Ked hras stupnicu, tak zacinas a koncis tym istym stupnom. Stupnica znamena, ze zahras vsetky tony za sebou smerom hore a nadol.Cize napr. C D E F G A H C a naspat k C nadol. To je stupnica, ale v realnej hudbe to nepouzijes. Mozes hrat tie tony v akom poradi len chces. A menej tonov je viac.Loyd píše:a je nutný když je třeba písen od a moll, začínat tu pentatoniku tonem A? nemuzu zacit treba tonem C? Slysel jsem, ze bych mel zacinam tonem A a uzavirat též tonem A
Pentatonika a jak na ni?
Pravidla fóra
-
Slayertplsko
Re: Pentatonika a jak na ni?
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Ale je prijemne, kdyz zacne na akordickem tonu. To znamena v tomhle pripade A, C nebo E...Loyd píše:a je nutný když je třeba písen od a moll, začínat tu pentatoniku tonem A? nemuzu zacit treba tonem C? Slysel jsem, ze bych mel zacinam tonem A a uzavirat též tonem A
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
- Crossmelmen
Mixování pentatonických stupnic
Ahoj, učím se pentatonické stupnice a až dosud jsem si myslel, že pokud je skladba hraná např. v G dur, tak použiji durovou pentatonickou stupnici G, podobně i v molovém provedení. Teď jsem ale narazil na možnost durovou a molovou pent. stupnici mixovat např. zde
http://www.youtube.com/watch?v=xfZF0MJTJLI
... anglicky moc neumím a tak mi uniká, kdy se to vlastně může použít. Vím, že např. v blues se do durové dvanáctky hraje molová stupnice a pravděpodobně tedy i durová, ale jak se to vlatně dělá, abych nebyl mimo harmonii.Díky za reakce
http://www.youtube.com/watch?v=xfZF0MJTJLI
... anglicky moc neumím a tak mi uniká, kdy se to vlastně může použít. Vím, že např. v blues se do durové dvanáctky hraje molová stupnice a pravděpodobně tedy i durová, ale jak se to vlatně dělá, abych nebyl mimo harmonii.Díky za reakce
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 4.11.2013 20:55, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
"Život je krásný, né že by byl, ale já ho tak vidím!"
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mixování pentatonických stupnic
Ke každé durové stupnici existuje paralelní molová.
dur - mol
C - a
G - e
D - c
A - fis
E - cis
H - gis
Fis - dis
Cis - ais
C - a
F - d
Hes - g
Es - c
As - f
Des - hes
Ges - es
Ces - as
dur - mol
C - a
G - e
D - c
A - fis
E - cis
H - gis
Fis - dis
Cis - ais
C - a
F - d
Hes - g
Es - c
As - f
Des - hes
Ges - es
Ces - as
Hendrek ti to napsal pěkně. Ale pokud nejsi hluchý třeba jako Beethoven nebo Smetana, můžeš hrát prostě to, co slyšíš a cítíš, ne? Pentatonika je to nejpřirozenější, co může býti, mám doma dvě pentatonické flétny a nějakou p. lyru. Nebo nehraješ, jen píšeš? To by mi zajímalo, to jsem zatím nedělal.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Laskavě prosím příspěvky k tématu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Crossmelmen
Tohle mi je jasný a na tohle se ani neptám, možná jsem špatně položil otázku. Budu hrát v Edur blues, kdy můžu sólovat v Edurový pentatonice a kdy v Emollový pentatonice v týhle skladbě, aby to znělo harmonicky, vím že se to takhle hraje a mě zajímá jak to správně mixovat.Hendrek píše:Ke každé durové stupnici existuje paralelní molová.
dur - mol
C - a
G - e
D - c
A - fis
E - cis
H - gis
Fis - dis
Cis - ais
C - a
F - d
Hes - g
Es - c
As - f
Des - hes
Ges - es
Ces - as
"Život je krásný, né že by byl, ale já ho tak vidím!"
Mixovat můžeš skoro všechno, záleží, jak ti to do sebe pasuje sluchově, jak se konkrétní stupnice překrývají, co mají společné, jak pracuješ s tzv. "passing notes". Jak píše Hendrek, každá Dur stupnice má paralelní moll. K tomu, co napsal, bych ještě doplnil, že má dokonce 4 paralelní stupnice s mollovým charakterem - Dórskou, Frygickou, Aolskou (moll) a Lokrickou. Když si vezmeš, že v pentatonice ti stačí vzít jen 5 tónů z každé (a může to být i více variant pentatonické pro jednu a tu samou stupnici), tak zjistíš, že jsou tři pr*ele stupnic, který do sebe pasujou a dají se kombinovat.
