Reaper

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Placka

Re: Reaper

Příspěvek od Placka »

zdravím, mám problém s Reaperem. Přešel jsem na něj z Cubase LE, který jsem měl ke zvukovce, protože potřebuju jednorázově nahrát větší množství stop (cca 24). Zvukovku mám M-Audio profire Lightbridge.

V Reaperu nastavím příslušné množství stop, v routin matrixu přiřadím odpovídající inputy, pustím recording a všechno jede a nahrává. Bohužel jen chvilku, třeba půl minuty, minutu...pak se to zasekne, nahrávání se zasekne, ale najednou nefunguje ani playback a celkově transportní panel. Když zmáčknu Play, tak se tlačítko zeleně rozsvítí, napíše mi to Playing, ale kurzor se neposouvá a počítadlo stojí...

Nestalo se někomu z vás něco podobného?

Jedná se o záznam live koncertu, takže potřebuji, aby to fungovalo stoprocentně dobře, nebude se to opakovat:-)

EDIT: ještě poznamenám, že vytížení procesoru je průměrně kolem 5%, volné RAM to ukazuje kolem 2,7 GB, buffer zvukovky mám nastavený na max (4096 vzorků)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Pres jaky interface nahravas? Tohle chovani odpovida typicky tomu, kdyz na moment vypojis kabel (firewire/usb/cokoliv). Takze zkontroluj ten, pripadne pouzij jiny, idealne kratsi..

Dale zkus zvysit buffery, pokud nepotrebujes extra nizkou latenci.
Hodně budem někde...
Placka

Příspěvek od Placka »

Je to přes Firewire, což je totálně na h***o rozhraní. Kabel je snad v pohodě, buffer mám na maximu, latence v Cubase je někde kolem 100ms, takže myslím že ten je v pohodě.
Spíš to bude tím firewarem...
torst

Příspěvek od torst »

Firewire ti vadí? To je přeci lepší než USB. Používám ho roky a naprostá spokojenost.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Placka: doporucuju jednu vec: overit ono "snad".
Hodně budem někde...
Placka

Příspěvek od Placka »

Hmm... Bohužel moje zkušenost s firewarem je tristní. Měl jsem několik rozhraní přes FW (presonus, Alesis, M-audio) a problémy byly se vším. Zkoušel jsem jsem jak interní Firewire v ntb, tak redukci přes express Card nebo jak se to jmenuje.
Samozřejmě různý softwary a kabely a stability USB jsem se nikdy nedočkal, asi je to nějak u mě nějaký zaklety. Jinej kabel ještě zkusím...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm....pravda k tomu FW - je to "lepší" než USB (de-facto rychlejší, i když dneska USB3.x ... a hlavně jiná správa než USB porty), ale opravdu se s FW dá napočítat víc problémů než s USB a myslím, že toto byl jeden z důvodů, proč se od FW začalo už před drahně lety upouštět. Torstovo pozitivní zkušenosti jsou asi tak stejně ojedinělé, jako moje s mým počítačem s Win ME 8) :-D

Nicvíce jsem chtěl jen podotknout, že FW mívá ještě svůj "buffer" (nevím, zdali se to takto označuje všude a zdali je to i u všech typů rozhranní k dispozici), takže nastavení audio bufferu na max je v daném případě velice OK, ale ještě bych se juknul do ovládacího panelu FW rozhranní a pohledal tam podobnou špumprnágli a nafouknul jí také co nejvíc.

Jinak samozřejmě kabel (ano - i já jsem byl konfrontován s faktem, že není USB kabel jako USB kabel a u FW to bude IMHO platit dvojnásob).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
torst

Příspěvek od torst »

já se už kdysi rozhod pro FW na radu kamarádů, kteří mě varovali před USB a chválili FW, ale je pravda, že už je to pomalu 10 let, a od té doby prodělalo USB vývoj. Výhoda USB je, že je všude, kdežto FW je trochu spešl. Ale opravdu se divím vašim špatným zkušenostem. Mě šlapalo FW vždy dokonale, i na mém starém NB přes kartu PCMCIA (!). Naopak - měl jsem půjčenou kamarádovu zvukovku USB a sekala se jako ďas. Moje zkušenost je prostě opačná. Mám FW zvukovku PreSonus a kamarádí se s několika stroji 100%.
Naposledy upravil(a) torst dne 28.12.2017 17:18, celkem upraveno 2 x.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jojo - zpočátku bylo FW opravdu výrazně lepší pro konkrétně tenhle typ aplikací. Pak ale začaly pomalu narůstat problémy - citlivost na chipset, pravděpodobně i kabel apod. Samozřejmě bude spousta případů jako ty, kterým to od počátku šlapalo bez problémů. Ale když se koukneš na vývoj, tak FW je už prakticky slepá větev.

