Peavey 6505+ 112

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Re: Peavey 6505+ 112

Příspěvek od LUBOSH »

Toho MAD Prof já osobně nepoužívám. Ale má ho kámoš, takže jsem měl možnost si to ve vlastních rukou vyzkoušet. Občas děláme pokusy co a jak harje. :D Ale co já vím tak ho používá jak na podklad tak i na sóla a pro sólo má ještě ve smyčce dig delay. Já mám hlavu Peavey Ultra 60, takže už tam je něco jako nakopávadlo zabudováno od výrobce, ale zapnutý jsem ho měl neustále a to ze 2 důvodů, nejde to switchem ovládat :D a velký rozdíl vez zvuku. Bez nakopávadla mi tam hrozně vyběhly basy. Co se týká toho noise gate záleží na výrobci. Já používám BOSS NS-2 a ten má i smyčku. Na nějakým fóru jsem našel zapojení tohoto gate že šel odšumit předzes i koncák (smyčka). Vyzkoušel jsem to a opravdu to fungovalo super, z aparátu ani troška šumu a zavíral mi kytaru jak jsem chtěl. Ale 2 kabely navíc :( . Pokud budeš dávat gate s nakopávadlem, tak před nakopávadlo. Je to prosté, nakopávadlo Ti zvedne signál z kytary a gate Ti pak nebude zavírat. Co se týká těch beden, tak jak psal Torst. Dodržet výkon a hlavně impedanci. Značku nemusíš držet, prostě co Ti bude zvukově vyhovovat.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Děkuji, pánové, jste moc hodní. Jak se budu zase topit, budu vděčný, když opět poradíte. Ať to hraje!!!
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Není zač. Hlavně ať to hraje Tobě. Já už aktivně nehraju :-)
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
torst

Příspěvek od torst »

Zeptám se laicky, spíš ze zájmu, není to muj obor : Noise gatě - Opravdu je dobré ho mít na začátku, před zkreslením? Odfiltruje šum kytary a kabelů, ale zapnutá krabka za ním už bude šumět, vrčet podle libosti. Proto se mi nejvíc líní ten NG ve smyčce, kde může utlumit úplně vše, vč. šumu vlastního preampu v apci. Samozřejmě záleží na nastavení prahu. Pak se může stát, že "jemnější metal" přes gate neproleze .... Jen názor, poučte mě a dík.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Já jsem NS-2 používal hlavně z toho důvodu, že sice Ultra hodně kreslí, ale s tím souvisí, že potom jde velmi lehce do zpětné vazby a furt mě nebavilo šlapat na switch. A ne vždy to switch řešil. Např krátké stopky uprostřed songu kde se pak ozývalo dž dž písk dž písk. To neušlapeš. :D Takže jsem ho měl na automatiku kde si tresholdem nastavíš při jak silném signálu se otevře a decay si nastavíš kdy zavře. Pak stačilo podržet struny aby se nechvěli NG zavřel a byl klid. Chce to teda trochu laborovat a zvyknout si na to hrát, ale pak je to paráda. Když to dám za krabku tak už mi do něj poleze moc silnej signál a NG mi bude moc brzo otvírat a pozdě zavírat, jestli vůbec bude reagovat. No a když ho dám jen do smyčky tak sice odšumí, ale zpětné vazby se nezbavím. Asi proto NS-2 má i efektovou smyčku a tudíš jednou krabkou vyřeším šum i zpětnou vazbu. A samozřejmě k tomu celkově potřebuju 4 kabely.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Noise gate většinou před zkreslení, nejlépe hned za kytaru. Hlavní část šumu totiž negeneruje kreslící krabka, ale kytara, a kreslící krabička už ten šum jen zesiluje. Schválně si zkus stáhnout volume na kytaře a poslouchej jen úroveň šumu, kterou generuje samotná krabička. Pak volume na kytaře zesil a uslyšíš, co vše ti z krabičky poleze (zesílený brum). Zařazením noise gatu hned za kytaru tedy neřešíš, jak ti bude nebo nebude gate reagovat na různě nastavené zkreslení, pokud třeba přepínáš kanály. Tolik odbočka k noise gate.
torst

Příspěvek od torst »

Cliff007 : Tady jsou mé dojmy z bedny a hlavy. třeba ti to k něčemu bude :
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... ezen~2016/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
José

Příspěvek od José »

Parádní recenze! Jen jsi si jistý s tím brownsoundem? Vždycky jsem předtím slyšel, že ho Eddie dosahoval přepnutím na "špatné napětí"..
torst

Příspěvek od torst »

dík za pochvalu. Brown jsem tahle čet myslím v Muzikusu a snad přímo v té recenzi na EVH5150.
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Díky Torste, že na mě myslíš. Mám na Tebe další věc a budu rád, když se do toho pořádně ponoříš 8) Protože to kombo, samozřejmě, nemá tolik gainu, jako verze stack, nemá smysl řešit overdrivey ale rovnou disto. Jsem lehce zamilovanej do Bogner Uberschall pedálu. Zároveň bych si tím pořešil i BOOST. Co myslíš o dobarvení lampového gainu aparátu touto krabkou? Vím, že se dista používají na Clean, ale to mě zase příjde škoda zahálející lampy. Myslíš, že je to konina? Případně tvůj typ na podobnou pilku? Předem velice děkuji!
torst

Příspěvek od torst »

