zive hrani pres PC (Ableton looper X externi looper efekt)

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
gish84
Nový uživatel

zive hrani pres PC (Ableton looper X externi looper efekt)

Příspěvek od gish84 »

Zdravím,
jsem hudebník-amatér a už nějakou dobu se snažím doma tvořít muziku v Ableton Live. Jako bicí používám většinou samply z VST plug-inu Addictive Drums, potom přes externí zvukovku (Focusrite Scarlett 2i2) nahrávám basu a kytaru a obvykle ještě přidávám stopu obsahující nějaké samply. Zpěv tam nemám.

Něco už se mi povedlo spatlat dohromady a teď jsem začal řešit, jak by se teoreticky daly vytvořené tracky zahrát naživo (v jedné osobě). V podstatě jako jediná možnost mě napadlo využít looperu, což by mělo být v pohodě (z hlediska struktury skladeb). Původně jsem si chtěl koupit externí looper efekt, ale pak jsem zjistil, že samotný Ableton už looper obsahuje. Tahle varianta mi v danou chvíli přišla lepší, než kupovat externí looper, protože by tím odpadla i nutnost nakoupit si všechny další potřebné kytarové efekty, které používám (protože bych mohl použít ty, které jsou součástí Abletonu).

Protože ale nemám žádné zkušenosti s vystupováním, nevím, zda je tato varianta, tj. hrát v podstatě všechno přes notebook, vůbec reálná a vhodná. Mám tím na mysli zejm. s hlediska nazvučení atd. …jak říkám, v tomhle se vůbec nevyznám, proto přivítám jakoukoliv radu…
el perro del fryba
Kontaktovat uživatele:

Re: zive hrani pres PC (Ableton looper X externi looper efekt)

Příspěvek od el perro del fryba »

Pokud máš songy už hotový, tak Ableton se dá použít jako sekvencer, kdy máš připravený jednotlivý části songů na tlačítko a ty pak spouštíš libovolně během hraní. Jedna stopa - třeba kytarová, může být live s potřebnými efekty jako je ten looper atd. Další live stopa na zpěv. Má to ale dva háčky: 1. musíš mít nožní kontroler k ovládání sekvencí songu a 2. je to docela na palici hrát, zpívat a ještě k tomu šlapat na ten kontroler.
Lepší je mít základy už předem hotový včetně struktury songů a naživo hrát to, co je nejnutnější - kytaru a zpěv. Resp. vycházím z osobní zkušenosti, kdy jsem tahal do zkušebny počítač a kontrolery a nakonec mi došlo, že songy máme stejně už předem daný, takže všechno se jen vyrenderovalo do wavu a pouští se to z tabletu zvukaři do mixu. Jedná se o kapelu složenou z živý kytary a 4 MC + základy.
Ale tady asi záleží, do jaký míry chceš ty songy improvizovat.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

V Abletone je na live hranie režim tzv. "Scenes" (pozri v návode), ktoré môžeš ovládať ako potrebuješ (ak vôbec potrebuješ).
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
gish84
Nový uživatel

Příspěvek od gish84 »

Díky všem za rady :)

to el perro del fryba:
Chápu, jak to myslíš... tuhle variantu, že bych měl nějaký stopy už přednahraný a naživo hrál např. jen na kytaru, jsem taky ze začátku zvažoval, ale přišlo mi to takový moc umělý... došel jsem k názoru, že bych chtěl pokud možno všechno hrát naživo, právě přes ten looper (protože jinak bych ho vlastně ani nepotřeboval, kdybych si ty stopy předehrál)...

Jinak já ani tak neřeším, jak je technicky možné to s tím looperem zahrát... už jsem si koupil nožní pedál, namapoval ho v tom Abletonu a cvičně to doma v pokoji zkoušel hrát a bylo to ok... ale já spíš řeším, jak to bude, když to budu chtít hrát na nějaký pořádný aparatuře... jak to bude se zvučením a tak... já se v tom vůbec nevyznám, nikdy jsem nikde nevystupoval, ale moje hodně laická představa je ta, že když hraje nějaká kapela, tak se všechny nástroje sbíhaj zvukaři do mixáku a ten pak ladí hlasitosti tak, aby se navzájem nepřeřvávali... je to tak ne? :) ...no a já právě řeším, jak to je, když by v mém případě šlo všechno vlastně z toho počítače.... tam by se vlastně všechno dávalo dohormady a ven by mi lezl výsledný zvuk... jak se pak zajistí, že ty jednotlivý stopy hrajou tak, jak mají? ...nevím, jestli to popisuju jasně :)
el perro del fryba
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od el perro del fryba »

Ok. Takže buď se to pošle zvukaři jako stereo za předpokladu, že zvuk bude vyrovnaný nějakým řetězcem efektů na masteru. Nebo budeš mít vícekanálovou kartu a budeš posílat stopy zvukaři jednotlivě (v Abletonu to jde jednoduše nastavit). Osobně bych se přikláněl k první variantě - můžeš si udělat zvuk podle potřeby, což je důležitý pro vlastní stylizaci a zvukař nebude mít tolik práce. :wink:
gish84
Nový uživatel

Příspěvek od gish84 »

el perro del fryba píše: 18.08.2020 15:13 Ok. Takže buď se to pošle zvukaři jako stereo za předpokladu, že zvuk bude vyrovnaný nějakým řetězcem efektů na masteru. Nebo budeš mít vícekanálovou kartu a budeš posílat stopy zvukaři jednotlivě (v Abletonu to jde jednoduše nastavit). Osobně bych se přikláněl k první variantě - můžeš si udělat zvuk podle potřeby, což je důležitý pro vlastní stylizaci a zvukař nebude mít tolik práce. :wink:
Díky! Takže chápu to dobře, že ta první varianta znamená, že si vlastně všechno vyladím už v tom Abletonu (např. hlasitost jednotlivých stop/nástrojů atd.) tak, aby mi z něj lezl hotový, vyrovnaný zvuk? Ale tím pádem to znamená, že zvukař už s tím následně nic moc neudělá, ne? Kdyby to bylo nastavený špatně :) Protože on nebude mít např. možnost ovlivnit hlasitost nějakého nástroje apod.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“