Modrá nečistota na laku
Pravidla fóra
Modrá nečistota na laku
Zdravím lidi, po pátečním koncertu jsem se odhodlal otevřít pouzdro od kytary a co nevidím, na kytaře je nějaký modrý svinstvo. Je nějaká šance to odstranit? Co bych měl použít?
Re: Modrá nečistota na laku
Maso. Co jsi měl na sobě? Nejspíš pěkně modrou košili. Nebo pouští vystýlka futrálu. Každopádně to reaguje s tvým potem.
Zkusil bych vodu s mýdlem, pak ocet, pak savo, pak nevím.
Zkusil bych vodu s mýdlem, pak ocet, pak savo, pak nevím.
Nebo technickej benzin
Rhjr Jazzmaster Custom, Gibson Les paul studio GT
Kemper
Orange TH 30 + 1960A
Kemper
Orange TH 30 + 1960A
Namoč hadřík do mýdlový vody a zkus to umýt tím... Do žádných sav a benzínů bych nešel alespoň do doby, dokud nejzistíš, co je na tom za lak (napiš, co to je za kytaru, třeba to někde vyčteme), ne každej to snese (savo může udělat bílý fleky, benzín zase zmatnit ten lak).
Tak, podle gibsonu by to měla bejt nitroceluóza. V nitru kytaru mám a mýdlovou vodu to snese, tak to zkus... s rozpouštědlama a dalšíma chemikáliema nevím a zkoušet to na svojí nebuduXmenT píše:Gibson AW Studio
Jak píše Pikus. Nejdřív bych zkusil tu vodu s mýdlem. Až potom něco dalšího. Na nitro je benzín a líh v pohodě. Pokud to bude zažrané hlouběji, zkusil bych nějakou jemnou leštící pastu na laky.
Hlavně opatrně. Zkazit se to dá vždycky.
Miloš.
Hlavně opatrně. Zkazit se to dá vždycky.
Miloš.
Zkusil bych i isopropanol - je obecně na čištění účinný a šetrný k povrchu.
Napřed ale někde zezadu a na malé ploše, a nakonec omýt mýdlovou vodou ...
Napřed ale někde zezadu a na malé ploše, a nakonec omýt mýdlovou vodou ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Pořád jsme se nedobrali k tomu, co tenhle flek způsobilo. Jestli byla kytara po koncertu OK a skvrna se potem, teplem ruky a neznámou látkou "dovybarvila" až následně, pak už je teď bohužel možná skoro i pozdě - bílý lak moc rád vyžírá pigmenty z okolí a zapustí je do sebe téměř natrvalo. Přitom možná stačilo kytaru otřít hned po dohrání.
Pokud to mýdlem / benzínem nepůjde, udělal bych z toho přednost - kolega může tvrdit, že je členem Blue Man Group

Pokud to mýdlem / benzínem nepůjde, udělal bych z toho přednost - kolega může tvrdit, že je členem Blue Man Group

You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
https://soundcloud.com/darwan23
Skoč do drogerie DM a tam kup navlhčené ubrousky na dětské prdelky,https://www.dm.de/de_homepage/babylove/ ... echer.html
mají to normál v DM a umí to i nejdrsnější odbahnění. Přišel jsem na to náhodou, když jsem si polil kajtru sladkým čajem a bylo to první po ruce. teď s tím čistím všecko- hmatník, struny, klávesnici, auto. Nevím, co do toho dávají za h...l, ale funguje to skoro na všecko.
. Mají to i v menším balení levněji.(Chtěl jsem ušetřit a jednou koupil jiné a ty nefungují, jen tady ty mrchy z DM).
P.S.ad vteřinová lepidla - pokud si slepíte prsty apod., dříve, než je začnete od sebe rozřezávat žiletkou, či brousit lepidlo z povrchu kytary, zkuste postižené místo obyčejně naslinit. Hodně vteřinových lepidel (třeba běžné Loctite) se rozkládají působením enzymů, které jsou právě ve slinách.
mají to normál v DM a umí to i nejdrsnější odbahnění. Přišel jsem na to náhodou, když jsem si polil kajtru sladkým čajem a bylo to první po ruce. teď s tím čistím všecko- hmatník, struny, klávesnici, auto. Nevím, co do toho dávají za h...l, ale funguje to skoro na všecko.
