Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Pravidla fóra
Re: Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording
Děkuji, a jak by se dala ta basa vylepšit? Co jí chybí? Lze jí něco přidat v DAWu, nějaké frekvence, nebo je celkově špatně nahraná?
"Já chci hrát!" - já, 2021
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
IMHO ta rytmická kytara by neměla být tak vepředu. Přehlušuje a pohřbívá lead kytaru i basu. Musí se frekvenčně ořezat, aby nechala prostor i ostatním nástrojům.
Děkuji! Takto je to lepší? A ty kytary nejsou pak chudé?
Kód: Vybrat vše
https://soundcloud.com/user-670026120/guitar-cut/s-EZZrQ46brFC"Já chci hrát!" - já, 2021
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Co do čitelnosti jednotlivých nástrojů určitě. Už slyším lead i basu. A teď by to možná chtělo dát trochu spodky té base a trochu to celkově provzdušnit, tzn. dodat tam presence, zdá se mi to pod dekou. Ale poslouchám na levných sluchátkách, tak si počkej i na další názory.
Výšek je dost, spíš ty spodky v base určitě chybí.
K tomu ještě jeden domácí úkol
Zkus najít cestu, jak tam dostat ty bicí, aby nemusely být tak brutálně spláclý kompresorem. Vzhledem k tomu, že dneska amatérská muzika končí v 95 % publikací na YouTube, není potřeba kotlit celkovou hlasitost, naopak, je to dokonce kontraproduktivní.
K tomu ještě jeden domácí úkol
Moc nemám co vytknout, snad jen ta riffová kytara, hlavně v úvodu, á capella. Způsob zpracování (Emissary, IR) je v pořádku, přesto mi ten zvuk přijde umělej, procesorovej. Asi bych zvolil jinej IR a přidal syrovost (středy) na Emissary resp pokrotil EQ na konci.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Děkuji! Začal jsem plnit domácí úkol v rovině komprese bicích, protože od nich, respektive od hlasitosti snéru, se odvíjí celý mix. Tudíž se pak změní poměry v bus compressoru i hlasitosti ostatních nástrojů. Snížil jsem tedy kompresi bicích.
Nato jsem dodal spodky base. Pořídím si monitory, abych lépe slyšel. Dosavadní basa mi už tak přišla přebasovaná. Asi proto, že si moje reproduktory vymýšlely spodky, které tam ve skutečnosti nejsou.
Nato jsem vyměnil IR u kytar. Upravil jsem i jejich hlasitosti i EQ, ale razantního zvýšení středů jsem se bál, protože okolo 1.5k má nejvyšší definici průraznosti basa, a to by ji zase zahalilo. Tak jsem jednal s rozvahou ohledně boostu středů u kytar.
Nato jsem dodal spodky base. Pořídím si monitory, abych lépe slyšel. Dosavadní basa mi už tak přišla přebasovaná. Asi proto, že si moje reproduktory vymýšlely spodky, které tam ve skutečnosti nejsou.
Nato jsem vyměnil IR u kytar. Upravil jsem i jejich hlasitosti i EQ, ale razantního zvýšení středů jsem se bál, protože okolo 1.5k má nejvyšší definici průraznosti basa, a to by ji zase zahalilo. Tak jsem jednal s rozvahou ohledně boostu středů u kytar.
Kód: Vybrat vše
https://soundcloud.com/user-670026120/predelanymix/s-5p0QFVBs93P"Já chci hrát!" - já, 2021
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Na mě to působí jako nástrojový cover, kdy je hlasitostně jeden nástroj vytažen nad ostatní, aby bylo slyšet, co tam hraje a zbytek je jako podklad v pozadí (tedy až na bicí). A tím nástrojem je rytmická kytara. Leady jsou zase utopené, přitom to mají být LEADy, ne?
BTW, zdvojenou tu rytmickou kytaru asi nemáš, že? No nic, bojuj, máš na to
. Někdy se dělává, že poskytneš syrové tracky a ochotní kolegové ti to zkusí zmixovat dle svých představ. Třeba by se tak dalo dojít k zajímavým výsledkům.
