Olej / vosk finish
Re: Olej / vosk finish
Já teď napouštím palisandrový hmatník (teď už) bezpražcovky Tenglim zmiňovanou Behandlou (včelí vosk, lněný olej, tungový olej), tak jsem zvědav jak moc to pomůže proti vydírání (plánuju používat hlazenky).
Behandlou myslíte toto leštidlo http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30057467/,
ne tu lazuru stejného názvu (vodní emulze vosků).
Jestli je většina včelí vosk, tak to moc neztvrdne, je to spíš až na konzervaci nějaké tvrdší povrchovky (vysychavého oleje).
ne tu lazuru stejného názvu (vodní emulze vosků).
Jestli je většina včelí vosk, tak to moc neztvrdne, je to spíš až na konzervaci nějaké tvrdší povrchovky (vysychavého oleje).
Tak tím včelím voskem jste mě dostali. Hned jsem hledal plechovku... Nechápu jak může nějaký výrobce nazývat různé výrobky stejným názvem.
To co jsem používal já je olej na dřevo Behandla. A je dle mého fakt super. Je toho 750ml a složení cituji: "Olej tung,lněný olej,methylcelulosa,složka pro sušení,emulze na rostlinném základu." Kód výrobku Ikea 500.703.78 Mívají to v kuchyňském oddělení na napouštění pracovních desek z masivu. O včelím vosku tam není ani slovo. Včelí vosk je dost měkký a v podstatě nikdy nevyschne.
Evidentně behandlou nazývaj téměř cokoliv: lazury, leštidla impragnační oleje.
Já použil ono včelí leštidlo –> vyschlo to poměrně rychle, poctivě vrstveno a ztvrdlo to tak, že nehtem do hmatníku rejhu neudělám ani vší silou.. Ale je to lowend basa a i kdyby se to vydíralo (jako, že se někomu vydírá prý i eben a jednou za pár let se brousit musí), tak to zbrousím a vezmu epoxidovým lakem..
Jo a ještě mne napadlo, že před samotnou impregnací jsem ten hmatník tím epoxilakem vzal, ale ten povrch mi nebyl příjmnej, tak šel zas dolu –> hmatník se mohl částečně naimpegnovat tím. Zkrátka zatím to funguje.
Jo a ještě mne napadlo, že před samotnou impregnací jsem ten hmatník tím epoxilakem vzal, ale ten povrch mi nebyl příjmnej, tak šel zas dolu –> hmatník se mohl částečně naimpegnovat tím. Zkrátka zatím to funguje.
Naposledy upravil(a) José dne 22.02.2015 12:06, celkem upraveno 1 x.
Fakt dělají hydrovosk, napouštěcí olej i včelí pastu pod jedním názvem, v téměř stejné plechovce. Ten olej bude správná volba, po proschnutí klidně voskem přeleštit.
Já když jsem brousil hmatník tak jsem to po vybroušení namořil a pak na to dal ten vosk
A navíc není pravda že včelí vosk nevysychne.
-
sagitarius
Přátelé, včelí vosk je jen ochrana, ale povrch na estetiku nic moc. Jelikož dělám historické zbraně, mám dost zkušeností s oleji i vosky, takže zjednodušeně- napustit Tungovým olejem (čistým, bez příměsí), dokonale vyschnout, pak nanést leštící pastu ze 2 dílů včelího vosku, 1 dílu Karnaubského vosku a 6 dílů terpentýnu, ve kterém se za horka vosky rozpustí. Pak vyleštit. Právě karnaubský vosk dělá ten povrchový lesk.
Jelikož podrobně popsat postupy by zde zaplnilo celou stránku, dávám odkaz na můj web, kde podrobně popisuji technologie používání olejů a vosků, včetně linku na prodejce čistých olejů.
http://www.radio-foto.eu/predovky/pazby.php
Jsou to sice postupy používané na historické zbraně, ale mnohé byly převzaty právě z úprav hudebních nástrojů používaných už ve středověku.
Jelikož podrobně popsat postupy by zde zaplnilo celou stránku, dávám odkaz na můj web, kde podrobně popisuji technologie používání olejů a vosků, včetně linku na prodejce čistých olejů.
Jsou to sice postupy používané na historické zbraně, ale mnohé byly převzaty právě z úprav hudebních nástrojů používaných už ve středověku.
-
markulinek
- Nový uživatel
Zdravím,vím ,že je to poměrně pozdě ,se s vámi pokoušet o kontakt,ale celkem mi na tom záleží : na hlavě baskytary zanechala brutální stopu zapnutá pájka...Takže jsem brousil ,ted by to chtělo asi mořit, lakovat ,vlastně přesně nevím co a jak ,myslíte ,že by jste mohl se na tento email ,se mnou spojit:neustupa.m@seznam.cz? Možná že by jste měl pro mne radu...Díky..sagitarius píše: 7.04.2015 17:30 Přátelé, včelí vosk je jen ochrana, ale povrch na estetiku nic moc. Jelikož dělám historické zbraně, mám dost zkušeností s oleji i vosky, takže zjednodušeně- napustit Tungovým olejem (čistým, bez příměsí), dokonale vyschnout, pak nanést leštící pastu ze 2 dílů včelího vosku, 1 dílu Karnaubského vosku a 6 dílů terpentýnu, ve kterém se za horka vosky rozpustí. Pak vyleštit. Právě karnaubský vosk dělá ten povrchový lesk.
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Čaute, použil som v rámci aj tohto threadu Osmo tvrdý vosk, písal o ňom Tengli, dík moc za tip
https://osmonatery.sk/produkt/osmo-tvrd ... -original/
vlastne jak experiment. lebo tú gitku mám fakt dlho a stále som mal plány, na nejakú úpravu, viac jak 10 - 12 rokov, takže, odležené drevo
Dokopal som sa do toho, jak som tu na HF študoval, jaké fasa nástroje si robia chaloši.
Je to od Sivčáka EU Jasan, tak, jak to predáva, uf, vtedy stál tuším 28 Euro
že, je tam na doske nejaký tvar trebárs Stratu, to bolo nahrubo vyrezané a teda fakt spackané. Asi o 2 centi väčšie.
S karboškou som to nahrubo vybrúsil do tohto tvaru, ručne brúsil a brúsil, trochu som si pomohol AKU, tú som kúpil nedávno.
Vždy som urobil niečo malé na tej gitke. Lôžko na krk bolo nakrivo a k telu asi 2 mm medzera, všetko nakrivo. To mi mal akože týpek urobit a furt si myslel, že ja chcem nejaký Strat, ala 50-te roky a nie Super Strat
Tak som to vlastne lepil, jak sa dalo, epoxidom s pilinami vypľňal, nech to nevyzerá, jak rešeto.
Osmo som kúpil priamo v predajni Osmo, majú to tam trocha drahšie, ako predajcovia na nete, alebo v Obi, aspoň čo som zisťoval, ale chalan mi perfektne poradil a aj keď je to vlastne halierová záležitosť, bol velice ochotný a znalý.
Telo som moril klasikou Lazurol a farbil fixami, hrozne som sa tešil na to Osmo a teda toto je iba prvý náter a som nadšený. Som zvedavý, keď vytvrdne, preleštím červenou hubkou Osmo a nahodím druhý náter. Chalanisko mi výslovne povedal, že viac nech nedávam, iba 2.
Kúpil som 125 ml, kurnik, to by vydržalo aj na 5-6 gitár, asi aj viac, skoro nič som neminul. Tipujem, že druhá vrstva bude pýtat ešte menej.
V skutočnosti to vyzerá jasnejšie, akoby z každého uhla inak, je vidiet jednotlivé farby. Foto je zmenšené, tak nie sú vidiet tie detaily. Tak, dal som druhú vrstvu a nechal zaschnúť, preleštil s tou červenou Osmo hubkou a teším sa, že, paráda. Super povrch. No, len potom som špekuloval a videl som v obchode toto
https://www.farebnykamienok.sk/product/ ... ova-p/2382
Malo to po nanesení vytvrdnút za 4 hodiny, nechal som to cez noc, ráno natešený začnem leštit a prúser, lepkavá gebuzina. Vobec to nevytvrdlo a vlastne je to asi na predmety, ktoré sa nechytajú, lebo všetko je od toho potom zapatlané a je to cítit na rukách. Vytvára to lepkavý povrch, jak keby to bolo pogumované.
Tak našťastie to Osmo nejde moc do hľbky a išlo to pekne zbrúsit. Už sa mi s tým nechce patlat, tak som to obrúsil a niekedy dokončím, postup poznám.
Osmo je super, po druhom nátere a vyleštení som iba kukal, jaké je to pekné a vobec som to nečakal.
https://osmonatery.sk/produkt/osmo-tvrd ... -original/
vlastne jak experiment. lebo tú gitku mám fakt dlho a stále som mal plány, na nejakú úpravu, viac jak 10 - 12 rokov, takže, odležené drevo
Je to od Sivčáka EU Jasan, tak, jak to predáva, uf, vtedy stál tuším 28 Euro
S karboškou som to nahrubo vybrúsil do tohto tvaru, ručne brúsil a brúsil, trochu som si pomohol AKU, tú som kúpil nedávno.
Vždy som urobil niečo malé na tej gitke. Lôžko na krk bolo nakrivo a k telu asi 2 mm medzera, všetko nakrivo. To mi mal akože týpek urobit a furt si myslel, že ja chcem nejaký Strat, ala 50-te roky a nie Super Strat
Tak som to vlastne lepil, jak sa dalo, epoxidom s pilinami vypľňal, nech to nevyzerá, jak rešeto.
Osmo som kúpil priamo v predajni Osmo, majú to tam trocha drahšie, ako predajcovia na nete, alebo v Obi, aspoň čo som zisťoval, ale chalan mi perfektne poradil a aj keď je to vlastne halierová záležitosť, bol velice ochotný a znalý.
Telo som moril klasikou Lazurol a farbil fixami, hrozne som sa tešil na to Osmo a teda toto je iba prvý náter a som nadšený. Som zvedavý, keď vytvrdne, preleštím červenou hubkou Osmo a nahodím druhý náter. Chalanisko mi výslovne povedal, že viac nech nedávam, iba 2.
Kúpil som 125 ml, kurnik, to by vydržalo aj na 5-6 gitár, asi aj viac, skoro nič som neminul. Tipujem, že druhá vrstva bude pýtat ešte menej.
V skutočnosti to vyzerá jasnejšie, akoby z každého uhla inak, je vidiet jednotlivé farby. Foto je zmenšené, tak nie sú vidiet tie detaily. Tak, dal som druhú vrstvu a nechal zaschnúť, preleštil s tou červenou Osmo hubkou a teším sa, že, paráda. Super povrch. No, len potom som špekuloval a videl som v obchode toto
https://www.farebnykamienok.sk/product/ ... ova-p/2382
Malo to po nanesení vytvrdnút za 4 hodiny, nechal som to cez noc, ráno natešený začnem leštit a prúser, lepkavá gebuzina. Vobec to nevytvrdlo a vlastne je to asi na predmety, ktoré sa nechytajú, lebo všetko je od toho potom zapatlané a je to cítit na rukách. Vytvára to lepkavý povrch, jak keby to bolo pogumované.
Tak našťastie to Osmo nejde moc do hľbky a išlo to pekne zbrúsit. Už sa mi s tým nechce patlat, tak som to obrúsil a niekedy dokončím, postup poznám.
Osmo je super, po druhom nátere a vyleštení som iba kukal, jaké je to pekné a vobec som to nečakal.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Chci se znovu zeptat na tungový olej, několikráte (nejen) zde diskutovaný. Chci ho použít na tělo i krk. Předpokládám, že lépe se pracuje s tím vařeným.
Používáte nějaké ředění, jak je doporučováno?
Používáte nějaké ředění, jak je doporučováno?
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
Čau
tento týpek má videá aj o ľanovom aj o tungovom oleji a on doporučuje ten varený a všetko vysvetluje, má tam aj iné videá o týchto povrchovkách.
Mimoriadne zaujímavý týpek a podla mňa velký macher, ktorý sa vyzná, aj keď nemusí asi každému sadnúť.
Kopec videí o výrobe a aj výrobe vlastných pomôcok a prípravkov.
https://www.youtube.com/watch?v=YYeenVF_sb0
Toto som tak narýchlo našiel, ale minule som pozeral jeho video o tých olejoch a tam má aj fľasu oleja, ktorú používa, všetko vysvetľuje.
tento týpek má videá aj o ľanovom aj o tungovom oleji a on doporučuje ten varený a všetko vysvetluje, má tam aj iné videá o týchto povrchovkách.
Mimoriadne zaujímavý týpek a podla mňa velký macher, ktorý sa vyzná, aj keď nemusí asi každému sadnúť.
Kopec videí o výrobe a aj výrobe vlastných pomôcok a prípravkov.
https://www.youtube.com/watch?v=YYeenVF_sb0
Toto som tak narýchlo našiel, ale minule som pozeral jeho video o tých olejoch a tam má aj fľasu oleja, ktorú používa, všetko vysvetľuje.
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
já jsem to ředil podle doporučení na Cesta dřeva, na první vrstvu tuším 10% pomerančového oleje. další vrstvy už neředěný. Vždycky dobré to zahřát