P.

torst

Příspěvek od torst »

pavlii: jo, beru to. Zamrz jsem se svým SW i HW ve stavu před 10ti lety a od té doby nemám potřebu upgrade. Vše funguje bezva. https://www.soundonsound.com/reviews/pr ... spire-1394 . Ale dost O.T. !
Avida Dollars

Příspěvek od Avida Dollars »

Zdar,

potýkám se s "kousanci" v Reaperu. Bez ohledu na vytíženost CPU (zobrazeno přes performance meter v DAW) se Reaper občas na zhruba necelou sekundu kousne. Stává se tak jednou za čas - dejme tomu 1x za 15 - 20 min. Při mixování by v tom potíž nebyla, ale stává se to při nahrávání a je vopruz, když kvůli tomu musí člověk nahrávat part znova. Běžně se potýkám s průměrným vytížením CPU okolo 5 % (peak - 10 %). Má někdo podobnou zkušenost? Svádím podezření na CPU (AMD Phenom II X4 3.40 GHz) a přemýším o jeho výměně.

BTW, při běhu Reaperu mám všechny ostaní programy, WIFI a Antivir vypnuty.

Názory?
Ibanez RG 1996/Schecter KM-7 (Evertune) → Audient iD4Reaper 5 Mercuriall Audio Software → Presonus Eris E5
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

1. velikost bufferu mas jakou?
2. ADC/DAC mas jaky?
3. zkousel jsi jiny/kvalitni USB kabel?
4. Co mas za OS?
5. Jak mas nastaveny vykon procesoru? Ruzne setrici a automaticke funkce je nutne vypnout
Hodně budem někde...
Avida Dollars

1. nejnižší hodnota kvůli real time monitoringu - 64 samples - celková latence cca 9,4 ms
2. UR22, viz. podpiss
3. upřímně si nedokážu představit, že by zrovna USB kabel byl příčinou potíží. Používám ten přiložený ke zvukovce
4. WIN 7
5. Max performance
Ibanez RG 1996/Schecter KM-7 (Evertune) → Audient iD4Reaper 5 Mercuriall Audio Software → Presonus Eris E5
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Avida Dollars píše:1. nejnižší hodnota kvůli real time recordingu - 64 samples - celková latence cca 9,4 ms
Tady bude zakopán pes...
Avida Dollars

Je nějaké jiné řešení okrom zvýšení bufferu?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne. Teda ne bez finančních investic (upgrade PC, zvukovky).

P.

Avida Dollars

Ok, tím se vracíme k CPU - pokud není dostatečně výkonný aby pracoval při nízkém bufferu, jakto, že se to neukáže v grafu performance meteru? Popř. může být problém jinde než v CPU?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hmm...dobrá otázka. Dokážu si představit, že tyhle věci nemusí vždy ukazovat korektně - nebo nemusí podchytit úplně všechno. Koneckonců není nic snadnějšího než vyzkoušet to na jánevím 256 nebo lépe 512 bufferu (odhadem).

A jinak ano, může být problém třeba v ovladači zvukovky (byť zde bych to neviděl jako pravdivé), v USB řadiči a vůbec skoro kdekoli. Tohle se řeší fakt blbě. Koneckonců může být chyba i v disku třebas. Těžko říct, obvykle nejsou 2 případy podobné.....

P.

Avida Dollars

Nejsem ajťák, každopádně jedu na SSD, takže bych v disku problém neviděl. Zatím to asi nejvíc vidím na tu výměnu CPU :?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Nejsem si jistý, jestli ti lepší CPU pomůže. V tom řetězci je víc věcí a limitace je i u USB 2.0. Nízkou latenci potřebuješ jenom k monitoringu. Novější zvukovky mají "direct" výstup, kdy jde signál jak přes rozhraní (USB) do PC, tak přímo do výstupu, takže latence odpadá a buffer můžeš mít nastaven i větší.

Já jsme nikdy s USB2 nedosáhl dobré rovnováhy mezi nízkou latencí a nízkým bufferem.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“