BTW, zdvojenou tu rytmickou kytaru asi nemáš, že? No nic, bojuj, máš na to
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Mě přijde, že si ty basy z basy ještě stáhnul. Úvod dobrý a jak začne hrát všechno dohromady tak mi tam ty basy chybí. Ty sóla jsou na mě utopený. Klidně bych k na ně přidal trochu delay-e.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Děkuji! To opravdu je ten doprovod tak nahlas? Mohu ho snížit a sóla vytáhnout. Zkusím přidat delay. Zkusím ještě přidat basy base. Doprovodná kytara je skutečně nahrána dvakrát, hard pan L/R, není to jedna stopa. Harmonie jsou uprostřed a solo taky (mám v mixu zvlášť bus pro harmonie dvou kytar a zvlášť pro sólo hrané jednou kytarou, protože každé je jinak hlasité, tak aby se dalo každé ovládat zvlášť).
chválím úpravu těch riffů. Tenhle zvuk je o něco lepší.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- LUBOSH
- Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum
Bijec - Hendrek tím zdvojením rytmické kytary určitě myslel to, že nahraješ 2x to samé pro každou stranu. Takže celkem 4 stopy. 2 stopy pro levou stranu a 2 pro pravou stranu.
Co se týká těch sól. Mě přijde jako kdyby si na ty sóla dal hodně reverbu/halu. Že jsou takové, pro mě, nečitelné v pozadí.
Co se týká těch sól. Mě přijde jako kdyby si na ty sóla dal hodně reverbu/halu. Že jsou takové, pro mě, nečitelné v pozadí.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
Děkuji! No, oba použité IR jsou od stejného výrobce, ale každý je jiný. To jsem rád, že tento je lepší.
Aha, nahrání 2× pro každou stranu, to už je quadtracking, to by se projevilo lépe? Já jsem o tom slyšel, ale nikdy jsem to nezkoušel, protože jsem bál přílišného zkreslení. To se pak panují dva tracky hard L/R a dva třeba 75 L/R? Ale zkušenost nemám.
Na sóla právě nemám halu ani reverb, ani ten room, nikam jsem nedělal sendy. Na nich je pouze gate, Emissary, EQ před vstupem do IR (to je v praxi nereálné, ale DAW to umožňuje, a pokud ořežu extrémní spodky a extrémní výšky ještě před IR, tak z toho subjektivně vyleze lepší zvuk), IR, EQ po výstupu z IR a byl tam multiband compressor, který jsem ale zrušil, protože při daném nastavení stejně nic nedělal. A možná je to dobře. Na sběrnici harmonií a sóla je ještě saturátor - classic tape.
Přidal jsem delay na sóla. A další basy base. A ještě si s tím musím pohrát. Chci se to naučit!
Edit: Ořažu? Snad ořežu, ne? Oprava překlepu, protože A a E jsou přece na klávesnici tak blízko...

Aha, nahrání 2× pro každou stranu, to už je quadtracking, to by se projevilo lépe? Já jsem o tom slyšel, ale nikdy jsem to nezkoušel, protože jsem bál přílišného zkreslení. To se pak panují dva tracky hard L/R a dva třeba 75 L/R? Ale zkušenost nemám.
Na sóla právě nemám halu ani reverb, ani ten room, nikam jsem nedělal sendy. Na nich je pouze gate, Emissary, EQ před vstupem do IR (to je v praxi nereálné, ale DAW to umožňuje, a pokud ořežu extrémní spodky a extrémní výšky ještě před IR, tak z toho subjektivně vyleze lepší zvuk), IR, EQ po výstupu z IR a byl tam multiband compressor, který jsem ale zrušil, protože při daném nastavení stejně nic nedělal. A možná je to dobře. Na sběrnici harmonií a sóla je ještě saturátor - classic tape.
Přidal jsem delay na sóla. A další basy base. A ještě si s tím musím pohrát. Chci se to naučit!
Edit: Ořažu? Snad ořežu, ne? Oprava překlepu, protože A a E jsou přece na klávesnici tak blízko...
Komprese bicích mnohem lepší už.
Hele, na čem to posloucháš? Ptám se, protože to nemá vůbec žádný basy - vnímáš to v porovnání s něčím?
Hele, na čem to posloucháš? Ptám se, protože to nemá vůbec žádný basy - vnímáš to v porovnání s něčím?
To je skvělé, děkuji! No, to právě asi musím také vyřešit pomocí monitorů E5. Všiml jsem si, že když ten mix provedu na sluchátkách, tak jsou lépe vyvážené jednotlivé nástroje (ale chybí ty basy). Když ho provedu na bednách od PC, vzniknou problémy popisované výše - tedy že nejsou slyšet sóla a basa, že doprovody vše přehluší. Je opravdu možné, aby byly takové rozdíly ve slyšitelnosti jednotlivých nástrojů? Vyřeší to monitor, aby pak ten mix zněl na různých zařízeních stejně? Asi totiž ani na bednách ani na sluchátkách neslyším vše potřebné.
