Zavislost na klaviru
Pravidla fóra
Zavislost na klaviru
Mate nekdo vypestovanou zavislost na klaviru ? A je vubec mozne byt na pianu trochu zavisly, resp. ovlivneny ? Co si myslite ? Kdyz jdu behem dne do pracovny, kde mam piano, velmi casto neplanovane za nej usednu a hraju... a to nekdy i dost dlouho, coz docela zere cas, ale nemuzu si pomoct. Lepsi je to piano zavirat, klaviatura pusobi magicky... 
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Re: Zavislost na klaviru
Pozdrav všem, neiboure a to si stěžuješ nebo se chlubíš? Když to myslíš s klavírem vážně, tak je to tak správně ne? 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
To je posedlost. Moc príma věc.neibour píše:Mate nekdo vypestovanou zavislost na klaviru ? A je vubec mozne byt na pianu trochu zavisly, resp. ovlivneny ? Co si myslite ? Kdyz jdu behem dne do pracovny, kde mam piano, velmi casto neplanovane za nej usednu a hraju... a to nekdy i dost dlouho, coz docela zere cas, ale nemuzu si pomoct. Lepsi je to piano zavirat, klaviatura pusobi magicky...
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ja si nechci stezovat, a uz vubec chlubit, ale pritez to trochu je a chci vedet, jestli tim "trpi" i jini. Podotykam, ze nejde o momentalni stav, protoze na piano hraju pres 20 let. Doma i sousedi (ve vedlejsim dome) bohuzel ziji hrou klaviru nedobrovolne se mnou, o to lepsi, kdyz me staci i relativne primitivni skladba na kterou vymyslim variace do aleluja, taze docela hrabe..., ted jsem hral treba tu znelku z kremilka vochomurky asi hodinu v kuse a dovedl predlohu az do barokne-romantickeho, misty mirne jazzoveho absurdna 
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
U nás trpí jen manželka, myslel jsem, že si létama zvykne, ale je to pořád horší.neibour píše:Ja si nechci stezovat, a uz vubec chlubit, ale pritez to trochu je a chci vedet, jestli tim "trpi" i jini. Podotykam, ze nejde o momentalni stav, protoze na piano hraju pres 20 let. Doma i sousedi (ve vedlejsim dome) bohuzel ziji hrou klaviru nedobrovolne se mnou, o to lepsi, kdyz me staci i relativne primitivni skladba na kterou vymyslim variace do aleluja, taze docela hrabe..., ted jsem hral treba tu znelku z kremilka vochomurky asi hodinu v kuse a dovedl predlohu az do barokne-romantickeho, misty mirne jazzoveho absurdna
Kdybych bydlel v paneláku, tak by mi to od sousedů asi hodně vadilo.
U nás trpí manželka taky, a to i když si to dám na (otevřená) sluchátka
Na reproduktory hraji jen občas v slušných hodinách a jen na "televizní" hlasitost (bydlím v zvukově slušně postavené novostavbě).
Co se týká neplánovaného hraní, stává se mi to taky, odhaduji, že to tak bude s většinou dospělých hobíků, kteří hrají jen doma (kdyby je hraní nelákalo, tak proč by vůbec někdy cvičili?). Docela problém při práci z domova, piáno je hned vedle počítače....
Snažím se ale omezovat bezmyšlenkovité hraní zvládnutých věcí ve prospěch strukturovaného cvičení, abych se aspoň trochu zlepšoval...ne že by to přinášelo nějaké velké úspěchy
Na reproduktory hraji jen občas v slušných hodinách a jen na "televizní" hlasitost (bydlím v zvukově slušně postavené novostavbě).
Co se týká neplánovaného hraní, stává se mi to taky, odhaduji, že to tak bude s většinou dospělých hobíků, kteří hrají jen doma (kdyby je hraní nelákalo, tak proč by vůbec někdy cvičili?). Docela problém při práci z domova, piáno je hned vedle počítače....
