Malý tlak ze subwoferů. Jak na to?
Pravidla fóra
Malý tlak ze subwoferů. Jak na to?
Ahoj, Mám ozvučovací sestavu skládající se ze středo-výšek 2x Megaton ND2122/9 a k tomu zesilovač Kempton 2000, tyto bedny jsou zapojeny stereo. A subasy mám vyrobeny 4x podle konstrukce megaton ND18SUB ( https://www.google.cz/search?q=megaton+ ... B250%3B250) a v nich mám repráky RCF LF18X400 8/ohm. Každá dvojice subasu je mezi sebou propojena a každou propojenou dvojici žene zesilovač Yamaha P7000S, která je zapojena do můstku. A potřeboval bych prosím poradit jak je možné že stále při zvučení nedokážu dostat z beden nějaký tlak a při zesílení na mixáku začnou bedny hučet a nemaj požadované basy. Jinak mixpult mám Yamaha MG24/14FX a crossover DBX DRIVERACK PX. Děkuji za rady
- Proxima Luke
- Bandzone: http://bandzone.cz/rockyard
- Kontaktovat uživatele:
Re: Malý tlak ze subwoferů. Jak na to?
No co se týká toho "hučení" tak to bude určitě dost záviset krom jiného i na tom jak máš ten crossover nastavený... jinak v samotných subech máš ještě nějaké výhybky?... Pohraj si s dělící frekvencí a popř. pásmovým ekvalizérem..
A v jakém prostoru to zkoušíš? hučení může vzniknout i ve špatně řešeném prostoru...
Co se ale týká toho tlaku, tak zkontroluj jak máš zapojené repráky v jednotlivých boxech.. jestli nejsou vůči sobě fázově otočené...
Jinak tlak se dá zvýšit i tím že dobře rozestavíš suby vedle sebe... nevím přesně, možná se pletu v přesnosti údajů, ale když budou od sebe vzdáleny dva repráky do poloviny vlnové délky tak získáš o 6dB více (za předpokladu že každý reproduktor bude napájen svým zesilovačem, tedy ne repra zapojené paralelně na jeden zesák). Bude se tedy sčítat SPL, což by se Ti hodilo
...někdo ze zkušenějších zvukařů Ti možná poradí lépe, ale snad Ti to aspoň trochu pomůže, jinak na foru zvukarina.cz bys možná našel nějaké témata o tomto problému...
A v jakém prostoru to zkoušíš? hučení může vzniknout i ve špatně řešeném prostoru...
Co se ale týká toho tlaku, tak zkontroluj jak máš zapojené repráky v jednotlivých boxech.. jestli nejsou vůči sobě fázově otočené...
Jinak tlak se dá zvýšit i tím že dobře rozestavíš suby vedle sebe... nevím přesně, možná se pletu v přesnosti údajů, ale když budou od sebe vzdáleny dva repráky do poloviny vlnové délky tak získáš o 6dB více (za předpokladu že každý reproduktor bude napájen svým zesilovačem, tedy ne repra zapojené paralelně na jeden zesák). Bude se tedy sčítat SPL, což by se Ti hodilo
...někdo ze zkušenějších zvukařů Ti možná poradí lépe, ale snad Ti to aspoň trochu pomůže, jinak na foru zvukarina.cz bys možná našel nějaké témata o tomto problému...