Správné držení levé ruky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Endlboss
Nový uživatel

Správné držení levé ruky

Příspěvek od Endlboss »

Zdravím
Začal jsem se doma učit na akustickou kytaru, necelý měsíc. Učím se levou rukou hrát na pražcích, s tím že hraji ukazovákem na 1. pražci, prostředníkem na 2. pražci, prstenickem na 3. pražci a malickem na 4. pražci.
Tedy 1-2-3-4-3-2-1 ( pokud hraji na 4. pražci tak ostatní prsty zůstávají na místě a pak zase odebíram). Jenže když hrají na 4. pražci a ukazovak držím stále na 1. pražci tak se mi zda tak divně vykrouceny na bok je to špatně? Většinou co sleduji videa mají krásně srovnané prsty. U mě to tak nevypadá. Díky za odpověď poprikladne dodám foto
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Re: Správné držení levé ruky

Příspěvek od bazdesh »

foto asi dodej, ale pokud nemas prsty nejak v kreci nebo ti to v necem nebrani, tak to s resenim neprehanej; podivej se na tohle vykrouceni... :D
torst

Příspěvek od torst »

asi to nebude tak zlý, postupuješ správně, ale fotka by pomohla. Jen chci varovat před tzv. prolamováním prstů. Na tom náhledu YT se to týká prostředníku a ukazováku. Samozřejmě, není to dogma, v takovýchto extrémních hmatech to jinak nejde, ale obecně by měl být prst na hmatníku do oblouku. Proto samozřejmě zastřihávat nehty nadoraz!
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Endlboss
Nový uživatel

Příspěvek od Endlboss »

Zde prikladam odkaz na video
https://youtu.be/1XJlzGflTIg
torst

Příspěvek od torst »

když hraješ ve vyšší poloze nebo držíě akord, přijde mi poloha v pořádku. Ale ty tóny u hlavy, tam bych řek, že je to vychýlení nepřirozené, na tom bych zapracoval.
Na YT toho najdeš mraky
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Rasguado
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rasguado »

Endlboss píše: 4.04.2020 17:05 Zde prikladam odkaz na video
https://youtu.be/1XJlzGflTIg
Jestli rozumíš anglicky, mrkni třeba na tohle:
https://youtu.be/

Sice to je technika pro klasickou kytaru (širší krk atd.), ale když to zkusíš respektovat i u akustiky, chybu neuděláš.
Jsou samozřejmě různé přístupy, třeba používají 4.prstu místo 3., viz třeba akord Dmoll hrát 1,2,3 (1. 2. a 3. prazec) anebo 1,2,4 (1. 2. a 3. pražec), což je ergonomictejsi a z hlediska střídání akordů efektivnější.

Jinak píšeš, že ukazovak... 'zda tak divně vykrouceny na bok'... Jestli je to to co si myslím, tak to by samo o sobě nevadilo (je to podobné položení prstů jako třeba na viole), zkusil bych se ale vyhnout tomu zamknutemu 2 kloubu na malíčku levé ruky, což na videu děláš. To mj. často souvisí s polohou levého palce zezadu na krku kytary, délkou prstů atd.

Ale vzhledem k tomu, že hraješ měsíc, tak bych řekl dost dobrý. Až se trochu rozehrajes, zkus dávat prsty co nejblize k pražcům. Líbí se mi, že nad tím všim přemýšlíš, což je dobře, protože jsi zrovna ve fázi tvé kytarové kariéry, kdy si budujes důležité návyky a je dobré to neuspechat a nechat se občas někým zkouknout.

Jinak ber to všechno jako poznámky od člověka, který nehraje na akustiku, ale klasiku a tudíž ti místní akustičtí mágové poradí fundovaneji.

Hodně zdaru,
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

mozna si jeste postelovat postaveni lokte, pripadne to kam si kytaru "strkas"... uhel ruky udela s temahle vecma hodne.
starypard

Příspěvek od starypard »

Postavení kytary a levého lokte vůči tělu jsou zvláště v začátcích zásadní věci. Úhel krku, výška posazu korpusu. Hra má být nikoliv efektní, ale efektivní. Má to být co nejpohodlnější. Lennon či Harrison byli ve své době naprosté hvězdy, ale kytary si dali hezky vysoko a pohodlně k levé i pravé ruce. Nikoliv na pravý bok či k poklopci, jak vidíme na efektních záběrech metalistů. Ono to totiž prostě funguje tak lépe.
Naposledy upravil(a) starypard dne 7.04.2020 19:36, celkem upraveno 1 x.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Jenomže kytara má být na poklopci! ;)
a kdo ji tam nema, tak jak zpívá žamboch... na toho ve frontě místo fanynek mrkají akorát kytaristi 8)

a když si endlboss dá kytaru do trochu normálnější pozice než kytarovou hlavu za ucho (až skoro nad hlavu svoji), tak se i ta ruka sama srovná, v té vyšší poloze na hmatníku už je to logicky v klidu.
ale samozřejmě se to taky odvíjí od toho co chce hrát, např. Já písnička 1,2,3 vytříbenou klasickou technikou není úplně nejšťastnější rozhodnutí :)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Endlboss
Nový uživatel

Příspěvek od Endlboss »

