Pentatonika a jak na ni?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Zdenekk
last.fm: Lindenberg

Re: Pentatonika a jak na ni?

Příspěvek od Zdenekk »

Ještě se zeptám, teď jsem zkoušel phil collins in the air tonight a krásně mě to vše znělo když jsem začal na struně E ale na 12 pražci v pořadí 12,15 ;12,14 ;12,14 12,14; 12,15;12,15 ale když kouknu na ty vaše obrázky tak tam se začíná na 13 pražci navíc nevím co je to tedy za pentatoniku v tomto pořadí jak jsem hrál
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To jsi hrál první box pentatoniky v e moll, tedy píseň byla buď v e moll nebo G dur (neznám). Můj obrázek odpovídá g moll, první box začíná na tónu G. Ale přeci není problém si to na hmatníku posunout, kam je potřeba. Směrodatné je, kde se nachází tón R (root).
Určitě se neobejdeš bez znalosti toho, který tón kde na hmatníku leží a tedy i kam případně posunout pentatonické boxy.
PS: na mém obrázku se určitě nezačíná na 13 pražci. Začíná se od rootu, tedy červeného kolečka. Nějak špatně ses to naučil a moc tomu ještě nerozumíš. Začni studovat od prvního příspěvku tohoto vlákna, případně si shlédni nějaké lekce na YouTube či vyhledej stránky s teorií, je toho mraky. V dnešní době má každý vše naservírované jako na stříbrném podnosu, stačí se jen rozhlédnout :).
PPS: na minulé stránce mám několik příspěvků, kde se řeší tyto základy. Netřeba to opakovat pořád dokola. Příjemné studium.
Zdenekk

Příspěvek od Zdenekk »

Nebo spíš takhle... ten obrazek co jsem poslal tak se v něm neorientuju. Je tam 5 typů a nevim čím se liší... jestli je to rozdíl podle toho na kterém hmatníku to hraju nebo je to rozdělené podle tonin.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Poslal jsi samostatné boxy pro a moll, ne moc přehledné, není označeno, který je první (to je ten druhý, první je pátý). Boxy jako takové nemají pevné místo na hmatníku. To jim určí až daná tónina. Boxy na sebe navazují. Pravá strana prvního boxu je levou stranou druhého boxu, atd. Po pátém boxu následuje opět první box. Podívej se na ten můj předchozí obrázek, kde je jasné označení jednotlivých boxů i jejich návaznost, zde konkrétně pro g moll. Jiné tóniny si vygoogli, pokud to nebudeš umět posunout do správné pozice sám.
Zde následuje příklad pro a moll, vyznačen je první box a jeho umístění, kde root je na tónu A, spodní struna, pátý pražec. Prvnímu boxu předchází pátý box, viz. srovnání s 15. pražcem, kdy pak na 17. začíná opět první box.

Teď už by to mohlo snad být úplně jasné, jestli ne, tak je problém mezi židli a počítačem :D. Zdar.
Zdenekk

Příspěvek od Zdenekk »

Pomalu začínám chápat 😁 říkám jsem naprostý amatér. Ještě bych měl dotaz. Vždy když si pustím nějakou skladbu hledám na éčku co tam nejvíce sedí a od tama tam hraju ten box co jsi označil žlutě. Dále pokud to chápu pak napojuji ty další ale již s jiným prstokladem tle typu tech boxů? Případně mohu to hrát pouze v jednom boxu než to dostanu do ruky?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ano můžeš to hrát jen v prvním boxu. Budeš tím pádem omezen v rozsahu, kde můžeš improvizovat, pouze na dané tóny prvního boxu. Pro nacvičení můžeš zkusit hrát improvizaci třeba jen ve druhém boxu, abys dostal do ruky i ten, atd.
Nejjistější je zjistit si tóninu daně písně a hrát pak příslušnou pentatoniku, ale ušima lze též, jen se nesmíš splést a najít si místo tóniky třeba kvintu. To by ti pak ne zcela ladilo.

