wuadeq píše:Jestli to máš naladěné stejně jako v tom videu, tak musí Hendrix v hrobě rotovat jak ventilator
Nero píše:Sloučeno s tématem o dohmatu. Před zakládáním nových threadů hledej, jestli nejde o duplicitu. Tobě tu musíme moderovat skoro cokoli, co napíšeš, a už to začíná zavánět uvalením karantény, aby více četl a méně psal.
Jestli máš silné E silné jen 38, nedivím se, že ti drnčí. Musí to být neuvěřitelně měkké.
E 38 ? ? ? to neee... to neni struna -to je blaaato
Naposledy upravil(a) MilanT dne 23.12.2013 6:46, celkem upraveno 1 x.
Důvod:Sloučil jsem ti dva příspěvky psané za sebou. Nauč se používat tlačítko UPRAVIT. Díky.
Potřeboval bych poradit, taky mám problém s dohmatem a drnčením. Kytara je SG (Vintage VS6). Drnčely mi už od začátku pražce když jsem zmáčkl strunu, hlavně ve vyšších polohách, tak jsem povolil krk a kobylu nechal dole, na prvních 4-5 pražcích už to ujde, ale jak jdu výš tak to drnčí dál. Původně jsem měl za to, že je to měkkýma strunama, ale natáhl jsem 11ky a drnčí furt skoro stejně. Co mě na tom dožírá úplně nejvíc je to, že přestože je kobyla skoro úplně dole, na 12. pražci mám dohmat asi 4 mm na obou stranách, což mě dost odrazuje od tréninku stupnic a sól. Nerovnýma pražcema to není, všechny jsou stejně vysoký. Prosím o pomoc.
torchie! píše:Potřeboval bych poradit, taky mám problém s dohmatem a drnčením. Kytara je SG (Vintage VS6). Drnčely mi už od začátku pražce když jsem zmáčkl strunu, hlavně ve vyšších polohách, tak jsem povolil krk a kobylu nechal dole, na prvních 4-5 pražcích už to ujde, ale jak jdu výš tak to drnčí dál. Původně jsem měl za to, že je to měkkýma strunama, ale natáhl jsem 11ky a drnčí furt skoro stejně. Co mě na tom dožírá úplně nejvíc je to, že přestože je kobyla skoro úplně dole, na 12. pražci mám dohmat asi 4 mm na obou stranách, což mě dost odrazuje od tréninku stupnic a sól. Nerovnýma pražcema to není, všechny jsou stejně vysoký. Prosím o pomoc.
Takze si povolil krk a kobyla uplne dole ? Asi mas relief krku jak lavór ...(pritiahni) vyrovnaj krk-ale tak aby sa struna na 8. prazci nedotykala uplne prazca,ked zatlacis na prvni prazec a zaroven na posledny prazec. (len aby bola uplne tesne nad nim) a potom nastav kobylu.
OK, díky. Jinak ten reliéf zas tak dramatickej není, ale upřímně se mi do toho už od začátku nechtělo hrabat a neměl jsem moc čas s tím potom cokoliv udělat.
Pokud si dobře vzpomínám, drnčelo to i když jsem kobylku zvedl. Dneska si s tím zkusím trochu pohrát, než zase seženu imbus.
Presne... moze mat problem s nultakom. jak pise,ze prazce ma dobre. Ale ak ma uz problem s napinacou skrutkou v krku a celkovo uz s hmatnikom tak jedine ho vymenit, alebo =nava kytara .
Taky jsem chvíli válčil s krkem u nové kytary.
Při utaženém krku drnčely struny na prvních pražcích a okolo 9-10. pražce vůbec nezněly. Povolil jsem krk, laboroval s kobylu a vše v pořádku.
Jak to teď máš, tak na kterých pražcích tu drnčí struny? Je to spíš 1-12 nebo 12-22?
Možná budeš mít ten nulťák v háji. Já to takhle měl u nové westernovky (v té době mi bylo asi 13, tak jsem o tom nic nevěděl).
Neopletené struny jsou v pohodě pokud do toho nějak brutálně neřežu, opletené drnčí až nějak do 14. pražce. Nulťákem to doufám není, přece jenom to jde nastavit tak, aby ty prázdné struny byly v pohodě. Krk zkroucenej nemám, naštěstí.
Takže edit, nějak se mi povedlo seřídit krk, kobylka šla dolů, sice musím fakt krotit pravačku ale dohmat jsou už celkem příjemné 2,5-3 mm. V nejhorším případě to zase trošku zvednu.
čau, mám kytaru LTD EC1000T CTM, struny 10-52. Zajímalo by mě, jestli je nízký dohmat nějakým omezením nebo když má kytara extrémně nízký dohmat = je špatně seřízená? nebo je to čistě subjektivný záležitost co každému vyhovuje? na 12. pražci mám 2mm, není to málo? trochu jsem si s tím pohrál, aby se mi líp hrály arpeggia.
EDIT: ještě bych chtěl dodat,že když zmáčknu strunu na 1. a 15. pražci, tak na 7. pražci nemám ani ň, struna leží na pražci. Hádám, že by to chtělo trochu hnout s výztuhou krku.
dle nátury každeho soudruha.
vyšší dohmat, hůř se hraje, ale lepší zvuk, struna má rozkmit.
Nižší - placatější zvuk, struna pleská o pražce, ale zas lepší pro technické hraní.
Krk by měl být do luku, v 1/2 asi 0,3 mm. Trochu povol výztuhu.
Vy jeden, každý musíme snést mínění druhého. Demokracie znamená diskusi. (Tomáš Garrigue Masaryk)
Když mě to takhle právě vyhovuje. Je fakt, že tenký struny sem tam drnčej, hlavně ve vysokejch polohách, ale z aparátu to slyšet není a hraje se mi na to fakt dobře.
Krk má být do luku a na dvanáctém pražci má prolézt, těsně, tedy držet, mince. Na stratu mi to vychází na pětikorunu a dohmat je ideální. LP je jiná kytara, tam může být dohmat mírně nižší, ale nepřeháněl bych to.
S dovolením bych se laicky zeptal, když se to tu řeší. Zvednul jsem si dohmat, abych vyzkoušel zda je lepší zvuk a poznám houby, příjde mi to na stejno.
Tím jsem se dostal do situace, ze na straně G neladí oktavy a už nejde víc poštelovat (pri nižším to šlo) a taky se mi při hraní baré hůř tisknou struny. Někdy až křeč. Logicky snížení zpět je správná varianta.
S tím ale souvisí druhá věc, změnil jsem držení trsatka (dle více zdrojů ho teď držím standardně) a tím ho držím pevněji než dřív. Ale struny o dost víc drnčí (pevnější uhoz) . Tedy k mému dotazu. Když hraji něco tvrdšího, kde to víc řežu, je normální, že struny opravdu drnčí hodně? Hraji hlavně na sluchátka a problém se zvukem nemám, takže mě opravdu jen zajímá, zda je silné drnčení na sucho běžné. Díky za postřehy z vlastní zkušenosti.