Jak zapojuješ toho Galilea? červený +, bílý -, vše ostatní GND nebo to nějak páruješ?
Balanced TRS-XLR kabel pro aktivní monitory
Pravidla fóra
-
SkrzNaSkrz
Re: Balanced TRS-XLR kabel pro aktivní monitory
Koukal jsem, že ty kabely vyrábíš a necháváš nás tu trápit se
.
Jak zapojuješ toho Galilea? červený +, bílý -, vše ostatní GND nebo to nějak páruješ?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já tento kabel nepoužívám, používám tu verzi Galileo s jedním stíněním. Barvy si můžeš zapojit dle libosti, na funkci to nemá vliv, pokud dodržíš stejnou barvu na stejné piny. Já volím červený na hot (pin 2 u XLR nebo T u jacku), bílý na cold (pin 3 u XLR nebo R u jacku), stínění na pin 1 u XLR nebo S u jacku. To druhé stínění stejně nemáš u standardních konektorů kam zapojit.
-
SkrzNaSkrz
Tak mám potvrzené mé domněnky. Proměřil jsem zvukovku i monitory a nemají na balanced output XLR/TRS vyvedenou signálovou zem, ale normální ochranou. Tudíž řešit nějaký symetrický kabely nemá vůbec smysl. Projel jsem poměrně dost různých elektro for - zahraničních, na těch českých je to samej ublábolenej machr, ale nikdo nic neví. A v podstatě to, že není moc znatelný vliv "symetrického kabelu" je vlastně správně, protože se nejedná o symetrické zapojení. Někdo tu zmiňoval, že to je v hudební branži standart, tak ano prý je to standart - většina audio zařízení používá toto pseudo balanced vedení. Není mi jasný, proč to tak výrobci uvádějí, protože i v technických normách pro zapojení XLR konektorů je prostě uvedeno, že se 3 pin XLR pro symetrické vedení nepoužívají = nenazývají to symetrickým zapojením. Takže koupim normální stíněnou dvojlinku 5kč/100m a kašlu na to.
Jinak zkušenosti jsou takový, že někdo říká, že použít XLR "pseudosymetrický" kabel přece jen může pomoci, někdo zase říká by to klidně mohlo být i horší, protože ten princip symetrie je jenom teorie, ve skutečnosti tam je zpoždění - tím spíš u pseudosymetrického kabelu, kde jsou navíc odrazy a dostává se tam přes ochranou zem bůhví co a bůhví odkud. Těžko říct, proč to někomu funguje lépe či hůře, důvodů může být spousta a ve finále problém vůbec nemusí být v kabelu. Tušim, že to tu taky někdo zmiňoval, že tzv. symetrický kabel je hype.
Což mě teda dovedlo na jedno velice šikovný forum, kde se řešila Scarlet 2i2, kterou mi tu někdo kdysi cpal, abych jako udělal hi-gain zvuk, který jsem díky ní samozřejmě neudělal a zvuk je stejný, jako s mojí starou PCIe x-fi..zvukovkou. No ale tak na tom foru ji rozebrali a všemožně proměřovali a je to poměrně šumivý šunt. Tak to jen pro info, kdyby ji tu někdo doporučoval podle parametrů ve specifikaci. Na moje domácí hraní to stačí.
Jinak zkušenosti jsou takový, že někdo říká, že použít XLR "pseudosymetrický" kabel přece jen může pomoci, někdo zase říká by to klidně mohlo být i horší, protože ten princip symetrie je jenom teorie, ve skutečnosti tam je zpoždění - tím spíš u pseudosymetrického kabelu, kde jsou navíc odrazy a dostává se tam přes ochranou zem bůhví co a bůhví odkud. Těžko říct, proč to někomu funguje lépe či hůře, důvodů může být spousta a ve finále problém vůbec nemusí být v kabelu. Tušim, že to tu taky někdo zmiňoval, že tzv. symetrický kabel je hype.
Což mě teda dovedlo na jedno velice šikovný forum, kde se řešila Scarlet 2i2, kterou mi tu někdo kdysi cpal, abych jako udělal hi-gain zvuk, který jsem díky ní samozřejmě neudělal a zvuk je stejný, jako s mojí starou PCIe x-fi..zvukovkou. No ale tak na tom foru ji rozebrali a všemožně proměřovali a je to poměrně šumivý šunt. Tak to jen pro info, kdyby ji tu někdo doporučoval podle parametrů ve specifikaci. Na moje domácí hraní to stačí.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já bych tu teorii nad praxí moc neupřednostňoval. Však všichni víme co leze ven z vysokých škol
. Člověka naučí až praxe. Teoretické rozbory vlivu dvou stínění a jiných v audiu běžně nepoužívaných teorií nechme akademikům nebo hifistům.
Opomíjíš možná ještě jednu podstatnou výhodu balanced vedení signálu - má oproti unbalanced signálu hlasitostní rozdíl cca +6dB. Tzn. že v přijímacím zařízení nemusíš tolik vybudit předzesilovač, tím pádem získáš větší odstup signálu od vlastního šumu preampu.
Opomíjíš možná ještě jednu podstatnou výhodu balanced vedení signálu - má oproti unbalanced signálu hlasitostní rozdíl cca +6dB. Tzn. že v přijímacím zařízení nemusíš tolik vybudit předzesilovač, tím pádem získáš větší odstup signálu od vlastního šumu preampu.
-
SkrzNaSkrz
To máš pravdu a myslím si, že to je ta nejpodstatnější výhoda symetrického vedení pomocí XLR nebo TRS. To je dobře, že si to zmínil. Každopádně díky za čas.
Tady je to velmi dobře vysvětleno: https://www.prodance.cz/upload/files/FA ... te_110.pdf
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva