Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Favor

Re: Ukulele

Příspěvek od Favor »

Ahoj díky za info. Protože myslím že jsi to psal Ty jsem "línej" kytarista a baryton mi připadá velikej rozměrově. Vypadá to tedy ale že u něj stejně skončím :).
Furch D22 SR12, Crafter SA TM VS, Fender American Standard Telecaster
Pařez

Příspěvek od Pařez »

:idea: tenorové naladit jako barytonové?

ASI MÁM ŠPATNÉ ZPRÁVY!

Nezkoušel jsem teda naladit tenorové jako barytonové, ale obráceně - na barytonové ukulele jsem se všemožně snažil nacpat "D" ladění, které používám na soprán, koncert i tenor. Použil jsem spoustu, a když říkám spoustu, tak myslím opravdu spoustu, různých strun v různých sílách, s různým tahem - ukulelové i kytarové a ne :( prostě ne - Když struny nepraskly už při natahování, tak za dva dny při dolaďování, nehrály tak jak jsem si představoval, prostě pech...
Na druhou stranu, na tenorové ukulele jsem použil kytarové struny high tension pro D ladění a super.
Na koncertní uke jsem použil jak tenorové, tak sopránové struny - pohoda.

..... asi to budeš muset vyzkoušet (výsledek mě zajímá)
:mrgreen:
Pařez

Příspěvek od Pařez »

.... A jdu se šrotit akordy v Géčku.... :wink:
paka

Příspěvek od paka »

Třeba baryton ukulele Hora je spíš menší, vejde se mi na doraz do futrálu od tenoru. Ale chce to lepší mahagonovou verzi spíš než tu levnější smrkovou. Je to masiv za výbornou cenu (třeba tady: http://www.prokapelu.cz/hora-baritone-u ... e-ukulele/)
Favor

Příspěvek od Favor »

Pařez: Já na ty experimenty s nástrojema moc nejsem.
Vsadím tedy na jistotu barytonu. Koukal jsem ale že výběr barytonů je oproti tenoru malý.
Chtěl bych investovat do 5tis.
Paka: Dík za odkaz v klidu se porozhlídnu co je k mání.
Každopádně přední desku bych chtěl z masivu, pokud to bude v téhle ceně možné.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Podívej se na ukeshop.cz co má Ben v Uněticích na skladě.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Favor

Příspěvek od Favor »

Dík tam jsem si nevybral tedy kromě uke KALA KA SBG. To už je trochu nad můj rozpočet. Ten smrk co jsem koukal na netu ale hraje pěkně :-). Zapadlo by mě dobře mezi smrkový Furchy :D
Také se mi zamlouvá Ohana BK-20.
Tu nemají nikde skladem, tak budu mít čas hledat další alternativy a třeba se vrátit nakonec k té Kale. :)
Tengli

Příspěvek od Tengli »

paka píše: Ale chce to lepší mahagonovou verzi spíš než tu levnější smrkovou.
Smrková deska na koncertce od hohnera (lanikai)[luby a záda javor překližka]hraje úžasně a prosazuje se v hlučící hospodě lépe než mahagon... Bez diskuze to hraje hlasitěji a "snad kulatěji"(nevím jak to popsat) než mahagon. Neztrácel jsem se ani u kytary+basy "na kombo" a k tomu kámoš na cajon a další s trumpetou/bongem.

Tenor podlazený na baryton si neumím na "normální" hraní představit. Než laborovat s tím,jaké struny a z jakého nástroje použít,abych se dostal na "gé" ladění na tenoru,raději bych pořídil baryton uke.

Ale i cesta je cíl...,že? :D
Favor

Příspěvek od Favor »

Tomu, že bude smrková deska hrát výrazněji věřím o tom žádná. Co jsem ale poslouchal na netu tak mi ve srovnání Kaly KA SBG a Ohany BK-20 přišlo, že Ohana má "vyrovnanější" zvuk. Tak Kala mi připadá taková víc ostřejší a "ježatější" zvukově. Nic ale proti, mě se ta Kala zvukově líbí.
Co se týká výběru mezi tenorem a barytonem tak jak jsem psal nebudu experimentovat a koupím baryton.
paka

Příspěvek od paka »

Moje poznámka že raději verzi mahagon než smrk se týkala konkrétně toho baryton ukulele Hora, kde když jsem dva konkrétní kusy srovnával tak u té mahagon varianty byla celková kvalita provedení o dost lepší. Jinak proti smrkové masivní desce rozhodně nic nemám :-)
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Moje chyba-špatně jsem četl.
Ono po pravdě řečeno by smrk na uke asi neměl mít co dělat,že? Jaksi je to mimo vůči původu nástroje jako takového. Ale hraje to fajně,tak co už... :wink:
Favor

Příspěvek od Favor »

Smrk na uke nebude mít u mě co dělat do té doby, než budu mít na výběr za stejnou cenu uke z překližky a z polomasivu. Každopádně dávám přednost zvuku :).

Ještě odkaz: http://www.ukuleletricks.com/best-ukule ... tmas-2011/
Je to sice staršího data ale třeba tam někdo při koupi chytne inspiraci.