Nakonec, můžeš hrát i stupnice, který nejsou paralelní. Např. hraješ v skladbu v A moll a dejme tomu na stupních 6 a 7 (submedianta F a citlivý tón G), pro které je charakteristický Durový akord a leží na nich paralelní Lydická (F) a Myxolidická (G) stupnice (obě durový charakter), můžeš hrát klidně (jak na F, tak i G) melodickou mollovou nebo Iónskou melodii. Je to proto, že melodická mollová má velkou sextu/septimu jako Durová (a tudíž bude ladit navzdory té malé tercii) a Iónská samozřejmě taky, i když neobsahuje tu zvětšenou kvartu (jako Lydická) nebo zmenšenou septimu (jako Myxolydická), tak má prostě pořád ten durový charakter (velkou tercii a sextu/septimu). Rozdíl je jen v jednom intervalu a ten se ztratí, pokud hraješ nějakou melodii. Mám na mysli ztratí z pohledu nějaké té teorie neteorie "špatných not", ne z pohledu zvukového/sluchového, tam se musíš samozřejmě rozhodnout, jakou stupnici sluchově preferuješ, protože ty jako hráč ty drobné nuance vnímáš.

Nakonec, můžeš hrát i stupnice, který nejsou paralelní. Např. hraješ v skladbu v A moll a dejme tomu na stupních 6 a 7 (submedianta F a citlivý tón G), pro které je charakteristický Durový akord a leží na nich paralelní Lydická (F) a Myxolidická (G) stupnice (obě durový charakter), můžeš hrát klidně (jak na F, tak i G) melodickou mollovou nebo Iónskou melodii. Je to proto, že melodická mollová má velkou sextu/septimu jako Durová (a tudíž bude ladit navzdory té malé tercii) a Iónská samozřejmě taky, i když neobsahuje tu zvětšenou kvartu (jako Lydická) nebo zmenšenou septimu (jako Myxolydická), tak má prostě pořád ten durový charakter (velkou tercii a sextu/septimu). Rozdíl je jen v jednom intervalu a ten se ztratí, pokud hraješ nějakou melodii. Mám na mysli ztratí z pohledu nějaké té teorie neteorie "špatných not", ne z pohledu zvukového/sluchového, tam se musíš samozřejmě rozhodnout, jakou stupnici sluchově preferuješ, protože ty jako hráč ty drobné nuance vnímáš.
Mě přišlo, že ani tak nemixuje mollovou pentatoniku do durové, spíš se snaží jí částečně "opravovat" tak, aby tam byly vyzdvyhnutý ty tóny, co tam normálně nejsou a k tomu potřebuješ trošku citu.Crossmelmen píše:Tohle mi je jasný a na tohle se ani neptám, možná jsem špatně položil otázku. Budu hrát v Edur blues, kdy můžu sólovat v Edurový pentatonice a kdy v Emollový pentatonice v týhle skladbě, aby to znělo harmonicky, vím že se to takhle hraje a mě zajímá jak to správně mixovat.
Naposledy upravil(a) del dne 14.12.2013 0:47, celkem upraveno 3 x.
To mixování moll a dur v blues je hodně o citu. Nevím jestli to lze nějak přesně definovat. To kolísání mezi moll a dur dává blues napětí a náladu. Možná to tady někdo dokáže exaktně vysvětlit.del píše:Mě přišlo, že ani tak nemixuje mollovou pentatoniku do durové, spíš se snaží jí částečně "opravovat" tak, aby tam byly vyzdvyhnutý ty noty, co tam normálně nejsou a k tomu potřebuješ trošku citu.Crossmelmen píše:Tohle mi je jasný a na tohle se ani neptám, možná jsem špatně položil otázku. Budu hrát v Edur blues, kdy můžu sólovat v Edurový pentatonice a kdy v Emollový pentatonice v týhle skladbě, aby to znělo harmonicky, vím že se to takhle hraje a mě zajímá jak to správně mixovat.
V dur blues to často používám. Sólo hraju např. v moll pentatonice a občas to proložím nějakým durovým lickem nebo třeba při přechodu na dominantu hraju jen v dur a zní to parádně. V moll blues mě zase dobře zní občasný výlet do dórského módu pentatoniky. Je to hlavně o pocitu.
- gabohlavac
Máme molovú a durovú pentatoniku
molová pentatonika je vlastně 5 obrat durové pentatoniky
A mol pentatonika má tóny - ACDEG, což jsou vlastně 1,3,4,5,7 stupně ze stupnice A mol
Bluesová A mol pentatonika má tóny A, C, D, Es, E, G vlastně se přidá 1,3,4,5 -, 5,7
A mol pentatonika má tóny - ACDEG, což jsou vlastně 1,3,4,5,7 stupně ze stupnice A mol
Bluesová A mol pentatonika má tóny A, C, D, Es, E, G vlastně se přidá 1,3,4,5 -, 5,7
Jsem kytarista! Kdo by chtěl pokecat o jazzu popřípadě něco poradit ať napíše! 
