-

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
HALF

-

Příspěvek od HALF »

-
Naposledy upravil(a) HALF dne 17.09.2025 17:26, celkem upraveno 2 x.
simiruz

Re: výkon lampového aparátu pro zkušebnu / koupě komba

Příspěvek od simiruz »

HALF píše:přesně nevím kolik wattů by mělo mít lampové kombo
No to by mě taky zajímalo.
Hlavně taky proto, že je tady podobných threadů více a nikdo ještě nebyl schopen to přesné číslo spočítat. Tak třeba zrovna v tomhle threadu to někdo rozsekne. :mrgreen:

Trochu se ale obávám, že se nevlezeš do ceny. Aby mělo smysl řešit tvůj dotaz na waty, tak by jsme se měli pohybovat kolem 10 tisíc.

A vzhledem k tomu, že se to tady asi zamkne ... A třída je taková, kde koncové lampy pracují v lineární části své charakteristiky. Tzn. je to určeno pouze nastavením BIASu, ne konstrukcí aparátu jako takového. To, že někdo dělí kytarové Push-pull aparáty na A třídu a AB třídu je ptákovina. Většinou tím chce dotyčný říct že aparát hraje výborně (A) nebo méně výborně (AB).

Edit: Za AB by se dal považovat aparát kde se bias nastavovat nedá, protože je na pevno nastaven nízko. - To jsou ale většinou high gain ampy, kde nikdo třídu neřeší.
Placka

Příspěvek od Placka »

toho Trace Elliota jsem kdysi měl, za necelý čtyři tisíce si myslím, že je to docela dobrá koupě...rozhodně je to dost silný a hlasitý kombo do zkušebny i na koncerty (pokud máš normální sluch). Minimálně za zkoušku stojí.
HALF

-

Příspěvek od HALF »

-
Naposledy upravil(a) HALF dne 17.09.2025 17:26, celkem upraveno 2 x.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Ta celolampa VHT by ti pravděpodobně na čistej zvuk výkonově nestačila... Co jsem koukam, tak z bazaru do 4000 trand vybereš v pohodě. Mě se zdaj celkem fajn tranzistorový fendery (FM), ale s kapelou jsem s nima hrát nezkoušel...

Trochu OT- zajímalo by mě, jak hraje temhle SS kousek: http://hudebnibazar.cz/yamaha-vx-series-65d/ID890649/ . Designově to vypadá jako Roland JC, jestli to i stejně jraje, tak by to na čistej zvuk mhlo bejt ono
Placka

Příspěvek od Placka »

já myslím, že ty 4000 za Trace Elliota je dost odpovídající cena...kdysi jsem ho měl, koupil jsem ho za mnohem větší peníze (jenže tenkrát si bylo možný o levnějších lampáčích leda nechat zdát) a prodal jsem ho myslím za 6500...teď po letech je 4000 akorát

Hraje to hodně nahlas a je to dobře vybavený kombo - čistej a zkreslenej kanál s plnýma korekcema, k tomu boost gain, takže v podstatě třetí kanál na sóla, vypínatelnej reverb...myslím že super. Zkreslenej zvuk nebyla uplná bomba, co si pamatuju...ale zase - co se dalo před pár lety koupit za čtyřku?:-)
MIran

Příspěvek od MIran »

HALF píše:
simiruz píše:Trochu se ale obávám, že se nevlezeš do ceny. Aby mělo smysl řešit tvůj dotaz na waty, tak by jsme se měli pohybovat kolem 10 tisíc.
Jak říkám, já počítám s tranzistorem, na lampu mám ještě dost času, ty mi neutečou, žejo, akorát když člověk během pročítání inzeráty v jeho cenové kategorii zakopne o nějakou, tak hned uvažuje stylem -- "a nestačilo by to náhodou?" :D

p.s.: kolikrát přečtu/slyším, že daný aparát je moc hlasitý na doma a málo hlasitý na zkušebnu, pro koho je tedy určen? jazzové (a žánrově pod.) kapely?
Placka píše:toho Trace Elliota jsem kdysi měl, za necelý čtyři tisíce si myslím, že je to docela dobrá koupě...
To mě taky dost zajímá - jestli jsou to dobře nastavené ceny, nebo je to hodně výhodné, nebo mě chce někdo natáhnout. :) Navíc jsou mi sympatické aparáty, které nemají tak profláklou značku.
Nějak nevím, proč by jsi měl ( pokud počítáš s lampou ) kupovat na přechodnou dobu tranzistor ? Zbytečně vyhodíš peníze a budeš naštvanej . Taky jsem to bohužel tak udělal...a nic mi to nepřineslo. Teď když mám první lampáč , vidím jaký je to rozdím v kvalitě zvuku.
HALF

-

Příspěvek od HALF »

