Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat, jestli by mi někdo neporadil, zda-li je moje úvaha správná. Slyšel jsem nahrávky jednoho nejmenovanovaného staršího pána a naprosto mně svým zvukem dostaly, že jsem se k němu rozjel o rady. K mému prvnímu údivu jsem zjistil, že používá nějaký hodně starý program pod XP (dal mi ho, ale nepoužívám ho) a že mi řekl to, co už jsem dříve slyšel a četl. Vykašlat se na jaké koli zpracování nahrávaného signálu a nahrát to do stopy jen syrové, prohnané jen přes elektronkový předzesik. Což dělám. Tím ale že jsem vyřadil všechny insertní efekty při nahrávání (compressor, bránu.....) vzniká jiný problém a já nevím, jestli postupuji správně.
V nahrávce vznikají špičky, což vylučuje normalizaci. Dřív jsem je snížil ručně, ale to je otrocká práce (snad kromě kil na klávesách). Nejsem moc chytrý, ale selský rozum mi říká toto: 1. prohnat stopu compressorem (nebo peek limiterem - nevím, co je lepší) s nastaveným prahem od těch špiček výše. 2. znormalizovat na 97-98% 3.teprve teď použít compressor dle potřeby pro vlastní nástroj či hlas popř jiný efekt, ale to bych raděj viděl až při mixáži, protože není důležité, jak se nástroj bude líbit solo, ale jak bude znít v celku s ostatními nástroji 4. opět znormalizovat popř ještě jakým koli způsobem udělat šumovou bránu. UVAŽUJI a dělám to tak SPRÁVNĚ???
Taky nevím, jestli na zpěv je lépe použít jako první DE-ESSER a pak až compressor nebo naopak???
Taky nevím, jak se postavit k DE-ESSERu, protože mně osobně se sykavky líbí (viz Judas Priest) ale nahrávka není určená jen pro moje uši.
Moc děkuji za radu a jen doufám, že doporučené multi band compressory budou chodit pod 64bit - nepíšou to tam
Michal
Jaký postup při použití dynamických efektů
Pravidla fóra
Jaký postup při použití dynamických efektů
Moc a moc všem děkuji. Michal
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký postup při použití dynamických efektů
Od konce - problém 32/64 bit je až na vyzkoušení (pokud chybí popis).
De-esser: postav se k němu tak, jako (třeba) doposud; s mixem musíš být spokojený hlavně ty a jak se k tomu postaví ostatní je šum a fuk; jinak nikdy nic neumícháš, protože na každé dva lidi ti najdu 10 dalších, kdy jeden každý z nich bude chtít něco jiného
to je cesta do pekel.
Je potřeba si ohledně špiček uvědomit několik věcí: jednak jestli jsou správné a druhak jak je případně eliminovat už při záznamu (práce s mikrofonem apod.). Někam výrazné špičky patří (součást dynamického výrazu) a jinam zase ne (třeba nevhodný mikrofon na zpěv, absence pop-filtru apod.). Pokud se nežádoucí špičky zaznamenají, je jejich eliminace více nebo méně nesnadná a vždy s nějakým dopadem na zbytek audio materiálu. Každopádně osobně bych používal kompresor citlivě nastavený, abych minimálně narušoval transienty a neztratil tak hrozně moc ze základního charakteru toho kterého zvuku. Rozhodně by se ale mělo začít nejdřív u náběru, aby k těmto stavům nedocházelo.
P.
De-esser: postav se k němu tak, jako (třeba) doposud; s mixem musíš být spokojený hlavně ty a jak se k tomu postaví ostatní je šum a fuk; jinak nikdy nic neumícháš, protože na každé dva lidi ti najdu 10 dalších, kdy jeden každý z nich bude chtít něco jiného
Je potřeba si ohledně špiček uvědomit několik věcí: jednak jestli jsou správné a druhak jak je případně eliminovat už při záznamu (práce s mikrofonem apod.). Někam výrazné špičky patří (součást dynamického výrazu) a jinam zase ne (třeba nevhodný mikrofon na zpěv, absence pop-filtru apod.). Pokud se nežádoucí špičky zaznamenají, je jejich eliminace více nebo méně nesnadná a vždy s nějakým dopadem na zbytek audio materiálu. Každopádně osobně bych používal kompresor citlivě nastavený, abych minimálně narušoval transienty a neztratil tak hrozně moc ze základního charakteru toho kterého zvuku. Rozhodně by se ale mělo začít nejdřív u náběru, aby k těmto stavům nedocházelo.