Mne třeba ty barytonové uke v odkaze docela oslovily. Třeba ten Oskar a Lanikai vypadaj zajímavě, jenom je nemohu najít u našich prodejců.
Ten výběr barytonů je oproti ostatním žalostnej.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Favor píše: Mne třeba ty barytonové uke v odkaze docela oslovily. Třeba ten Oskar a Lanikai vypadaj zajímavě, jenom je nemohu najít u našich prodejců.
Ten výběr barytonů je oproti ostatním žalostnej.
Před Vánocema sortiment všude dost mizí.
Barytony v Uněticích: http://www.ukeshop.cz/cz_baryton,135.html
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
snehuliak
Nový uživatel

Příspěvek od snehuliak »

Zdravím,
pozerám, že toto téma je už aktívne viac než 7 rokov.
Takže je takmer nemožné prejsť všetky príspevky, čo sú tu napísané.

Tak teda rovno k veci.
Už dlhší čas som rozmýšlal nad hudobným nástrojom - ukulele. Pre mňa je tento nástroj zaujímavý. Rád by som vedel na ukulele hrať tak skôr sám pre seba, ako niekde vystupovať, alebo hrať pred divákmi. Samozrejme je treba začať výberom ukulele. Počul som o sopránovom, vyzerá pekne, je malé, vydáva príjemný zvuk a je mi akurát do rúk, teda, čo som usúdil z fotiek. Avšak neviem, ktoré by bolo najlepšie (značka..), bol by som vďačný ak by mi niekto poslal odkazy na rôzne ukulele. Toto vyznie amatérsky, ale niesom zrovna bohatší typ človeka - takže by som najradšej vybral z nižšej cenovej hladiny. :wink:

Taktiež by som rád vedel, či je možné sa podľa niečoho učiť hrať na ukulele doma. Ak áno, sú nejaké materiály na stiahnutie?

Všetkým, ktorí mi pomôžu, veľmi pekne ďakujem. :wink: Cením si to.
bosch

Příspěvek od bosch »

Hele Snehuliačku,
zajdi někam do kameňáku, vem si kulele do ruky nech si ho naladit a majzni přes struny. No a to který se ti bude líbit si kup. Pokud ti elán zůstane a budeš stále hrát, tak sám za rok usoudíš co potřebuješ, budeš mít nějakou zkušenost a rozhled a sám budeš vědět co chceš.Pak si necháš starý lele na akce typu " mlátičky" a nový pěkný koupíš pro svůj již vytříbený vkus.
To není odpověď stylu poraď si sám, ale zkušenost i když mi to tu někdo určitě bude negovat.
Sám po čase zjistíš co chceš hrát a jestli vůbec ještě chceš hrát. Já jsem kupoval lele , že ho budu tahat místo kytary na nemotorizovaný akce. Nakonec jsem začal cvičit na 5-ku banjo a lele skončilo v kapele jako náhrada za rytmickou mandolínu. A lelista si koupil po roce další a hraje si na něj sám se zpěvem jako svoje promo.
Takže rady těžké a individuálně většinou k ho..ničemu.
Jinak , pokud nemáš v okolí někoho, kdo ti poradí ,mrkni na jůůtůůůůůůůůůb a tam získáš první základy hraní.
Jo, a moje první lele bylo v roce asi 2011 za 450,- kč z Lidlu. Na něm jsem zjistil, že to bude prča a pak jsem šel do koncertního Lanikai. Dnes ho válí v kapele moje žena a nemůže si ho vynachválit.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

bosch píše:Hele Snehuliačku,
To není odpověď stylu poraď si sám, ale zkušenost i když mi to tu někdo určitě bude negovat.
Fantasticky zvládnutá odpověď člověku, který chce a nehledá! :D :wink:
Tím nechci Snehuliačka nijak urážet.
posukniki
Nový uživatel

Ukulele nezní hezky

Příspěvek od posukniki »

Dobrý den. Jsem začátečník ve hře na ukulele, mám Ashton UKE 100 WH, má nylonové struny. Ladila jsem podle ladičky, ale všude na videích, na které jsem se dívala zní ukulele mnohem lépe, může to být tím, že má kovové struny? To moje mi prostě naladěné hrozně hluboko... Děkuji za odpovědi.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele nezní hezky

Příspěvek od Hendrek »

Toto ukulele v červené variantě jsem pořídil své dvouleté dceři. Hraje to, ale jinak než jako dětskou hračku bych jej nepoužil.
Kovové struny se na ukulele nepoužívají. Pokud neuvažujete o koupi kvalitního ukulele, zkuste aspoň kvalitní struny Aquila. U ladění si dejte pozor, abyste nenaladila o oktávu níž, pak to plandá, nemá to zvuk a logicky to hraje nízko. Ověřte si ladění, dle popisu mám za to, že to právě máte naladěno o oktávu níž, než by to mělo být.
chameleon03
Nový uživatel

Ukulele

Příspěvek od chameleon03 »

Ahoj,

chci se zeptat, co si myslíte o http://kytary.cz/eddy-finn-ef-mn-rd/HN122073/, nebo raději koupit tohle http://kytary.cz/eddy-finn-ef-1s/HN159483/ ? Je to moc zlé, mám jít do jiného ? Nějaké zkušenosti, rady, cokoliv co by mi pomohlo se rozhodnout ? Nečekám zázraky, chci to na normální hraní, s kamarádama, hospoda, pivo, u ohně :) Díky za reakce :)
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“