P.S.ad vteřinová lepidla - pokud si slepíte prsty apod., dříve, než je začnete od sebe rozřezávat žiletkou, či brousit lepidlo z povrchu kytary, zkuste postižené místo obyčejně naslinit. Hodně vteřinových lepidel (třeba běžné Loctite) se rozkládají působením enzymů, které jsou právě ve slinách.
Naposledy upravil(a) jenyceg dne 27.05.2015 10:26, celkem upraveno 1 x.
Kytary s nitro lakem nemají rády:
- Pokládání na gumové kabely.
- Trička nebo oblečení s potiskem.
- Oblečení a textil pouštející barvy.
- Gigbagy - pouští barvu, i ty značkové a nebo dokonce origo příslušenství (kolik už já viděl bílých Fender kytar se skvrnama od gigbagu, ve kterém přišly...), do gigbagů bych nedával ani bílé kytary s polyurethanovým nebo polystyrenovým lakem. Některé kufry na kytaru můžou být taky na nic - vlákna potahu vnitřku mohou reagovat s nitrem a buď poškodit strukturu laku nebo "předat" barvu.
Nitrolak bych samozřejmě nečistil technickým benzinem, savem apod., to opravdu ne. Jak zatočit s tou modrou skvrnou? Možná bych se s ní radši smířil, protože odstranění ti může zlikvidovat lak. Takhle to vypadá alespoň "cool"
Kdybych to měl odstranit, tak na to určitě nejdu s žádným rozpouštědlem. První bych zkusil použit vodu a nějakou jemnou bavlněnou látku, jemně bych čistil pouze to modré místo (to ať se ta modrá nedostává dál do prozatím bílého laku). Pokud ta modrá barva nebude pouštět a bude zůstávat v laku, tak imho nezbývá nic jiného než to místo lehce vybrousit nějakým 2000 brusným papírem a poté vyleštit nějakým voskem, který nebude vadit nitru. Vybrousit to půjde samozřejmě jen v případě, že to není zažrané nějak hluboko. Taky záleží na tom, jak je ta kytara lakovaná - může tam být výplň pórů nějaké barvy, pak na tom stříknutá ta bílá barva a na tom třeba ještě průhledný lak. Když to někdo začne brousit, tak může probrousit průhledný lak a už to nikdy nebude vypadat "celistvě". Celé to broušení a leštění bych samozřejmě přenechal nějakému kytaráři se zkušenostmi.
Já mám za sebou jak broušení polyurethanu, polystyrenu, tak i nitra a musí se dávat fakt bacha. Na polyurethanu se mi podařilo vybrousit a rozleštit pár škrábanců, lak byl jako netknutý. Taky jsem kdysi na bílém laku brousil černou texturu, kterou tam zanechal černý gigback. Výsledek byl taky ok. Na nitru jsem lehce brousil zbytky po vteřinovém lepidle (byly to ale opravdu jen malé ďupky, které se pouze přilepily na lak aniž by ho zničily), výsledek naprosto super. Když se to udělá dobře a hlavně není to poškození laku do hloubky, tak bude kytara jako nová. Jde to ale taky pěkně zprasit a pak si budeš říkat, že byl možná lepší ten původní modrý flek než to, co vzniklo jeho odstraňováním. Pokud se toho budeš chtít zbavit, tak bych se pustil jen do té první fáze s hadrou a vodou, broušení a leštení přenech někomu zkušenému - ani tak to ale nemusí dopadnout na 100% :-/
- Pokládání na gumové kabely.
- Trička nebo oblečení s potiskem.
- Oblečení a textil pouštející barvy.
- Gigbagy - pouští barvu, i ty značkové a nebo dokonce origo příslušenství (kolik už já viděl bílých Fender kytar se skvrnama od gigbagu, ve kterém přišly...), do gigbagů bych nedával ani bílé kytary s polyurethanovým nebo polystyrenovým lakem. Některé kufry na kytaru můžou být taky na nic - vlákna potahu vnitřku mohou reagovat s nitrem a buď poškodit strukturu laku nebo "předat" barvu.
