jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
votavik

Re: jde začít hrát na digi.piáno v každém věku?

Příspěvek od votavik »

Konecne sem rozhodl, ze zacnu hrat na piano, tak ted hledam ucitele. poradite mi prosim jakeho z techto 3. byste brali? Z hlediska toho jake ma vzdelani a co nabizi. diky :)
Přílohy
ucitele.pdf
(199.69 KiB) Staženo 176 x
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Jestli nevíš, koho zvolit, můžeš také zkusit napsat více učitelům a požádat je o zkušební hodinu, normálně placenou, s tím, že až po vyzkoušení více učitelů bych se rozhodl. Kvalita učitele, a hlavně jak si navzájem sednete, je IMHO hodně důležitá, ale to je jen můj subjektivní názor.

Co se týká kandidátů, čistě podle životopisu (rozhodně nechci nikoho urazit) mne zaujalo, že žádný z kandidátů nemá konzervatoř - obor klavír (domnívám se, že obor je důležitý), ani vzdělání v oboru jak učit na klavír, případně zkušenosti s učením na ZUŠ. Osobně bych asi dle životopisu největši naděje vkládal v 3. kandidátku, ale možná bych se zkusil ještě jednou podívat, zda nenajdu někoho z větším učitelským nebo klavírním vzděláním.

Na hudebce je s podobnou cenou výuky inzerátů v Praze mnohem více - podle čeho jsi filtroval? IMHO nemá cenu moc omezovat lokalitu, je lepší trochu víc dojíždět, když získáš lepšího učitele (netvrdím, že uvedení kandidáti nejsou dobří učitelé).
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
votavik

Příspěvek od votavik »

Takze dobry ucitel by mel mit konzervator v oboru klavir? Ja jsem je filtroval ohledne toho jestli vyucuji u sebe, a aby byli do ceny 250/60min. Nechces se kouknout na ten web hudebka.cz, jestli bys mi nejakeho doporucil, jestli budes mit cas :-).
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Je to určitě lepší. Ale jsou i jiná hlediska - určitě by bylo dobré, aby učil na akustickém pianu a finančně je výhodou, když se můžete dohodnout na frekvenci např. co 14 dní. Taky mně osobně třeba stačí 45-minutové hodiny.

Myslím, že tam podle tvých kritérií bylo učitelů více, projdi je, napiš jim a vyzkoušej si hodinu :-)
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Heroes Killer

Výuka hry na klavír - před začátkem

Příspěvek od Heroes Killer »

Zdravím. :)

Asi rok hraji doma na své digitální piano (Yamaha YDP161), dříve jsem hrál na klávesy. "Hrál." Jde spíše o to, že hraji skladby, které jsem se naučil z videí apod. Díky tomu jsem si určitě osvojil spoustu zlozvyků, o kterých ani nevím. :oops:

Jsem tedy naprostý začátečník a rád bych si našel nějakého učitele, který by mi se vším (od začátku) pomohl. Nejsem si však jist, je-li to dobrý nápad, neznám-li žádnou hudební teorii (noty apod.) - nebude to problém?

O mně: Je mi 19 let, studuji první ročník technické VŠ (nějaké hudební školy na celý den tedy nepřichází v úvahu). Miluji vážnou hudbu, mým (dlouhodobým) cílem je tedy schopnost hrát své oblíbené skladby od Chopina, Liszta apod., resp. zahrát "cokoliv" (berte to s nadsázkou) z notového zápisu.

Předem děkuji za tipy a rady.
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 7.01.2015 7:07, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s blízkým tématem
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Ahoj,
Myslím, že najít si učitele je výborný nápad. Teorii tě naučí - upřímně, základ nutný pro hru podle not se dá vysvětlit za 15 minut. Velká většina instrukcí se bude i na začátku týkat hry a muzikality.

Mimochodem - s Chopinem a Lisztem máš hezky velké cíle :-)
Hydrochloridum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hydrochloridum »

Já jsem se začal učit sám a to v 28 letech. A když jdeme do restaurace s kamarády a je tam klavír, vždy dokážu překvapit :) Ale chce to fakt hodně času, trpělivosti a snahy. Kup si za začátku spíše levnější klávesy a uvidíš, za jakou dobu z tebe vyprchá entuziasmus, pokud nevyprchá, koupíš si lepší nástroj.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Výuka hry na klavír - před začátkem

Příspěvek od martina72 »

