Vliv délky XLR kabelu

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
gab

Vliv délky XLR kabelu

Příspěvek od gab »

Zdravím. Rád bych se zeptal zda má na kvalitu zvuku z mikrofonu při live zvučení nějaký vliv délka kabelu. Chci si totiž koupit nové kabely a zvažuji délku 20 m. Nebude vadit když budu využívat jen např. 13 m a zbylých 7 bude srolováno u mixu? Občas totiž těch 20 m také využiji.
Podotýkám, že mi nejde o nějakou zázračnou kvalitu.
Předem děkuji za odpověď
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Vliv délky XLR kabelu

Příspěvek od Microdesignum »

Délka kabelu má vliv, ale většinou tak nepatrný, že to málokdo pozná. Pokud není požadavek na vysokou kvalitu přenosu signálu a rozdíl je jenom 7 metrů, tak bych se toho neobával.
Jestli kus kabelu bude srolovaný někde u mixu, tak by bylo dobré dát ho někam dál od napájecích adaptérů. Když už jsme u těch fyzikálních jevů, tak by se mohlo stát, že do cívky kabelu by se mohly naindukovat brumy z transformátorů. Z tohoto pohledu je lepší kabel náhodně pohodit, než aby tvořil pravidelně srolovanou cívku. :-)
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Tady bych jen doplnil, že se musí jednat o symetrické vedení. Pokud by šlo o nesymetrické, hodně bych váhal nad každým metrem navíc.
A i tak, je problém mít třeba 10m, 15m a 20m v zásobě?
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Jo jo, taky jsem už viděl mikrofony, které sice mají XLR, ale uvnitř jsou zapojené tak, že z nich jde nesymetrický signál.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já bych ze zkušenosti podotknul, že 20m není pro symetrické vedení (XLR kabel) žádná délka. Ničeho se neboj.
Letho
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Letho »

Vzhledem k tomu že rentálky standartně vozí analogové páráky s délkou 50m+ , tak je dvacet metrů sranda :-)
Já mám taky dvacítky, ale jen dvě a skoro nikdy jsem je nepoužil, na veškeré připojení mě stačí max 15ka a párák a vůbec nejlepší je mít malý "sub"páráček např. k bicím.

Jinak by to bylo u nesymetrie a ještě jinak u nesymetrie, která leze např. z nástrojového výstupu. Tam je ztráta vysokých kmitočtů patrná už u deseti metrů.

Indukci ruchů/brumů do signálového kabelu, jež je smotaný do cívky jsem nikdy nezaznamenal, ale nekvalifikovaný bedňák mi jednou usmažil 230V kabel na cívce :)
LTH
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“