Pořízení piana pro začátečníka do 8.000 kč

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
danusek

Pořízení piana pro začátečníka do 8.000 kč

Příspěvek od danusek »

Dobrý den, dcera hraje na flétnu a od letošního roku chce hrát i na klavír. Procházela jsem všechny možné recenze na el.piana, ale přece jen potřebuji poradit od lidí, kteří hrají. Dcera má 9 let a nevíme, jestli jí to bude bavit. Má o to velký zájem, ale znáte děti:-) Takže potřebuji poradit: má cenu kupovat drahý nástroj, když nevím jestli u toho vydrží? Stačí nástroj (třeba na rok) se 61 klapkami? Je lepší koupit stagge piano nebo stačí kaybord? Pozná ona - jako začátečním nějaký rozdíl mezi pianem s kladívkovou mechanikou a bez ní?
Já vím, že jsou tady podobná témata, ale všude se píše, že třeba už ten dotyčný na něco hraje a potřeboval by nový nástroj. Také jsme limitovány financemi. Děkuji moc
PtJaa
Moderátor

Re: Pořízení piana pro začátečníka do 8.000 kč

Příspěvek od PtJaa »

Keyboardy s 'lehkou' klaviaturou se od Stage pian/pian s kladívkovou klaviaturou liší technikou hry. Cvičením na keyboard se nelze naučit hrát na piáno. Takže pokud se chce naučit hrát na piáno, určitě to chce něco s kladívkovou klaviaturou, a to už od začátku.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V prvé řadě poprosím uvědomit si co vlastně hledáte. Digitální piano nebo klávesy? To jsou dva odlišné nástroje. Bude dcera chodit do ZUŠ? Pak se na typ nástroje, na který se bude učit, zeptejte tam. Pokud platí to, že se chce dcera učit na piano, pak na keyboard zapomeňte.

Druhá věc je, že 8000 na pořízení dobrého nového nástroje (piana) je celkem málo. Ty nejlevnější modely se v té hranici pohybují, ale to jsou nástroje, jejichž koupi bych neriskoval. To spíš najdete možná něco použitelného na bazaru a v případě ochabnutí zájmu ze strany dcery to pak bez větší finanční ztráty zase prodáte.
http://hudebnibazar.cz/index.php?katego ... dohodou=on
neibour

Příspěvek od neibour »

Ano, souhlasim s prispevky nademnou. Nastroj za osm tisic je pouzitelny jen na takove to nezavazne, domaci drnkani, na seriozni hrani v oboru klavir v zadnem pripade, podle meho nazoru ani na 1. rocnik. Zbytecne si tim hned dite zkazi uhoz a bude tezce trpet pri prechodech skola-domov. Jestli to ma byt na obor klavesy, tak ano, za ty penize lze poridit nenarocny nastroj. S detmi je to vzdycky dilema, kdyz nevite jak to dopadne, kazdopadne koupi lacineho a nevyhovujiciho nastroje si zajistite poukazku na neuspech.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Diabollo

Příspěvek od Diabollo »

děkuji za otevření tohoto vlákna :). Myslím, že mě bude trápit stejný problém v horizontu max 1 roku. Jen holčina je o něco málo mladší. Teď zatím cvičíme na malý dětský keybord koordinaci prstů, noty a jednoduché písničky. Ale před ev. nástupem do ZUŠ bude třeba pořídit nějaké el. piano s kladívkovou mechanikou. A určitě budu mít podobný cenový strop (tak do 10.000). Viděl jsem v takovéto kategorii tady na fóru celkem slušné ohlasy na Casio, ale nevím. Trochu se obavám toho, aby se po chvíli nerozbilo.
Hush

Příspěvek od Hush »

