Nahravani + Linux
Pravidla fóra
Nahravani + Linux
Dobrý den,
mám linux a vlastním mikrofon M-AUDIO USB PRODUCER. Na linuxu není ASIO, jak to mám udělat, jaký program a jaký ovladače je potřeba? Mám Ubuntu 10.4. Díky.
mám linux a vlastním mikrofon M-AUDIO USB PRODUCER. Na linuxu není ASIO, jak to mám udělat, jaký program a jaký ovladače je potřeba? Mám Ubuntu 10.4. Díky.
Re: Nahravani + Linux
Mas bohuze smulu
Tento mikrofon pod linuxem nerozjedes, nebot se evidentne jedna o kombo mikrofonu+zvukovky a jsou na to potreba drivery na win i mac.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
Matně si vzpomínám že software Ardour a ovladač JACK (=cca ASIO pro Linux) by měly fungovat a to i na jiná zařízení než jsou standardně v ALSA (USB, FW). Ale asi to bude chtít vnutit té distribuci realtimový kernel... není to nic pro začátečníky (= ani pro mě).
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kód: Vybrat vše
sudo apt-get install linux-rt- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím.
Na starém PC jsem si nainstaloval Linux openSUSE, trochu se v tom zatím rozkoukávám (doposud jsem byl zvyklý jen na Win), ale podařilo se mi už úspěšně absolvovat pár instalací SW, který nebyl v repozitářích, tak snad je to na dobré cestě
.
Co bych teď rád zkusil je nahrávání se zvukovkou Lexicon Omega, kterou už jsem zprovoznil (nj, jen stačilo připojit a nastavit jako primární).
Jaký byste mi doporučili DAW. Ve win jsem byl zvyklý na Cubase. Profesionálně vypadá třeba Ardour. Má s ním někdo nějaké zkušenosti?
Na starém PC jsem si nainstaloval Linux openSUSE, trochu se v tom zatím rozkoukávám (doposud jsem byl zvyklý jen na Win), ale podařilo se mi už úspěšně absolvovat pár instalací SW, který nebyl v repozitářích, tak snad je to na dobré cestě
Co bych teď rád zkusil je nahrávání se zvukovkou Lexicon Omega, kterou už jsem zprovoznil (nj, jen stačilo připojit a nastavit jako primární).
Jaký byste mi doporučili DAW. Ve win jsem byl zvyklý na Cubase. Profesionálně vypadá třeba Ardour. Má s ním někdo nějaké zkušenosti?
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Cau Hendreku,
pokud chces na linuxu DAW, tak jedine Ardour. NON je dost tragedie (uz jen kvuli filozofii toho SW), QTraktor je vcelku bez funkci a LMMS je spis takovy fruity loops pro chudy. Audacity je fajn na rychly zapnout-nahrat-ulozit, ale na jakykoliv michani a editace je nevhodny.
Ardour, pokud ti nebude padat, je fajn a uz dost slusne vybavenej. S par sadama pluginu (calf, invada, eq10q) se uz da delat docela i zvuk. Pokud budes mit konkretni dotaz, ptej se - pouzivam to bezne
Existujou jeste nonfree DAWy, vzpomenu akorat na ReNoise, ale to jsem nezkousel (neni to zadarmo
) ), takze o tom nic nevim...
A ted, jen abych uvedl na pravou miru urcite dezinformace pro pripadne dalsi ctenare.
Vetsina USB1 zvukovek frci out of box, pokud jsou class compliant. Pokud nejsou, jste vetsinou v pr*eli (stejne jako s 90% vicevstupovych zvukovek pod USB2). ASIO neni potreba, protoze Linux uz v zakladu umi fungovat s nizkymi latencemi, kdyz se clovek posnazi, dokaze se dostat i na 1ms
pokud chces na linuxu DAW, tak jedine Ardour. NON je dost tragedie (uz jen kvuli filozofii toho SW), QTraktor je vcelku bez funkci a LMMS je spis takovy fruity loops pro chudy. Audacity je fajn na rychly zapnout-nahrat-ulozit, ale na jakykoliv michani a editace je nevhodny.
Ardour, pokud ti nebude padat, je fajn a uz dost slusne vybavenej. S par sadama pluginu (calf, invada, eq10q) se uz da delat docela i zvuk. Pokud budes mit konkretni dotaz, ptej se - pouzivam to bezne
Existujou jeste nonfree DAWy, vzpomenu akorat na ReNoise, ale to jsem nezkousel (neni to zadarmo
A ted, jen abych uvedl na pravou miru urcite dezinformace pro pripadne dalsi ctenare.