-
Naposledy upravil(a) HALF dne 17.09.2025 17:25, celkem upraveno 2 x.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Problém nemusí být žádný. Nízká byla zřejmě už původní pořizovací cena. Hocke (česká firmička z Pardubic) prodává své výrobky dost levně. A tohle už je navíc asi starší model, podle vzhledu současné produkce.
18 W je na zkušebnu docela dostačující, ale pokud obvod komba vychází z 18 W Marshallů (2061x), může být u kytary se silnějšími snímači (a třeba jen i běžnými humbuckery) už docela "špinavý", nakreslený. Zvlášť s razantnějším bubeníkem.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Na nějaké takové kombo Hocke jsem kdysi před cca 12ti lety taky začínal. Ta cena je podle mě v pořádku. Já jej tenkrát kupoval již jetého za 5tis., ale bylo naprosto ok, výkon k bubeníkovi dostačující, na čistém kanálu kreslilo až když se to hodně ošťavilo. Pro začátek bych do něj klidně šel. To své jsem nakonec prodal za téměř pořizovací cenu, protože jsem se přeorientoval na basu.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Na YT má Hocke video, kde předvádí 50 W 2-kanálové kombo a 18 W 1-kanál. I to 50 W už během ukázky malinko kreslí, u toho 1 kanálu pak o čistém zvuku nemůže být řeč, ani při stahování volume na kytaře.
To kombo z bazaru je samozřejmě 2-kanál, takže čistý kanál bude asi navržen pro menší gain, ale ono se s 2xEL 84 v konci s obrovským headroomem stejně moc počítat nedá. Kreslí např. i VOX AC15 nebo Fender Blues Jr.
Možná jsi měl kytaru se singly, tam je to samozřejmě o něčem jiném. I slabší humbucker už může při rytmických beglajtech, kdy se nedá jít s dynamikou až tak moc dolů, kreslit. A stahování volume na kytaře obyvykle zvuk zahuhlává, to aby zase člověk řešil nějaké treble bleed mody apod.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Asi jsem měl 50W kombo dvoukanál, jak tak pátrám v paměti a ze začátku jsem hrál hlavně dž dž dž, tak jsem čistý zvuk ani nepotřeboval :).
MIran

Příspěvek od MIran »

HALF píše:
MIran píše:Nějak nevím, proč by jsi měl ( pokud počítáš s lampou ) kupovat na přechodnou dobu tranzistor ?
Ono, je mi 23, na elektrickou kytaru hraju pořádně tak dva roky, předtím pouze akustika a mám pocit, že budu hrát pozbytek svého života, tudíž ta "přechodná" doba není tak zanedbatelná. Navíc kdybych měl tím získat tu zkušenost s "pořádným" (alespoň co se výkonu týče) tranzistorem, tak to taky není k zahození. Když budu mít nějakou dobu zajetý ten tranďák, o to lépe bych mohl později porovnávat, popř. užívat si ten rozdíl s lampou. Stejně to pro mě bude skok od toho 10w komba na doma.

A ty peníze taky hrajou velkou roli. Navíc neumím moc šetřit takže bych to nejraději zatáhl naráz. :)

A teďkom to nebude moc ladit s tím co jsem napsal, ale ještě jsem našel tohle:
http://hudebnibazar.cz/kytarove-kombo-hocke/ID902676/ -- celolampa, výkon to má na zkušebnu řekl bych dostačující, cena super.. kde je problém? :)
Právě, že máš hodně před sebou...:-) Důvod proč jít cestou lampových komb je i ten, že se pak lépe prodávají. To, jak bude stačit hlasitost záleží taky na tom, jakou muziku a jak nahlas ve zkušebně hrajete. Já jsem ve finále do zkušebny nosil 4W Voxe ( http://hudebnibazar.cz/ultimatni-vox-ac ... /ID907596/ ) a 15W jsem nechal odpočívat . Ale byli jsme parta "starých pánů" hrajících starou muziku . Dokud měl bubeník el. bicí, hrál jsem dokonce na 1W . Ale je fakt, že jsem neměl v popisu práce čisté zvuky. Co se týká čistění zvuky při doprovodu, dám hodně na dynamiku pravé ruky.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ten tvůj malý Voxík vypadá velmi zajímavě. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
MIran

Příspěvek od MIran »

Sajmon píše:Ten tvůj malý Voxík vypadá velmi zajímavě. :)
Je to fakt bomba.....a tenhle ( na bazaru ) je ještě lepší. Já mám tu základní verzi AC4 a když jsem viděl tohle zaváhal jsem jestli nejít do toho. ale Mám ještě AC15W a navíc nehraju v kapele tak jsem se "uklidnil" :-))) Toho svého jsem původně kupoval jen na doma ale pak mě kapelník vyhecoval a fakt na zkušebnu stačil. Chudák AC15ka se teď moc ke slovu nedostane .-( Ale bacha , je to opravdu vintage zvuk .
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Aha, já myslel, že ten tvůj je ten z bazaru. :) Když jsem ho zahlédl, tak jsem taky chvilku přemýšlel, že bych ho zkusil. Pak jsem se ale nadechl a radši se uklidnil. :D
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
MIran

Příspěvek od MIran »

Sajmon píše:Aha, já myslel, že ten tvůj je ten z bazaru. :) Když jsem ho zahlédl, tak jsem taky chvilku přemýšlel, že bych ho zkusil. Pak jsem se ale nadechl a radši se uklidnil. :D
Bohužel...:-( Dal jsem ho tam spíš jako ilustrativní odkaz, zároveň si myslím, že v tomto konkrétním případě by to pro kolegu HALFa mohla být dobrá cesta .
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Před týdnem byl na bazaru Carvin 15W celolampa 112 kombo s reverbem za 4500 Kč. To je řešení i pro poloprofi muzikanta. Koupíš k tomu na bazaru za 1500 krabičku a můžeš hrát téměř cokoli. Zvuk oproti jakémukoli tranďáku z dnešní produkce nesrovnatelně lepší...
Naposledy upravil(a) qwer dne 21.05.2015 7:26, celkem upraveno 1 x.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ten Carvin tam ještě je. Ale asi letěl hnedka, protože mně inzerent vůbec neodpověděl, a to jsem psal cca 2 hodiny po zveřejnění inzerátu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“