Snažím se ale omezovat bezmyšlenkovité hraní zvládnutých věcí ve prospěch strukturovaného cvičení, abych se aspoň trochu zlepšoval...ne že by to přinášelo nějaké velké úspěchy
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Viem že toto je dosť individuálna vec, ale mohol by si byť konkrétnejší, zišla by sa mi totiž nejaká inšpirácia, lebo mám pocit, že v poslednej dobe som práve uviazol na mezmyšlienkovitom hraní zvládnutých vecí.PtJaa píše:omezovat bezmyšlenkovité hraní zvládnutých věcí ve prospěch strukturovaného cvičení...
Budem rád, ak sa vyjadria aj iní členovia fóra napríklad aj o tom, čo a ako práve cvičia, aj keď to prvotne nesúvisí s názvom vlákna (hádam to nebude nikomu vadiť).
Myslim, ze ten problem prehravani stale stejnych, zvladnutych veci je normalni. Proste radsi si kazdy zahraje to co uz umi, protoze je to vetsi zabava, nez se ucit. Je to taky o lenosti ucit se nove veci... Ja jsem liny vzit neco noveho, nebo se ucit nejakou tezkou pasaz, protoze vim ze to bude nudna pakarna. Sklouzl jsem spis k improvizacim a rozsirovani spontanni techniky hry, proste umet i obycejnou ohranou vec vyseknout tak, ze zaujme, to je pro prakticke hrani rozhodne lepsi, nez se nadrtit Bugatti Step a mimo to pak uz neumet nic. Osobne si myslim, ze je potreba se naucit zaklady techniky hry, stupnice a pak at si kazdy poradi podle sveho a co se mu libi. Vetsina klavirnich not, zejmena moderni hudby je napsana bud blbe, nebo velmi oklestene a ja si tam stejne zahraju navic to co tam citim a mam naposlouchane ( zejmena v leve ruce). Noty jsou pro me vicemene jen kucharka a dochutim si to sam, zadne dogma. U klasiky to samoz. neplati, tu ale nehraju. Dale je velmi potrebne umet kvalitne hrat podle akordovych znacek a ne jen podle basoveho klice, protoze ve zpevnicich si jinak clovek neskrtne. Nejvetsi problem mam ted se zpevem, kapelnik chce abych zacal i zpivat, bohuzel vetsinou neumim texty. Ty bych sice zvladal cist pod notama, ale kdyz je dalsi sloka v odstavci dole, tak jsem vite kde a pri objemu radove stovek pisnicek je to problem.
Co se tyce tech sluchatek, na usich je pri hre dlouho nesnesu, ten zvuk jakoby tresti, nevim jestli to je sluchatkama, ale pri poslechu radia aj. to nedela, pritom to jsou kvalitni otevrene Sennheisery a delalo mi to na Yamaze DGX 205, Kawai KDP 80 a i u ES 7, takze chyba bude asi opravdu ve sluchatkach.
Co se tyce tech sluchatek, na usich je pri hre dlouho nesnesu, ten zvuk jakoby tresti, nevim jestli to je sluchatkama, ale pri poslechu radia aj. to nedela, pritom to jsou kvalitni otevrene Sennheisery a delalo mi to na Yamaze DGX 205, Kawai KDP 80 a i u ES 7, takze chyba bude asi opravdu ve sluchatkach.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Tak já hrají převážně akustickou kytaru. Tu neztisis. A některá sóla hraji třeba 2 roky, protože zmaknute celkem jsou, ale ne úplně ve stoje a 120% tempu.PtJaa píše:U nás trpí manželka taky, a to i když si to dám na (otevřená) sluchátka![]()
Ani se ji moc nedivim.
Možná jsem se špatně vyjádřil. Jedná se o velmi efektivní memorizaci (což je jen první fáze učení se skladby). Chci se v této oblasti zlepšit (naučit se rychle se učit) a tak se v současnosti učím lehké skladby, zato ve větším množství.Ivan.ps píše: strukturované cvičení...mohol by si byť konkrétnejší...?
