Les Paul - jaké se vám líbí?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
VladaS

Re: Les Paul - jaké se vám líbí?

Příspěvek od VladaS »

Jo, díky vám oběma, opravdu to odpovídá tomu kobylkovému (i podle videa), tak už alespoň nemusím zkoušet ... :-)

Jak jsem se díval na to video, tak jsem tam zahlédl i dražší sestru téhle kytary a nevíte náhodou co to tam přepíná těmi malými přepínači jako přední a zadní ???

https://www.youtube.com/watch?v=FHr6tdi7Nxk
Kytara Aria PE Anniversary
Tenor saxofon Amati
Trubka Amati Excelent
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

malé přepínače na téhle kytarce přepínají sériové a paralelní zapojení cívek v rámci jednoho snímače - humbucker má cívky standartně v sérii (= tlustý zvuk) a pokud má vývody - 4 žilový drát - můžeš cívky zapojit buď paralelně nebo rozepnout a používat jen jednu z nich, výsledek je podobný a dostaneš něco bližšího singl coilu
cid

Příspěvek od cid »

DoktorZ píše:malé přepínače na téhle kytarce přepínají sériové a paralelní zapojení cívek v rámci jednoho snímače - humbucker má cívky standartně v sérii (= tlustý zvuk) a pokud má vývody - 4 žilový drát - můžeš cívky zapojit buď paralelně nebo rozepnout a používat jen jednu z nich, výsledek je podobný a dostaneš něco bližšího singl coilu
Vybavil se mně názor Radima Hladíka, který jsem někde četl a tam napsal velkou pravdu, ke které se každý stejně dopracuje, že vyhlašuje válku hybridům. StratoLesPaul, není řešení. :lol:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

účinné je jet hranou trsátka po motané struně (typicky ta nejtlustší) a většinou poznáš přejezd nad snímačem tak, že se změní zvuk (reaguje ti jakoby ta druhá poloviny struny než doteď). V jedné poloze se změní nad jedním snímačem, v druhé nad druhým
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

cid píše:
DoktorZ píše:malé přepínače na téhle kytarce přepínají sériové a paralelní zapojení cívek v rámci jednoho snímače - humbucker má cívky standartně v sérii (= tlustý zvuk) a pokud má vývody - 4 žilový drát - můžeš cívky zapojit buď paralelně nebo rozepnout a používat jen jednu z nich, výsledek je podobný a dostaneš něco bližšího singl coilu
Vybavil se mně názor Radima Hladíka, který jsem někde četl a tam napsal velkou pravdu, ke které se každý stejně dopracuje, že vyhlašuje válku hybridům. StratoLesPaul, není řešení. :lol:
Hlavně, že strat v mezipoloze má "humbuckery". Ale názor mu neberu. Na mojí hranatý třeba hraju v kombinaci, kdy má krkovej snímač cívky zapojený paralelně (na doprovody a vybrnkávání se mi ten zvuk hodně líbí - cinká to, ale ne tak hrozně navejškovaně jak strat nebo tele) a kobylkovej normálně sériově. Ostatní kombinace používám jen zřídka ;).
grock

Příspěvek od grock »

Hladík to přece myslel jinak. Že když na LP přidáte singl mezi HB a tremolo místo TOM, tak to nebude ani strat ani LP. Ne že získáte z jedné kytary dvě, ale naopak, nemáte ani jednu jak má být. Nebo strat se 2 HB také nikdy nabude ani strat ani LP atd. Rozšířit si možnosti přepínání snímačů na škodu není, pořád vám zůstává to dobré původní . Já s ním souhlasím. Pro mě je tohle problém třeba PRS, kde se vždy jen blíží oběma světům (LP-strat) . Třetí cesta totiž neexistuje. Jen slepé uličky. Promiň, Kinxi 8)
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jo takhle :D. Ale ať si klidně dá někdo TOM na strata nebo dvouzvratný tremolo na Les Paula. Tyhle úpravy se projeví i na výsledným zvuku a ten zvuk může právě dotyčnej hledat... takže, proč ne ;). Ale abych se přiznal, mě se tyhle úpravy po stránce designu moc nelíbí :D.
torst

