Peavey Ultra série

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
soulflytriber

Peavey Ultra série

Příspěvek od soulflytriber »

Zdravim všechny. Chtěl bych se zeptat a dozvědět se i něco víc o aparátech Ultra od Peavey, do kterých mimo jiné spadají i pozdější modely jako je např. Triple XXX (3120), nebo JSX (Triple XXX II). Vim, že snad všechny tyhle modely by měly mít preamp stejný jako předzesilovač Rockmaster. Mě teda zajímá především model Ultra Plus, ze kterého vznikly i komba Ultra 112, 212, nebo i 410. Známýmu, který se vyzná v elektronice, ale neni hráč právě kombo Ultra 112 zůstalo po nějakým týpkovi, který se odstěhoval do Anglie a slíbil mi že když mu seženu schéma azaplatím si opravu, tak si zesilovač můžu nechat. Problémem ale je, že právě chyba je v přepínači Resonance, který neni štelovatelný jako na ostatních aparátech. Stáhl jsem i schéma, ale zapojení přepínače Resonance jsem nenašel. Chtěljsem se tedy zeptat, jestli hraje Ultra Plus nějak podobně jako Triple XXX? Na ten jsem hrál a nezněl vůbec špatně. Když tedy Peavey jedno svoje zapojení použilo na tolik různých modelů, předpokládám, že se ani například ten Triple XXX od Ultra Plus nebude zas až tolik lišit. Triple XXX tedy nemá přepínač nazvaný Resonance, ale Damping a taky má tři polohy. Hádám že by to mělo být ve směs stejné. Nemá s tím někdo zkušenosti?

Ještě přikládám to schéma Ultra Plus, které jsem stáhnul, kde jsem nenašel přepínač Resonance.
Přílohy
peavey_ultraplus_sch.pdf
(2.32 MiB) Staženo 244 x
aparát: Peavey 6505
box: Harley Benton V30
innerself

Re: Peavey Ultra série

Příspěvek od innerself »

Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
innerself

Příspěvek od innerself »

Jinak bych měl ještě otázku. Nemá někdo z vás zkušenosti s nějakejma modelama týhle ultra série? Co se týče preampu u mojí Triple XXX, tak nemam co vytknout, jenom mi trošku vadí napevno daný presence a resonance v podobě damping switche. Hrál někdo z vás teda i na ostatní modely? A jaký s tim máte zkušenosti?
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

mel jsem dlouho nejstarsi Peavey Ultra, byl jsem spokojeny a kdybych nepresel na moduly, tak si ho necham.

ukazky jak to hralo
https://youtu.be/U7lS-IYH9-s
https://youtu.be/7Ql1_8iSd_M
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

Mě by i docela zajímalo, jestli například moje Triple XXX by zvládla udělat takovej zvuk. Když to vemu teoreticky, tak by Triple XXX měla bejt to samý jako Ultra, akorát s přidanym dalšim kanálem, plus teda ještě damping switchem. To samý by mě zajímalo o JSX, jestli je schopná udělat zvuk, jak její předchůdci. Když se člověk vlastně jenom tak zamyslí, tak tam jsou časem jenom přidávaný další věci, jako je například štelování šumivky, štelování presence a resonance apod.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Triple XXX nevim, ale Ultra a JSX jsem srovnat mohl primo vedle sebe.
(ostatne i ta druha nahravka, tam je jedna strana Ultra a druha strana JSX)
Takze ano, hralo to hodne podobne. Akorat Ultra mela kapku vic takoveho recto growlu a JSX byla hladsi.
Ultra jako stary zesak produkovala relativne dost brumu, šumu atd, kdežto JSX bylo absolutně tiché i v higainech.
Ale vzhledem k tomu ze jsme je dali levá/pravá, tak ten zvuk byl hodne podobny.
Takze si troufnu tipnout ze takovy zvuk jde v pohode udelat i na Triple XXX.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
innerself

Příspěvek od innerself »