P.
Opět moc děkuji, vše jsem pochopil a stejně tak to vidím. Napíšu jen velice stručně, co mi není úplně jasné a stačí jen krátká odpověď. O čem se nezmíním tak chápu a děkuji.pavlii píše:Od konce - problém 32/64 bit je až na vyzkoušení (pokud chybí popis).
De-esser: postav se k němu tak, jako (třeba) doposud; s mixem musíš být spokojený hlavně ty a jak se k tomu postaví ostatní je šum a fuk; jinak nikdy nic neumícháš, protože na každé dva lidi ti najdu 10 dalších, kdy jeden každý z nich bude chtít něco jinéhoto je cesta do pekel.
P.
1. 32/64 jen na odzkoušení - nevím co to znamená, ale lepší než psát bude ještě před obědem přeběhnout do studijka a odzkoušet to.
2. vše ano, jen jsem se nedozvěděl, jestli je lépe použít první De-esser a pak compr. nebo naopak. )že de.esser je v podstatě taky compressor chápu)
3. nevím, co je: transienty a pak jsem z toho nepochopil, jestli je múj postup správný (za předpokladu že beru v úvahu, vše co jsi mi napsal)
děkuji. M.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
De-esser bych použil před kompresorem, protože kompresor upraví signál tak, že by nemusel de-esser pak správně reagovat (ve smyslu zamýšleného výsledku). Ale protože já ho nepoužívám, ani jsem to nikdy netestoval - jen odhaduji.
Transient je vlastně samotný začátek (náběh) zvuku, ten hodně určuje jeho charakter. Pokud aplikuješ kompresor s příliš krátkým Attack (náběhem), tak bude výsledný zvuk výrazně odlišnější od originálu než při delších časech náběhu.
K postupu: do určité míry má smysl znormalizovat zaznamenané audio nástroje/vokálu někam třeba k -6/- 10 dBFS ve špičkách a veškeré efekty aplikovat až pak. Ale v zásadě to je jedno.
P.
Transient je vlastně samotný začátek (náběh) zvuku, ten hodně určuje jeho charakter. Pokud aplikuješ kompresor s příliš krátkým Attack (náběhem), tak bude výsledný zvuk výrazně odlišnější od originálu než při delších časech náběhu.
K postupu: do určité míry má smysl znormalizovat zaznamenané audio nástroje/vokálu někam třeba k -6/- 10 dBFS ve špičkách a veškeré efekty aplikovat až pak. Ale v zásadě to je jedno.
P.
Děkuji, fakt jsi mi moc pomohl, jsou to moc cenné informace a některé např (RMS) jsem si i uložil - jsem hold jednodušší člověk. Asi jsem neběl být línej a dojít si Pro ext HDD s Cubase5 - stále se to po sítí tahá. Co udělám s absencí compressoru zatím nevím (v nejhorším případě to budu muset vyexportovat zpět do Tascamu, kde je - ale zas má bídné editační močnosti - tomu jsem se chtěl ale vyhnout - tahat to stále mezi Cubase a Tascamem), ale čeká mě cca 100 skladeb a já namísto práce stále jen studuji a zkouším, ale nechtěl bych, aby naše 2. CD dopadlo tak hrozně jako první. Moc Ti děkuji ještě jednou. M
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak to přenech profesionálovi, mastering ti udělají v každém slušném studiu a ani to nejspíš nebude tak drahé, jako kolik tě bude stát nervů a času to dělat sám a bez potřebného know-how.kralda píše:...ale nechtěl bych, aby naše 2. CD dopadlo tak hrozně jako první. Moc Ti děkuji ještě jednou. M