Využívám metodu, kterou na pianostreetu zpopularizoval učitel hry na piáno jménem Bernhard. Asi to ale není jeho vynález. Bernhard má velmi chytré názory a postřehy, uvedený odkaz odkazuje na rozcestník na diskuze, kde je vysvětluje. Má na Pianosteetu i Pianoworldu mnoho následovníků, možná by si mohli říkat Bernhardisté
Co se týká memorizace, Bernhard doporučuje, aby se student naučil zpaměti aspoň 20 nových skladeb ročně. Někteří učitelé chtějí po žácích, aby každý týden předvedli naučenou novou skladbu. Pro srovnání, profesionální pianisté mívají repertoár kolem 500 skladeb, Richter měl repertoár více než 1500. Právě široký záběr vede k rychlejšímu zlepšování, než když se někdo naučí třeba jen 10 skladeb ročně (viz diskuze zde).
Tak vysoké množství skladeb vyžaduje efektivní učení, a zde je k němu klíč: doporučuje rozdělit si cvičení na maximálně 20-minutové jednotky a v každé se učit jen velmi malý kus jedné skladby. Nejdůležitější je správně určit velikost toho kusu, začátečníci si typicky berou příliš velký, pak efektivita rychle klesá. Doporučuje pravidlo 7 přehrání: zvolit kus tak velký, aby ho byl člověk schopný sám (zpaměti) zahrát po 7 přehráních. V extrémních případech to můžou být třeba jen 2 takty.
Po 20 minutách cvičení už daný kousek ten den vůbec necvičí, cvičí ostatní kousky, kousek zopakuje příští den, pokud mu jde velmi dobře, může ho spojit se sousedním do většího kousku (který použije taky na 20 min. cvičení). Takto spojuje, až zahraje dohromady celou skladbu. Těch 20 minut není povinných, pokud něco umí dříve, tak jde rovnou na další kousek. Dobře je to vysvětleno v tomto threadu.
Zajímavé také je, že doporučuje skladby, které člověk už umí, zapomenout a po nějaké době se je naučit znovu. Po několika takových přeučeních (jdou mnohem snadněji než původní učení) prý dosáhne stavu, že skladbu už nikdy nezapomene, nemusí ji "udržovat".
Metodu jsem vyzkoušel na lehkých skladbách a učil jsem se řádově rychleji, než když jsem předtím přehrával vetší kus skladby dokola, dokud jsem se ho nenaučil. Dokonce si myslím, že když se skladbu naučím Bernhardovou metodou, umím ji lépe, nejen rychleji. Jen to chce opravdu dělit skladbu na hodně malé kousky, které člověk "udrží najednou v hlavě", abych při cvičení vůbec nemusel vzpomínat, jak dál.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Zajímavé tipy, díky za ně.
Jelikož jsem sám naprostý začátečník, jsou pro mě všechny takové rady hodně cenné. Z vlastní zkušenosti už můžu říct, že cvičit jednu skladbu déle jak 30 minut pro mě nemá smysl, protože po takové době obvykle začnu plést prsty takovým způsobem, že nic jiného než totální "reset" stejně nepomůže. V takových chvílích buďto sáhnu po jiné skladbě, kterou mám též naplánovanou k učení, nebo si jen tak pro zábavu nahodím flashku s mptroskama, které si přímo skrze klavír zkouším přehrávat, a do toho "lovím" tóny a trochu cvičím sluch. 
Ale moc dobře znám to nutkání sednout si ke klavíru a více či méně organizovaně "blbnout". Je to taková droga, ale naštěstí mozek bystří namísto toho, aby ho otupovala.
Ale moc dobře znám to nutkání sednout si ke klavíru a více či méně organizovaně "blbnout". Je to taková droga, ale naštěstí mozek bystří namísto toho, aby ho otupovala.
Digi piano Kawai CA-95 Rosewood od června 2013. 
