tranzistorové kombo - higain
Pravidla fóra
tranzistorové kombo - higain
Ahoj neni to pro mě, ale pro kamaráda. Původně měl vybranýho fendera frontmena 212r, ale bohužel se už nedělá. Stačí 2 kanál, chce 2x12 repro a bude to na živé hraní a dále jeho požadavek je aby to kombo bylo rozměrově tak aby na něj mohl dát ještě hlavu a pod kombo box. Dělá se něco takového? ideálně do 8-10k?
Edit: prý by mohla být i hlava, ale aby se vešla cenově i s nějakým trochu rozumným boxem 2x12
Edit: prý by mohla být i hlava, ale aby se vešla cenově i s nějakým trochu rozumným boxem 2x12
Ibanez S 420 (sh13-sh1), cort EVLZ6 (EMG 81-60), squier bullet (RM F1) ---------> Cry Baby, BOSS MT-2, BOSS CH-1, ----------> Engl Fireball II 100w, Harley Benton 2x12 V30, Peavey Bravo 112 (nejlepší cajk co mám, Americká lampa ručně dělaná z 80-90 let. kdyby jí někdo viděl na bazaru napište mi prosím)
Re: tranzistorové kombo - higain
Randall dela docela levny hlavy s hi-gainem. Neni to vystrel na mesic, ale ucel to splni. Zkousel jsem tranzistorove RG 1503, ale tehdy jsem radsi koupil lampu RD 50he + 412 HB s V30. Verim ze na bazaci par kousku najde a i zmineny box v 212 verzi. Znam dokonce nekoho kdo se chce s boxem od HB zbavit je to ta verze 212 s V30.
Kytara: ESP VIPER CAMO, LTD 600 VIPER
Aparat: EVH 5150 III 100W, Mesa Boogie oversized 4x12
Efekty: ???
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Levný hi-gain 212 tranzistor je asi nejlépe sehnatelný u Randallu. Pokud mu sedne ten zvzj, co z toho leze.
Proč si radši nekoupí nějakou slušnější 112 lampu? Něco ve stylu IMG Stage Line, třeba...
Proč si radši nekoupí nějakou slušnější 112 lampu? Něco ve stylu IMG Stage Line, třeba...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ja som si nedavno poriesil randall rg1003 a teraz idem riesit bednu tak potom ti dam vedet co s toho ide za rachot
Randall dela lampove kombicka da se rict i za pekny penize. Kdo chce hrat tvrdsi styl, tak ten gain je podle me super, ma svuj charakter na ktery si musis zvyknout. Ten tranzistor ja nevim no. Casem to pozna ze to neni ono.
- Dafčánek
- Bandzone: http://bandzone.cz/navzdory
Přesně v této fázi se přesně nacházímSkypas píše:Ten tranzistor ja nevim no. Casem to pozna ze to neni ono.
Spíš bych se vydal cestou Randallovské lampové hlavy, nebo jiné, ale určitě lampové.
I VHT Ultra 6 znělo víc "metal" než tranzrandall
Ibanez GAX 30 (DiMarzio X2N) // Randall RX25RM // struny 0.11
Na par lampovejch randallu sem hral, s jednim sem dokonce natocil par pseudo nahravek. Ty RD hlavy jsou fakt fajn, jasny je to vyrobeny v cine, ale to spracovani neni vubec, ale vubec spatny. Jen je to o tom jak si zvyknes na ten zvuk. Jako nevidim duvod proc si porizovat trandak kdyz si prihodis 2500 a mas 20W lampoveho randalla.
- Nero
- Rádce
To už dneska více méně ztrácí význam. Čínani se naučili dobře kopírovat, zvyšují kvalitu a kvůli levné práci se výroba posouvá jinam, třeba do Indonésie, Vietnamu nebo Malajsie (Marshall, Ibanez, Ampeg, Fender, Vox).Skypas píše:Ty RD hlavy jsou fakt fajn, jasny je to vyrobeny v cine
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
za carkou jsem napsal ze jsou dobre spracovany. Kdyz sem na svych V30 taky nasel cinskou vyrobu tak uz se stejne asi neni cemu moc divit. Asi to byla otazka casu kdy cina pohlti naprosto celej sortiment.Nero píše:To už dneska více méně ztrácí význam. Čínani se naučili dobře kopírovat, zvyšují kvalitu a kvůli levné práci se výroba posouvá jinam, třeba do Indonésie, Vietnamu nebo Malajsie (Marshall, Ibanez, Ampeg, Fender, Vox).Skypas píše:Ty RD hlavy jsou fakt fajn, jasny je to vyrobeny v cine
Já nevim co lidi maj pořáď proti tranzistorum, ale muj nedávno koupenej tranzistor peavey xxl hraje na 99% totožně, jak jeho lampovej příbuznej triple xxx. Jako myslim si, že výrobci umí udělat kvalitní tranzistor co stojí za to, ale holt ho asi nikdo nesežene novej za pět tisíc no.
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
- Nero
- Rádce
Když mě tranzistor zvukem nebaví, tak si ho prostě nekoupím. Zvuk, který chci, mi prostě nenabídne.innerself píše:Já nevim co lidi maj pořáď proti tranzistorum
PetrPeter 1975 - 2008
Tak to ti nenabídne ani nějaká levná lampa. Věřim, že když si pořídíš nějakej dražší tranzistor, stejně jako si lidi pořizujou i dražší lampáče, tak kdyby ti někdo zavázal oči, myslel by sis že na lampu hraješ. Ostatně v modelingovejch axe fx, nebo v kemperu taky lampu nenajdeš a hrajou na to teď už i profíci.
Nutno brát v potaz, že tady rozlišujeme tranzistor a modeling. Jinak taky věřím, že se dá udělat velmi dobře hrající tranďák. Akorát jsem na něj ještě nenarazil. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
Je zajímavé, jak víš, co mi dokáže nabídnout zvuk, který chci. Představ si, že i levná lampa mi ho nabídne, když budu chvilku hledat (ok - vzhledem k názvu tématu třeba zmínit, že se odprošťuju od hi-gain zadání, nicméně hi-gain na levné lampě vyřeším slušnou krabičkou).innerself píše:Tak to ti nenabídne ani nějaká levná lampa. Věřim, že když si pořídíš nějakej dražší tranzistor, stejně jako si lidi pořizujou i dražší lampáče, tak kdyby ti někdo zavázal oči, myslel by sis že na lampu hraješ. Ostatně v modelingovejch axe fx, nebo v kemperu taky lampu nenajdeš a hrajou na to teď už i profíci.
Z "dražších" kvalitních trandů mám zkušenost jen s Rolandem Jazz Chorus a přestože to hraje vlastně dobře, tak to není něco, co bych chtěl. Další dražší trandy, co jsem měl pod rukama (Randall, Marshall) mě vůbec neoslovily).
Modeling neřeším, věci typu Axe FX nebo Kemper jsou zcela mimo mě a v zásadě mě ani nezajímá, kdo na to hraje nebo nehraje
PetrPeter 1975 - 2008
Zdar, nedá mi to, abych nenapsal svůj muzikantsko - technický názor, nikomu jej však nenutím. Osobně mám názor, že na higain je elektronek škoda. Právě krystalicky čistý zvuk bez zkreslení a higain to jsou "parkety" polovodičových zesilovačů. Čistý zvuk je vhodný pro basu, zpěv akustickou (možná i elektroakustickou) kytaru a vlastně všechny nástroje kromě elektrické kytary. Higain (prasozkreslení) se hodí taky do různých druhů metalu. Nedostatkem higain zesilovačů je, že "nejdou za rukou", což znamená, že nereagují na sílu úderu do struny. Na jejich výstupu je pořád "pila" (přesněji obdélník) ať se brnkne jemně nebo tak, až se trhají struny.
Elektronkové zesilovače jsou (jak jsem předeslal podle mého skromného názoru) univerzálnější v tom smyslu, že reagují na sílu úhozu a jen sílou úhozu lze získat při vhodném nastavení hlasitosti (pot "volume" na kytaře) a gainu a volume na zesilovači zvuky od čistého přes crunch až k poměrně hodně komprimovanému zvuku, který se higainu moc podobá, ale stále si zachovává dynamiku (silnější úder do struny = sice zkreslenější, ale taky hlasitější zvuk). V tom je to "kouzlo elektronek", že půlvlny signálu spíš komprimují než ořezávají. Tohle tranzistorové zesilovače nebudou umět z fyzikální podstaty nikdy. Když si zahraji na jasnovidce, řekl bych, že elektronkám dříve nebo později zazvoní umíráček a cesta povede přes modeling. Ten dovede napodobit zvuk lampy téměř dokonale už dnes a jelikož je to více počítač než zesilovač, jak porostou rychlosti procesorů, pamětí a A/D (D/A) převodníků bude se zvuk stále více blížit lampě. Že je modeling x-násobně obvodově složitější než elektronkový zesilovač v současné době nevadí, protože i přes svojí složitost jej lze vyrobit levněji a o to jde až v první řadě
.
Elektronkové zesilovače jsou (jak jsem předeslal podle mého skromného názoru) univerzálnější v tom smyslu, že reagují na sílu úhozu a jen sílou úhozu lze získat při vhodném nastavení hlasitosti (pot "volume" na kytaře) a gainu a volume na zesilovači zvuky od čistého přes crunch až k poměrně hodně komprimovanému zvuku, který se higainu moc podobá, ale stále si zachovává dynamiku (silnější úder do struny = sice zkreslenější, ale taky hlasitější zvuk). V tom je to "kouzlo elektronek", že půlvlny signálu spíš komprimují než ořezávají. Tohle tranzistorové zesilovače nebudou umět z fyzikální podstaty nikdy. Když si zahraji na jasnovidce, řekl bych, že elektronkám dříve nebo později zazvoní umíráček a cesta povede přes modeling. Ten dovede napodobit zvuk lampy téměř dokonale už dnes a jelikož je to více počítač než zesilovač, jak porostou rychlosti procesorů, pamětí a A/D (D/A) převodníků bude se zvuk stále více blížit lampě. Že je modeling x-násobně obvodově složitější než elektronkový zesilovač v současné době nevadí, protože i přes svojí složitost jej lze vyrobit levněji a o to jde až v první řadě
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Muj první aparát byl line 6 spider II (150 wattovej) a ten se taky označuje za modelingovej aparát a vzadu tam čuměl taky klasickej tranzistor. Kámoš má zase Line 6 valve spider, což je taky modeling a má to všude lampy. Prostě rozlišuju lampáče, pololampy (hybridy) nebo tranďáky. A všechny typy z těchle tří, můžou bejt modelingový. Ale jak jsem psal vejš. Kemper nebo třeba moje peavey xxl (s transtube technologií) v sobě ani jednu lampu nemaj, takže to jsou prostě pro mě tranzistory. A ten high gain se z nich dá vyždímat takovej, kterej se lampě vyrovná.Ale nikomu nic nenutim. Je to muj názor.
Jenže tady (u high-gainu) jde o to, jak funguje preamp. Ne jestli z toho čučí tranzistory.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
-
Stanley Glazoff
Jisty pan Fryette kdysi psal,ze pro nej není problém udelat trandak,ktery by hral stejne dobře jako lampa,a jediny důvod proc doted neexistuje,je to,ze na jeho vyrobu by musel pouzit tak drahe součástky,ze by to pak bylo neprodejny
Jinak Dimebag,Scott Ian a další,na trandaky hrali,obecne když vynecham stalici Jazz Chorus,ktera je vyhlasena cistym zvukem,tak krutoprisny bordel udelaji peavey a randál,a tim se také kdysi proslavili,mozna bych zkusil ještě kettnera 
Tak o to jde vždycky jak to funguje. Já jenom jsem toho názoru, že když je ten preamp dobře udělanej, tak nezáleží na tom, jestli v něm jsou lampy, nebo tam neni ani jedna. Ale hádat se o tom nehodlám.....Ještě dodám, že Dying Fetus hráli na nějakýho tranzistorovýho Ampega (nevim teď jméno). A taky prej skvělej tranďák.
-
arcilucifer
VH140Cinnerself píše:Tak o to jde vždycky jak to funguje. Já jenom jsem toho názoru, že když je ten preamp dobře udělanej, tak nezáleží na tom, jestli v něm jsou lampy, nebo tam neni ani jedna. Ale hádat se o tom nehodlám.....Ještě dodám, že Dying Fetus hráli na nějakýho tranzistorovýho Ampega (nevim teď jméno). A taky prej skvělej tranďák.
http://www.sevenstring.org/forum/gear-e ... pment.html