Je nesmysl, protoze fakt, ze na win je neco potreba neznamena, ze na lin. tomu je stejneTento mikrofon pod linuxem nerozjedes, nebot se evidentne jedna o kombo mikrofonu+zvukovky a jsou na to potreba drivery na win i mac.
"ASIO pro linux" je spis ALSA, ktera dokaze obslouzit obrovske mnozstvi HW (USB, PCI), pro FireWire pak FFADO. JACK je realtime routovaci daemon - takova virtualni kabelaz aneb zapoj si co kam chces jak uznas za vhodny (zapojovat HW do SW, SW do SW, SW do HW i HW do HW)..Matně si vzpomínám že software Ardour a ovladač JACK (=cca ASIO pro Linux) by měly fungovat a to i na jiná zařízení než jsou standardně v ALSA (USB, FW). Ale asi to bude chtít vnutit té distribuci realtimový kernel... není to nic pro začátečníky (= ani pro mě).
Bylo puvodnimu tazateli k nicemu, protoze mel problem s driverem - a Linux RT je jenom sada patchu pro vanilkovej kernel, ktery umozni pracovat audio aplikacim a driverum "vic realtime", tedy s nizsima latencema. Ale ovladace obsahuji stejne. Nicmene, RT kernel doporucuju, da se s tim dosahnout mnohonasobny zrychleni.za predpokladu, ze pouzivas *buntuKód: Vybrat vše
sudo apt-get install linux-rt
Hodně budem někde...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dík za informace. Vyzkouším trial a uvidím. Momentálně nahrávám na mobil v Audio Evolution s připojenou zvukovkou Lexicon Alpha, na ntb mám Win s Cubase a na PC hodím ten Ardour ať si mám s čím hrát
.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ne, Ardour. Špatně jsem se vyjádřil, je to free demo, ne trial
.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Ardour je free i full verze
Nainstaluj z repozitaru nebo zkompiluj ze zdrojaku...
Hodně budem někde...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem ho koupil za dolar, ať mají vývojáři na chleba
.
Při instalaci mi to vyhodilo hlášku, že si mám doinstalovat později JACK. Pak rovněž, že mi chybí QjackCtl, ale ten se po odkliknutí hlášky sám nainstaloval. Jsou to dvě různé věci, nebo již ten JACK nemusím řešit?
Při instalaci mi to vyhodilo hlášku, že si mám doinstalovat později JACK. Pak rovněž, že mi chybí QjackCtl, ale ten se po odkliknutí hlášky sám nainstaloval. Jsou to dvě různé věci, nebo již ten JACK nemusím řešit?
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
ja jim nedavno poslal dolaru deset
jack je daemon ("sluzba", program bezici na pozadi), ktera zajistuje samotne spojovani. QJackCtl je jeden z mnoha ovladacich programu (dalsi me napada treba carla), kterym lze daemona spoustet a konfigurovat (jinak z prikazove radky) a propojovat vstupy a vystupy.
Nicmene, nutny rozhodne neni. Propojovani lze provadet mnohem pohodlneji v Ardouru.
Jo a instalaci SW (nevim, co's to stahnul) provadej na linuxu prakticky zasadne pomoci balickovaciho systemu. Stahovat binarky a poustet instalatory (ci co to dela) je windowsi zpusob a imho ne zrovna dobry...
jack je daemon ("sluzba", program bezici na pozadi), ktera zajistuje samotne spojovani. QJackCtl je jeden z mnoha ovladacich programu (dalsi me napada treba carla), kterym lze daemona spoustet a konfigurovat (jinak z prikazove radky) a propojovat vstupy a vystupy.
Nicmene, nutny rozhodne neni. Propojovani lze provadet mnohem pohodlneji v Ardouru.
Jo a instalaci SW (nevim, co's to stahnul) provadej na linuxu prakticky zasadne pomoci balickovaciho systemu. Stahovat binarky a poustet instalatory (ci co to dela) je windowsi zpusob a imho ne zrovna dobry...
Hodně budem někde...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dotaz ohledně nahrávání se zvukovou kartou Lexicon Omega pod Linuxy přesunut do vhodnějšího vlákna:
studio-a-recording/lexicon-omega-a-gnu- ... ml#p708374
studio-a-recording/lexicon-omega-a-gnu- ... ml#p708374