Vím, že teď nepotěším většinu diskutujících, ale dovolte malou poznámku z vlastní zkušenosti.
V mládí jsem absolvoval studium klasického klavíru a i když jsem se po skončení studia už klasické hudbě nevěnoval a přešel jsem na klasický rock a bigbít, přesto každému, kdo to myslí s hrou na klávesové nástroje jen trochu vážně doporučuji osvojit si hru na klasické, akustické piano! Pokud to samozřejmě jde. Je to naprosto nenahraditelná škola, která se vždy hodí, ať už se potom věnujete jakémukoli žánru a nástroji.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hush píše:Vím, že teď nepotěším většinu diskutujících, ale dovolte malou poznámku z vlastní zkušenosti.
V mládí jsem absolvoval studium klasického klavíru a i když jsem se po skončení studia už klasické hudbě nevěnoval a přešel jsem na klasický rock a bigbít, přesto každému, kdo to myslí s hrou na klávesové nástroje jen trochu vážně doporučuji osvojit si hru na klasické, akustické piano! Pokud to samozřejmě jde. Je to naprosto nenahraditelná škola, která se vždy hodí, ať už se potom věnujete jakémukoli žánru a nástroji.
Tak to se asi všeobecně ví.
Nicméně váha, nemobilita, cena, potřeba ladění atd. jsou dostatečně pádné argumenty, aby dítě v 7mi letech začínalo na digitál. Po 3-4 letech se potom uvidí. Jestli bude hrát dál, pořídím, co bude potřebovat - klidně křídlo.
Navíc digitál má druhý rozměr v možnosti propojení s PC.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ano, na tom, že dobré akustické křídlo a asi i dobré pianino překoná jakýkoli digitál, se asi shodneme. K Shooterovým důvodům, proč koupit digitál, bych přidal další:

1, Někteří z nás nebydlí v rodinných domcích. Provozování akustického piána např. v paneláku, kde díky šíření vibrací konstrukcí bude slyšet i o 5 vchodů dál, je IMHO vrcholně neslušné (jen můj osobní názor).

2, Pokud se dítko do hry zažere a začne hrát na akustiku několik hodin denně, je to o nervy.

----------------------------
Chci se zeptat - jak dobrou klaviaturu, zvuk a schopnost udržet ladění bude mít akustické pianino za 10 000 Kč? (= kupní cena + stěhování + několikeré ladění, případně regulace pokud je třeba).
Nezajímá mne tolik něčí supervýhodná koupě, spíš stav trhu, jestli má někdo přehled. Nemám s pianiny velké zkušenosti, ale u některých kousků (naladěných), které jsem viděl například v LŠU, bych v některých případech dal přednost svému digitálu s VST.
----------------------------
Diabollo: Velmi bych doporučoval si připlatit na lepší model. Třeba Casio PX150 za 15 200Kč (u Thomanna) je až na slabé repráky kvalitativně zcela jinde. Zkus a uvidíš sám. Jinak, rozbití bych se nebál, znám lidi, co mají přes 10 let CDP100, předka toho Casia CDP120 za 10 000Kč, a furt slouží....
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
neibour

Příspěvek od neibour »

Ne ze by bylo az tak nerealne za 10 tisic poridit hratelny nastroj, ale nebude to pravdepodobne nic moc. Osobne se mi podarilo ziskat meho Broze za odvoz, po naladeni bez problemu hral, vse funkcni, samoz. stejne doslo na to ze jsem do toho dal 14.000,- za material a 14 dni neprerzite prace, vc. povrchove upravy, mnoho dalsiho, dnes vypada jako novy. Ovsem v puvodnim stavu a po vycisteni to bylo celkem ok. Je to o stesti, lide se zbavuji pouzitelnych veci za symbolickou cenu jen proto, ze "dyk na to nikdo nehraje a strasne to tu prekazi, hlavne at uz to nekdo odveze..." a jini chteji za vrak, mnohdy pripominajici popelnik, ktery bych nechtel ani zadarmo nehorazne penize.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Díky za informaci :-)
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
v.muller

Příspěvek od v.muller »

