Ulomený šroubek (na popruh)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Dogma
Bandzone: The sin of Lilith

Ulomený šroubek (na popruh)

Příspěvek od Dogma »

Zdravím,

dneska se mi stal takový problém. Ulomil se mi šroubek, který drží takové ty "čudlíky" na popruh (na straně u krku). Nějakým zázrakem se ulomil tak blbě, že mi ven nečouhá ani kousek a je tam ještě kousek díra a pak až zbytek šroubku. Má s tímhle někdo nějakou zkušenost, nějaké rady, jak ho vyndat ven (a pokud možno si nezničit závit, protože mám zámky na popruh a kdybych vrtal větší díru, tak se mi ten šroubek pak nevleze do těch zámků). Celkem mě to překvapilo, ikdyž jsem to asi měl očekávat, mahagon je mahagon...

Díky za každou radu...
Obe ruce leve...
woro90-1

Re: Ulomený šroubek (na popruh)

Příspěvek od woro90-1 »

Nechci strašit, ale tohle se dost možná bude muset odvrtat a zakolíkovat, případně to tam nechat a vrtnout to o kus vedle. Teoreticky by mohlo stačit dostat se ke konci toho vrutu a nějak tam dostat dremel, vybrousit do toho improvizovaně drážku pro tenký plochý šroubovák a zkusit to tak vyšroubovat; ale obávám se, že to u tak tenkého vrutu nepůjde. Ale neuspěchej to, třeba někdo přijde s něčím lepším.
Dogma

Příspěvek od Dogma »

Díky za návrh, bohužel času není nazbyt, zítra máme koncert a jelikož mám jako jediný sedmistrunnou kytaru ve městě, nemůžu si půjčit náhradní, takže jsem se rozhodl zakročit... No, zkusil jsem ten vrut navrtat, ale je to tak tenké, že bych tu díru akorát ještě zvětšil, takže na to jsem se vybodl a vyvrtal jsem novou díru kousek nad tou starou a blíže ke mě a tu původní prozatím zacpal takovou bílou elastickou hmotou (je to skoro jako žvýkačka), tak to moc nejde vidět (mám bílou kytaru, takže pohoda). Inu, mám dokonce pocit, že se mi líp hraje, kytara asi trošku změnila těžiště a víc se na mě tiskne... (je to těžká mahagonová kráva)... každopádně jsem to vyřešil, akorát se pomodlím, ať už se to nestane, nechci si rozvrtat celou kytaru...
Obe ruce leve...
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Jinak, raději tam dej nějakej poctivej kus šroubku ze železářství... kupoval jsem šroubky do kytary (na kryty elektroniky) v obi a dopadlo to tak, že se dva ty vruty v mahagonu zlomily (dotáčel jsem je ručně šroubovákem) a to šly docela lehce...
Dogma

Příspěvek od Dogma »

Já tam právě dával ty, co mi přišly zároveň k těm zámkům, tak jsem je teď opět vyměnil za původní, tak snad něco vydrží... mám tady ještě nějaké ze starého snímače, ale ty bych tam asi nedal, jsou o dost tenčí. Každopádně se ale zajdu podívat do nějakého železářství, jestli tam nemaj něco ultra pevného...
Obe ruce leve...
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Stačí nekoupit bazmek z různých baumaxů atd, nějaký ultrapevný spešl vruty by ti tady byly k prdu :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Nedávno jsem sundával basovou kobylku, z pěti vrutů zůstaly 2 zalomené v těle, zarezlé. Musel jsem je odvrtávat (dát je vedle jsem vážně nemohl), nakonec z toho byly díry na 8mm bukový kolík. Většinou to líp nejde.
Úchyt pásu by ten kolík celý překryl. Když jsi to dal vedle, tak nevím...
Pak používám nerez samořezné šrouby do plechu, ty mají tlustší jádro než obyč vruty do dřeva stejného průměru.
Dogma

Příspěvek od Dogma »

