Mikrofon pro pianino
Pravidla fóra
Mikrofon pro pianino
Dobrý den, hledel jsem toto téma zpětně až do 2015 a nikde není. Zajímavé. Cožpak nikdo doma netočí zvuk pianina?
Prosím tedy o radu jaké mikrofony pořídit pro nahrátí běžného pianina (to je to, co se staví ke zdi). Předpokládám, že budou vhodné dva pro stereo záznam. Jde mi o to, aby mikrofony uměly vytvořit "jemný,teplý a barevný" zvuk, nikoli tedy ostrý a tvrdý.
Dále, kam je ideálně umístit. Je mi jasné, že nahrát piáno můžu teoreticky čímkoli, ale skutečně mi jde o radu, jaké jsou speciální mikrofony pro tyto nahrávky - samozřejmě nějak v rozumných cenách pro cz peněženku. Děkuji.
Prosím tedy o radu jaké mikrofony pořídit pro nahrátí běžného pianina (to je to, co se staví ke zdi). Předpokládám, že budou vhodné dva pro stereo záznam. Jde mi o to, aby mikrofony uměly vytvořit "jemný,teplý a barevný" zvuk, nikoli tedy ostrý a tvrdý.
Dále, kam je ideálně umístit. Je mi jasné, že nahrát piáno můžu teoreticky čímkoli, ale skutečně mi jde o radu, jaké jsou speciální mikrofony pro tyto nahrávky - samozřejmě nějak v rozumných cenách pro cz peněženku. Děkuji.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mikrofon pro pianino
Za jakým účelem budou nahrávky pořízeny? Cvičné nahrávky? Demo ukázky? Zvuk k videu na YT? Na vše ostatní pro seriózní účely je potřeba i akustická úprava místnosti, resp. nahrávky pořízené ve správné nahrávací místnosti (studio). Řešit teplý a barevný zvuk mikrofonů v domácích podmínkách je IMHO jak jít s kanónem na vrabce, protože na nahrávce bude více slyšet samotný "prostor" a background noise, než ona teplá charakteristika mikrofonu.
Chci vytvářet lepší demo. V případě synth a vsti to bude ok. Je mi jasné, že akustické nahrávky budou těžší. Také neočekávám špičkový rec piána. Pianino stojí v běžné místnosti - velký hudební studio kout. Jiné možnosti zatím nejsou, i když je fakt, že mám někde na hromadě kopec akustických molitanů - a teoreticky bych mohl i pianino převézt do jiné samostatné místnosti. Ale tyhle stěhovací akrobacie nechci dělat. Taky mi je jasné, že dotaz na co nejlepší spešl mikrofon pro pianino se trochu míjí smyslem, když mi pak někdo doporučí něco za 20 tis - tak to stejně nedám. Prostě prosím jen doporučit vzhledem k ceně a velkému výběru na trhu - optimální nabídku. Nejraději bych se vešel do cca 8 - 10tis a to už je fakt dost. Děkuji "Hendreku".
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Lepší mikrofony možná doporučí pavlii, má studio a určitě dost zkušeností s náběrem akustických nástrojů.
Já mám většinu vybavení nízkonákladovou, nejdražší kondenzátorový mikrofon mám MXL V67i, což by určitě také použít šlo, navíc má přepínač charakteristik Bright/Warm.
Kdybych kupoval dnes, asi bych se zajímal např. o Lewitt LCT 240 PRO, slyšel jsem pochvalné reakce. Za dva kusy + stojany a kabaláž těch 9tis. dáš.
Ale určitě bude i spoustu dalších alternativ. Např. nějaké dvě tužky v páru (Rode NT5).
Já mám většinu vybavení nízkonákladovou, nejdražší kondenzátorový mikrofon mám MXL V67i, což by určitě také použít šlo, navíc má přepínač charakteristik Bright/Warm.
Kdybych kupoval dnes, asi bych se zajímal např. o Lewitt LCT 240 PRO, slyšel jsem pochvalné reakce. Za dva kusy + stojany a kabaláž těch 9tis. dáš.
Ale určitě bude i spoustu dalších alternativ. Např. nějaké dvě tužky v páru (Rode NT5).
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Lewitt rozhodně doporučuji minimálně vyzkoušet. Teplejší zvuk obvykle dodají páskáče (ribbon); doporučuji se kouknout na sortiment Golden Age (včetně velko- i malomembrán, je to dle reakcí hodně muziky za málo peněz).
Jinak nahrávat shora, otevřené víko, X-Y nebo (asi častější) A-B technikou například.
