleniste:
Já bych předpokládál, že boxy (figury) má už zmáknutý, když v pentatonice improvizuje.
Já bych předpokládál, že boxy (figury) má už zmáknutý, když v pentatonice improvizuje.
Tak tak figury už umím. Ale díky za rady rozhodne mi to pomohlo.
- jeleniste
Improvizovat v pentatonice může klidně bejt padni kam padni. Pokud je písnička v jedný tónině tak se v tý pentatonice prakticky nedá splýst. Ale je to dost průhledný. Zkus bluesovou stupnici. To je v podstatě pentatonika s přidnejma bluetonama. Je to jen omálo těžší a když to zmršíš, tak se z toho rychle vylžeš.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Jo jo, sekneš se o půltón, všimneš si toho a hned ho vytáhneš. Necvičený ucho nemuzikanta nic nepozná a bude to vypadat, jako žes to tak chtěl. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
To je moz hezký, ale než tohle dokážeš dělat a dobře v praxi při improvizaci, tak se dřív naučíš boxy několika stupnic. Takže sem předpokládal, že to dělá jednoduše a ne složitě...
No tak mě třeba nějaký učení stupnic nebaví, tak radši dám na to, co slyším.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- OndrejCvrk
AntaresX9 píše:No k tomu co řikáš. Ono bych to viděl jak s jazykama jakože kolik technik, stupnic, atd. umíš tolikkrát si muzikantem. Všechny tyhle věci co jsme tu zmínily jsou výrazový prvky který člověku pomáhaj vyjádřit co maj v hlavě. Když umíš dobře techniku a teorii tak zbytek už je jen o feelingu. Samozřejmě že tu jsou roboti drtící to jen na techniku jako Rusty Cooley třeba ale třeba Slash nebo David Gilmour kteří mají hodně úžasnejch propracovanejch sól by se bez správný techniky a nějaký aspoň praktický znalosti teorie neobešly.
Promiň, ale naprosto s tím, že Dave Gilmour by se bez vyloženě techniky a hudební teorie neobešel, tak to naprosto nesouhlasím! Člověk, který se učil hrát různé věci odposloucháváním od různých bluesmanů z rádia, od kterých slyšel své oblíbené písně třikrát do týdne a všechno se snažil zahrát sám a ten svůj feeling získal z toho, že hrál a na všechno také přicházel sám. Určitě to nedřel a tvrdě nepiloval techniku, prostě hrál proto, že ho to bavilo.
AntaresX9:
Slash a Gilmour mají do technických hráčů sakra daleko, ale souhlasím s tou první částí o učení se stupnicím a technik.
Bummer:
Bavit tě to nemusí, ale to nemění nic na faktu, že je dost velká výhoda to umět (viz to, co psal AntaresX9), hlavně v začátcích, vzhledem k tomu, že absolutní sluch má asi tak jeden člověk z tisíce a kvalitně vytrénovat svalovou pamět trvá sakra dost dlouho.
Slash a Gilmour mají do technických hráčů sakra daleko, ale souhlasím s tou první částí o učení se stupnicím a technik.
Bummer:
Bavit tě to nemusí, ale to nemění nic na faktu, že je dost velká výhoda to umět (viz to, co psal AntaresX9), hlavně v začátcích, vzhledem k tomu, že absolutní sluch má asi tak jeden člověk z tisíce a kvalitně vytrénovat svalovou pamět trvá sakra dost dlouho.
Však já taky začal tím, že jsem se naučil boxy pentatoniky od A. Ale taky skončil, ten zbytek se snažím hrát po sluchu a hmatu a tam odtud už je to právě jen kousek k tomu, co psal jeleniste. Dál k tomu nemám co říct.