Různé způsoby jak hrát akordy

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
kotja

Různé způsoby jak hrát akordy

Příspěvek od kotja »

Začínám se učit hrát na kytaru a zjistil jsem, že se názory mého učitele a pana Jánského jak hrát jisté akordy, především v tom od které struny se hrají, poněkud různí. Jak to je?
Fořt

Re: Různé způsoby jak hrát akordy

Příspěvek od Fořt »

Trochu zmatený a poněkud široký dotaz. Zkus být konkrétnější ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Asi myslíš obraty akordů. Až tohle zvládneš, tak budeš kytarista vyšší úrovně :).
kotja

Příspěvek od kotja »

Fořt píše: 23.06.2020 19:34 Trochu zmatený a poněkud široký dotaz. Zkus být konkrétnější ...
Dobrá. Učitel říká, že se to hraje od páté struny, na diagramu v Jánského trampské kytaře je to od šesté struny.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No a nejde pouze o transpozici?
MilanT

Příspěvek od MilanT »

kotja píše: 23.06.2020 20:16 Dobrá. Učitel říká, že se to hraje od páté struny, na diagramu v Jánského trampské kytaře je to od šesté struny.
Já bych hrál akordy už od první struny. A klidně až do šesté.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Buď prosím konkrétní, napiš, co je to za akord a hoď sem diagram prstokladu. Každý akord můžeš na kytaře zahrát nejmíň deseti způsoby, v různých polohách hmatníku.Nelze říct jednoznačně, co je správně a co špatně. Záleží na vyspělosti hráče, pohodlnosti hraní v závislosti na dalších akordech v písni, na požadovaném zvuku, souhře s ostatními nástroji a celkové aranži (třeba 2. kytara ho může hrát v jiné poloze), atd., atd.
Maton

Příspěvek od Maton »

Tady máš akord E7 (septakord) v obratech, je jednoduché si odvodit zbytek. Všimni si, z jakých tónů se skládá a pak je prostě aplikuj na hmatník. Obraty se používají kvůli harmonii a lze je pojmenovat různě podle jednotlivých tónů.
Stejné tóny platí pro strunu E1.
Obraty přirozeně platí pro všechny akordy. Pokud chceš hrát kvintakord, prostě vynech septimu.
obraty.png
obraty.png (10.15 KiB) Zobrazeno 5388 x
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Tuším, že tazatel měl na mysli toto: Učitel mu říká, že u základníko akordu např D-dur nesmí zaznít prázdná struna E a hrát se má až od D a příručka to třeba nezdůrazňuje. I když Jánský zase do diagramu kreslí prázdné struny.
trampska-kytara-1-petr-jansky-ucebnice-pro-samouky-original.jpg
starypard

Příspěvek od starypard »

Akordy (souzvuky) se přece hrají podle ucha. Odmalička jsem se učil hrát na kytaru tak, že jsem souzvuky hledal, zapsal si je do not (pro potřeby skladby, kterou jsem tvořil), po nalezení jsem si dával dohromady prstoklad, abych si nezlámal ruku (pokud jsem to mínil hrát já), pak tu ruku v té poloze trénoval, aby nebolela po hodinovém hraní, pak se teprv kouká do příruček, jak se to celé jmenuje (aby jeden zjistil, že to je zcela fuk). Přece to slyšíš, ni?
Prostě víc hraj a poslouchej, potom se teprv ptej na blbosti (jako jsou názvy akordů).
himself

Příspěvek od himself »

Parde nezklamal jsi. Pripomnelo mi to naseho ucitele.na elektrotechniku: ucivo obou semestru by se dalo vyjadrit rovnici laplas fi rovna se nule, ale pro zacatecniky si to tu troslu rozvedeme...
Louis
Nový uživatel

Příspěvek od Louis »

Mám několik otázek ohledně hraní akordů. Umím durové, mollové, majové a sedmičky. Ale až teď mi došlo, že je možná hraju úplně špatně. Tak poprosím o vyvrácení, či potvrzení.
1) Při držení akordu se opírám o hranu ukazováku. Viz. foto. Tam kde jsou tečky, někdy i pod prostředníkem. Palec nad hmatníkem. Je to dobrě? Nevadí, že se opírám o část dlaně? Nebo se musím opírat jen o palec?
2) Když držím nějaký akord a chci ho postupně vybrnkat od zhora dolů (melodie), ten pohyb má jít jen ze zápěstí, ne z lokte?
3) Když chci akord zahrát celý (harmonie), hýbu loktem a trochu i zápěstím?
4) Malé barré se může hrát i s palcem za krkem? Zdá se mi, že tak jde lépe přehazovat mezi ostatními akordy. Ale ruka nevypadá moc přirozeně.
Přílohy
4-2-9~2.png
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“