Učit se na housle sám

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
kmoch123
Rádce

Re: Učit se na housle sám

Příspěvek od kmoch123 »

Náhodou sem koukám, a je to tady zase, proboha... :| Takže: nexistuje naprosto, ale naprosto žádný vztah mezi kvalitou strun a houslí, a hraním v jakékoliv poloze. Použití poloh na spodních strunách, pro tvou informaci, má za účel změnu barvy tónu. Alespoň já to tak dělám, už desítky let :roll:

Stando, spíš než cvik, rozhýbání nebo posílení potřebuješ "trik" - každá ruka, ať malá nebo velká, by neměla mít problém se čtvrtým prstem. Ve tvém případě jsi prostě ten trik ještě nenašel. Těch důvodů, proč nedosáhneš tam, kam chceš, může být víc, a takhle bezkontaktně se to nedá odhadnout - pár tipů: zanořený krk houslí mezi palec a 1.prst LR, špatně postavený nebo příliš vystrčený palec LR, ztuhlé zápěstí LR (nemá nic společného se čtyřiceti lety jiné práce), nebo špatně vytočená dlaň a prsty LR při hraní ve 3.poloze. Ovšem to by ti měl opravit ten odborný dohled, který si pravděpodobně platíš. Pokud ti s tím neumí poradit, pošli ho do háje, vážně. Tohle jsou základní problémy řešené v metodice houslové hry.
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
standa.t

Příspěvek od standa.t »

kmoch123 píše:Náhodou sem koukám, a je to tady zase, proboha... :| Takže: nexistuje naprosto, ale naprosto žádný vztah mezi kvalitou strun a houslí, a hraním v jakékoliv poloze. Použití poloh na spodních strunách, pro tvou informaci, má za účel změnu barvy tónu. Alespoň já to tak dělám, už desítky let :roll:

Stando, spíš než cvik, rozhýbání nebo posílení potřebuješ "trik" - každá ruka, ať malá nebo velká, by neměla mít problém se čtvrtým prstem. Ve tvém případě jsi prostě ten trik ještě nenašel. Těch důvodů, proč nedosáhneš tam, kam chceš, může být víc, a takhle bezkontaktně se to nedá odhadnout - pár tipů: zanořený krk houslí mezi palec a 1.prst LR, špatně postavený nebo příliš vystrčený palec LR, ztuhlé zápěstí LR (nemá nic společného se čtyřiceti lety jiné práce), nebo špatně vytočená dlaň a prsty LR při hraní ve 3.poloze. Ovšem to by ti měl opravit ten odborný dohled, který si pravděpodobně platíš. Pokud ti s tím neumí poradit, pošli ho do háje, vážně. Tohle jsou základní problémy řešené v metodice houslové hry.
děkuji, "trik" asi teprve hledám, třetí polohu teprv začínám, mým problémem je skutečně ztuhlost zápěstí a nejen zápěstí, cítím to ve svalech celé ruky, při použítí malíčku jsem prostě už "nadoraz" se šlachami a svaly a jde mi do ruky už křeč a třas. Ale postupně se to zlepšuje, týden po týdnu. Dlouholetý houslista tenhle problém pochopitelně nemá a těžko ho i pochopí. Malé děti zřejmě tímto také netrpí, takže předpokládám, že asi žádný cvik na to existovat nebude. Učitele myslím si, že mám výborného, ani si takového asi nezasloužím :D hraje po světě, tak to asi umí, potřebné školy také má, je sice mladý, ale ví co dělá - to poznám. Základní metodiku jedeme podle Goly, bohužel všechny metodiky jsou určené pro děti - pro fotry asi žádná :D
...
pro pana Martinu: hraju ve třetí poloze na Gstruně malíčkem, protože mi to tak řekl můj učitel - předpokládám, že ví, co dělá.
Znám jednu dobrou hlášku, co řekl jeden mistr svýmu učedníkovi "tak, teď jsem tě to naučil, jak se to má dělat správně - teď tě naučím, jak se to dá ojebat" :D
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Než napíšu něco dalšího,mám jen skromnou otázku: nejmenuje se ten tvůj učitel Jirka V.? :-) jinak,s prof.Golou se znám od r.89,jsem jeho žák-to jen abys věděl,že vím,o čem mluvím...
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
standa.t

