Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
Super, tak konečně vím, jak na to. Díkec!kmensik píše:Yes.
-
Doktor1962
Zdravím pánové
Mám kombo Peavey Bandit a chci k němu připojit externí box na který má kombo výstup. V návodu je napsáno, že se má připojit ext box s minimální impedancí 8Ohm. Když kouknu na schéma, tak ten ext box se připojí paralelně k internímu ( jestli jsem koukal na správné schéma - je jich právě dost na různé typy podle roku výroby - já mám 2006 + ). Podle mne je tedy výsledek obou připojení 4Ohm. Pokud bych nesehnal ext. box s 8Ohmy, ale jen se 4Ohmy a odpojil interní repro, nemělo by to tedy vadit zesilovači v kombu.
Nebo se pletu?
Děkuji za reakci
Mám kombo Peavey Bandit a chci k němu připojit externí box na který má kombo výstup. V návodu je napsáno, že se má připojit ext box s minimální impedancí 8Ohm. Když kouknu na schéma, tak ten ext box se připojí paralelně k internímu ( jestli jsem koukal na správné schéma - je jich právě dost na různé typy podle roku výroby - já mám 2006 + ). Podle mne je tedy výsledek obou připojení 4Ohm. Pokud bych nesehnal ext. box s 8Ohmy, ale jen se 4Ohmy a odpojil interní repro, nemělo by to tedy vadit zesilovači v kombu.
Nebo se pletu?
Děkuji za reakci
Naposledy upravil(a) Doktor1962 dne 21.03.2016 12:56, celkem upraveno 1 x.
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Mám toho samého Bandita. Tak jak píšeš je to myslím pravda. Dokonce jsem čet, že samotné combo hraje nějakých 65W a teprve po připojení ještě externího repra 8Ohm se dostane na těch 100W.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
-
Doktor1962
No mělo by to být logické. Když paralelně připojíme 8Ohm ext box k internímu 8Ohm repru, tak výsledek bude 4Ohm. Proto si říkám, že když bych měl 4Ohm ext bednu a odpojím interní repro, tak by to mělo být v pohodě. Ale přece jen víc hlav, víc ví a nerad bych něco odpálil.
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Prohledal jsem to tu, ale zatím nenašel. Vyzkoušel jste někdo připojit dva repro k OT tak, že jste zapojili každý reproduktor na jinou část vinutí (princip viz. příloha)? Je to poznat na zvuku?
- Přílohy
-
- dotaz.PNG (7.66 KiB) Zobrazeno 2800 x
Zkoušeli jen tak na divoko, rozhodně ne na stálo.
Pak mám ještě dojem, že mezi 4 a 8Ohm výstupem nejsou 4Ohmy, raději si to přepočítej. Mně vychází impedance kolem 0,68Ohm. Takže tam to moc hrát nebude.
Pak mám ještě dojem, že mezi 4 a 8Ohm výstupem nejsou 4Ohmy, raději si to přepočítej. Mně vychází impedance kolem 0,68Ohm. Takže tam to moc hrát nebude.
Zdravím
Mám box Hartke VX 410 (nově) (400W @ 8Ohm)
a k němu zesík Behringer Ultrabass BVT5500H
¨když propojím jen tenhle box se zesíkem
není zde možnost toho,že bych mohl vypálit box nebo se mohl přetížit?
moc nerozumím těm výkonům a odporům apod
šlo by čistě jen o tuto sestavu
víc bych tam nepojil asi
popř pokud by bylo potřeba tak Ashdown MAG 410T
na to to mám zapojené tedka a žádný problém
díky za odpovědi
Mám box Hartke VX 410 (nově) (400W @ 8Ohm)
a k němu zesík Behringer Ultrabass BVT5500H
¨když propojím jen tenhle box se zesíkem
není zde možnost toho,že bych mohl vypálit box nebo se mohl přetížit?
moc nerozumím těm výkonům a odporům apod
šlo by čistě jen o tuto sestavu
víc bych tam nepojil asi
popř pokud by bylo potřeba tak Ashdown MAG 410T
na to to mám zapojené tedka a žádný problém
díky za odpovědi
Podle všeho dává ten Behringer 550W špičkový výkon do 4Ohm, takže do 8Ohm pustí míň (teoreticky půlku, ale neznám konstrukci konce). To by mělo být bezpečné.
