Již jsem si je obě důkladně vyzkoušel v jedné prodejně a moje prvotní dojmy jsou následující:
Yamaha YDP 162
==============
+ lepší zvuk (podle mě je to rozdíl třídy, z čehož jsem byl nejvíce zaskočený - možná je to subjektivní a mě se prostě více líbí zvuk Yamahy)
+ nižší cena (o cca 7 tis. Kč), ale to bych u tohoto Kawai dokázal i překousnout
Kawai CN 25
===========
+ lepší klaviatura (hlavně ten povrch kláves, který je takový matný, je velmi příjemný a i samotný stisk je méně tužší než u Yamahy a více mi připomíná akustický klavír)
+ intuitivněji se ovládá a nastavuje (obě dvě nemají display, ale Kawai při změně nástroje vyloudí nějaký zvuk, takže přesně víte, že jste něco nastavili (Yamaha mlčí...) a Kawai má také funkci voice assistant, který říká, co jednotlivé klávesy vlastně nastavují a pak to celkové nastavení stačí jenom potvrdit) - tato funkce je využitelná i pro lidi, kteří snadno nepřečtou v návodě, co jednotlivé klávesy nastavují (třeba ze zdravotních důvodů) nebo to prostě v návodě nechtějí hledat
+ Kawai je méně hlubší (Yamaha 42cm vs Kawai 30cm) - to může být i důvod toho horšího zvuku
+ celkově má Kawai asi hezčí a modernější design
Nejvíce mně vadí ten rozdíl ve zvuku. Moc tomu zase nerozumím, ale zvuk Kawaie mi přijde takový plochý a nevýrazný. I ta barva tónu Kawaie mě moc nenadchla (spíše na první dojem zklamala). Je to poznat, i když hraju na sluchátka. Přes reproduktory mi ten rozdíl přijde ještě větší. Takže i když mi klaviatura Kawaie přijde lepší, tak více zatím tíhnu k té Yamaze, protože rozdíl ve zvuku (ve prospěch Yamahy) je větší než rozdíl v klaviatuře (v neprospěch Yamahy). Kdyby Kawai měl stejný nebo podobný zvuk jako Yamaha, tak nic neřeším a už mám Kawai CN 25. Slyšel jsem, že zvuk lze vylepšit pomocí počítače, ale zatím jsem tuto možnost nestudoval a také mi to nepřijde moc praktické, protože chci si sednout za klavír a hrát a ne pouštět počítač a začít něco nastavovat... A také to těžko před koupí porovnám a posoudím, jak by Kawai zněl přes počítač. Nebo to funguje jinak?
Dodatečné info:
Jsem začátečník. Doma máme akustické pianino (repasovaný Petrof ze 30. let). Dcera se učí hrát klavír prvním rokem, takže chci hrát také a trochu s ní udržet krok...
Díky moc za Vaše názory, doporučení, rady a zkušenosti.