No on ten brum by možná šel na tý JSX udělat tak, že by se noise gate na apci dal na nulu. Takže čistě teoreticky by JSX jako poslední z ultra série měl umět napodobit zvuk všech svejch předchůdců :D No uvidíme. Každopáídně si JSX chci pořídit k mýmu Triplu XXX a 6505. Jestli se mi poštěstí apec koupit, tak púak napíšu názor jak to teda fakt je :D

Jinak jsem se ještě pozastavil nad aparátem Peavey Ultra Plus, což mi připadá ve směs uplně to samý jako Triple XXX. Dokonce i na Ultra Plus mělo switch resonance, kterej byl teda na XXX pojmenovanej jako damping, ale měl by fungovat na stejnej způsob.
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Co se týká Ultra série tak do dnes vlastním Peavey Ultra60, je to první z této řady. Kupoval jsem to někdy v roce 1998 asi :-). A jsem s tím spokojen dodnes :-). Pak vyšlo Peavey Ultra Plus a ta už se mi tolik nelíbila (subjektivní názor) Je tam opravdu velkej rozdíl ve zvuku. Plusko už je, dle mého názoru, víc zvukem ke klasické lampě a tak pokračujou i další následovníci. Takže jak ses ptal jestli uděláš na Plusku zvuk XXX tak si myslím že v tom nebude problém. Kdo má rád hodně gainu a čitelně, ikdyž dá gain na max, určitě to stojí za to starou Ultru vyzkoušet. Pokud to ještě někdo má:-).
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
innerself

Příspěvek od innerself »

No Ultra Plus by se mělo od klasický Ultra lišit jenom snad v tom přepínači Resonance. Kdyby se teda na Ultra Plus nastavila ta první poloha, tak by to teoreticky mělo hrát jak klasický Ultra :D
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No z kámošem jsme testovali na prodejně Plusko, když to tenkrát byla novinka, ale tak silné zkreslení jak stará Ultra nemělo, proto jsem si nechal starou Ultru. Jen se mi líbilo u Pluska jak hezky svítilo logo Peavey dle zvoleného kanálu. :-)
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
soulflytriber

Příspěvek od soulflytriber »

Zajímavý. Protože podle toho, co jsem se dočetl na internetu, by ultra plus měla být jen rozšířenou verzí klasickýho ultra. A u obou by měl být předzesilovač z preampu rockmaster.
aparát: Peavey 6505
box: Harley Benton V30
innerself

Příspěvek od innerself »

Ještě je vlastně otázka jestli přepínač resonance (damping na xxx), je nastavenej na klasický ultra pevně na loose nebo na tight...a na tohle asi jentak někdo odpovědět nedokáže :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, neříkám že jen tak někdo, ale když se zeptáš tady: http://peavey.com/support/, jistě budeš vyslyšen :) a nějakou odpověď dostaneš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Klasická Ultra, žádný přepínač, korekce (damping, resonance) nemá. Takže těžko na to odpovědět :-). Ale zvukově bych to spíš přirovnal k tight. Ultra má dost "utažený" zvuk, poměrně dost basů a středů tam mnoho není. Musím středy dávat na eq hodně přes půlku. Kámoš to zkoušel na své kytaře Vintige LP, a skončili jsme se středama naplno. :-) Když vezmu že eq je aktivní +/- 15dB. Tak si myslím že je to dost. :-). Provozováno na boxu Peavey 5150.
innerself

Příspěvek od innerself »

Tak ten aktivní eq by měly mít snad všechny modely řešenej stejně. Rozdíl je asi nejvíc potom v těch koncích a možná že XXX a JSX by měly mít možná i víc gainu. Ale nevim netroufám si říct. Nejlepší by bylo mít všechny ty hlavy vedle sebe a vyzkoušet to na jedný bedně se stejnou kytarou :D
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Měl jsem akorát možnost takto to vyzkoušet s PEAVEY 5150 EVOII. Ultra měla větší zkreslení. Samozřejmě Ultra serie má na zkreslených kanálech aktivní eq. ( Ultra, Ultra Plus, XXX, 3120) u JSX si nejsem jistej. Což, pro pokus nejsem proti, ale kdo se stím bude nevím od kud kam tahat. :D :? . Myslím si že proti původní Ultře budou změny i v preampu. Ale tohle nedokážu říct zodpovědně.
innerself

