Vrátím se ke kytarám laděným hlouběji.
Průzkum se moc nepovedl - málo lidí s přímou zkušeností

- tak to nějak shrnu, třeba to někomu pomůže při rozhodování.
Pokud někdo chce podladit do H a nechce si zvykat na dlouhou menzuru, nebo nejsou peníze na další kytaru atpod., není problém vzít slušnou kytaru se standardní menzurou a nechat ji odborně upravit a seřídit. Je potřeba kytara s větším tělem (dreadn., grand audit.), která to H uhraje. Pak je dle mého vše v pořádku, kytara funguje, zvuk je vyvážený a pevný, doporučuju použít barytonové sady strun (není žádoucí hrát na "bláto"), nekoná se žádná degradace nástroje a zvuk může být hodně dobrý - samozřejmě v závislosti na obligátních faktorech (kvalita kytary atpod.).
Měl jsem 1,5 roku podladěné celomasivní déčko Furch, už nevím typ.
Pak jsem si nechal postavit sedmu ála Taylor a pro mě je tím akustické podladění vyřízeno.
Pokud se někdo rozhodne pořídit barytonku, měla by být zárukou lepšího podání zvuku při hlubokém ladění. Je to díky prodloužené menzuře, obvykle v kombinaci s objemnějším tělem. Je potřeba počítat s ovlivněním stylu hry v závislosti na délce menzury a ta se může velmi lišit, takže je nanejvýš vhodné si nejprve zkusit co nejvíc těchto kytar a najít si "tu svoji" menzuru, každý má ty pracky jiné, viz. Hyenikův předchozí příspěvek.
Pro informaci jsem sepsal menzury v tomto tématu konkrétně zmíněných kytar:
Walden ................ 26,75" / 679,5 mm
Taylor Bar. 6 .......... 27" / 685,8 mm
BSG .................... 27,5" / 700 mm
Alvarez ................ 27,75" / 704,9 mm (nebo 28" / 711,2 mm)
Macho FBM ............ 29,75" / 755,7 mm
Jak vidno, je to slušný rozptyl.
Zahrál jsem si zatím jen na Taylor B6 a Hyenikovu customku - zatímco na Taylorce jsem byl ještě schopen relativně uhrát co chci, na o 7 cm delší Machovici jsem byl okamžitě donucen měnit styl, pražce mají už dost pekelné rozpaly - je to prostě nástroj na půl cesty k baskytaře.

Nepřišel jsem si při hře obohacený jako Hyenik, ale naopak omezený, což objektivně vzato o to víc vypovídá o nutnosti vyzkoušení před pořízením. Obě kytary hrály moc pěkně a skutečně byly v basech a tenzí strun příjemnější než podladěná standardní kytara. Obě patří kvalitou do vyšších sfér, nejsou to žádná levná vořezávátka.
Jsem zvědavý na ty levné sériovky, snad se v ČR časem něco objeví.
Obávám se, že hluboké ladění musí být oproti standardnímu víc nemilosrdné vůči kvalitě kytary, stejně jako je tomu u 5-6-strunných baskytar, kterým vcelku často "nehraje Háčko".
hyenik píše:ale kdyz si pustis tvoji ukazku, switch, devina a potom toho zambocha, tak rozdil je mylsim jasny, ta moje ma takovy az klavírní tembr, jasny vyrazny atack, pevny zvuk.... to ostatni je takove měkké výplnove drnčení (coz nemyslim pejorativne, jenom zkousim popsat)
Jj, rozdíl tam samozřejmě je. Otázkou je také to, jaký zvukový rozdíl by v přímém porovnání vykázala třeba zrovna Taylor 27" oproti tvé Macho 29,75" s ještě větším tělem a navíc je nutné brát v potaz i to, že míváš struny nad hmatníkem výš než je "normál", ježto nesnášíš to krásné drnčení o pražce.

(což taky nemyslím pejorativně)