mikrofon(y) pro malý pěvecký sbor

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

mikrofon(y) pro malý pěvecký sbor

Příspěvek od Little.Sick.Fish »

Ahoj,
Dostal jsem za úkol zjistit, co je potřeba k tomu, aby náš amatérský občasný sbor byl slyšet v kostele. Kostel má nově udělané ozvučení, my zpíváme z kůru (vzadu nahoře u varhan :wink: ).
Tam je jedna mikrofonní zástrčka, kde bývá zapojený Shure PG58, ten ale tak nějak nepojme 10-15 lidí. Zpíváme tam každoročně a každoročně s tím jsou problémy, že nejsme slyšet, nebo je slyšet jen někdo. Navíc ještě hrajeme na 1-2 akustický kytary a klávesy, případně ještě housle a klarinet. Problém je víceméně jen se zpěvem a kytarama.
Letos se nám podařilo zapůjčit Shure BETA57, ten se mi zdál citlivější, ale pořád je to kardioda myslím a tudíž stejně nepojme všechny. Napadá mě tam umístit nějaký kond. mikrofon s kulovou, nebo polokulovou charakteristikou. samozřejmě bych musel připojit nějakou krabičku na napájení. Minulý rok jsem do tý zástrčky zkoušel zapojit linkový výstup z aktivní bedny (tam by se dali zapojit alespoň 2 mikrofony), sice to šlo, ale šíleně to brumělo.
Jaký byste mi poradily řešení? Samozřejmě do toho asi nebudeme moct vrazit desetitisíce, ale snad by se mělo podařit sehnat peníze z nějakých grantů, takže zkusit navrhnout můžeme všechno ;)
Děkuju za odpovědi!
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
komba: Laney VC50, Behringer GMX 110
efekty: Wah GD-45, Danelectro Milkshake chorus, Danelectro PB&J delay
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Re: mikrofon(y) pro malý pěvecký sbor

Příspěvek od einsteincz »

Záleží jak často.

Pokud tam zpíváte každý týden a nahoru doopravdy vede jen jedna linka tak malý mixpult a tři kondíky. Dva na sbor a pro nástroje třetí, klaves linkou. Na mikrofonech nešetřit, kostel bývá problematické místo, záleží na kvalitě provedení instalace.

Pokud je to jednou dvakrát do roka, tak bude efektnější zaplatit zvukaře.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

einsteincz píše:Záleží jak často.

Pokud tam zpíváte každý týden a nahoru doopravdy vede jen jedna linka tak malý mixpult a tři kondíky. Dva na sbor a pro nástroje třetí, klaves linkou. Na mikrofonech nešetřit, kostel bývá problematické místo, záleží na kvalitě provedení instalace.

Pokud je to jednou dvakrát do roka, tak bude efektnější zaplatit zvukaře.
Tak bývá to párkrát do roka, ale z grantu nám asi pokaždé zvukaře platit nebudou, tak bych to potřeboval pořešit trvale...
Nebude ten mixák taky brumět, když to dělala ta bedna? Nevím, čím se to odstraňuje, pomohl by transformátorový DI Box?
Jaký mikrofony konkrétně by na ten zpěv byly vhodný? S ohledem na peníze jsem se koukal na Behringer C3, ale ta cena je fakt podezřelá, tak předpokládám, že ho zvukaři řádně pohaní :D
kytary:Epiphone SG G400 Goth (snímače Dimarzio PAF Classic), Fokus Strat S-S-S K.A.
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Brum odstraníš diboxem, nejlépe pasivním (s trafem). Z levných Tapco (snad se dá ještě koupit) nebo třeba ART.

Jak jsme psal,kstel je naročný prostor, takže na mikrofonech nešetřit. Ze značek: Rode, Senheiser, Audio-Technica.

Třeba slušná volba by byla:
RODE NT5 - MP na sbor - jsou to dva párované mikrofony cena cca 7700,-
RODE M3 - na nastrojovou sekci. Cena 2800,-

K tomu malý pult třeba i behringer.
Little.Sick.Fish
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za odpověď,
Ještě se chci zeptat k tomu mixpultu.. Jak jsem psal, když jsme to napojili z linkovýo výstupu aktivní bedny do tý mikrofonní zástrčky, tak to neuvěřitelným způsobem brumělo. Nepomohl ani GND lift, takže předpokládám, že řešení je to buď napájet z baterek (ale to by zas nedávalo těch 24, nebo 48V na phantom), nebo použít Di box. Pomohl by vůbec ten DI box? Dost možná je nějaký nepořádek v napájení, ten mix bude zapojenej na zásuvku na druhý straně kostela...
Jo, a taky je docela problém sehnat mix s XLR výstupem, ale kdybych musel pořizovat ten DI, tak ty většinou maj převod na symetrický výstup.
Co myslíte? pořídit DI? Jaký? pomůže to?
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Brum může být způsobený mnoha faktory

1) utvoříš zemní smyčku - toto dokáže špolehlivě řešit pasivní dibox
2) špatně provedené signálové vedení na velkou vzdálenost (pokud vedení není symetrické může být problém)
3) špatně provedné silové rozvody

identifikovat důvod brumu, rušení, může být občas dost těžké. Může být způsobeno podpětím (můj soundcraft to občas dělá), franta vedle zapne pilu :-D a kde čím možným. Najít to nemusí být lehké.

Řešením je pujčit dibox a zkusit. Proto jsem taky uvaděl jako variantu zaplatit zvukaře. člověka se zkušenostmi co se s takovým problemem umí vyrovnat a ví, kde hledat problém a jak jej řešit.

XLR na výstupu není problém. Každé levné Tapco, Behringer ho má. Zapojení by vypadalo z mixpultu XLR -> Jack (smyetrický TRS) a z diboxu XLR->XLR
Filip0913

Živé ozvučení

Příspěvek od Filip0913 »

Potřebu nějak rozumně (nic extra) ozvučit skupinu 4-5 vokálů, 2 akustické kytary a basa. Hrajeme v kostele, takže basa se dobře rozléhá - není jí potřeba zvučit. I kytary jsou celkem v pohodě. Jde především o ty vokály. Potřebuju, aby je mikrofon snímal všechny ze vzdálenosti min 0,5m. Můžete mi poradit jaký mikrofon vybrat? :) uvažoval jsem nad tímhle http://www.audiotek.cz/product-32583-mxl-990, ale moc se v tom nevyznám, proto bych uvítal nějakou radu :) díky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Živé ozvučení

Příspěvek od Hendrek »

Pro stejný účel používám MXL V67i a jsem s ním naprosto spokojen hlavně co se týče odolnosti vůči zpětné vazbě. Mohu jej tedy dostatečně zesílit. Na takový počet vokálů stačí sám o sobě. Když jej nemám k dispozici musím použít alespoň 3 kusy AKG P120, které nemohu tak vybudit, právě z důvodu zpětné vazby.

Tebou vybraný mikrofon na tom bude pravděpodobně podobně jako P120 (i podobná cena). Jeden by nemusel stačit. Závisí i na velikosti kostela a existujícím ozvučení (pozice reprobeden, atd.). Zvuk v kostele se hodně rozléhá a vrací z reprobeden do mikrofonu, proto bych doporučil nejdříve mikrofon zkusit zapůjčit a vyzkoušet.

BTW, slučuji s existujícím tématem.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“