P.
Jinak nahrávat shora, otevřené víko, X-Y nebo (asi častější) A-B technikou například.
P.
Doporučuju jít po něčem, co není vyrobené v Číně, příp. ani nemá čínské kapsle (jako Rode).
Velmi slušné mikrofony poměrem cena/kvalita jsou ruské Oktavy - tyhle jsem jednou zkoušel na akukytaru - postrádají "čínský" zvuk - mimoto sympatické fajnové balení též osloví, že...
Ne nadarmo Oktava původně za SSSR kopčili Neumanny, je to na mikrákách dodnes poznat.
https://www.thomann.de/cz/oktava_mk_012 ... bundle.htm
Příp. zrovna jsou o něco zlevněné v B-stocku: https://www.thomann.de/cz/oktava_mk_012 ... _stock.htm
Poslední rok považuju za výtečný kauf tyhle Beyery:
https://www.thomann.de/cz/beyerdynamic_ ... bundle.htm
Mají o level lepší zvuk než co stojí a jsou vyrobené v Německu.
Mají plastové tělo, tudíž jsou lehoulinké a tudíž je i ve větší výšce bez problémů udrží jakékoli nejlevnější stativy, na které by se člověk bál dát něco dražšího většího (tedy platí v případě, pokud stativy unesou alespoň samy sebe
).
Velmi slušné mikrofony poměrem cena/kvalita jsou ruské Oktavy - tyhle jsem jednou zkoušel na akukytaru - postrádají "čínský" zvuk - mimoto sympatické fajnové balení též osloví, že...
https://www.thomann.de/cz/oktava_mk_012 ... bundle.htm
Příp. zrovna jsou o něco zlevněné v B-stocku: https://www.thomann.de/cz/oktava_mk_012 ... _stock.htm
Mají plastové tělo, tudíž jsou lehoulinké a tudíž je i ve větší výšce bez problémů udrží jakékoli nejlevnější stativy, na které by se člověk bál dát něco dražšího většího (tedy platí v případě, pokud stativy unesou alespoň samy sebe
| Cruel YT | Cruel sptf
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Není čína jako čína
to jen tak pro úplnost.
P.
P.
Jj, samozřejmě sE jsou ok.
Ty dražší.
Ty levnější jsou ála Rode. Proč kupovat čínskej, když můžu mít německej, rakouskej nebo ruskej mikrák. Ale to je debata, do které není potřeba se pouštět. 
| Cruel YT | Cruel sptf
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jj. Ono přesně tak jsem to myslel. Jedna věc jsou "kopie" a druhá nějaký seriózní vlastní vývoj.
Ale v zásadě je nejpodstatnější charakter, značka je podružná.
Je tu pár doporučení, hned se dá líp vybírat.
P.
Ale v zásadě je nejpodstatnější charakter, značka je podružná.
Je tu pár doporučení, hned se dá líp vybírat.
P.
Potvrzuji, koupil jsem na Cherredovo doporučení. Pro ilustraci fotečka. Fakt malej, ale šikovnejcherreda píše: 13.02.2019 16:44 ...
Mají plastové tělo, tudíž jsou lehoulinké a tudíž je i ve větší výšce bez problémů udrží jakékoli nejlevnější stativy, na které by se člověk bál dát něco dražšího většího (tedy platí v případě, pokud stativy unesou alespoň samy sebe).
Zdravíčko pánové, děkuji za ohlasy a názory. V mém životě to budou první dva "trošku lepší" mikrofony, které budu pořizovat, takže v každém případě jsou to pro mě zajícové v pytli. Tím jistě nechci dehonestovat nabídnuté modely, jen chci dát najevo, že prostě koupě bude pro mě na slepo. Občas se píše: vyzkoušej si to. To nějak nechápu, vždyť v obchodě mi přece nikdo na týden mikrák nepůjčí. A kolem sebe nemám nikoho, kdo by oplýval ochotou: na hele půjč si to všechno.
Původně jsem si myslel, že koupím dva stejné, nyní se přikláním k tomu - každý jiný. Nějak mi padl do oka oný velkomembrán Lewitt LCT 240 Pro a malomembrán Bayerdynamic MCE 530 (pěkná cenovka). Přijde mi asi rozumné koupit dva rozdílné typy. V jednom vlákně na audiozone je podobná diskuze, a tam dost chválili Line Audio CM3. Je to 7cm prcek a taky se píše, že je skvělý na akustické nástroje. Asi by to byla náhoda, kdyby někdo z vás měl Bayrdynamic MCE 530 (cca 2 tis) a tento CM3 ( cca 3,3 tis) a mohl napsat k čemu se přiklonit...?