Nic se nestane, zesík má dát do 8-mi ohmové bedny 300 W jakéhosi peak-výkonu, takže počítej s výkonem něco kolem pod 200 W. Bedna má psáno, že vydrží 400 W, takže žádný strach. Kdybys připojil bednu, co má 4 ohm (nebo dvě 8 ohmové) vymáčkneš z toho trochu víc. Kdybys chtěl tu jednu 4 ohmovou, tak si pohlídej aby měla dovolenej příkon (Watty u bedny) víc než 550 W, u dvou osmi ohm aby u každé byly watty nad polovinou 550 W, tj. 275 W. A jestli chceš přátelskou radu, toho zesu se zbav...
Edit:kmensik byl rychlejší
Díky moc:)José píše:Nic se nestane, zesík má dát do 8-mi ohmové bedny 300 W jakéhosi peak-výkonu, takže počítej s výkonem něco kolem pod 200 W. Bedna má psáno, že vydrží 400 W, takže žádný strach. Kdybys připojil bednu, co má 4 ohm (nebo dvě 8 ohmové) vymáčkneš z toho trochu víc. Kdybys chtěl tu jednu 4 ohmovou, tak si pohlídej aby měla dovolenej příkon (Watty u bedny) víc než 550 W, u dvou osmi ohm aby u každé byly watty nad polovinou 550 W, tj. 275 W. A jestli chceš přátelskou radu, toho zesu se zbav...
zbavím a snad brzo,je jen půjčený a mám teď finance na to si koupit svoje,proto ta bedna
šlo mi o to abych po chvíli hraní neviděl jak se z bedny kouří apod
takže když zapojím i ten Ashdown i Hartke tak by měl být výkon vyšší než normálně?:)
a je k tomu lepší nástroják nebo speaker cabel?
vše je napsáno něco jiného tak nevím úplně
Díky za odpověď
No. Mezi bedny a konec vždy speaker cabel. Nástroják, nedej bože třeba šesti metrovej a vyhulenej apec raději nezkoušej
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
Nevím co je normální výkon, ale zesilovač do 4 ohmů (což získáš například paralelním zapojením dvou 8 ohm boxů) dá přibližně dvojnásobný výkon (záleží na konstrukci). Což ale neznamená dvojnásobnou hlasitost!
Každopádně u tohoto zesilovače varuji nad nadměrným vytáčením basů, zvlášť v součiností se spínáním funkce ultrabass. Zesilovač rád hoří.
Ad nástroják: Tak jak napsal kunec, jestli nechceš dávat zesilovači sbohem, nástroják do výkonových cest nepoužívej. (Basáci vědí pro používat speakon konektory)
Další věc, většina basových aparátů má minimální zatěžovací impedanci právě 4 ohm. Takže, jestli víš, že budeš vždy používat jednu bednu, je lepší brát 4 ohmovou -> dostaneš plný výkon do jedné bedny..
Diskuzi o tom, jestli má smysl používat dvě bedny, pak když tak do basové sekce..
Každopádně u tohoto zesilovače varuji nad nadměrným vytáčením basů, zvlášť v součiností se spínáním funkce ultrabass. Zesilovač rád hoří.
Ad nástroják: Tak jak napsal kunec, jestli nechceš dávat zesilovači sbohem, nástroják do výkonových cest nepoužívej. (Basáci vědí pro používat speakon konektory)
Další věc, většina basových aparátů má minimální zatěžovací impedanci právě 4 ohm. Takže, jestli víš, že budeš vždy používat jednu bednu, je lepší brát 4 ohmovou -> dostaneš plný výkon do jedné bedny..
Diskuzi o tom, jestli má smysl používat dvě bedny, pak když tak do basové sekce..
