lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Radagabi

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Radagabi »

Děkuji za info :) .

Mně ani tak nejde o ten brum, není to nic hroznýho, spíš jsem si (asi mylně) myslel, že se výměnou lamp může nějak posunout zvuk k lepšímu :D :).

Co se týče toho žhavícího proudu, co to v reálu pro mě jako pro hráče znamená? Chápu, že 6V6 (nebo třeba i EL84) se "jednodušeji zkresluje" a proto se dává do slabších zesilovačů .

Takže kdybych tam dal teoreticky nějakou EL34, tak spíš oddělám tranformátor + nebude zesilovač dost silný, aby tu koncovou elektronku zkreslil ?
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

V podstatě to tak velmi přibližně je. Výměna preampovek jistě zvuk "oživí" zvlášť jsou-li už dost "ojeté". Před záměnou 6V6 za cokoli jiného přímo varuji :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Děkuji ještě jednou .

Je dobře, že jsem se tedy zeptal. :)

Takže můžu koupit třeba 2× JJ ECC803S, popř. jednou a zkombinovat ji s JJ ECC83 a do koncáku je ná GES.cz je jediná nepárová Electro-Harmonix no... leda, že bych koupil do zásoby....

A prostě to můžu normálně vyměnit v klidu, nemusím se bát explozí ani odrovnání aparátu? :lol:

EDIT: Ještě mě napadají různé jiné kombinace např. s 12AT7 .... V preampu to je jedno, že? Mohu "laborovat" ?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Jistěže můžeš laborovat když chceš, poškození ničeho nehrozí kromě případu s náhradou 6V6 6L6(GC) nebo EL34. Ta různá nadbytečná písmenka v označení preampovek mají význam možná pro výrobce, ale pro uživatele moc ne :? . Elektronky s nulou uprostřed zákl. označení (ECC83 - ECC803) označovaly v době hojného používání lamp "průmyslový typ", to znamenalo, že byly spolehlivější následkem delšího zahořování a vyřazování "slabých kusů". 12AT7 (ECC81) má nižší zesilovací činitel než 12AX7 (ECC83) a i dalšími parametry se liší, takže s ní asi stěží dosáhneš zkresleného zvuku. Zaměnit se však "beztrestně" dají, tak laboruj :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Moc ti děkuji, pomohl jsi mi. :)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Stala se mi nemilá věc. Známej si "vypůjčil" moje kombo (VOX AC30CC1) a pak ho nechal puštěný (standby i power) se zastrčenym kabelem . Jeden jack byl v kombu, druhej se válel na zemi. Přišel jsem na to po asi 48 hodinách. Můj dotaz je, zda se lampy opotřebovávaj, když se žhaví, ale nehraje se na ně. Celkem mě to naštvalo, tak přemejšlim, jestli mu mám jenom vynadat, anebo ho i zkasírovat za amortizaci aparátu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ano lampy se opotřebovávají i když jsou pouze nažhaveny (při vypnutém standby), když je standby zapnutý, teče jimi klidový anodový proud, ale oproti plnému provozu je to opotřebení mnohem menší.
petrdida

Příspěvek od petrdida »

prosím jaký je rozdíl mezi lampou EL 34 a EL 34 B popřípadě co to označení B znamená a jestli můžu vyměnit EL34 za EL34 B bez nastavení biasu.
Naposledy upravil(a) petrdida dne 14.10.2014 13:13, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Bias bys měl ohlídat bez ohledu na značení lampy.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jak píše Bummer, po výměně koncových lamp (EL84, 6V6, 6L6GC, EL34 nebo jejich ekvivalentů) by se měl nastavit bias vždy. Dobrodruzi, pracháči a punkeři nemusí :) . Pro petrdida: v zesilovači se nastavuje bias, bios je pojem z oblasti IT.
petrdida

Příspěvek od petrdida »

Takže to budu muset do nějakého servisu,myslel jsem že když koupím spárovanou čtveřici tak že to zvládnu vyměnit sám a co znamená to označení EL 34B.Jinak jde o kombo MARSHALL JMD 102
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ono se to doma udělat dá, ale samozřejmě za předpokladu, že máš nějaké znalosti ohledně toho, jak to uvnitř funguje a máš na to vybavení (pokud jsou k dispozici měřící body, tak stačí internet a multimetr).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

1) Zajímalo by mě, jestli výměna preampových lamp může nějak zásadně ovlivnit zvuk. Mám Voxe AC30CC1. Při vytavení předzesilovače je zkreslení takové ostré a tvrdé, řeže do uší. Preampovky jsou v něm už celou věčnost, ale nejsou mikrofonické (ještě stock, nějaká čína). Koncové lampy tam mám tak přes rok- mají nahráno tak 200-250 hodin, takže už taky nejsou nejčerstvější.

2) Nevíte kdo by v Praze mohl levně (zadarmo?) a na počkání změřit emisi lamp?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, s velkou pravděpodobností blížící se jistotě si výměnou lamp od svých potíží nepomůžeš. Voxy jsou úmyslně navrženy tak, aby byly "výškové" a díky tomu mají zvonivý zvuk. Mají např. pro potenciometr hlasitosti 470kΩ nízkou kapacitu vazebního kondenzátoru. Jestliže nejsi se zvukem spokojen, můžeš Voxe prodat a koupit nějaký jiný silič, který splní Tvé požadavky nebo si jej nechat upravit u nejbližšího servismana. Doufám, že píšeš o vstupu "normal" a ne "brilant", u brilantu jak název říká je ta "výškovost" ještě zdůrazněna.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

No, mě to zas tak nevadí, stejně mám kombo nastavené na lehký crunch, dokresluji overdrivem a to je pak zkreslení "měkčí". A voxe jsem si pořizoval právě kvůli zvonivému cleanu až crunchi :-)

Akorát se mi moc nelíbí zvuk, když je normal volume nebo top boost volume úplně napravo, ale co se dá dělat, holt to není hi-gain...
Scorstin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorstin »

Ahojte, poradite mi prosim aku lampu do invertora?
Chcem komplet prelampovat hlavu, mam 2 preampove lampy, 2 koncove 6L6+invertor (snad sa to tak vola).
Preampove mam vybrane, koncove asi kupim povodne EHX 6L6 alebo nieco im podobne. Pozeral som a cital som vela o koncovych lampach ale zda sa mi ze na moj styl/zvuk (mid-az-higher gain) to moc rozdiel nerobi ci tam dam Sovtek, EHX alebo nejaky rebrand od Mesy napr. Ale necham si poradit ked tak :)

No a invertor teda neviem, staci tam hociaka obyc 12AX7? alebo to chce nieco special, na co sa treba zamerat? Predpokladam ze na cistotu a kvalitu zvuku to nebude vplyvat tak ako V1 ktora by udajne mala byt najkvalitnejsia (aj ked neviem preco zrovna tato popravde).

Sorry ak to tu v tejto teme uz niekde je zbezne som pouzil vyhladavanie ale nenasiel som odpoved nikde.

Diky moc
Peter
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, záleží na tom, co od invertoru očekáváš. Při použití 12AX7 (ECC83) bude mít invertor větší zisk samozřejmě ne "catodyn" jen "long tail pair". Chceš-li "lepší" invertor, můžeš použít 12AT7 (ECC81) - ta je svými parametry pro PI vhodnější, to však zajímá více hifisty; u kytarového zesilovače to nemá moc smysl řešit. Fungovat budou obě, samozřejmě každá trošku jinak, ale co je lepší Ti mohou "říct" jen Tvoje uši.
Alternátor

Příspěvek od Alternátor »

Zdravím, dneska jsme s kamarádem likvidovali obsah půdy kvůli stěhování a narazili jsme na starou ruskou lampovou televizi. Samozřejmě jsem z ní lampy vykuchal. Jedna rozměrově odpovídá EL84 a je na ní označení 1081. Další jsou o trochu menší, než klasický prempovky (např ECC83), nicméně patice je stejná. Označení 1860 a pak něco v azbuce. Máte někdo zkušenost s použitích těchto lamp, nebo jsou k ničemu a na vyhození?
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Tyhle lampy na 99 nepoužiješ , konkretně nevim co je to za lampy ale skoro jistě to budou baňky pro VF signál . Mívají kolem sebe válcovou stínící mřížku s malíma dírkama . Jestli v tý telce byly je tyhle 2 tak ty použitelný někdo už vybral .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“