Příspěvek od standa.t »

kmoch123 píše:Než napíšu něco dalšího,mám jen skromnou otázku: nejmenuje se ten tvůj učitel Jirka V.? :-) jinak,s prof.Golou se znám od r.89,jsem jeho žák-to jen abys věděl,že vím,o čem mluvím...
ne ne, jmenuje se Honza R. Vaše příspěvky se v podstatě schodují s tím, co mi vtlouká do hlavy on, takže máte moji plnou důvěru :D
Housle mám patřičně staré po dědovi, asi i ručně dlabané :D přišel jsem k nim jak se říká, "jako slepej k houslím" původně měly sloužit jako dekorace, ale protože jsem všetečnej, tak jsem na ně napřed zkusil vrznout - no a jsem tady. Nikdy jsem na nic nehrál, noty se taky učím až teď, ještě, že máme ten internet, teď je to rok, co jsem je vzal prvně do ruky. Po třech měsících domácího vrzání jsem zjistil, že tudy cesta nevede a vyhledal jsem odbornou pomoc. Pak jsem se zase tři měsíce odnaučoval ty zvěrtsva, co jsem se stihl naučit svépomocí. Jestli jsou housle těžký nástroj, nebo dokonce nejtěžší, nemůžu posoudit, ale zatím mi to nepřijde. Pravda teda je, že čím déle cvičím, tím se mi pokroky zdají menší a menší, ale tak je to asi se vším, je to jako řemeslo, vystřídal jsem několik profesí a aby mohl člověk říct, že to umí pořádně, tak to taky trvá deset let. Nikam nechvátám, nemám žádné konkrétní cíle, chci se jenom naučit hrát pořádně na housle, tak, abych mohl říct, že to umím.
...
Takže pro všechny, co se chtějí učit na housle sami - určitě si najděte učitele, aspoň pro začátek, stačí chodit třeba třikrát do měsíce, ty dvě tři stovky za lekci nikoho nevytrhnou. Housle nejsou záležitost na rok, nebo na dva a byla by fakt asi škoda marnit čas objevováním dávno objeveného, snadno se člověk naučí zlozvyky, kterých se pak do konce života nezbaví a které budou při hraní obtěžovat.
jacobs

Příspěvek od jacobs »

kmoch123 píše:Přiměřeně staré housle "po dědovi", ruční dlabání a jiná alchymie jsou jakási pověra, která se vzala nevím odkud, na stáří houslí v této nižší třídě a pro dané účely, tedy naučit se hrát na housle, opravdu nezáleží.
Bavil jsem s o tomto s houslařem (v kontextu violoncella, ale předpokládám že u houslí to bude podobné) a jeho názor byl že dneska sehnat kvalitní dřevo za rozumné peníze je prostě problém. Dřív to tak nebývalo a tak když člověk srovnává nové housle se starými ve stejné cenové katergorii, měl by u těch starších mít možnost dostat se na lepší dřevo. Ale je to samozřejmě kus od kusu a je tam vždy spousta dalších faktorů...
kmoch123 píše: Struny nechť si začátečník koupí levné, například Thomastik Vision, protože rozdíl v produkovaném zvuku oproti sadě za 3000kč bude pěkných pár let nulový, ale rozdíl finanční po zničení několika sad neumělou hrou bude značný.
Struny ať si začátečník koupí takové, které mu dobře znějí. Pokud nemá možnost si je poslechnout třeba u učitele nebo známého, ať si nekupuje automaticky ty nejdražší, ale taky ne ty nejlevnejší. Ty Vision můžou být dobrý začátek, stejně tak třeba o trochu dražší Spirocore. Důležíte je ale podle mně zkoušet a jak si člověk jednou udělá jasno v tom co se mu líbí, ať za to vesele utrácí - pokud dojde k tomu, že se mu líbí zvuk strun za 3000,- nevidím důvod kupovat si jiné (tedy pokud finance nejsou zásadní problém). Děláme to pro radost a když v tom ta radost není a zvuk se nelíbí, je to škoda. Mně když jsem začínal s čelem struny málem odradily, protože prostě nezněly. A nebyly to dle doporučení špatné struny, jenom tomu nástroji to prostě nesedlo a mně také ne. Časem jsem došel k Permanentám za 5000,- a nad cenou sice skřípu zuby, ale se zvukem jsem končně spokojen a je radost na ně hrát.
kmoch123 píše: Na struník moderního houslisty patří všechny 4 dolaďovače, struny se s nimi ladí rychleji, pohodlněji a přesněji.
S tímto si dovolím nesouhlasit. To záleží na použitých strunách. Např. Pirastro Eudoxa (a stuny ze střev obecně) se s dolaďovači vysloveně nedoporučují kvůli negativnímu vlivu na životnost strun. U Eudox konkrétně mám kovové E kde jsem dolaďovač nechal a na zbytku strun jsem dolaďovače sundal.
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Takže... :mrgreen:

ad staré housle: i když je můj citát vytržený z kontextu, přečti si jej pořádně. Já nepíšu o houslích z kvalitního dřeva. Názor dotyčného houslaře je zcela správný a nijak nekoliduje s tím, co jsem napsal.

ad struny pro začátečníka: svého názoru se držím. Začátečník není hodně let schopný hrát tak, aby využil potenciál sady dejme tomu za 3000kč. Kvalita strun a houslí má samozřejmě na výsledný zvuk vliv, ale rozhodně ne v rukou začátečníka. Violoncello a potahy na něj jsou zcela jiný příběh, to s houslemi vůbec neporovnávej.

ad dolaďovače: bavili jsme se o strunách pro začátečníka. Znovu opakuji, celý můj příspěvek, ze kterého jsi vyňal citace, směřoval k opravení "rad" Martiny72 začátečníkovi. Já si dovolím nesouhlasit s tím, že by měl začátečník používat střevové struny. Ale pokud chce někdo používat střevové struny, tak samozřejmě bez dolaďovačů. Nevím, co znamená "negativní vliv na životnost strun", střevo ti prostě na dolaďovači praskne.
jacobs

Příspěvek od jacobs »

Neber to jako útok, jenom jsem se snažil doplnit to cos napsal...

Ad struny pro začátečníka, tam se asi holt budeme muset shodnout, že se neshodneme. Jinak se zbytkem víceméně souhlas.

A ještě k těm dolaďovačům a strunám ze střev, myslel jsem to tak, jak jsem to napsal - životnost se zkrátí. Neprasknou hned, jenom se prostě střívko jako materiál unaví a roztrhne s dolaďovačem dřív než bez něj.
Tipuju že to souvisí s uchycení v tom dolaďovači, kdy je přírodní střevo chyceno v kusu kovu a je napínáno proti hranám toho kovu, ale rád se nechám vzdělat pokud ma někdo lepší vysvětlení.
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Jasně, promiň, nechal jsem se unést. Dneska je každý odborník, tak jsem to vzal trochu podle hesla "zabte je všechny, bůh si je přebere" :mrgreen:

Střeva praskají proto, že nejsou odolná proti mechanickému namáhání. Při ladění kolíkem napínáš strunu přes oblý malý pražec ke kobylce, kde se láme, a v úseku od kobylky ke struníku se během ladění skoro nehne. Naopak při ladění dolaďovačem vlastně celou strunu napínáš přes kousek struny od dolaďovače ke kobylce přes hranu. Přírodní materiál toto nevydrží a při i malém oslabení (prodření) praskne, buď u ohybu na díře struníku, nebo na kobylce.
jacobs

Příspěvek od jacobs »

Aha, to dáva smysl. Díky za vysvětlení.
Damazid

Příspěvek od Damazid »

Zdravím.

Ještě si tohle fórum pročtu podrobněji. tak mě prosím okamžitě někamenujte.

Získal sem housle po pradědovy a rád bych se na ně aspoň trochu naučil. V hudebninách mi je prohlédly a říkali že by měly být v pořádku, ale taky se mi onen pán přiznal, že se specializuje na kytary, i když základní geometrii nástroje pozná.
Rád bych věděl, jestli mám nějakou šanci se naučit hrát alespoň dobře, když se živím kovařinou (už několik let), slyšel sem, že v prstech prý musí být dost velký cit a nejsem si jistý, jestli jsem o něj nepřišel.

Předem děkuji za odpověď.

EDIT

Tak už jsem si celé vlákno přečetl. Musím se přiznat, zajímavé čtení.