Normální výkon beru tak že tam bude zapojen přes speakon jack speaker kabel to hartkeJosé píše:Nevím co je normální výkon, ale zesilovač do 4 ohmů (což získáš například paralelním zapojením dvou 8 ohm boxů) dá přibližně dvojnásobný výkon (záleží na konstrukci). Což ale neznamená dvojnásobnou hlasitost!
tak jestli se výkon zvýší nebo sníží když zapojím i ashdown i hartke
vím že hlasitost bude stejná
a za ten kabel díky:)
ano, výkon se zvýší. Hlasitost bych neřekl že bude stejná, jen ten nárůst nebude dvojnásobný
-
Brendawalsh
- Nový uživatel
Zdravim,
mam kombo Marshall JCM 800, 4211. Vzadu je selektor na 4, 8 a 16 ohm a dva vystupy na repro. Standartne jsou zapojeny repra od komba jen do jednoho. Pokud chci zapojit repro do obou vystupu, jak je to s Ohmazi?
16 na selektoru = 1x16, 2x8 ohmu? (8 = 2x4). A kdyz je zapojenej jen jeden vystup, tak do nej jde to co je nastaveno na selektoru a do toho druheho vystupu nejde nic? Chci trochu poexperimentovat s externim cabinetem, kterej ma 2x8, nebo 1x4 nebo 1x16 (1960AV). Dekuji za odpoved.
mam kombo Marshall JCM 800, 4211. Vzadu je selektor na 4, 8 a 16 ohm a dva vystupy na repro. Standartne jsou zapojeny repra od komba jen do jednoho. Pokud chci zapojit repro do obou vystupu, jak je to s Ohmazi?
16 na selektoru = 1x16, 2x8 ohmu? (8 = 2x4). A kdyz je zapojenej jen jeden vystup, tak do nej jde to co je nastaveno na selektoru a do toho druheho vystupu nejde nic? Chci trochu poexperimentovat s externim cabinetem, kterej ma 2x8, nebo 1x4 nebo 1x16 (1960AV). Dekuji za odpoved.
Ne. Vývody na repro jsou paralelně. Najdi si to.
Nastaveno na 16 - můžeš dát jen jeden 16Ohm.
Nastaveno na 8 - můžeš dát jeden 8Ohm nebo dva 16Ohm. (16II16=8)
Nastaveno na 4 - můžeš dát jeden 4Ohm nebo dva 8Ohm.
Ale! Vést dva kabely z jednoho zesilovače do jedné bedny je nesmysl. Účel dvou výstupů z komba je připojení dvou beden. Účel dvou vstupů na bedně je připojení ke stereo zesilovači, což samo o sobě je trošku pochybné.
Nastaveno na 16 - můžeš dát jen jeden 16Ohm.
Nastaveno na 8 - můžeš dát jeden 8Ohm nebo dva 16Ohm. (16II16=8)
Nastaveno na 4 - můžeš dát jeden 4Ohm nebo dva 8Ohm.
Ale! Vést dva kabely z jednoho zesilovače do jedné bedny je nesmysl. Účel dvou výstupů z komba je připojení dvou beden. Účel dvou vstupů na bedně je připojení ke stereo zesilovači, což samo o sobě je trošku pochybné.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Včera sme na skúške vybrali dve lampy z kamarátovej DSL100-ky. Nakoľko tento aparát je problém vybudiť v skúšobni, tak sme to skúsili touto cestou. Zvuk síce nebol taký mohutný ako pri 4 lampách, ale zase sa mi zdalo, že ten Marshall pri dvoch lampách "už začínal hrať".
Otázka je: Niekde som čítal, že pri takomto zapojení je potreba zmeniť aj záťaž (doteraz sme mali zapojenie 16 ohm do 16 ohm). Vie niekto prosím napísať niečo bližšie o potrebe zmeny záťaže? Lebo včera sme to s dvomi lampami hrali tiež iba 16 ohm na 16 ohm a hralo to bez problémov.
Otázka je: Niekde som čítal, že pri takomto zapojení je potreba zmeniť aj záťaž (doteraz sme mali zapojenie 16 ohm do 16 ohm). Vie niekto prosím napísať niečo bližšie o potrebe zmeny záťaže? Lebo včera sme to s dvomi lampami hrali tiež iba 16 ohm na 16 ohm a hralo to bez problémov.
nene, Ohmáž je pořád stejná. Vyndavaj se muď 2 krajní nebo 2 vnitřní lampy. Což jste asi udělali, jinak by zesík nehrál.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Áno, vybral som dve vnútorné lampy. Tiež sa mi to s tou záťažou nezdalo, ale niečo som v minulosti o tom čítal, tak som si to radšej chcel overiť. Ďakujem