Já myslím, že sis sám odpověděl na otázku "je potřeba mít solidní poslech, když chci něco míchat?" 
Natož pak na master (jehož fce je právě, aby to nějak znělo na všem) - tam už je potřeba různě kvalitních poslechů enormní. Raw mix ti na každém zařízení bude znít úplně jinak.
Mne už baví při demáčích (pro kapelu only) rozdíl mezi superluxama HD662b, HD660 a bednama Elektronika Praha Rs-128 a Rolandem microbass. Párkrát jsem se snažil a aby to na všem hrálo obstojně, tak bych potřeboval pár stovek hodin praxe..
Mne už baví při demáčích (pro kapelu only) rozdíl mezi superluxama HD662b, HD660 a bednama Elektronika Praha Rs-128 a Rolandem microbass. Párkrát jsem se snažil a aby to na všem hrálo obstojně, tak bych potřeboval pár stovek hodin praxe..
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak. A "solidní poslech" je rozhodně minimálně od 6,5" výš (lépe 8"), případně doplněno ještě subem. A to je jenom část monitorů, patří k tomu ještě akustika poslechové místnosti 
2José: v zásadě ano, ale i ty alternativní poslechy je třeba brát s rezervou; "hrát dobře" to rozhodně na obecném spektru poslechů nebude a předělávat kvůli tomu mix (protože masteringem se to nezachrání) je ptákovina. Špatný poslech bude prostě hrát špatně a kontrolovat svojí práci na něčem takovém je cesta do pekel. Ale když má člověk dobrý poslech, není třeba takhle "širokopásmové" kontroly a je prostě v pohodě
P.
2José: v zásadě ano, ale i ty alternativní poslechy je třeba brát s rezervou; "hrát dobře" to rozhodně na obecném spektru poslechů nebude a předělávat kvůli tomu mix (protože masteringem se to nezachrání) je ptákovina. Špatný poslech bude prostě hrát špatně a kontrolovat svojí práci na něčem takovém je cesta do pekel. Ale když má člověk dobrý poslech, není třeba takhle "širokopásmové" kontroly a je prostě v pohodě
P.
No, nedávno někdo (nevím jestli to bylo tu), že jeho master na BT reprákách JBL vede na basách k rezonanaci, s žádnou jinou nahrávkou mu to nedělalo, a zvuk byl na všem ostatním ok. Ve chvíli, kdy to cílovka poslouchá na něčem takovém, je vhodný i odpovídající poslech. Někde v rozhovoru (někdo ze Sona?), zmiňoval, že jako referenci má autorádio.. Jinak samozřejmě nejde udělat nahrávku, aby na Microbassu (zvukový ekvivalent obvyklých Geniusů a podobné sorty) zněla dobře, ale když člověk vyprodukuje něco, z čeho je na takovémhle zařízení slyšitelná pouze basová koule, nemůže předpokládat, že posluchač-laik, o kterého většinou jde především, zhodnotí nahrávku kladně.
Na čem poslouchá většina lidí? Panasonik !3300W PMPO!/Apple EarPods/Genius 5.1/Škoda Audio Dveře a na tom to prostě nesmí dělat neplechu - a že profi nahrávky (i historické) jí nedělají. (vynecháme-li Metallicu Death Magnetic)
Já jsem na tom i s kapelníma demama podobně, páč bych byl rád, kdyby si to poslechl i náš kytarista cestou na zkoušku, v tramvaji, na na své 20 let staré empétrosce snad s originálníma špuntama a slyšel co tam kdo hraje..
Na čem poslouchá většina lidí? Panasonik !3300W PMPO!/Apple EarPods/Genius 5.1/Škoda Audio Dveře a na tom to prostě nesmí dělat neplechu - a že profi nahrávky (i historické) jí nedělají. (vynecháme-li Metallicu Death Magnetic)
Já jsem na tom i s kapelníma demama podobně, páč bych byl rád, kdyby si to poslechl i náš kytarista cestou na zkoušku, v tramvaji, na na své 20 let staré empétrosce snad s originálníma špuntama a slyšel co tam kdo hraje..
Tak dobrá nahrávka hlavně začíná kvalitním nástrojem v dobrých rukách. Pokud to tam není, tak se zvukař může stavět na hlavu a nebude to nikdy dobrý. Tím ty demáče taky dost trpí. Co já jsem se natrápil např. s těma baskytarama... Pokud jsou to hučáky bez pěkných středů, tak se to nedá namíchat.