Příspěvek od torst »

Jediný, co se mi příčí, je TOM na (super)stratech. To vypadá fakt hrozně. FR na LP mě irituje podstatně méně.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
krade

Příspěvek od krade »

...zase melu o bazaru, ale jen, že je zajímavý, jak jsem se tady minule rozplýval nad gibson the paul z roku 1979 za šestnáct, tak teď ho někdo dává na bazaru za skoro padesát tisíc...tststssss.
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
grock

Příspěvek od grock »

Když ho ma, muze ho nabízet za co chce. Koupi ho jen blazen. A nebo prognostik, který vi, ze jen otázka casu, kdy se bude za tuhle sumu prodávat. :wink: K
Ja bych sel do regulernich LP kolem 70 radsi 8)
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
torst

Příspěvek od torst »

krade: vidím. sliním.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Na ebay se ceny za "The Paul" střídají v rozmezí 18k-24k Kč a pak druhá skupina "The Paul" mezi 50k-69k Kč. Rozdíly jsem nezjišťoval, na pohled to vypadá stejně.
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

Ta cena s časem jen poroste, nástroje ze 70. let a starší (asi kromě překutilovaných Jolan) tu hodnotu pro sběratele prostě mají.
Co třeba takové starší Melody Makery - pochybuji že jsou o tolik lepší než ty současné (aktuálně 10-12 tisíc bazar), a přitom tuhle na hudebním bazaru byl ročník 59 za nějakých 80 klacků :roll:

The Paul se přitom už vůbec nevyrábí :shock:
grock

Příspěvek od grock »

59? Tak to se nediv, to je ještě supercena..
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ten The Paul na bazaru je z ty levnejsi skupiny, tj podobny LP Firebrand (coz je takovy jakoby predchudce faded serie z doby norlinu). Imho nekdo koupil toho za 16 a ted ho zkousi otocit :)

jeste navic je dost dojebany. pro me je to takove historicke studio faded :)
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

je to rozdíl jen 19 let mezi tím The Paulem (1978-82?)
ale proste Mojo je Mojo :lol:

EDIT: tak asi na bazaru mluvíme o jiné kytaře, tady za to někdo chce 40 což mi příjde mimo, ale když je to první vydání.. kdo ví
http://hudebnibazar.cz/prodam-kytaru-gi ... c/ID71420/
Naposledy upravil(a) DoktorZ dne 26.10.2016 10:09, celkem upraveno 1 x.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ted koukam, ze se snad vyrabel z orechu? Orech na vyrobu elektricke kytary neni marny drevo, ale pro LP je to dost netypicky.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

DoktorZ píše:je to rozdíl jen 19 let mezi tím The Paulem (1978-82?)
ale proste Mojo je Mojo :lol:

EDIT: tak asi na bazaru mluvíme o jiné kytaře, tady za to někdo chce 40 což mi příjde mimo, ale když je to první vydání.. kdo ví
http://hudebnibazar.cz/prodam-kytaru-gi ... c/ID71420/
to je ta o ktere mluvim ;)
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

no a pak je tu tahle historka:
krade píše:ty voe, teď mi utekl na bazaru gibson the paul z roku 1979 za 16 000. kdo znáte, tak víte, že je to důvod k pláči. tuhle kytaru miluju. no, něco o tom vypovídá, že 10 minut po uveřejnění inzerátu jsem byl třetí v pořadí...:) ty, kdos jí koupil, ať ti hraje...jsi kua klikař
to by mohla být ta samá kytara kterou někdo obratem prodává s velice zajímavým ziskem :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

to pisu v prispevku predtim... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“