našel jsem tu témata o samplech, ale celkově by mě zajímalo, jak lze zrealizovat jedním programem ovládání světel a zároveň pouštění samplů. Viděl jsem to konkrétně u skupiny Dymytry, že vlastně jedou z jednoho MacBooku, který by jim měl ovládat samply a světla. V něm běžel program (zřejmě nějaký Logic nebo Cubase), tedy zde je jasné ovládání metronomu a samply, pokud se zapojí slušnější zvuková karta nebo mix, lze tedy pustit bubeníkovi metronom, a zvukaři samply, ale jak takto ovládat i světla? Je to realizováno nějakým MIDI signálem, či něčím podobným
Od bubeníků/techniků - Metronom + Samply + Světla
Pravidla fóra
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Od bubeníků/techniků - Metronom + Samply + Světla
Zdravím,
našel jsem tu témata o samplech, ale celkově by mě zajímalo, jak lze zrealizovat jedním programem ovládání světel a zároveň pouštění samplů. Viděl jsem to konkrétně u skupiny Dymytry, že vlastně jedou z jednoho MacBooku, který by jim měl ovládat samply a světla. V něm běžel program (zřejmě nějaký Logic nebo Cubase), tedy zde je jasné ovládání metronomu a samply, pokud se zapojí slušnější zvuková karta nebo mix, lze tedy pustit bubeníkovi metronom, a zvukaři samply, ale jak takto ovládat i světla? Je to realizováno nějakým MIDI signálem, či něčím podobným
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Od bubeníků/techniků - Metronom + Samply + Světla
Víceméně sis odpověděl sám. Já sice přes světla nejsem, ale řídící pulty na světla se dají ovládat přes MIDI: http://kytary.cz/svetla/dmx-ovladani/ridici-dmx-pulty/
Takže v jakémkoliv software si pak vlastně můžeš udělat všechno zaráz, třeba:
Buď si to kapela nachystá předem jako celou skladbu. Tzn., že technik prostě pustí "play" a všechno se pak děje podle předem naplánovaného scénáře. Nebo se dá například použít Ableton Live, kdy máš jenom nějaké smyčky (třeba sloka, refrén, bridge, ...) které pouštít tak, jak to kapela zrovna hraje (občas se stane, že třeba zpěvák vypadne a sloka se tak může protáhnout na víc taktů).
Ve zkratce: Všechno jde udělat přes MIDI. Nečekej ale, že ti zde někdo napíše návod, jak na to. Tím se musíš prokousat sám a "sestavit" si vlastní řešení. Je k tomu potřeba pochopit problematiku MIDI, samplů, .. atp.
O této tématice jsem napsal "úvodní" článek - Jak na elektronické podklady v rockové kapele? (je tam spíš jenom popsán princip jak na to, a jak začít).
Takže v jakémkoliv software si pak vlastně můžeš udělat všechno zaráz, třeba:
- Posílat bubeníkovi klik (zvukovka s více výstupy), nebo tempo MIDI signálem
- Přehrávat "samply" nebo jiné zvuky, co má kepela nachystané
- Posílat MIDI noty do dalších nástrojů (klávesy, ...)
- Ovládat přes MIDI světla
- Ovládat (opět přes MIDI) videomixer nebo aplikaci pro pouštění video projekce
Buď si to kapela nachystá předem jako celou skladbu. Tzn., že technik prostě pustí "play" a všechno se pak děje podle předem naplánovaného scénáře. Nebo se dá například použít Ableton Live, kdy máš jenom nějaké smyčky (třeba sloka, refrén, bridge, ...) které pouštít tak, jak to kapela zrovna hraje (občas se stane, že třeba zpěvák vypadne a sloka se tak může protáhnout na víc taktů).
Ve zkratce: Všechno jde udělat přes MIDI. Nečekej ale, že ti zde někdo napíše návod, jak na to. Tím se musíš prokousat sám a "sestavit" si vlastní řešení. Je k tomu potřeba pochopit problematiku MIDI, samplů, .. atp.
O této tématice jsem napsal "úvodní" článek - Jak na elektronické podklady v rockové kapele? (je tam spíš jenom popsán princip jak na to, a jak začít).
Hraju na kytary a mašinky
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Re: Od bubeníků/techniků - Metronom + Samply + Světla
Děkuji za odpověď, myslím, že i když jsem si odpověděl, tak tohle dost lidem pomůže, ten článek je fajn, o tom Abletonu jsem doteď neměl moc tušení a sám jsem prakticky jen na metronom a odposlech za bicími používal Cubase, o DMX vím, ale taky nejsem tolik přes světla a nikdy jsem to tak nestudoval, že bych zjistil, že to lze ovládat i skrze MIDI, DMX co vím je jen sériové zapojení světel a posílá se tam binárka.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.