PS: na procvičení pentatonik je do začátku IMHO nejlepší blues, tam se toho tolik harmonicky neděje a má svá pravidla, takže většinou člověka nepřekvapí.
Já naposled pidlikal k tomuto podkladu, na YT je toho samozřejmě spousta dalšího: https://youtu.be/J9fOs1wcEv0
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Zdenku hrát pentatoniky je úplně stupidní, nemusíš si pamatovat všechny boxy. Já hraju většinou jenom v tom boxu, který Hendrek vyznačil žlutě a v boxu nalevo a napravo od něj. Pro začátek stačí jen ten žlutý.
Nejdříve ten box posouváš po hmatníku, až najdeš, kde to ladí (v té chvíli jsi našel tóninu) a pak mačkáš tóny toho boxu v "náhodném" pořadí jak se ti zachce. Nic víc v tom není.
Až tě to začne nudit, začni přidávat další boxy nebo další tóny do boxů (diatonické stupnice). Až tě přestane bavit i tohle, začneš se snažit aby to mačkání tónů nebylo náhodné, ale vytvářelo smysluplnou melodii. Tady končí všechny poučky. Pak je to o citu.
Existují kytaristi zvučných jmen, kteří krok s přidáváním tónů přeskočili a zůstali jenom u pentatoniky a tam vytváří své melodie. Ke slávě stačí jen pentatonika a cit :mrgreen:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak tak. Náhodné tóny v rámci boxu sice ladí k podkladu, ale ještě to nemá s improvizací či sólem nic společného. Tam je třeba už být vynalézavější, aby to mělo nějaký motiv, strukturu, gradaci, dynamiku, zklidnění, výraz a vše další podstatné pro to, co činí improvizaci dobrou improvizací. Rovněž nezapomínat, že i pomlka má v improvizaci nezastupitelné místo a opakování téže noty za sebou s různou dynamikou, výrazem, či ozdobou je mnohdy ku prospěchu. Na to začátečníci moc nemyslí a pak to tam sypou jak brambory do sklepa a není to hezké. Pěkně frázovat, využívat kontrastu jak rytmického tak melodického a dynamického (dlouhá/krátká nota, nízká/vysoká nota, piano/forte).
Zdenekk

Příspěvek od Zdenekk »

Už to chápu vyzkoušel jsem si to projet na akustice pomalu. Ještě mám takový dotaz. Ať už je to v A,G nebo čemkoliv ty rooty kde můžu přejet do dalšího boxu se mění, nebo zůstávaj stejné jak je v obrázku s žluťe vyznačeným boxem?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Root je na hmatníku pro každou pentatonickou stupnici jinde, stejně jako leží na hmatníku jinde každá pentatonická stupnice.
Nicméně v daném schématu boxu je vždy na stejném místě, tak, jak je vyznačen. Mluvíme o mollových pentatonikách. U durových je root jiný a odpovídá malé tercii. Na předchozí stránce ve schématu označení b3 (malá tercka).
Nějak mám pocit, že ti ještě něco uniká, jinak by ses takto neptal. No, třeba to uzraje časem.
Zdenekk

Příspěvek od Zdenekk »

Tak jsem tomu konečně přišel na kloub a naučil jsem se 3 boxy po sobě v tom Ačku od 5. Až po 12. pražec prozatím. Jen mám dotaz ještě jeden. Nevím proč, ale když si pouštím nějaké bluesovky v A vždy mě sedí tahat pouze 3 strunu od spodu v prvním boxu na tónu D viz žluťe označený box na obr. nahoře. Nic jiného mě nesedí v ostatních boxech. Je v tom taky nějaká logika? Vždy se musím vrátit do toho prvního a tam to tahat na tom D. Ostatní je uplně mimo.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Co to znamená tahat? Bend?
A nějak se ztrácím v tom popisu, co kde taháš. Na třetí struně od spodku v prvním boxu v a moll tón D není.
KubajCZ
Nový uživatel

Příspěvek od KubajCZ »

SKROMNÝ DOTAZ :-)
omlouvám se dopředu, ale pokud bude skladba v kupříkladu Emaj / mohu ve všech akordech použit stejnou stupnici? tzn E, F#, G#,A, H, C#,D#, ? Nechci hrát jenom 5 tonů. Budou ty dva zbývající vždy sedět do ostatních akordů? Děkuji MOC
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

no, takhle.. jestli ty akordy svym obsahem tonu ze stupnice nicim nevycnivaj, tak jo.
doporucuju se na wiki podivat jak je to s modalitou a stupnicema, ono "skladba je v emaj" je takovy, no. ze te to prekvapi :D
Martass

Příspěvek od Martass »

Mám takovej možná hloupej dotaz:
jsou nějak "předepsaný" prstoklady, pro ty jednotlivý "tvary"?

