Dobrý den ,
Já a moji bratranci hrajeme na hudební nástroje já na pozoun , jeden bratranec na trumpetu v b a druhý bratranec hraje na klarinet , Chceme si spolu zahrát z některých not ( například z mojich ) a já to mám v C dur a oni to musí přetransponovat do jakých stupnic a jaký ton když já např začínám f malým
Děkuji
Jak sladit pozoun , klarinet , trumpetu
Pravidla fóra
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Re: Jak sladit pozoun , klarinet , trumpetu
Moc nerozumím tomu, co vlastně chcete - chcete hrát všichni tři unisono trombónový part?
Obecně - trombón se píše v basovém klíči in C, klarinet a trubka se píše v houslovém klíči in Bb. Takže pokud chcete hrát z trombónu, hoši budou muset transponovat o tón výše a naučit se číst basový klíč.
Malé f je pro Bb nástroje malé g. U trubky je to na spodní hranici rozsahu, u klarinetu skoro na spodní hranici. Tak to taky zvažte.
Obecně - trombón se píše v basovém klíči in C, klarinet a trubka se píše v houslovém klíči in Bb. Takže pokud chcete hrát z trombónu, hoši budou muset transponovat o tón výše a naučit se číst basový klíč.
Malé f je pro Bb nástroje malé g. U trubky je to na spodní hranici rozsahu, u klarinetu skoro na spodní hranici. Tak to taky zvažte.