V první řadě doplním inforamce o nástroji, který jsem podědil. Praděda na housle hrál prý už v deseti, snad. Poslední výklad na toto téma byl od jeho ženy před patnácti lety. Datový záznam jest už poškozen. Ale byl starší než je babička a té je letos něco málo přes 90. Originální struník bohužel prasknul. Housle jsme asi z nedopatření a jasné neznalosti přepnuly a ta část, jak je v ní vlákno se ve vrtání roztrhla. Momentálně je tam daný provizorně struník z trochu menších houslí. Nemám tušení jaký to může mýt vliv na housle. Ale leželi takto poničené na skříni asi deset, patnáct let a v okolí sem žádnou jinou vhodnou náhradu nesehnal. Ve velikostech se nevyznám, tyhle mají 58 centimetrů a chlup. Lak je značně poškozen, vypadá to na šelak, ale na učilišti, kde semd ělal se dřevem sem se nedostal k ničemu jinému než sintetice nebo vodě v nábytkařině, do toho zasahovat nebudu. Proto, pokud by jste někdo věděl o nějakém houslaři, který by nástroj zkouknul a zdělil případné nacenění oprav, bylo by to skvělé. V tomhle se nevyznám a osobně mám strach, aby se mi dostaly do rukou zpět ty samé housle, co tam nechám. Je to rodinná památka.

A nyní k tomu, co mi dalo toto fórum:

Kolíčky na prádlo jako tlumítko? Geniální nápad! Budu muset otestovat.

Ohledně toho, že Jára Cimrman asi ještě žije toho tu bylo dost.

Ohledně názoru, i když sem si myslel že bych to mohl zvládnout jako samouk, musím souhlasit s kmoch123. Posledních několik let dělám něco jako umělěckou kovařinu a musím říct, že bez odborného vedení, bych nebyl tak daleko jak sem. Hru na žádný hudební nástroj neovládám. Ale hudba se dá přirovnat řemeslu. Chce to čas, radu a vedení do začátku. Také pak následné zjištění že je tetnto pán z Ostravy zklamalo. Moc daleko.A to zápěstí při podobných záležitostech opravdu na některé věci tuhne, získává výhody v jiných oblastech (pevnost a síla) ale ztráci na jiných (pohyblivost). Proto pokud by někdo znal šikovné cvičení na zápěstí, také bych byl za ně velmi vděčný. Housle jsou přeci jen něco jiného než kleště.

Tímto bych se chtěl obrátit i na Vás, ostatní samouky a i učené hráče na housle. Rozhodně se pokusím časem sehnat nějaké odborné vedení, ale byla by ochota někoho se případně osobně sejít? Bohužel nemám moc peněz a placený odborný dohled jednou týdně si dovolit nemůžu, v okolí mého bydliště nikdo nic takového neučí. Mohl bych dojíždět například do Prahy, jsem z Čekého Brodu a je to relativně kousek, ale hned mi to přidá téměř stejnou sumu za jízdné a MHD a za hodinu u učitele dávat 400 až 500 týdně nemůžu. Je hezké jak tu mnoho lidí říká že učitel je nutný a nestojí to moc. Ale učitelů moc není, možnosti levné dopravy jsou omezeny a okamžitě to navyšuje daný rozpočet. V úvodu toho vlákna bylo uvedeno, že by se lidé mohli případně i sejít, ale zatím sem to tu takový návrh neviděl. Nezlobte se, jsem tedy první.

Ještě jednou děkuji za případné reakce, odpovědi, návrhy. Omlouvám se při tom za svůj pravopis.

PS: Pokud by jste někdo věděl o případném vhodném řešení ohledně učitele poblíž Českého Brodu, budu velmi rád, pokud mi je zdělíte.

A málem bych zapoměl. Akčně sem si koupil ladičku a zkouším ladit. Kovové struny, jsou nové až na E. To v hudebnináh tady neměli, došlo, tak je použité staré nepoužité, co bylo v pouzdře spolu s houslemi. Zpět k ladičce. Ladí přes klip, ale nějak nevím přesně, kam by se měla cyhtit, na návodu je na hlavu nástroje, ale tam je jaksi málo místa. Nakonec sem ji tam nějak chytil ale hodil by se mi případně nějaký trik ohledně místa kam ji uchytit. Ohledně ladění samotného. Ladění přes kolíky (snad to je správně) mi nepřišlo nijak moc těžké. Chce to sice cit a je to o setinách, ale jde to. Dolaďování na struníku mám jen na Ečkové struně.
Na svůj pravopis mám téměř uměleckou licenci.
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Ahoj, sedni na Pendolino a přijeď, dám ti pořádnou odpolední lekci zcela zdarma :D jinak, kdyby někdo z okolí Ostravy chtěl konzultaci, stačí mi napsat zprávu - za jednorázovou vyučovací hodinu si účtuju kafe a cigáro. Potřebuju někdy oddech s někým, kdo chce na housle hrát o vlastní vůli :mrgreen:
Damazid

Příspěvek od Damazid »

Asi to udělám. Stejně chci jet na Báňskou do skryptárny dokoupit si co chci a nestihl sem to během studia :D Jen si udělat den volna.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Zkoušel ses poptat u vás v Českém Brodě? Google mi přinesl toto: http://www.zusceskybrod.cz/.