Myslím, že toto tazatel ví. Jde o to, že např. v Adur blues se používá, resp. střídá pentatonika Amoll s Adur, nikoliv s paralelní stupnicí Cdur. A dotaz je, platí-li pro to nějaké zákonitosti nebo pravidla.gabohlavac píše:Máme molovú a durovú pentatoniku
Miloš_P píše: A dotaz je, platí-li pro to nějaké zákonitosti nebo pravidla.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Milane, víš o tom, že je to fake? 
Ovšem chápu, co jsi tím myslel
. V hudbě, lásce a válce neplatí pravidla (aspoň teda pro ty, kteří ta pravidla dokonale umějí).
Ovšem chápu, co jsi tím myslel
Nedávno jsem se naučil Mollovou diatonickou stupnici, a chtěl bych umět i durovou verzi, jenže nikde nemužu nájít nějaké tabulatury nebo tak něco, existujou nějaké? Pokud ano, tak prosím odkaz. No, a taky jsem četl že se od té mollové, dá ta durová nějak odvodit, ale s toho co sem četl, jsem to nějak nepobral 
Mollová stupnice(i ta diatonická) je postavena na VI. tónu stupnice durové a je jí souběžná. Tudíž, když umíš tu mollovou, tak vlastně umíš i tu durovou.
Když máš 2 souběžné stupnice mají stejné předznamenání, tudíž i stejné tóny. Jen v jiném pořadí.
Záleží, co umíš za prstoklad, jestli ten základní, tedy např. tento: A moll:
(T) - označuje tóniku, tedy základní tón, podle kterého určíš, co je to za stupnici, tady tón A, který je na VI. stupni stupnice - tudíž u tohoto prstokladu A-moll.
Tak umíš i Cdur, která je paralelní:
Je to trochu zmatek, chce to zabrousit do hudební nauky. Doufám, že jsem trefil prstoklad, který umíš.
(Těch tónik je v té stupnici víc, jen jsem ti označil ty důležité, aby tě to nepletlo)
Když máš 2 souběžné stupnice mají stejné předznamenání, tudíž i stejné tóny. Jen v jiném pořadí.
Záleží, co umíš za prstoklad, jestli ten základní, tedy např. tento: A moll:
).--------------------------------------------------------------------------10---12---13
-----------------------------------------------------------10---12---13--------------
---------------------------------------------9---10---12----------------------------
-------------------------------9---10---12------------------------------------------
---------------8---10---12(T)--------------------------------------------------------
8---10---12----------------------------------------------------------------------
(T) - označuje tóniku, tedy základní tón, podle kterého určíš, co je to za stupnici, tady tón A, který je na VI. stupni stupnice - tudíž u tohoto prstokladu A-moll.
Tak umíš i Cdur, která je paralelní:
.--------------------------------------------------------------------------10---12---13
-----------------------------------------------------------10---12---13--------------
---------------------------------------------9---10---12----------------------------
-------------------------------9---10---12------------------------------------------
-----------------8---10---12--------------------------------------------------------
8(T)---10---12----------------------------------------------------------------------
Je to trochu zmatek, chce to zabrousit do hudební nauky. Doufám, že jsem trefil prstoklad, který umíš.
(Těch tónik je v té stupnici víc, jen jsem ti označil ty důležité, aby tě to nepletlo)
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Já jsem se to naučil podle tohohle-
http://video.idnes.cz/?idvideo=V081007_ ... delani_jms
http://video.idnes.cz/?idvideo=V081007_ ... delani_jms
Fajn, to je pentatonika, platí úplně to samé, co u diatonické. Když umíš Amoll, tak umíš i Cdur
.
Otázka: Znáš tóny na pražcích?
Chce to zabrousit do nějaké nauky. Nemám bohužel žádný dobrý tip, všechno totiž "umím" z knížek a ze ZUŠ.
Otázka: Znáš tóny na pražcích?
Chce to zabrousit do nějaké nauky. Nemám bohužel žádný dobrý tip, všechno totiž "umím" z knížek a ze ZUŠ.
Myslíš jako po celém hmatníku?
No, v podstatě na pentatoniku stačí na hlubokém (tzn. tlustém) E. Zkrátka jestli umíš zahrát mollovou pentatoniku i jinde než třeba v A moll? Třeba v E moll?
Koukni na školu Petra Henycha. Má to pěkně odeslané, jsou tam rozepsanny pontatiniky moll a jejich paralelní dur i různé polohy jedné stupnice. PETR to i srozumitelně vysvětlují ve videu