Heroes Killer píše: a) Jsem ..... začátečník a rád bych si našel nějakého učitele, který by mi se vším (od začátku) pomohl. Nejsem si však jist, je-li to dobrý nápad, neznám-li žádnou hudební teorii (noty apod.) - nebude to problém?
b) Je mi 19 let, studuji první ročník technické VŠ (nějaké hudební školy na celý den tedy nepřichází v úvahu). Miluji vážnou hudbu, mým (dlouhodobým) cílem je tedy schopnost hrát své oblíbené skladby od Chopina, Liszta apod., resp. zahrát "cokoliv" (berte to s nadsázkou) z notového zápisu.
ada) učitel je docela dobrý nápad, ale není to úplně nutné. Hudební teorie obecně není vůbec nezbytně nutným studijním materiálem pro hru na jakýkoliv nástroj. Ty věci přece slyšíš. Noty jsou, IMHO, velmi jednoduchá věc, jde v podstatě o jakýsi jazyk a symboliku, něco jako je čeština a ruština, také se "trošku" liší "písmenky", ale nejni jich moc a logiku to má. Nejlépe je se prokousávat notami rovnou na několik nástrojů najednou, čistě jen jako cvičení uší, a také si to přezpívávat. Tak dostaneš rychle povědomí o intervalech a odhad, jak to asi má zaznít (překlepy a přehmaty dělá i profík).Noty nejsou problém, jsou to jen takové spermie - tělíčko a ocásek :).
adb) technika nejni nejtěžší škola, ale prvák bez nějakého slušného startu ze střední školy může dát zahulit. Hoďku denně ale jistě najdeš a to zcela postačí. Do roka se budou dít zázraky. Některé Chopinovy etudy si jistě budeš brnkat už dřív. Zahrát "cokoliv" z listu je výsadou profíků, kteří mají extrémní zkušenost a cit, takže po "přečtení" a přebrnkání skladby, odhadnou, jak byla myšlena a co je asi tak ta červená nitka a jak autor solí svou oblíbenou harmonii a fráze a v podstatě jim to pak hraje samo. Nesmí tě samozřejmě omezovat "řemeslo".

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Petrben
Nový uživatel

Objevená chuť ke klavíru - pozdě?

Příspěvek od Petrben »

Zdravím. Už od první třídy chodím na klavír. Teď jsem v druháku na gymplu. Jde o to, že jsem celý ty roky měl ke klavíru odpor a víceméně jsem to flákal. Taky hudební nauka mi přišla jako velká otrava. Takže neumím pořádně číst noty. Noty v houslovém klíči si musím počítat řádku po řádce a basový klíč vůbec neumím :D. Neznám zpaměti předznamenání ani jedné stupnice. Takže jsem se nenaučil v podstatě skoro nic. Nejde o to, že bych na to neměl talent, nebo bych neměl hudební sluch. Jenom mi to prostě přišlo otravný. Až teď tomu začínám přicházet na chuť a uvědomuji si, že to byla chyba. Dostal jsem totiž hammond varhany a strašně mě to chytlo. Jde asi o ten zvuk. Klasické piano mě prostě nudí. Mám radši takové to barové honky tonk piano a nebo právě takový ten clonewheel zvuk. Zkrátka nejsem na ty zdlouhavý etudy z vážný hudby. Hodně mě fascinují ztřeštěný funkový sóla na hammondy, nebo bluesový honky tonk piano. Tam to těm klavíristům lítá, že to sotva stíhám očima. No... ale asi těžko můžu hrát takový sóla, když neumím číst ani basový klíč :D. Moje otázka teda je - dá se to ještě v mým věku naučit? Nezaspal jsem? Neujel mi vlak? Většina dobrých muzikantů koneckonců hraje už od mala. Dokážou to jen lidi s velkým talentem, nebo to můžu vydřít i teď? Díky za odpovědi.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 2.10.2015 6:12, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, vysedáváním na fóru a ptaním se na názor druhých, kteří tě ani neznají, zda něco dokážeš nebo ne, se noty nenaučíš. Takže asi tak.
Buď něco člověk chce a jde si za tím, nebo o tom jen mluví a sní. Věk nehraje roli.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

hendrek ti to napsal správně, nemudruj a hraj, věk nehraje roli a noty vůbec umět nemusíš. Jen hrát.
Mimochodem, ty jsi dostal hammondy? Tož to máš dobré, právě jsi dostal nástroj, na který by sis po brigádách vydělával velmi tvrdě přibližně rok. Vyžebrej ještě Leslie :).