Příspěvek od innerself »

JSX má taky zkreslený kanály aktivní. Jinak moje zkušenost je zas taková, že XXX kreslí o něco dřív než klasická 6505, ale když dám u obou hlav zkreslení dejme tomu na 2 hodiny, tak mi přijde víc "uchrčená" 6505. Prostě má víc písku v tom zvuku. A víc písku=víc gainu. Aspoň teda pro mě :DAle ono je to taky všechno o naštelování korekcí no a ne jenom o knobu gain :D
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Souhlasím s tím, že jde o celkovém naštelování, jestli si třeba na Ultře zapnu tlačítko Ultra ( nakopávadlo ) :D , atd. Vše je subjektivní. Asi jedině opravdu udělat ten porovnávací test na jedné bedně a s jednou kytarou. :D.
Se zapnutým tlačítkem Ultra zkreslení reaguje tak do té polohy na 2 - 3 hodině. Pak do maxu už se zkreslení nějak nezvyšuje, ale zvuk zůstává neustále čitelný. Mnohé moderní hi-gain zesilovače můžou tiše závidět :mrgreen:
innerself

Příspěvek od innerself »

Moje zkušenosti jak s 6505, tak i s XXX je taková že přesně do těch dvou až tří hodin gainu je to maximum co jde ze zesilovače vytáhnout. Potom se to spíš začíná zahuhlávat. Ale i tak rozdíl gainu na 10/10 a 7/10 je asi tak 0,01% :D. A ta ekvalizace fakt dělá hodně. Na 6505 když uberu středy na nulu tak to hraje o trochu míň hlasitějš jenom. Středy tam prostě zůstanou :d. Nevim jaká je to frekvence těch středů, ale na XXX prostě tuhle frekvenci zaboha nakroutit nemůžu :D 6505 je fakt dobrá tim chrčenim, nebo jak to napsat. To XXX fakt neumí, ale XXX je dobrá zase tim že jde trošku vyříznout ty středy. Já tam mam nastavený středy na 2/10 . Někdy teda 2,5/10. podle chuti :D Ono by to možná chtělo tam dodat takový ty vyšší středy a blyo by to uplně perfektní. Co mi ale fakt pije krev je nastavení toho koncáku. Proto shánim JSX, u kterýho presence a resonancce je normálně klasicky štelovatelný :D Ono se to nezdá ale ten zvuk konce dělá fakt hodně.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

No pokud Ti chyběj na XXX středy, tak zkus nějaký nakopávadlo ala TS808. Na tom si přidej středy, zkreslení dej na 0 a zkreslení reguluj jen sílou signálu. Kámoš to takto používá na 5150 EVO II a je to mazec! Jinak na Ultře mám středy, taky dle nálady 5-6/10. Ale stažení středů jsem používal při zvučení v malých klubech, když zvukař řval že to řve :mrgreen: a já už neměl kam zeslabit, tak jsem trochu stáhnul středy a ono se to trochu utlumilo. Jinak tady borec prodává JSX http://hudebnibazar.cz/peavey-jsx/ID946905/. To JSX jsem slyšel na jednom festu a mělo moc pěknej zvuk. Bylo na bedně 6505. Ale není nad to, když si to v můžeš ve zkušebně v klidu vyzkoušet s kytarou kterou znáš.
Trošku odbočím, takhle jsme testovali ruzné kytary a tudíš i snímače.
20151007_203445.jpg
Fotky z testů Peavey Ultra vs Peavey 5150 II zatím nemám. Budou až po novém roce. Dnes odjíždím pryč a vrátim se až po novém roce.
Takže všem hezký svátky a třeba se tu po novém roce sejdeme. :D
P.S. jen by mě nenapadlo že ještě v roce 2015 se bude někdo zajímat o Peavy Ultra :D :D :D :D :D
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“