Klasické krabičky nebo nějaký multiefekt v racku?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
edrick

Klasické krabičky nebo nějaký multiefekt v racku?

Příspěvek od edrick »

Dobrý den,
chci se jaký je Váš názor na tuto problematiku. V součastnosti mám jen delay od Line6 DL4. Můj problém je v tom, že si chci rozšířit svojí efektovou výbavu o pár základních efektů (chorus, wah pedál a nějaký overdrive na sola) a nevím jak bych to vše při živém hraní ušlapal. Ono přepínat si na kombu kanály čistý/zkreslený do toho ještě zapínat/vypínat efekty, už by toho bylo moc.

Tak se chci zeptat, jak ten to máte vyřešený vy?
A kdyby tu někdo hodně zkušený a ohodnotil kvalitu krabičkových efektů a kvalitu rackového multiefektu (např.: Digitech GSP1101) o kterém silně uvažuji jako o náhradní alternativě..

Děkuji za názory
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Klasické krabičky nebo nějaký multiefekt v racku?

Příspěvek od rotten77 »

Myslím, že se to tu už několikrát řešilo, nejspíš v tématu o pedalboardech.

Jinak můj názor je takový že:
- s multiefektem získáš víc krabiček než můžeš potřebovat (levnější řešení než kupovat krabičky zvlášť)
- s multiefektem nemusíš řešit napájení, propojování, připevnění do pedalboardu, pedalboard, ...
- multiefektem to ale nekončí - musíš pořešit nějaký ovladač, kabely, ... samotný multiefekt je bez ovladače (pro živé hraní) k ničemu
- multiefekt ale nenabízí takové možnosti jako samostatné krabičky - většinou si na multiefektu nastavíš nějaký preset (např. delay+chorus), ale když chceš mít jenom delay, musíš si vytvořit další preset, což je třeba pro mě omezující
- multiefekt ti může (nemusí to umět) společně s presetem přepínat i kanály na zesilovači.

Pak existují speciální přepínače (např. OctaSwitch), kdy si nastavíš "preset" z jednotlivých kytarových krabiček.

Já jsem klasické krabičky opustil - kvůli tomu, že jsem pořád řešil napájení, místo v kufru, propojení, ... měnil jsem některé efekty a pořád chtěl víc :-) Takže jsem nakonec koupil Line6 M13 (odkaz na článek, kde to celé popisuju)
edrick

Příspěvek od edrick »

Děkuji :wink:
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

rotten77 píše:Myslím, že se to tu už několikrát řešilo, nejspíš v tématu o pedalboardech.

Jinak můj názor je takový že:
- s multiefektem získáš víc krabiček než můžeš potřebovat (levnější řešení než kupovat krabičky zvlášť)
- s multiefektem nemusíš řešit napájení, propojování, připevnění do pedalboardu, pedalboard, ...
- multiefektem to ale nekončí - musíš pořešit nějaký ovladač, kabely, ... samotný multiefekt je bez ovladače (pro živé hraní) k ničemu
- multiefekt ale nenabízí takové možnosti jako samostatné krabičky - většinou si na multiefektu nastavíš nějaký preset (např. delay+chorus), ale když chceš mít jenom delay, musíš si vytvořit další preset, což je třeba pro mě omezující
- multiefekt ti může (nemusí to umět) společně s presetem přepínat i kanály na zesilovači.

Pak existují speciální přepínače (např. OctaSwitch), kdy si nastavíš "preset" z jednotlivých kytarových krabiček.

Já jsem klasické krabičky opustil - kvůli tomu, že jsem pořád řešil napájení, místo v kufru, propojení, ... měnil jsem některé efekty a pořád chtěl víc :-) Takže jsem nakonec koupil Line6 M13 (odkaz na článek, kde to celé popisuju)

Vím, že je to už asi starší téma, ale malinko nesouhlasím s tím, že klasické multiefekty neumí zapínat jednotlivé efekty a že se musí přepínat celý patch. Řada GT od Bosse má funkci Manual, která po zapnutí aktivuje jednotlivé pedály jako on/off switche nastavených efektů a přitom je stále možné například přepínat přes multiefekt kanály na zesilovači.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To je ale výsada spíš dražších vyšších modelů.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
OndrejCvrk