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
neibour

Příspěvek od neibour »

Já bych řekl, že noty - zrovna ke hraní na klavír jsou základ. Na kytaru noty klidně nepotřebujete, tam často některým stačí hoblovat akordy, ale noty a piáno je neoddiskutovatelné spojení.To jestli budu pak hrát podle sluchu je věc jiná. Noty se možná dají v kostce popsat během velkorysých 15 minut, ovšem osvojení a hbité čtení z listu a současná hra se získá až léty praxe.
Ladění a opravy pian
Pianino Scholze (soc. model) po renovaci
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Ještě k basovému klíči a údajně nepřekonatelným potížím krzevá jeho neznalost (spíše řekněme: počáteční nenavyklost na něj). Pro hraní samotné žádný basový klíč nepotřebuješ, k basovým pedálům (oktáva či dvě) či dolní klaviatuře varhan se přece můžeš chovat stejně jako ke klaviatuře horní. Prostě tam ty tóny vidíš, kde je céčko či fis, že? Nu, a souzvuky, při šáhnutí si na něco ještě vedle, také slyšíš a budeš si je pamatovat. A o nic víc nejde. Myslíš si, že zpěváci basových partů ve sborech umí basový klíč? Často nikoliv, přesto partituru po pár přehráních čtou z listu (něco o tom vím :)).

neibour

Příspěvek od neibour »

Pro improvizaci nejsou nutné noty vůbec. Pro přehrání díla z listu ano, basový klíč tedy také. Pokud je přehrávaný kus známý, lze hrát pravou rukou podle houslového klíče a levá lze odvodit sluchem - tj. nejčastěji intervaly tercie, kvinta, kvarta, nebo basovat po tónech v dané stupnici a nějak si to sedne...
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nu, ještě jsem to na sebe nepráskl, ve sboru (bas) nebo v kapelách (jako basák) jsem byl za "listaře". Ve skutečnosti jsem si ty věci předem přeslabikoval, pomáhal si transposicí a sluchem, nakonec to odezíráš podvědomě a děláš korekce mezi basovým a houslovým klíčem. Ale nebavilo mi to nikdy, prostě to není potřeba. To by také mohli pro kytaru udělat ještě nějaký jiný klíč, běžně (no, většina věcí) se hraje ve druhé oktávě, nad dvanáctým pražcem. To se do houslového klíče vůbec psát nedá, stalo by se to nečitelným. U piana to je stejný problém, jenže v těch výškách je piano výrazově poslabší, takže se to moc nepoužívá. Elektrická masivní kytara tam má naopak své hlavní pole působnosti.
Narazil jsem na to už jako kluk, když jsem psal své první věci do not. Přišla mi naprostá kravina si připisovat další a další řádky pod a nad notovou osnovu, kde jsem neměl ze skladby skoro nic. Basový klíč by to nevytrhnul. Potřeboval jsem tak čtyři, takže jsem rezignoval už zamlada.

neibour

Příspěvek od neibour »

Pro tento případ se používají nad a pod osnovou značky +8va / - 8va. Zápis se líp čte, pak se přehrává o oktávu nad/pod. Pouze s použitím basového a houslového klíče lze zápisem not do osnovy obsáhnout celý rozsah klaviatury.
Ladění a opravy pian
Stage piano Kawai ES7
Behringer Xenyx 802
The Box MA 120 MK II
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Nejsem nijaký velký pianista, ale znalost F klíče je podle mně naprostá nutnost. Myslím, že je to standardní zápis levé ruky, a občas i pravá ruka přechází do basového klíče namísto použití třeba - 8va.
Navíc je to jen "Cimrmanovská traspozice" - takže pauzák a jedu ...

To Martina: nezapisuje se kytara standardně o oktávu níž než zní?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
neno
Nový uživatel

Příspěvek od neno »

Určitě ... jem 41 let a začal jsem před půl rokem .. Už jsem zvládl stupnice a prstoklad. Do konce roku bych rád se učil i harmonii .. Uvidíme ...

jen myšlenka : Kdo chce - způsob najde!

Ahojky eMBéčko :D
jbiker

Příspěvek od jbiker »

No, vzhledem k tomu, že uživatel, na kterého reaguješ, byl naposledy aktivní v roce 2016, tak se obávám, že tvá slova podpory přijdou vniveč :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

On je to zřejmě bot, uvidíme. Nějak jsem se nekoukl, ze kdy je poslední příspěvek v tomhle vlákně. Ale občas se takový expert i živý najde :-D lidi uměj reagovat různě rychle....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“