Když bych chtěl něco levného jako piáno, zkusil bych něco takového:
http://digitalni-piana.heureka.cz/ashton-aurora-1000/
Ale je to skoro 15 000.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No, za 10000 už je nové nejlevnější CASIO s kladívkovou mechanikou, CDP 120, což je přece jen větší jistota než nějaký Ashton...
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Zdravim a oteviram znovu diskuzi, rekneme do 12 tisic, je na trhu neco co stoji za koupi? Rozhodne me to bavi a casem bych koupil lepsi {tim casem myslim 3 4 roky}, a tak bych ted chtel nejake digitalni klavesy s kladivkovou mechanikou - neco na cem se naucim vicemene hrat.

Nevim, jestli existuje neco jako je to s kytarama, kde si clovek pro tenhle ucel koupi kytaru za 3-5 tisic a za par let prejde na lepsi. Videl jsem treba dve CASIA v Muzikant.cz, kdo mate nejaky napad hodne odkaz a okomentujte, osobni zkusenost vitana.

Diky moc, Kuba
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Do 12000 nemáš u nových nástrojů s kladívkovou mechanikou od renomovanějšího výrobce asi jinou možnost, než Casio CDP-120. To je digi piáno s mechanikou, která se už skutečně podobá reálné klavírní kladívkové mechanice. Omezení je nižší polyfonie, malý výběr zvuků (čistě pro učení na klavír samozřejmě stačí) a nic moc zvuk přes vestavěné repráčky. Pokud by sis trochu připlatil, do 13000 je CDP-220, kde máš spoustu zvuků a řadu dalších funkcí. Vyšší řada Casio PX (150) s lepší (už opravdu dost dobrou) klaviaturou i zvukem (i když opět s omezením vestavěných repráčků) je až tak od 15 -16000. Někde tady začínají i nejlevnější Yamahy, kawai je asi o něco dražší. Levnější asi nebudou ani další "spolehlivé" značky jako Korg, Kurzweil, Roland ...
Noname piána, která prodává např. Thomann pod svou značkou, radši asi neber.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ano, přesně jak píše Fořt, nejlevnější značkové je Casio CDP 120, trochu přes 12 000Kč je Yamaha P35. Mám pár poznámek:

1, Nejsou to konzole, takže by to chtělo koupit ještě stojan (i když ten se dá i udělat nebo nástroj provizorně na něco pokládat). Stejně tak dodávané pedály v této cenové relaci nebývají nic moc (lze snadno dokoupit lepší).

2, Otázkou je kvalita - IMHO to nejsou ani tak začátečnické nástroje jako spíš absolutně nejlevnější funkční nástroje. Klaviatura a hlavně zvuk trpí. Pokud by bylo možné zvýšit rozpočet přes 16 000 Kč, dostal by ses ke Casiu PX 150 za 16500 (jak už napsal Fořt), IMHO ještě zajímavější by byl Roland F-20 za 16800, to už jsou opravdu dobře použitelné nástroje na prvních pár let hraní. Trochu dráž pak jsou ještě Yamaha P105 a Kawai ES100.
Ovšem jaký nástroj ti bude stačit do začátku, aby tě neodradil, je hodně individuální - nejlépe vyzkoušet, třeba by se ti líbil i jeden z těch nejlevnějších.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Diky za odpovedi!

No me jde hlavne o lehce stehovatelnou napodobeninu klaviru jestli to tak muzu rict. Mam klavesy cca 20 let stare CASIO {jakoze prave klapkove a to me strasne trapi}.

Zvukove nepocitam se zazrakem samozrejme, ale pokud si tedy muzu vybrat, tak hledam co nejlepsi napodobeninu klaviru daleko spis nez velky vyber zvuku ci nastaveni. Reproduktory bych dobre mel, to by me taky netrapilo. Tedy ktery ze zminovanych je v tomhle nejidealnejsi? {tedy spis jednooky kral.. :) }

A jeste jedna otazka, soudim tedy ze se opravdu vyplati ty 4 tisice {do 15,16 000} priplatit?

