Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: Homemade efekty

Příspěvek od kmensik »

Krabička se uzemní, pokud použiješ jack s kovovým závitem.
Vodiče jsem používal různobarevné z počítačů, co vedou k tlačítkům a ledkám na kastli AWG24, nebo pak tlustší z ATX zdrojů AWG22-20. Ještě tlustší už jsou moc. Elektrošrotu je všude mraky, tak proč neupcyklovat?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Vícežilové kablíky z PC mám taky (takové ploché barevné), ale zásoby se tenčí.
Uzemnit krabka jde i s plastovým konektorem, staší od S (sleeve) nožky konektoru vyvést tenký drátek a obtočit jej kolem závitu konektoru. Automaticky se pak uzemní na šasí, když se utáhne ze druhé strany na závit matka.
volfi

Příspěvek od volfi »

Mám problém, dělám si patchbay do pedalboardu a řekl bych, že každá cesta má trošku jinou úroveň gainu. Kabel jsem použil klasickej nastrojovej Sommer ale a neutriky. Krabice je kovová. Použil jsem špatnej kabel? Nebo neumím letovat? Nebo něco jiného?
IMG_3010.JPG
Poznatek: Letovat umím :D, když jsem to vytáhl z krabice, tak tam úbytek gainu není. Takže předpokládám, že se to musí uzemnit, protože ty zdířky jsou kovové a asi se to někde dotýká krabice. Jak to mám uzemnit? Každou cestu z krajního kontaktu (kontakt nejblíže stěny krabičky)? Všechny cesty budou signálový, (vstup kytary-efekty, efekty-aparát, FX-efekty, efekty-FX) hodlám to zapojit do X přes noisegate.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, v pasivní krabičce, která neobsahuje žádný zesilovací prvek je nesmyslné hovořit o "gainu". Gain = zisk (lze chápat také jako zesílení). Je zde také úplně zbytečné při tak malé délce používat stíněný kabel navíc ještě opačně zapojený - na jackových zásuvkách je zaměněn živý vodič a stínění. Když je krabička kovová, stačí na propojení úplně obyčejný izolovaný vodič o průměru 0,5mm a stíněný je zbytečnost - zajistí to krabička. Takže doporučení: znovu a lépe. :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
volfi

Homemade efekty

Příspěvek od volfi »

Lepší kabel jsem po ruce neměl, a ještě se zeptám krabička to sice uzemní, ale dneska jsem jí lakoval. Takže je možné. že se to třeba někde neuzemní. Mě je divné, že když to vyndám z krabice tak to funguje. A tím gainem jsem myslel, že to žere signál. Mohu to vyzkoušet pouze na sluchátkovým zkreslovači, takže to jakoby ubralo zkreslení. Každopádně děkuji za odpověd Obrázek

Edit: Tak asi hotovo, našel jsem jiný vodič. Je Teda dost tenký od oka těch 0,5mm. Ale vypadá to že to hraje jak má. Myslím si že problém byl v průřezu vodiče. Nedokazal jsem ho tak ohřát, aby se Cín pořádně rozlil a zároveň neroztavil. Díky za odpovědi zase jsem o něco chytřejší Obrázek
IMG_3013.JPG
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

V kabelu problém nebude, pouze v pájecích schopnostech. To prohozené stínění a živý vodič mě taky hned praštilo do očí.
A uzemnit každý kanál na šasí je IMHO špatně, spojíš tím signálové země a může dojít ke vzniku zemních smyček. Uzemnit šasí by se mělo jen na jednom kanálu, já to u Patch Baye dělám standardně na prvním kanálu, resp. tom, který se pak zapojuje přímo na vstup aparátu.
Na fotce níže je vidět mé řešení s uzemněním šasí v jednom místě pouze pro jeden kanál, aby byly vyloučeny zemní smyčky (je vidět kablík vlevo dole - klikni na foto pro zvětšení). Je to uděláno sevřením vodiče mezi konektor a tělo šasí (bez pájení). Upevnění je zajištěno matkou, dotaženou na vnějšku krabičky.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ten rozdíl v "gainu" či žraní signálu bylo nejspíš v tom, že se ti dotýkala prostředního (správně živého) vodiče ta černá "izolace", která je mezi stíněním (opředením) a tou bílou izolací. Ta černá bužírka je totiž vodivá (snad je tam kvůli snížení kapacity nebo mikrofoničnosti, či proč), musí být dostatečně odstraněna, aby se prostředního nedotýkala. Taky jsem na to v začátcích vlastní výroby propojek do pedalboardu narazil, měly velký svod (mezi tip a sleeve jacku nebyl nekonečný, ale docela dobře měřitelný odpor).
Naposledy upravil(a) Fořt dne 12.07.2018 10:02, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

+1, Fořt na to přišel. Já s těmi Sommer kabely dělám pořád a na tuto věc už ani nemyslím, odstraňuji tu černou bužírku automaticky. Nováčci s tím mají pravidelně problém a žere jim to signál.
volfi

Příspěvek od volfi »

Super díky za odpověd. A jen se zeptám to odstraňujete tu černou izolaci po celé délce nebo jak to mám chápat? :D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ne, stačí jen aby ta bílá vyčuhovala kousek nad tu černou, a hlavně aby se ta černá nikde nedotýkala prostředního (správně živého, jak už tu bylo psáno) vodiče nebo něčeho, co je s ním spojené.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já to odstraňuji cca 1cm od živého vodiče. Je to sice víc než je nutné, ale což.
volfi

Příspěvek od volfi »

