Efekty na basu
Pravidla fóra
Efekty na basu
Díky, za odpovědi, ještě by mne zajímalo, jak upravit basu. Když chci aby byla hutnější, aby tvořila větší plochu ale né moc na úkor hlasitosti. Je lepší ji frekvenčně upravovat nebo se používají prostorové efekty (kombinace) ?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Efekty na zpěv
Frekvenčně a dynamicky. Prostorové efekty na basu snad vůbec nepoužívám (maximálně pokud bych měl nějaký záměr nebo to "prostě páslo do kontextu") - spíš více než méně se tím umí zcela zrušit konkrétnost, a pak ta basová linka dost ztrácí smysl a znepřehledňuje aranž.
P.
P.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Efekty na zpěv
Je to na oddělení do dalšího tématu, ale budu off topic snad jen jeden příspěvek:.pp. píše:Díky, za odpovědi, ještě by mne zajímalo, jak upravit basu. Když chci aby byla hutnější, aby tvořila větší plochu ale né moc na úkor hlasitosti. Je lepší ji frekvenčně upravovat nebo se používají prostorové efekty (kombinace) ?
Pokud mám s basou problémy, tj. nehraje dobře s kapelou sama o sobě, signálem, který mi posílá si nakrmím dva vstupy na mixu (jedno, jak to realizuješ a je jedno jestli máš digitál nebo analog) a na jednom odeberu nízké frekvence a zvýrazním vyšší, na druhém přesně opak. Nezávisle je pak můžu komprimovat a pokud je frekvence, na které jsou tyto dva kanály odděleny, vysoká, je možno přidat i velmi lehce reverbu na ten "vysoký kanál", ne dlouhého (pokud už chceš nutně prostor, například do nějakých funky stylů)
LTH
Re: Efekty na basu
Děkuji za rady, ještě jsem se chtěl zeptat jak ideálně stáhnout basu. Linka + mikrofon ? Čeho se u nahrávání prostřednictvním mikrofonu vyvarovat. Jak moc velkou roli hraje prostor, jaký mikrofon a jak pracovat s hlasitostí a umístění mikrofonu (4x10). Děkuji !
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Efekty na basu
Nejjednodušší a ve výsledku skoro i nejlepší je použít linku. Dobré je i využití rovnou komprese, případně EQ při náběru (=například nahrávat přes HW Channel Strip) - ale je to (také) o vkusu 
Mikrofon bych volil pouze v případě, že basák bude skálopevně trvat na tom, že "tam chce mít zvuk svého aparátu". Prostor tu pak hraje roli jako kdekoli jinde, možná, že i malinko více díky výraznější akumulovatelnosti nízkých frekvencí. Pro box 4xcokoli je tu zase kopa možností: buď brát jen jeden reprák, případně k němu i další (pokud nejsou typově stejné), mikrofon umisťovat prakticky stejně jako u komba na el. kyatru, ale zde bych se nebál se zaměřením přímo na střed repra (konkrétnější zvuk). V dobré místnosti bych se nabál i jedním mikrofonem nabírat z větší vzdálenosti, aby byla i jedna linka "globálního charakteru boxu" (ale neměl by to být ambient).
P.
Mikrofon bych volil pouze v případě, že basák bude skálopevně trvat na tom, že "tam chce mít zvuk svého aparátu". Prostor tu pak hraje roli jako kdekoli jinde, možná, že i malinko více díky výraznější akumulovatelnosti nízkých frekvencí. Pro box 4xcokoli je tu zase kopa možností: buď brát jen jeden reprák, případně k němu i další (pokud nejsou typově stejné), mikrofon umisťovat prakticky stejně jako u komba na el. kyatru, ale zde bych se nebál se zaměřením přímo na střed repra (konkrétnější zvuk). V dobré místnosti bych se nabál i jedním mikrofonem nabírat z větší vzdálenosti, aby byla i jedna linka "globálního charakteru boxu" (ale neměl by to být ambient).
P.