Původně jsem si myslel, že koupím dva stejné, nyní se přikláním k tomu - každý jiný. Nějak mi padl do oka oný velkomembrán Lewitt LCT 240 Pro a malomembrán Bayerdynamic MCE 530 (pěkná cenovka). Přijde mi asi rozumné koupit dva rozdílné typy. V jednom vlákně na audiozone je podobná diskuze, a tam dost chválili Line Audio CM3. Je to 7cm prcek a taky se píše, že je skvělý na akustické nástroje. Asi by to byla náhoda, kdyby někdo z vás měl Bayrdynamic MCE 530 (cca 2 tis) a tento CM3 ( cca 3,3 tis) a mohl napsat k čemu se přiklonit...?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mno - půjčí. Neříkám, že kdekoli, ale jde to.
Každý různý - dobrá volba, ale nelze pak točit stereo (rozdílný charakter, působilo by to blbě). Nebo takhle: jde točit stereo, ale ne A-B nebo XY technikama, lze použít M-S (kombinace charakteristik osmička+kardio).
P.
Každý různý - dobrá volba, ale nelze pak točit stereo (rozdílný charakter, působilo by to blbě). Nebo takhle: jde točit stereo, ale ne A-B nebo XY technikama, lze použít M-S (kombinace charakteristik osmička+kardio).
P.
Aha, stereo bude starost. Hm, nechám si to uležet. Že bych koupil nakonec tři mikráky, ty jó...
Pianino budu nahrávat častěji, tak pro něj stereo sadu a pak tak nějak navíc ten Lewitt pro aku kytaru, flétničku či housle.
Naposledy upravil(a) harmony36 dne 14.02.2019 22:52, celkem upraveno 1 x.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Se picnu
vůbec to nesleduju. Hmm - dva budou stačit, ale potřebuješ ty charakteristiky, co jsem psal. M-S je fajn technika.
Samo, že 3 majky nabídnou víc variant; zase záleží na typu a charakteristikách a tak.
Rychnov je z ruky, škoda.
P.
Samo, že 3 majky nabídnou víc variant; zase záleží na typu a charakteristikách a tak.
Rychnov je z ruky, škoda.
P.
Já bych to zas tak nehrotil - na demáče - levnější pár ve stereu je tak akorát, už tak s tím nejspíš budeš mít nějaké laborování. Začít se v tom víc vrtat a přikupovat a vylepšovat techniku můžeš kdykoli.
| Cruel YT | Cruel sptf
Sice už jsem se nějak rozhodl, (https://www.thomann.de/cz/beyerdynamic_ ... bundle.htm) + Lewitt LCT 240 Pro,vše nové, ale na jedné inzerci jsou k mání AKG P 220, dva kusy každý za 2 tis (nový cca 4 tis), ale bez záruky. Docela k zamyšlení. Pán píše, že použil jen párkrát. Občas tohle čtu a je mi to divný...1x 2x použité....to zjistili, že to jsou šusky nebo co, že prodávají věci po jednom či několikaterém použití ? Často to jsou zvukaři či produkční společnosti.
Takže dotaz: mám špekulovat o změně názoru viz dva bayerdynamic mce 530 proti AKG P 220, jako stereo sadu pro rec pianina?
A ještě psali jste tady o "čínském" zvuku. Tyto AKG se vyvýjejí ve Vídni a montujou, kde jinde, než Čína. Takže asi to napůl čínský zvuk bude, když tam dají hafo levných součástek....nebo je to jinak?
Takže dotaz: mám špekulovat o změně názoru viz dva bayerdynamic mce 530 proti AKG P 220, jako stereo sadu pro rec pianina?
A ještě psali jste tady o "čínském" zvuku. Tyto AKG se vyvýjejí ve Vídni a montujou, kde jinde, než Čína. Takže asi to napůl čínský zvuk bude, když tam dají hafo levných součástek....nebo je to jinak?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mno - spíš třeba zjistil/zjistili, že jim majk nesedí nebo ho pořizovali jen pro pár specifických použití a teď už pro něj nemají důvod ho držet.
P.
P.
Mně příjde P220 tak nějak nic moc, ale možná jsem jenom neměl štěstí.
Já bych zkusil Audix CX112.
A rozhodně se podívat na produkci MXL...
Já bych zkusil Audix CX112.
A rozhodně se podívat na produkci MXL...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva