Jak zapojit mikrofon (phantom) do komba

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Padre

Jak zapojit mikrofon (phantom) do komba

Příspěvek od Padre »

Zdravím, předem se omlouvám ,jestli se to tu někde řešilo ,ale já nenašel nic, co by mi dalo jasnou odpověď a ujasnilo by mi to celé v hlavě. Jsem amatér ,začátečník, takže kdyby se z toho dotazu někomu protáčely panenky tak pardon :D Kupuji si kondenzátorový mikrofon ,který potřebuje phantom. napájení + nějakou USB zvukovku ,abych mohl nahrávat do PC. Mám doma kytarové kombo (Fender Mustang I) na kterým si doma hraju. A nevím jak bych to měl propojit,kdybych si chtěl zahrát, dalo by se to propojit nějak přes zvukovku ? I když to je asi blbost :D Nebo musím kupovat další krabičky jako např. předzesilovač nebo nějaký phantomový napáječ ? Nebo existuje ještě nějaký jiný řešení ? Přikláním se víc k levnějšímu než kupovat krabičky za 3000 :D Předem děkuji za rady nebo aspoň čas strávený tímto textem :D
Zkoukni můj profil na youtube :-)http://www.youtube.com/user/Patrocless4/videos
Marylin

Re: Jak zapojit mikrofon (phantom) do komba

Příspěvek od Marylin »

Ahoj,

popravdě mám celkem problém pochopit z tvého dotazu, o co ti ve skutečnosti jde...

Chceš nahrát zvuk svého komba do počítače?

V tom případě potřebuješ zvukovku, která má min. jeden vstup s phantomovým napájením +48V (třeba steinberg UR22 atd., je toho tu napsáno dost). Prostřednictvím kabelu XLR - XLR (standardně) propojíš mikrofon se vstupem zvukovky. Pak je nutné propojit zvukovku s počítačem, a to prostřednictvím USB kabelu (logicky u USB zvukovek) případně FireWire kabelem (u FW zvukovek). V počítači musíš mít nainstalovaný program sloužící k nahrávání (tzv. DAW - např. Cubase, Reaper, ProTools,...). V tomto programu musíš nastavit ovladač tvojí zvukovky jako ten výchozí a taky nastavit jednotlivé vstupy a výstupy. Pak, když už ti to vše komunikuje, stačí jen vhodně postavit mikrofon ke kombu, na zvukovce zapnout u daného vstupu phantomové napájení a nastavit u tohoto vstupu vhodnou "citlivost - vstupní úroveň nahrávaného signálu" (osobně nastavuji tak nějak, aby to "létalo" kolem +- -18 dB a pak už jen nahráváš, nahráváš a nahráváš... :)

Nebo chceš zapojit mikrofon přímo do komba a přes něj třeba zpívat (tak to ve mně evokuje ten nadpis tématu)?
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Případně se nabízí ještě možnost, že tazatel chce kombo použít jako odposlech, což odpovídá více názvu tématu. Pak stačí zapojit mikrofon do zvukovky, zvukovku do PC a zároveň z výstupu zvukovky určeném pro odposlech vést kabelem do komba. Nicméně výstupy na těchto zvukovkách jsou linkové úrovně, což není IMHO optimální úroveň pro vstup komba. Nehledě na to, že zvuk sejmutý mikrofonem a prezentovaný kytarovým kombem bude zásadně ovlivněn charakteristikou komba resp. reproduktoru. Pro odposlechy je tedy nutné používat studiové monitory k tomu určené.
Padre

Příspěvek od Padre »

Pardon, popsal jsem to celkem blbě.
Marylin píše:Nebo chceš zapojit mikrofon přímo do komba a přes něj třeba zpívat (tak to ve mně evokuje ten nadpis tématu)?
Ano, to je to ,co potřebuju vědět. Nic s nahráváním ,jen se ptám jak se dá propojit mikrofon ,který potřebuje phantom. napájení s kombem(i když kytarovým) za účelem hraní. Dynamickej tam normálně píchnu a je to ,hraju si ,ale nevím jak to udělat s tímto kondenzátorovým. Jestli by na to nešla využít nějak ta zvukovka na propojení nebo prostě bude nejlepší koupit nějakou jinou krabku za další peníze. :-)
Zkoukni můj profil na youtube :-)http://www.youtube.com/user/Patrocless4/videos
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Padre píše:Kupuji si kondenzátorový mikrofon ,který potřebuje phantom. napájení + nějakou USB zvukovku ,abych mohl nahrávat do PC.
Ok, vycházel jsem z této tvojí premisy :)
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pak doporučuji využít pouze phantom zdroj a na zvukovku nehledět. Např. Behringer PS400, který používám já.
Pokud chceš napájet přes zvukovku, IMHO bude zapotřebí ji mít připojenou i na PC, jelikož bez toho to fungovat nebude (z vlastní zkušenosti, i když možná, že některá zvukovka bude fungovat i pokud se jen připojí na napájení).
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

To bych radši pořídil malý mix http://hudebnibazar.cz/behringer-xenyx- ... /ID894038/

Vyhnul bych se pouštění phantomu tam, kde to není nezbytně nutné (např. do komba).
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“