Tak koukám, že mám štěstí, že to nebyla třeba ta kobylka, to bych asi narychlo neopravil. K těm vrutům... byly to "originál" k Ernie Ball zámkům na popruh, teď jsem tam dal zpátky ty staré, co jsem měl v kytaře (Schecter), tak snad tam kluci počítaj s tím, že když maj kytary těžké jak klavír pomalu, tak něco musí vydržet...
Obe ruce leve...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Ty origo šrouby sou často šit. Jestli to de zajdi do Ferony kup nerezový šroub nebo vrut a máš vystarané jestli musiš mit spešl závit tak pevnostní řady šroubu firma Fabory. Maji na objednavku neskutečné věci stojí to peníze ale pak nemusiš řešit jak vytahnout praskly šroub.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Stačí fakt nějaký šroubek ze železářství, ty šroubky co dávají k nějakým věcem jsou často opravdu hrůzy. Nedávno jsem montoval na zdi čtečky na magnetické karty a ty šrouby co u toho byly se při šroubování do plastové krabičky ve zdi ohybaly a lámaly... Dokonce šel ohnout i v ruce.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
pap

Příspěvek od pap »

Paráda, právě jsem při nandavání krku zlomil jeden šroub. Nějakej nápad jak to dostat ven? Vidim to dost bledě. Fakt nemam rád výstuhy z týhle strany :).
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Co fotku?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

MilanT

Příspěvek od MilanT »

pap píše: 14.11.2020 1:26 Paráda, právě jsem při nandavání krku zlomil jeden šroub.
Ty máš krk přidělaný šroubama? Potom snad není problém vytočit protikus s vnitřním závitem i se zbytkem šroubu, ne? Co to je za kytaru?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

pap píše: 14.11.2020 1:26 Paráda, právě jsem při nandavání krku zlomil jeden šroub. Nějakej nápad jak to dostat ven? Vidim to dost bledě. Fakt nemam rád výstuhy z týhle strany :).
Nesmíš to tolik rvát. Utahovat s citem. Jestli máš v pickguardu vybrání, že je vidět matice výztuhy, pořídil bych si speciální nástroj na seřizování výztuhy bez sundávání pickguardu nebo nedej bože krku.
Vytáhnout zalomený vrut není sranda, dá se toho hodně pokazit. Napoprvé bych to zkoušel na něčem jiném než na kytaře.
Placka

Příspěvek od Placka »

To je jakž takž použitelný na šrouby se strzenym křížem v hlavě, ale pokud šroubu hlavu utrhnul (jakože asi jo), tak to bohuzel použít nepůjde...
pap

Příspěvek od pap »

Kmensík: Eastwood, kopie Mosrite. Ten speciální nástroj dokonce mám (StewMac), bohužel u týhle kytary to nešlo. Původní majitel asi měnil šrouby, nevšiml jsem si, že jsou dva delší, takže jsem se toho utahování nebál. Pak jsem dal dlouhej šroub do špatný díry, zabral a šroub je zlomenej v půlce (pátek třináctýho). Kleštěma se to ani nehne. V nejhorším případě budu fungovat se tříšroubovou variantou.
Na netu jsem našel varianty: vybrousit žlábek a zkusit jestli to chytne šroubovák, navařit matku nebo nechat sežrat kyselinou.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Předpokládám, že vrut je zlomený těsně pod dřevem. Ty extraktory se dají použít, jsou i malinké a ostré. Navrtá se dírka do středu vrutu, třeba průměru 1,5mm, a extraktorem se vytočí. Často se nepovede dírku vyvrtat přesně na střed a vrut praskne do boku, čímž se ještě víc kousne do dřeva.
V poslední době to zkouším naopak - odvrtat kalenou trubičkou s průměrem zhruba jako byl ten vrut. Na konci trubičky zabrousím zoubky, které odbrušují závit vrutu, dovnitř trubičky leze sřík vrutu. Většinou se ta zubatá trubička rychle kousne do vrutu a vytočí ho ven. Samozřejmě levý chod na vrtačce. Fotka blbá, ale snad to pochopíte. Hlavní výhoda je, že to nemůže sklouznout do boku a něco zmršit jako normální vrták.
22104678_198373084037299_7481697620183365103_o.jpg
22047964_198373094037298_7371795632212220853_o.jpg
jastud

Příspěvek od jastud »

Jestli to jde chytnout do kleští tak to máš ještě docela dobrý. V tom případě bych pilníkem na tom VRUTU vybrousil dvě plošky tak aby mi tam vlezl nějaký klíč (pětka třeba) a opatrně bych to vyšrouboval. Šlic na vrchu by mohl fungovat taky, ale vybrousit ty plošky a vzít klíč je jistější.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
torst

Příspěvek od torst »

Tohle je noční můra. Stalo se mi to u Maya Les PAUL. Ale nechal jsem to opravit Jurkovičovi. Už si nepamatuju, jaká byla technologie.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“