Např. tady na obrázku je správnej jen ten první nebo jsou možný i ty druhý dva a je to, jen jak to komu sedí?
pentatonika-prstoklad3.png
torst

Příspěvek od torst »

mě určitě sedí prostřední. Co prst to pražec.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Martass

Příspěvek od Martass »

Mě taky prvně napadnul ten prostřední, ale pak když jsem zkoušel hledat, tak jsem spíš viděl ten první viz. třeba obrázek z minulý stránky tady:
prstoklady.jpeg
a paradoxně mi asi nejvíc sedí ten "hybridní" (napravo)

takže třeba i tenhle bys hrál takhle?
prstoklad-2.JPG
torst

Příspěvek od torst »

ano, zkusil jsem si to abych planě nežvanil, ctím ten princip - 4 pražce - 4 prsty, samozřejmě, nic není dogma, ale obecně takto.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
himself

Příspěvek od himself »

Chtěl bych rozvinout diskuzi na úzce související téma. Je to vlastně pro moje hraní úplně zásadní a nenašel jsem dosud uspokojující odpověď. Všude se improvizace učí většinou od té pentatoniky, hezky to nedávno rozvinul Paul Davids tady https://www.youtube.com/watch?v=NbNH_C3QAS0
Jde mi o to, že mi chybí jeden základní kámen - propojení. Sólo a improvizace (a nemusí to být nutně single line, ale pro začátek se o tom bavme) je nějaká hudební pasáž, která mi zní v hlavně a chci ji přenést na hmatník (nebo v mém případě i klaviaturu). Zajímavé je, že když odložím kytaru (protože ta zaměstnává část mého CPU, abych tak řekl, a podsouvá zlozvyky), zní ty melodie lépe a komplexněji, ale to asi není teď podstatné.
Sólování a improvizace se všude vyučuje jako posloupnost harmonická funkce -> stupnice nad kterou chci improvizovat -> nalezení správného boxu -> výběr tónu. Když pominu, že mi přijde nereálně obtížné to nabiflovat, vadí mi především to, že to je úplně obrácený postup, než si představuju. Je to jako dostat kostky a je úplně jedno, co z nich postavím. Já naopak vím, co chci, aby vzniklo a spíš mám pocit, že bych měl trénovat slyšení intervalů a jejich přenesení na hmatník. Je přece řada hraničních situací, kdy je obtížné stanovit danou harmonickou funkci (průchozí akordy, lomené akordy, atd.) a "za běhu" mi to přijde zhola nemožné.
Já vím, že časem se to všechno propojuje, dochází k "ajo" momentům, leccos hrají už ruce samy, a tak dále, ale přesto mě překvapuje, jak proti srsti mi to je (výsledkem pak je pro mě nepoužitelnost učení dané problematiky pro reálné hraní).
Opravdu všichni fungují tak, že v půli sóla vědí, že se zrovna nacházejí v Esmaj7, že do toho patři tohle arpeggio/stupnice a když jsou zrovna na devátém pražci, tak můžou použít tohle, tak tam NĚCO Z TOHO dají?
Je nějaký jiný postup, jak cvičit hraní toho, co hlava chce, protože chce, a ne proto, že jí to tak vyšlo nějakými výpočty?
Předem děkuju za kreativní příspěvky a diskuzi. Nebo holt i za utnutí, že jsem poleno :)
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

hehe.. no - zacal bych v podstate timhle - pentatonika je jen nastroj, jen sestava urcitejch (zminenejch) intervalu, stejne jako jakakoliv dalsi stupnice (jen teda pentatonika jich ma min a jsou vsechny vic "libivy")
kdyz hrajes pres nejakou akordovou progresi, kazdy ton z ty urcity stupnice/pentatoniky/cehokoliv se bude vuci tem akordum chovat jinak - jeden ton bude pro nektery akord tercie, pro dalsi kvinta, sexta - nektery bude znit "lip" nez jiny. a to je dulezity vedet - vedet jak se kazda nota kterou zahrajes bude chovat a jak bude v tom kontextu znit - kdyz se ti tohle dostane do hlavy tak v tu chvili muzes vzit tu melodii co se ti zrovna v hlave mota a bez nejakyho aktivniho premysleni nad stupnici/boxem ji proste zahrat - protoze budes vedet z jakych tonu se sklada (plus minus, neni potreba v tom byt jako absolutni sluchar), jak se ty tony chovaji, jake intervaly mezi nimi v melodii jsou a vis jak je na hmatniku najit...
poznas u hodne dnesnich shredderu co maji nabiflovany stupnice a pentatonicky boxy a vsechny mozny licky a "behy", ze vlastne jen bezhlave sazi na hmatniku noty... a to me nebavi - je dulezity vedet kde se nachazis, ale kdyz mas tyhle veci pod srsti, tak uz nad tim nepremyslis a nechavas hlavu hrat ty melodie a prsty delat to co musi :)
"Je nějaký jiný postup, jak cvičit hraní toho, co hlava chce, protože chce" - jo, zpivat a hrat melodii pri improvizaci najednou - naucis se z jedny strany hrat to co mas v hlave - a z druhy strany se naucis jak ty boxy/stupnice/licky zni :D
(snad to ted neni uplne mimo to na co ses ptal, jsem po ranu trochu mimo.. - https://youtu.be/h8chFVi0EN0?t=510 mrkni na to co rika tady :) )
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“