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
PtJaa: Vďaka za zaujímavé čítanie. Práve kvôli takmto informáciam sa oplatí chodiť na diskusné fóra.
Paradoxné ale je, že ja som si doteraz myslel (ani presne neviem prečo), že pri hraní z nôt je nežiadúce aby sa skladba príliš rýchlo pamätala v hlave, nakoľko potom to človeka odvedie od čítania nôt a tým sa cvičenie hrania z nôt stáva neefektívne.
Keď si už načrtol hranie ľahších vecí, pokojne by si mohol byť ešte konkrétnejší, možno niekoho inšpiruješ:
Ja niesom študovaný klavírista (skôr som mierne pokročilý začiatočník - viac menej samouk, až na pár súkromných lekcií a asi rok chodenia na klavír niekedy v mladosti pred 16-18 rokmi) a tiež skúšam hrať väčšinou ľahšie veci, ak mám byť konkrétny:
- knižku skladieb pre A.M Bachovú - overená klasika pre začiatočníkov ku ktorej sa rád vraciam,
- nejaké skladby od Ludovica Einaudi, v súčasnosti konkrétne: Melodia Africana III, Stella del mattino
- známy úvodný soundtrack z filmu Forest Gump,
- ďalej nejaké improvizácie k známym skladbám aj so spevom, ale to už sa netýka hrania z nôt
- a ešte sa venujem hre na klávesy v pop rockovej kapele, ale to je už hranie iného typu ako Bach, Einaudi atď, tak tam tá technika nejde dopredu až tak rýchlo.
Paradoxné ale je, že ja som si doteraz myslel (ani presne neviem prečo), že pri hraní z nôt je nežiadúce aby sa skladba príliš rýchlo pamätala v hlave, nakoľko potom to človeka odvedie od čítania nôt a tým sa cvičenie hrania z nôt stáva neefektívne.
Keď si už načrtol hranie ľahších vecí, pokojne by si mohol byť ešte konkrétnejší, možno niekoho inšpiruješ:
Ja niesom študovaný klavírista (skôr som mierne pokročilý začiatočník - viac menej samouk, až na pár súkromných lekcií a asi rok chodenia na klavír niekedy v mladosti pred 16-18 rokmi) a tiež skúšam hrať väčšinou ľahšie veci, ak mám byť konkrétny:
- knižku skladieb pre A.M Bachovú - overená klasika pre začiatočníkov ku ktorej sa rád vraciam,
- nejaké skladby od Ludovica Einaudi, v súčasnosti konkrétne: Melodia Africana III, Stella del mattino
- známy úvodný soundtrack z filmu Forest Gump,
- ďalej nejaké improvizácie k známym skladbám aj so spevom, ale to už sa netýka hrania z nôt
- a ešte sa venujem hre na klávesy v pop rockovej kapele, ale to je už hranie iného typu ako Bach, Einaudi atď, tak tam tá technika nejde dopredu až tak rýchlo.
Tak to jsi na tom dobře, umět si sám hezky naaranžovat jakoukoli písničku, to je pro neklasického pianistu jako otevření úplně nového světa. Já zatím klasiku moc nehraji (i když časem asi něco zkusím, jako dospělý hraji na piáno zatím jen rok), hraji zatím jen podle not, co seženu. Nemám ale problém na netu najít dostatek (aspoň pro mne) zajímavých skladeb nebo třeba aranží popových písniček, v pro mne dostatečně náročném provedení. Například:Neibour píše:Sklouzl jsem spis k improvizacim a rozsirovani spontanni techniky hry...
Vetsina klavirnich not, zejmena moderni hudby je napsana bud blbe, nebo velmi oklestene a ja si tam stejne zahraju navic to co tam citim a mam naposlouchane ( zejmena v leve ruce).
- Tuny starších, autorsky nechráněných not jsou zadarmo k stažení na Imslp, třeba všechny ragtimy od Joplina.