Diky moc za rady,
Kuba

PS: omlouvam se za diakritiku kvuli us klavesnici.
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Který model zvolit, to je individuální. Jestli bydlíš v Ostravě, nejlépe obejít pár obchodů a zkusit, je jich tam dost :-) Rozhodně je dobré si vybraný model piána před koupí zkusit.
Vzorek zvuku všech pián se dá najít na YouTube, ale je rozdíl mezi posloucháním a hraním.

Ty 4 tisíce rozdílu se IMHO určitě vyplatí. CDP 120 je stará technologie u zvuku i klaviatury.
O ty 4 tisíce dráž se dostaneš ke klaviaturám a zvuku (když nepočítám reproduktory), jako mají i dost dražší modely.

Viz krátký přehled:

- Roland F-20 Supernatural zvuk s výbornou dynamikou je podobný u všech Rolandů, klaviatura je stejná jako u (levnější) poloviny všech Rolandích modelů. Dodávaný pedál podporuje half-pedaling.

- Kawai ES 100: u uživatelů na pianoworldu překvapivě často poráží Rolanda F-20. Starší klaviatura i zvuk, ale obě poměrně kvalitní, dříve používané v dražších modelech. Dodávaný pedál podporuje half-pedaling. Nikdy jsem ho nezkusil.

- Casio PX 150: výborná klaviatura, kterou Casio používá i u všech dražších modelů. Zvuk samplovaný steinway, IMHO ne úplně přirozená dynamika, vůči dražším modelům Casia postrádá některé rezonance, jinak je stejný. S dodávaným pedálem nepodporuje half-pedaling, lze myslím přikoupit pedál, se kterým podporuje 1 mezistav pedálu.

- Yamaha P105 - klaviatura trochu méně připomíná piáno, zvuk stejný jako u dražších modelů Arius (pure CF).
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Diky za odpoved!

Jakoze v Ove jsou hlavne Muzikant a Muziker. A ani jeden z nich nema Roland ci Casio na sklade {uvadene modely}. Ono zajet si pro to do Praglu neni vubec problem a vzhledem k vyberu bych to videl jako nejlepsi moznost.

Tedy, rozumim li spravne - pravdepodobne nejlepsi volbou v nejlevnejsich je CASIO CDP 120, drazsi dve ROLAND F20 a CASIO PX150 se lisi lepsi klaviaturou, tim rozumim lepsi napodobeni realneho klaviru? To je pro mne hodne dulezite. U CDP120 vidim - stejne jako u F20 3 úrovně citlivosti klaviatury, cekal bych u Rolandu vic tim padem nebo to neni smerodatne tolik?

Jsem v tomhle zacatecnik a pri samotne hre bych to mozna nerozlisil ale za rok dva asi jo cize proto chci vybrat co nejlepe.

Diky za odpoved
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

3 úrovně znamená, že se dá zvolit z 3 různých nastavení, jakým způsobem zvuk reaguje na rychlost stisku. Něco jako lehká, střední a těžká - u lehké se dá forte zvuku dosáhnout snadno, u těžké se do toho musí pořádně praštit. Ale to je jen možnost nastavení, nemá cenu z toho moc odvozovat - často vyhovuje default. Při hře samozřejmě každý nástroj umí rozeznat sílu stisku minimálně v 127 úrovních, jak je definováno už v MIDI.

Casio CDP 120 má levnější klaviaturu, ještě důležitější je IMHO zastaralý zvuk. Jestli na to můžeš obětovat více peněz, určitě bych šel do jednoho z těch dražších, ten rozdíl tam je hodně znát.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Ok, urcite tedy vyzkousim. Kdokoliv by mel jeste co k tematu rict, urcite uvitam.

Diky moc, Kuba.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“