Kytaru zkusím hodit do lepší formace. Četl jsem nějaký diskuze a tam psali, ze spravne držení kytary je mezi nohy( asi to platí u španělky). Jinak chci se naučit vybrnkavat melodie (zpívání není moji parketu) 😀 Učím se doma a chtěl jsem se vyvarovat nějakým zlozvykum, chci se to také naučit tak aby to vypadalo dobre a né tak, aby si každý říkal, že mě z toho hraní se skroucenymi prsty musí bolet ruka. 😀 Jinak pravda je ze tenhle problém mám při hraní u hlavy kytary od pátého pražce už ti vypadá jakž tak normálně.
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

hyenik píše: 5.04.2020 22:19 Jenomže kytara má být na poklopci!
a kdo ji tam nema, tak jak zpívá žamboch... na toho ve frontě místo fanynek mrkají akorát kytaristi
Já jim říkám kuloví hráči (viz. M.Hrůza, někdy i Malátný atd.). Ale k videu, myslím že to nevypadá až tak zle, tu hlavu (né svoji) trochu níž a bude to. Máš pravdu, že klasičtí kytaristé mají lub na levém stehnu, nohu na podložce cca 10cm a v tom případě je ta hlava trochu výš. Normálně ale většina akustických hráčů má lub na pravém stehnu, tím je hlava níž. Palec máš, zdá se, správně, ten je důležitý, já ho používám jak Hendrix což je sice efektní ale asi mě to trochu omezuje a už to nemám šanci změnit.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

stenly67 píše: 9.04.2020 7:49
a kdo ji tam nema, tak jak zpívá žamboch... na toho ve frontě místo fanynek mrkají akorát kytaristi
Já jim říkám kuloví hráči (viz. M.Hrůza, někdy i Malátný atd.).
jj, to je každého osobní rozhodnutí, jestli chce hrát pro lidi, nebo pro sebe ;)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

hyenik píše: 9.04.2020 8:29
stenly67 píše: 9.04.2020 7:49
Já jim říkám kuloví hráči (viz. M.Hrůza, někdy i Malátný atd.).
jj, to je každého osobní rozhodnutí, jestli chce hrát pro lidi, nebo pro sebe ;)
Dücky takhle a nemůže to dopadnout blbě! :) ImI

torst

Příspěvek od torst »

u mě zásadně na břiše. Zkoušel jsem v zájmu show o něco níž, ale nešlo to. A dnes jsem tomu rád.
Surimi

Příspěvek od Surimi »

Zdravím, na kytaru hraju už tři a půl roku a i po tak dlouhé době jsou mé ruce při hraní nepřirozené. :roll: Jsem samouk. Chtěla jsem tu vložit video, ale nejde to. Když mi palec hodně čouhá nad krkem kytary, tak mám ostatní prsty strašně u sebe. Cítím, jak o sebe ty klouby prstů zavazí, jakoby zadrhávají. Je těžké to popsat :? Jenže takhle už hraju od úplného začátku. Později jsem si všimla, že hodně kytaristů má ten palec jen lehce nad hmatníkem. Tudíž prsty vypadají uvolněněji a kloubama se nedotýkají. Zkoušela jsem to tak, ale je to strašný nezvyk, přijde mi to nepříjemné. Tak se ptám, mám se to tak přeučit? (Jestli to ještě vůbec půjde :roll: )
*Na prvních dvou fotkách je ruka jinak, tak jak nejsem zvyklá ji mít. Palec je níž a prsty jsou jinak položené.
*Na dalších dvou fotkách je má levá ruka při mém běžném hraní. Tak ty prsty mívám
Je můj prstoklad tedy špatný a je třeba se ho přeučit? Co myslíte?
Přílohy
Screenshot_20200610-143800.png
Screenshot_20200610-143841.png
Screenshot_20200610-135710.png
Screenshot_20200610-143658.png
torst

Příspěvek od torst »

Jsou v zásadě dvě pozice ruky. Klasické, kdy je palec přesně proti krku, podívej se na video "Rasguado » 5.04.2020 17:23" (čas 9:10 - 10:10) Tohle jsem odkoukal v začátcích od M. Pavlíčka a jsem rád, že mi to vydrželo.
Pak je tzv. hluboké, rockové, a to máš ty. Hraje tak spousta známých kytaristů a jsou spokojení. Obvyklým znakem je, že příliš nebo vůbec nepoužívají malíček. To je další omezení, ale i tak se dá hrát.
Opravdu záleží na tobě. Já bych se přeučil na to klasické držení, ale to je daný mým názorem. Rozhodni se sama.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Souhlas až na ten malíček. Samozřejmě je třeba mít větší ruku, ale jde to. A cpát malíček i tam, kde to není třeba, je zbytečné. Jeho nadužíváním se chlubí řada "akademických" kytaristů a kritizují ty, co si bez něj vystačí.
himself

Příspěvek od himself »

To o malicku slysim poprve a rozhodne nejsem akademik. Dost me to prekvapuje a nedovedu si bez nej predstavit plnohodnotnou hru, mozna leda nejake single line solovani?
Ano, vim jak na tom byl Django :)
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Tu levačku mám v podstatě stejně a to už 35 let, ať jsem se snažil sebevíc, tak jsem to nezměnil. Na rozdíl od Torsta si nemyslím, že by mi to nějak omezovalo malíček, ale je možné že to může mít vliv na rychlost, fakt že žádný kulometčík nejsem.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
torst

Příspěvek od torst »

Fořt píše: 10.06.2020 16:05 Jeho nadužíváním se chlubí řada "akademických" kytaristů a kritizují ty, co si bez něj vystačí.
Taky se tim chlubíme my, co hrajem vesnickou ligu a tímto si aspoň malinko léčíme mindrák.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“