Podlahový midi controller

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
el.txeco

Podlahový midi controller

Příspěvek od el.txeco »

Měl bych začátečnický dotaz na ostřílené majitele podlahových midi controllerů. V podstatě potřebuju zjistit, co všechno a jak se s tím dá ovládat. Dosud jsem používal výhradně podlahový multiefekt se zapojenou smyčkou, chci ho ale nahradit rackovými efekty a ty ovládat přes midi controller (líbí se mi třeba Liquid Foot).

Takže: v racku mám několik efektů - dva delaye, Korg A3, Pod Pro, navrch nějaké dvě tři krabičky k tomu wah pedál a whammy. Moje otázky zní:

1) Dá se to nastavit tak, aby se z midi controlleru daly třeba 4 spínače určit pro různé presety v multiefektech Pod Pro/Korg A3? Nebo u každého efektu ten spínač slouží jen pro jeho zapnutí/vypnutí?
2) Je k tomu midi controlleru v racku potřeba ještě nějaká centrální jednotka, která to celé spojuje? Do čeho jdou všechny midi kabely. Protože na tom controlleru je jen in/out.
3) Jak nejlíp zapojit krabičky / wah / whammy, aby se daly zapínat / vypínat přes controller?

Díky za rady :)
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Re: Podlahový midi controller

Příspěvek od Microdesignum »

MIDI ovladače jsou různé a nelze říct, že všechny umějí to, co potřebuješ. Abys mohl nezávisle ovládat více efektů, tak je potřeba, aby MIDI ovladač mohl posílat MIDI zprávy na více kanálech.

ad 1) Pokud je efekt ovladatelný pomocí MIDI (tj. má pětikolík s označením MIDI IN), tak obvykle je možné ovládat různé presety, nejen zapnutí a vypnutí. V lepším případě také parametry presetů, např. expression pedálem převedeným na MIDI povely.

ad 2) Jestliže každý efekt má i MIDI OUT nebo MIDI THRU, není potřeba nic dalšího. Prostě to jenom spojíš do řetězce za sebou. Pokud by tomu tak nebylo, tak je nutné přidat MIDI rozbočovač (splitter). Na druhou stranu, už jsem se setkal s tím, že kapela měla všechno v jednom MIDI řetězci a stěžovali si na zpoždění odezvy. Proto bych raději doporučoval použít splitter a ke každému efektu vést MIDI signál zvlášť.

ad 3) Zapojení může být téměř libovolné a nemusí odpovídat tomu, jak máš vedený kytarový signál. Pokud to zapojíš do řetězce a jeden efekt nemá MIDI výstup, tak se dá prostě připojit úplně nakonec.

A pak ty efekty, které nejsou ovladatelné pomocí MIDI, se zapojují do MIDI-ovladatelného relátkového spínače.

To vše se dá poskládat i zakázkově pro konkrétní výbavu.
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“