Ovšem, ve většině je to u dražších modelů. Ale když autor tohoto vlákna se chtěl rozhodnout mezi rackovým mulťákem a krabičkami, tak by penězi zas tak nešetřil podle mě.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

OndrejCvrk píše:Vím, že je to už asi starší téma, ale malinko nesouhlasím s tím, že klasické multiefekty neumí zapínat jednotlivé efekty a že se musí přepínat celý patch. Řada GT od Bosse má funkci Manual, která po zapnutí aktivuje jednotlivé pedály jako on/off switche nastavených efektů a přitom je stále možné například přepínat přes multiefekt kanály na zesilovači.
To jo, jenže třeba Boss GT-100 má pak, pokud se nemýlím, na jedno sešlápnutí jen 4 efekty.
volumedoprava

Příspěvek od volumedoprava »

Přepínat kanály na aparátu umí i G-Major od TC Electronic
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Odpovím malinko oklikou, nemám nic proti multiefektu, ale při hledání ideálního zvuku si spíše polož otázku, které z efektů snesou, aby byly v boardu digitální, a které analogové. Myslím, že pokud budeš rozumnej, tak skončíš tak max. 50:50. Osobně bych šáhl po nějakém ověřeném Overdrive, Distortion nebo Fuzz v podobě single analog pedálu, jakkoli dobrej digitál se co se týče zkreslení nevyrovná dobrýmu poctivýmu analogu, to samý bych udělal s kvákadlem, nějakej levnej VOX nebo Dunlop bude lepší jak digitální pravítko z mulťáku. Analog bych dále vyžadoval pro kompresor. Zbytek již není tak kritický , zbývají modulační efekty (chorus, phaser, flanger, univibe apod.) a dozvukové (reverb, delay). Co se týče modulací, tak jsou pěkný věci v digitálu (pořídl bych třeba k DL4 toho modro-fialovýho bratříčka od Line6) a jsou i nádherný kousky v analogu (já ho preferuju). U delay a reverbů je dnes digitál asi nejrozumnější volba, ačkoli parádnímu analog delayi nebo dokonce páskovému echu a pružinovému reverbu se zase digitál v mnohoa případech zcela nevyrovná, nicméně je sakra blízko na to, aby je člověk neignoroval a použil k živému hraní, pač je to určitě výhodnější (tansport, ovládání)...
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
OndrejCvrk

subroofer píše:Odpovím malinko oklikou, nemám nic proti multiefektu, ale při hledání ideálního zvuku si spíše polož otázku, které z efektů snesou, aby byly v boardu digitální, a které analogové. Myslím, že pokud budeš rozumnej, tak skončíš tak max. 50:50. Osobně bych šáhl po nějakém ověřeném Overdrive, Distortion nebo Fuzz v podobě single analog pedálu, jakkoli dobrej digitál se co se týče zkreslení nevyrovná dobrýmu poctivýmu analogu, to samý bych udělal s kvákadlem, nějakej levnej VOX nebo Dunlop bude lepší jak digitální pravítko z mulťáku. Analog bych dále vyžadoval pro kompresor. Zbytek již není tak kritický , zbývají modulační efekty (chorus, phaser, flanger, univibe apod.) a dozvukové (reverb, delay). Co se týče modulací, tak jsou pěkný věci v digitálu (pořídl bych třeba k DL4 toho modro-fialovýho bratříčka od Line6) a jsou i nádherný kousky v analogu (já ho preferuju). U delay a reverbů je dnes digitál asi nejrozumnější volba, ačkoli parádnímu analog delayi nebo dokonce páskovému echu a pružinovému reverbu se zase digitál v mnohoa případech zcela nevyrovná, nicméně je sakra blízko na to, aby je člověk neignoroval a použil k živému hraní, pač je to určitě výhodnější (tansport, ovládání)...

S těma overdrivama a distortionama naprosto souhlasím. Obzvlášť si nedokáže pořádně představit, že bych měl hrát na nějakou digitální simulaci fuzzu, která prostě jako poctivej analog nehraje.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“