Mám zkušenost u jiného nástroje, že pro dospělého nemá moc cenu snažit se zapsat přímo v ZUŠ, neb na něho nedostanou dotace. Co by ale mohlo být nadějnější, je zajít přímo za nějakou z učitelek daného nástroje a zeptat se, zda by tě soukromě nedoučovala, nebo zda někoho takového nezná (třeba kolegyni v důchodu, na mateřské apod.). U soukromých hodin se také často dá dohodnout na menší frekvenci, např. co 14 dní.
Damazid

Příspěvek od Damazid »

Právě jsem dnes dopoledne zjistil, že skutečně tu ZUŠ je. Jaké bylo mé zděšení a překvapení. Protože chodím kolem pomalu každý den :D Nevím proč, ale mě to strýček Google nezdělil. Asi mě nemá rád. Nebo sem napsal špatně dotaz.

Ale rozhodně díky za radu. Tohle je jedno z mála fór, kde se člověk vážně něco dozví. Skvělé.
standa.t

Příspěvek od standa.t »

pro Damazid:
čau, já se učím rok, je mi přes čtyřicet a opravuju auta, ruce mám mozolnatý, pořezaný, propálený a opatlaný od barev, ale zatím mi to nedělá problémy :D problém mi dělá akorát ztuhlá levá ruka, při hře na housle je ta ruka pro začátečníka fakt nezvykle zkroucená a bolí to. Ale týden po týdnu se to neustále zlepšuje. Učitele jsem začal hledat asi po třech měsících samostantných pokusů a našel jsem ho na "naučím.cz" dávám 250,- za lekci, jako bonus dostávám dvacet minut zdarma :D chodím "jakože" jednou týdně, ale spíš tak třikrát do měsíce, podle toho jak to vyjde časově. Pro dospělýho si myslím, že to je akorát. Chodím z hodiny vždycky zřízenej, jako z posilovny - je to docela dřina fyzická - jestli jsi kovář, máš výhodu :D . Housle mám po dědovi, původně jsem je chtěl jako ozdobu na zeď, ale než jsem je pověsil, tak jsem si na ně vrznul - a v ten okamžik se mi změnil svět . Důležitý je taky mít kde cvičit, prvních několik let bude pro okolí velký utrpení, já cvičím v dílně, domů housle raději vůbec nenosím, rodina zpravidla pro to nemá pochopení a ještě by člověka mohla od hraní odradit blbýma kecama. Struník koupíš normálně v hudebninách i s dolaďovačema, jsou na to hrozně laciný díly, nebo je odnes rovnou k houslařovi - obavy jsem měl stejný jako ty (aby se mi vrátily ty samý housle) , ale bylo to zbytečný, řekl bych, že to jsou fandové, dal mi nový kolíky, zabrousil a usadil kobylku, upravil duši, housle vyčistil a nakonzervoval a platil jsem tisícikorunu. A housle má od něj i pan Svěcený. Učitele si najdi co nejdřív, než se stihneš naučit spoustu zlozvyků, kterých se pak bude stejně dlouho zbavovat, učitel ti poradí i toho houslaře. Trefně jsi to přirovnal k řemeslu - myslím, že to platí do puntíku, já jsem profesí vystřídal několik a určitě to deset let trvá, než člověk může zodpovědně říct, že to umí. Housle jsou boží nástroj, sbližujou lidi :D
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

Já to přísloví znám trochu jinak: Hudba spojuje národy, ale s**e lidi :mrgreen:
Terne

Příspěvek od Terne »