Dík za důvěru, rád poradím. Docela se divím, že pošilháváš po krabičce. Combo má míň gainu než hlava? Nehrál jsem na něj, ale nechce se mi věřit. Ty preampy by měly bejt +- totožné. Dnešní apce jsou na ty metaly šitý a neumim si představit, že bych strádal nedostatkem zkreslení ! U hlavy 6505 jsem měl Gain asi na 1/2, že by u comba gain na max nestačil ? Upozorňuju, že se to s gainem nemá přehánět a asi by ses divil, že profíci hrajou na "skorocrunch".
Když už teda, tak jen nějakej slabej OD typu TS9, SD1. Distortion ti zvuk zamatlá svým charakterem. Ale ještě jednou - přijde mi to zbytečný !
Další box sis už pořídil? Zkus a budeš se divit, jak ti tím "vzroste gain" :-E

Ale jestli to vidíš podobně jako tady :
https://www.youtube.com/watch?v=aYtXBUS_kwY (0:30 - 0:50) , tak hodně štěstí !

https://www.youtube.com/watch?v=_jbh82-3mOQ
https://www.youtube.com/watch?v=ebdpCSHP7TU
https://www.youtube.com/watch?v=Dl5JNqcovVE
https://www.youtube.com/watch?v=cJhiYvFJ2UA ... málo Gainu ???
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jen malá technická: Uvedené krabičky (TS9 a SD1) jsou samy zkreslující - tedy distortiony. Obsahují antiparalelní omezující diody ať už ve zpětné vazbě operačního zesilovače nebo na jeho výstupu. Za čisté "nakopávadlo" lze považovat LPB1 a LPB2 od fy EH. Ty obsahují jen jeden tranzistor a zesilují signál lineárně - bez zkreslení. Na jiná lineární "nakopávadla" si nevzpomínám i když určitě existují. Připojuji se taky k názoru, že všechny zesilovače i komba fy Peavey mají zisku až nad hlavu a nakopávání je tudíž zbytečné. :?
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Děkuji, pánové, za rady. Torste, včera jsem si šel hrát se zvukem a udělal jsem 2 důležité věci: 1) Kombo jsem sundal ze židlí a dal jej výš na skříňku, protože mám 2 metry a ve stoje mi to pořád přišlo, že je to super basový, pak jsem si sedl na úroveň repra a zjistil, jakej je to výškovej urážeč hlavy. Směr zvuku dělá fakt hodně - mě se to hlasitostně líbí, ale kdo je na přímo, tak se vypláchne. Tak teď je to s hledáním zvuku nová kapitola.
2) stáhl jsem gain z 8 na 5,5 - sice je to slabší, ale kultivovanější a srozumitelnější. Nadále zůstává problém s typem hry: - kila jsou super, vyhrávky s tlumením jsou dost slabé a otevírat je nechci, ať nepřijdu o dynamiku a říz. Jinak ohledně EQ je rozhodně profi hrát přes středy, než nějaký moderní basovýškový brajgl, že? Středy jsou pásmo pro kytary v kapele, byť deathmetalové, že? Předem děkuji za Váš čas.
torst

Příspěvek od torst »

2m výšky, to je pro hraní s combem trochu komplikace ! Měřím jen 178 ale combo si dám zásadně na podlahu, aby basovalo. To co popisuješ - combo vysoko nad zemí, to pak hraje fakt jak žiletkodrátěnka. Proto píšu o 2. boxu, který dáš pod combo - takový "ministack" už bude hrát dospěle. Box 4x12 je ideální, ale už je to almara. Proto používám 2x12 vertical. Opět rozumný kompromis.
Chápu, že ti vadí combo na podlaze, které hraje do nohou. Ale jak ho zvedneš, přijdeš o spodky. Profi kytaristi si pak nechávaji combo sejmuté mikrákem pouštět do odposlechů. Možná by stálo za pokus combo na podlaze naklopit na šikmo, vzadu opřít. Ale co to udělá netušim.
Moc nerozumim tomu laborování s gainem vs. stylem hry. Poslech sis klipy na YT ? To je zvuk jak bejk a není třeba nic moc štelovat.
Středy samozřejmě nechat okolo 1/2, i když ti ten zvuk asi přijde hrubej a garážovej, ale tak to opravdu má být.
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Nechápal jsem, Torste, ten box, protože to kombo má basů až až, dokud jsem jej nezvedl. Po nějakém se podívám. Reprák má v kombu impedanci 16 Ohmů a je tam přepínač 16/8/4 - co to tedy znamená? Přidaný box musí být taky 16, nebo spadne impedance na 8? Děkuju za radu.
Laborování s gainem - styl hraní: akordy jsou nářez, hra na jedné struně je nevykreslaná slabota, proto jsem se ptal na nějakej overdrive, když jsme dista rovnou zavrhli. Ještě zkusím popůjčovat nějaké kytary, ať se dá něco vyloučit. Díky!
torst

Příspěvek od torst »

jsem na odchodu-telegraficky : Přepínání impedancí najdeš v manuálu.
Potřeba různých gainů - co zkusit přepínač kanálů?
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Myslím si že to přepínání impedancí bude kvůli tomu jaký box připojíš, je možné když připojíš externí box tak ten vnitřní se odpojí. Jen domněnka. Pro určitost jak psal Torst - návod. :-)
Jinak Torste moc pěkná recenze.
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Takže oprava. Našel jsem si návod. Vnitřní repro zůstává zapnuto a další box se připojí paralelně, tím Ti padne impedance na polovic. Pokud vevnitř máš 16ohmů tak další box musí mít taky 16ohmů a přepneš na 8ohmů.
Cliff007

Příspěvek od Cliff007 »

Děkuji za radu! Paráda.
torst

Příspěvek od torst »

LUBOSH píše:Jinak Torste moc pěkná recenze.
dík, dmu se!
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“