Jak zahrát béčka na zobcovou sopránovou flétnu? (prstoklad)

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
Trefoil

Jak zahrát béčka na zobcovou sopránovou flétnu? (prstoklad)

Příspěvek od Trefoil »

Dobrý den,

rozhodla jsem se, začít hrát na flétnu - jsem samouk. :) Už jsem pochopila základní prstoklad, chápu i jak se hrají #, ale nevím jak hrát béčka. Poraďte prosím. Mám barokní sopránovou flétnu.

Mnohokrát děkuji

Trefoil
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zahrát béčka na zobcovou sopránovou flétnu?

Příspěvek od Hendrek »

Trefoil

Re: Jak zahrát béčka na zobcovou sopránovou flétnu? (prstokl

Příspěvek od Trefoil »

Mnohokrát děkuji :D Teď je mi vše jasné
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Až na to, že béčka a křížky nejsou ty samé tóny. Na kytaře nebo houslích si to člověk dotáhne, ale co s flautou? Sám bych to rád věděl, zas tak moc jsem na ní nehrál, speciální techniky neovládám.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Martino/Honzo. Toto už jsme řešili mnohokrát. Křížky a béčka skutečně nejsou stejné tóny, ale na tzv. flautě (jak ji nazýváš) se hrají stejným prstokladem. A stejně tak na kytaře, base, klavíru, atd... A netřeba odpovídat, byl by to OT.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

to Hendrek i Trefoil: na flétnu (zobcovou, příčnou fakt jen příležitostně šolíchám) jsem něco (docela dosti) odehrál podle normálních prstokladů, které jsou přiloženy ke každé flétně i kolují po netu. Jako kluk, začátečník, jsem ale hrál podle uší, prostě jsem si ty zvuky našel, a vadilo mi, že nemohu najít ty tóny, které potřebuji. Byly to právě rozdíly mezi křížky a béčky, které mne tahaly za uši a ten prstoklad s plným zkrýváním a odkrýváním dětr mi to nedával. Teprve nějaké polozakrývání dírek a přefukování dá poněkud širší rejstřík. Ovšem bylo to dosti závislé na vlhkosti a teplotě vzduchu, kvalitě dřeva, inu, je to dřevo, no, ty dírky se mění, pracují.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Na klavíru to řešíš jak? Máš nevýhodu v tom, že máš asi absolutní sluch. To většina z nás nemá a tak je ani rozdíly mezi béčky a křížky tolik nemusí trápit. Já se upřímně přiznám, že bych rozdíl třeba mezi C# a Db neslyšel.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Nevim, co máš teda za flétnu, ale na normální flétně tenhle rozdíl v klidu dotáhneš hubou. Když hraješ s houslema, nebo sám. Když hraješ s kytarou, tak to pochopitelně nejde. Podle mě to každej dechař, kterej neni uplně hluchej dělá podvědomě. Stejně jako třeba ty houslisti.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“