- Mercuziopianist - má zdarma ke stažení noty ke všem svým aranžím na Youtube (jsou na fóru v italštině
- VKGoesWild - další Youtube klavíristka. O noty si lze napsat po poslání peněžního daru. Pro příklad třeba tenhle Elton John nebo tihle Queeni (kdyby jí někdo chtěl psát o noty, tak bych se rád přidal).
- Jarrod Radnich je taky zajímavý. Na svých stránkách má asi 10 skladeb za rozumné ceny, i když na můj vkus je opravdu hodně pompézní. Líbí se mi jeho Piráti z Karibiku, i když je hraji trošku pomaleji, bez glissand a bez sedání na klavír
Ludovic Einaudi píše hezké věci, dobrý výběr.Ivan.ps píše:Keď si už načrtol hranie ľahších vecí, pokojne by si mohol byť ešte konkrétnejší
Na cvičení rychlé memorizace používám Slavné melodie
Jinak můj repertoár je po roce hraní pod učitelem (před 20-letou pauzou 3 roky v ZUŠ a 4 roky jen tak doma):
Joplin - Maple Leaf Rag
Ježek - Bugattistep
Badelt - Piráti z Karibiku (arr. Radnich)
Abba - The winner takes it all (arr. MercuzioPianist)
(dal jsem odkazy na YouTube na lidi, kteří na rozdíl ode mne opravdu umí hrát).
Naučil jsem se ještě Granadu od Agustina Lary, něco od Bacha a Cramera a dalších pár ragtimů, ale nesnažím se to udržovat, takže jsem to asi zapomněl. Teď navíc umím 2 skladbičky z těch slavných melodií a učím se další dvě
Celkově to, co umím, jsou myslím relativně těžší věci, a taky mě stály hodně času. Myslím že kdybych se byl učil lehčí věci, byl bych teď lepší klavírista, na druhé straně člověk by se člověk měl učit to, co chce umět, a já jsem je opravdu chtěl umět...
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 13.08.2013 23:53, celkem upraveno 3 x.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Vďaka za toho "Mercuziopianist", o ňom som doteraz nevedel a má tam naozaj celkom dobré veci.
Viku (VKGoesWild) sledujem už niekoľko rokov, aj vďaka jej videám som sa rozhodol, že sa pri kúpe stage piana bližšie pozriem práve na Rolanda RD700NX. Inak toho jej Eltona Johna by som chcel skúsiť aj ja, len nie som veľmi zdatný v angličtine, tak som ju doteraz nekontaktoval a taktiež vôbec netuším akú približnä výšku peňažného daru by som jej mal poslať. Ale rád by som niekedy skúsil jej verziu nejakej známej skladby.
Tie "Slavné melodie" vyzerajú na rýchle učenie skladieb naozaj vhodne. Asi sa aj ja po niektorej časti pozriem.
Viku (VKGoesWild) sledujem už niekoľko rokov, aj vďaka jej videám som sa rozhodol, že sa pri kúpe stage piana bližšie pozriem práve na Rolanda RD700NX. Inak toho jej Eltona Johna by som chcel skúsiť aj ja, len nie som veľmi zdatný v angličtine, tak som ju doteraz nekontaktoval a taktiež vôbec netuším akú približnä výšku peňažného daru by som jej mal poslať. Ale rád by som niekedy skúsil jej verziu nejakej známej skladby.
Tie "Slavné melodie" vyzerajú na rýchle učenie skladieb naozaj vhodne. Asi sa aj ja po niektorej časti pozriem.
(omlouvám se za zazmatkování s mými příspěvky, nějak nestačím včas reagovat)
Ivane, ten Elton John mě taky láká. Ještě jsem nedoprohlížel její ostatní věci, ale možná bych jí mohl zkusit napsat, s angličtinou nemám problém. Máš od ní vyhlídnuté ještě něco jiného?
Ivane, ten Elton John mě taky láká. Ještě jsem nedoprohlížel její ostatní věci, ale možná bych jí mohl zkusit napsat, s angličtinou nemám problém. Máš od ní vyhlídnuté ještě něco jiného?