Nitrolak bych samozřejmě nečistil technickým benzinem, savem apod., to opravdu ne. Jak zatočit s tou modrou skvrnou? Možná bych se s ní radši smířil, protože odstranění ti může zlikvidovat lak. Takhle to vypadá alespoň "cool"
Kdybych to měl odstranit, tak na to určitě nejdu s žádným rozpouštědlem. První bych zkusil použit vodu a nějakou jemnou bavlněnou látku, jemně bych čistil pouze to modré místo (to ať se ta modrá nedostává dál do prozatím bílého laku). Pokud ta modrá barva nebude pouštět a bude zůstávat v laku, tak imho nezbývá nic jiného než to místo lehce vybrousit nějakým 2000 brusným papírem a poté vyleštit nějakým voskem, který nebude vadit nitru. Vybrousit to půjde samozřejmě jen v případě, že to není zažrané nějak hluboko. Taky záleží na tom, jak je ta kytara lakovaná - může tam být výplň pórů nějaké barvy, pak na tom stříknutá ta bílá barva a na tom třeba ještě průhledný lak. Když to někdo začne brousit, tak může probrousit průhledný lak a už to nikdy nebude vypadat "celistvě". Celé to broušení a leštění bych samozřejmě přenechal nějakému kytaráři se zkušenostmi.
Já mám za sebou jak broušení polyurethanu, polystyrenu, tak i nitra a musí se dávat fakt bacha. Na polyurethanu se mi podařilo vybrousit a rozleštit pár škrábanců, lak byl jako netknutý. Taky jsem kdysi na bílém laku brousil černou texturu, kterou tam zanechal černý gigback. Výsledek byl taky ok. Na nitru jsem lehce brousil zbytky po vteřinovém lepidle (byly to ale opravdu jen malé ďupky, které se pouze přilepily na lak aniž by ho zničily), výsledek naprosto super. Když se to udělá dobře a hlavně není to poškození laku do hloubky, tak bude kytara jako nová. Jde to ale taky pěkně zprasit a pak si budeš říkat, že byl možná lepší ten původní modrý flek než to, co vzniklo jeho odstraňováním. Pokud se toho budeš chtít zbavit, tak bych se pustil jen do té první fáze s hadrou a vodou, broušení a leštení přenech někomu zkušenému - ani tak to ale nemusí dopadnout na 100% :-/
Sice je to trošku OT (kolik kytaristů obcuje s vteřiňáky?), ale potvrzuji ... kyanoakrylátová rychlá lepidla jsou překvapivě citlivá na leccos, dělám s nimi často a spotřebuji jich litry ročně, na rukou není sebemenší problém (prostě se to odseparuje, umeje, odrolí, opravdu sliny či mýdlo postačí), na dřevě to moc nedrží (dřevo jest obecně málo lepitelné), na nesavých to drží ještě hůř. Vteřiňáky (laické označení) jsou lepidla spoléhající na určitou specifickou chemickou reakci a přeměnu materiálu, tedy nelepí dobře skoro nic. Ale něco perfektnějenyceg píše:P.S.ad vteřinová lepidla - pokud si slepíte prsty apod., dříve, než je začnete od sebe rozřezávat žiletkou, či brousit lepidlo z povrchu kytary, zkuste postižené místo obyčejně naslinit. Hodně vteřinových lepidel (třeba běžné Loctite) se rozkládají působením enzymů, které jsou právě ve slinách.
Často pracuji s lakovanými povrchy a kyanoakrylátové lepidlo velmi dobře reaguje na akrylátové laky.
Ono je těžké říkat "vteřiňák", neřekli jsme tím nic. Těch lepidel je strašně moc a jsou velmi specifická.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Modrá nečistota na laku
Opravdu? Tak to nesmím vyslovit před svým nábytkem, hudebními nástroji...nebo se mi to rozlepí, rozpadne...Nebo jsi to vztáhl OBECNĚ na lepení dřeva vteřinovým lepidlem?martina72 píše:... (dřevo jest obecně málo lepitelné),
Jak to dopadlo s tím flekem? Pustil?