A nebude to platit specificky jen pro smyčcové nástroje, kdy se musí člověk naučit intonovat a zároveň vytvářet dobrý zvuk smyčcem, což ze začátku vytváří směsici opravdu nepěkných zvuků ? :-D Asi jsem to možná jen nezažil, ale podle mě asi ne**** tolik bydlet vedle (nebo s) začínajícího klavíristy, kytaristy, flétnisty (i když trumpeta asi taky nebude žádný med), než vedle začínajícího houslisty :)
kmoch123
Rádce

Příspěvek od kmoch123 »

No ale zase housle nejsou tak hlasitý nástroj, když už se na ně neumí. Taková příčná flétna, lesní roh, pozoun - to má grády :wink:
Damazid

Příspěvek od Damazid »

Mít v paneláku za souseda bubeníka... Myslím že ty housle vážně nebudou takové zlo :D

Jinak co se týče přirovnání k řemeslu. Tu myšlenku jsem převzal tady od někoho jiného. Znova si to tu prolistuju a později dopíšu do editu článku.

A měl bych pánové a asi i dámy, těch sem tu ale moc neviděl, otázku čistě začátečnikou a rád bych opět názor z mnoha stran a front bitevního pole hudebního. A to ladění houslí. Koupil jsem si ladičku, má krásný barevný display a ukazuje to klínky, nástroj a co se zrovna ladí za strunu (konkrétně model FZONE FT-41).

A teď k otázkám.

Když se ladí, tak se na struny brnká (nevím jak to jinak říct)? Asi ano, nebo se ladí tak, že se to ještě zkusí jak to hraje se smičcem? (prosím o případnou opavu termínu :D)

Ladit přes klip, nebo mikrofon? U klipu sem zjistil, že jediné místo, kam se ladička vejde aniž by po chvíli zákeřně nespadla je nad malým pražcem (termín vyčten z wikipedie).

Dá se hrát bez pavouka? Popřípadě v čem je to náročnější. Výhody, nevýhody...

Jak nastavit ladičku? Je mijasné že na housle, ale jde mi o frekvenci. Automaticky je nastavena na A440. Myslím že to budou Hz, ale nejsem si jistý. (Rozmezí A430 až A450.) Když sem se zmínil známému co hraje na kytary, tak se zděsil. Prý je to ladění na kytary. Takže rád bych znal názor dalších samouků, houslistů (možná i Cimrmanů).

Dá se hrát bez pavouka? Výhody nevýhody...
Terne

Příspěvek od Terne »

kmoch123 píše:No ale zase housle nejsou tak hlasitý nástroj, když už se na ně neumí. Taková příčná flétna, lesní roh, pozoun - to má grády :wink:
Teď jsem se hodně zasmál :D Myslím že mě to spíš pobavilo, ano v porovnání s lesním rohem asi nejsou hlasité, ale já si vzpomněl jak jsem na koleji začínal, a chodili občas lidi o 5 a víc pokojů dál jestli bych nemohl "hrát" potišeji :-D

@Damazid: K ladění: Já jediné co používám, tak je náklepová ladička (taková vidlička), abych si občas srovnal Ačko na 440 Hz (to jsi soudil správně že je to frekvence) a jinak se ladí souzvukem s ostatními strunami po dvojicích (nejprve A s D, potom G a D, a nakonec A a E - pardon za nesprávnou velikost a značení :) jsou to čisté kvinty pokud by tě to zajímalo z hlediska hudební teorie. Ladí se smyčcem, ještě jsem neviděl že by někdo ladil brnkáním, nejde to tak dobře slyšet, navíc u souzvuku slyšíš takové vibrování pokud nemáš uplně správně doladěno, a na to je potřeba delšího zvuku než brnknutím. Souzvukem to ale asi chvíli ještě nedáš, myslím z hlediska zahrát dvě struny najednou tak, aby jsi měl stabilní a stálý ton a mohl jsi ladit. S elektronickou ladičkou zkušenosti nemám, měl jsem jednou v ruce takovou tu foukací, a ta vůbec neladila dohromady, stejně jsem musel doladit ušima. Když říkáš že je problém s místem, u kytar se připíná jakoby kolíčkem na hlavu, ale u houslí to asi nepůjde. Napadá mě jedině zkusit jí opatrně nějak na kobylku ,ale radši doopravdy opatrně s experimenty :)¨Nejlepší bys měl kdybyste měli v rodině třeba klavír, že by sis naladil struny podle něj, ale kupovat ho kvůli tomu nemusiš :-D
Naposledy upravil(a) Terne dne 28.10.2013 23:43, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“