Láká mě ten tube screamer, ale kde sehnat JRC chip? Nechci kupovat na bazaru za 500,- z 80. let, kterej bych mohl zničit.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

http://www.ame.cz/JRC4558-NJM4558D-_d219717_10699.aspx
Nebo z Aliexpressu, je tam od spousty prodejců za pár šušňů ... Nebo ho klidně nahraď jiným operákem, stačí pogooglit a vhodný typ najdeš. Zvuk to moc nezmění, na mojo echt čipů z 80. let se vykašli:
https://www.electrosmash.com/jrc4558-analysis#myth
Když najdeš někde doma nějaký starý japonský nebo jiný asijský dosloužilý magneťák nebo zesík, určitě jich tam pár "originálních" najdeš.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Kdyby jste nekdo chtel vic kousku dvojitych oz, tak tu mam jeste dost MC1458, rekneme 5ks. Za dvacku? Mam jich asi sto a na postovnem by se taky neco usetrilo bych rekl, pak tolik neboli ho znicit ; )
Muzu prihodit i ellyty, radialni, od jednoho do stovky mikro, taky BC327 a BC337 atd atd.. toho mam asi dozivotni zasoby.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
jastud

Příspěvek od jastud »

volfi píše: 12.07.2018 11:41 Láká mě ten tube screamer, ale kde sehnat JRC chip? Nechci kupovat na bazaru za 500,- z 80. let, kterej bych mohl zničit.
Zbytečný shánět JRC. Normálně tam plácni TL072 nebo jiný dvojitý OZ. Hrát to bude stejně.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Kdyz uz nejaky OD s operakem, tak bych postavil Timmyho - https://www.coda-effects.com/2015/11/ja ... s-pcb.html
Je jednodussi nez TS a zvukove se mi libi daleko vic. A ma take vic moznosti nastaveni (basy + vysky, zatimco TS ma jen jeden Tone). S lacinym TL072 hraje uplne vpohode, overeno v praxi. :)
Hraju výhradně na šrot.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, jen drobná technická poznámka k operačním zesilovačům. Je naprosto zbytečné shánět za velké peníze předražený "JRC" chip. V tubescreameru TS808 jen proto, že jej fa Japan Radio Corporation byla schopna dodat firmě Ibanez ze všech výrobců polovodičů nejlevněji. Topologie je stejná jako u všech ostatních dvojitých OZ používaných v audiotechnice, jenže proč by fa Ibanez dovážela dražší OZ z Evropy nebo USA, když fa JRC byla "doma". Ušetříte si hodně oběživa, když za veškerou tou romantickou "magií, začnete vidět pouhou ekonomiku. Platí to obecně pro všechny součástky. Chce-li výrobce krabičky nebo zesilovače obstát v konkurenci, je nucen snížit náklady na minimum. Proto vybírá z výrobců součástek ty NEJLEVNĚJŠÍ. U jednoho vyráběného kusu to samozřejmě nehraje až takovou roli, ale u tisíců kusů už ano.
No a pak se z takových součástek za přispění Internetových fór stanou "legendy" a nevědomí muzikanti za ně platí nekřesťanské peníze. Stejné je to s elektronkami, kondenzátory, odpory, cívkami do kvákadel a vlastně vším. Stačí si uvědomit, že firma mající "nejlepší reklamu" má při stejné kvalitě dražší výrobky než ta, která nemá reklamu vůbec, tu reklamu přece musí zaplatit kdo? No kupující :?.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

oz za pet stovek je fakt hovadina, ale pokud jde o kvalitu soucastek ruznych znacek,jako prave kondenzatory,elektronky,tranzistory atd. Tak tady jsou zkusenosti konstrukteru a opravaru, jsou levne soucastky smejdy a jsou drahe kvalitni, jen je umet rozlišit a vybrat si. Cenu navysuje cistota pouzivanych materialu a zarucene vlastnosti vyrobku a jine. To vse pak dokaze ovlivnit mimo zivotnosti a stalosti parametru vyrobku,taky takove vlastnosti jako "zvuk"
Takze na test staci smejd, ale na neco poradneho slusna znacka co neco vydrzi a ma jmeno diky vlastnostem ktere pozadujeme.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
jurator

Příspěvek od jurator »

Jenomže i ta "slušná" značka se pajcuje... Typický problém dražších tranzistorů, kondenzátorů a operáků. Co se týče použití OZ v audiotechnice - v high endu je potřeba dražších OZ, kde moc laborovat se záměnama typů OZ nejde kvůli stabilitě.
U kytarových krabiček je to jinak, protože se tam tak nehoní THD, šum, frekvenčka atd.
Jako náhrada starých drahých OZ se může vždy použít čip s podobnou nebo stejnou technologií (FET/bip vstup) a topologií a výsledek bude stejně víc ovlivněn parazitníma vlastnostma okolních součástek nebo díky nevhodnému layoutu...
jastud

Příspěvek od jastud »

Jak píše jurator. V hi-end elektronice (a zdaleka nejen audio) je potřeba součástky vybírat. U kytarových krabiček je to (téměr) jedno. Normální nový čínský TL072 je minimálně šumově (i většinou ostatních parametrů) lepší než kultovní JRC4558.

Kupovat magické kondenzátory za stovku kus, předpotopní tranzistory po pětikile a kouzelné OZ za litr je konina. Tím ovšem neříkám, že se má kupovat šunt. Třeba u potenciometrů je potřeba přitlačit, protože běžná produkce je docela zoufalá co se životnosti týče. Dobrý elektrolyt nestojí korunu, ale pět nebo deset, atd...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“