SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
jastud

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od jastud »

Takový díry jsem měl jen jen na Diamantce z roku 81. Ani na Vintage TC200 (jakože telecaster) za 4500 se mi po osmi letech pravidelnýho hraní nepodařilo vytvořit nic co by se tomu ani blížilo. U Matonu (což jsem považoval za highend)je to ostuda. Jinak doporučuju nerezový drát, mám to na Tayloru a je to nejspíš nesmrtelný.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Přijde mi to normál, vidím to v dílně na spoustě kytar, s "elektrikou" bych to až tak nesrovnával, hrajou se tam trochu jiná "kila" Pokud ti to nepřekáží nech tak nebo nechej přebrousit, tady jsem zainvestoval a na rozdíl od pilníků na nultý pražec jsem koupil kvalitní pilník na pražce, používám mnohem častěji.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

Přátelé, mám kytaru Cort CEC-3, je to nylonka (crossover). Je to hezky hrající polomasiv. Co mě ale opravdu štve, je zakousávání strun/mechanik. Prostě chci ladit, chvíli nic, a pak to poskočí o hodně. Včera jsem nulťák důkladně promazal tužkou, ale prakticky to nepomohlo. Ve specifikacích jsem se nedočetl, z čeho je nulťák.
Chci se optat na vaše zkušenosti, jestli je to stoprocentně nulťákem /(k čemuž se bohužel kloním), nebo event. mechanikami.
Díky
Čavli

Příspěvek od Čavli »

himself píše: 21.03.2021 22:07 Dnes me pri natahovani novych strun prekvapil stav prazcu na dva roky stare kytare.
Predpokladam, ze je to na prebrouseni.
Mám to na 2 roky starém Furchu podobně. .013" struny jsou holt na pražce brutal.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
volfi

Příspěvek od volfi »

No jestli je to nulákem nebo mechanikama poznáš sám strašně jednoduše, stačí ladit a koukat jak se hejbe struna. Mechanika může mít vůli, ale tu vidíš, nebo cítíš hmatem. Ale to co popisuješ vypadá na nulák, mazání nepomůže pokud mají drážky pro struny nevhodný tvar. Dělají to všechny struny?
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
himself

Příspěvek od himself »

GDHAEE, to není ladění, ale seřazení od nejhorších po téměř dobré :) Míříš tím k myšlence, že drážka má tvar V a struna se v ní "šprajcne":
JuanV

Příspěvek od JuanV »

himself píše: 22.03.2021 14:42 Je to Maton. Těžko říct, co je bláto. Hrál jsem na ni hodně, porovnání moc nemám. Ale souhlas, překvapilo mě to.
Mam maton a taky uz to mam nahore promackly takhle :) tak priste dej nerez prazce :)
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
himself

Příspěvek od himself »

Děkuji za reakce na rok a půl starý příspěvek, ale teď mě zajímá spíš ten nulťák na nylonce :D
Matonka je přebroušená.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Mám pocit že to dělají všechny klasické kytary, podle mě se ty struny prostě chovají jinak než kovové, dlouho se napínají a pak najednou poskočí (u opředených mám pocit že to dělá na kobylkovém plátku o jeden závit opředení) Taky může být problém že se mechaniky zakusujou těmi plastovými válečky do dřeva. Tady bych to zkusil sundat, zkontrolovat jestli nejsou moc natěsno a promáznout díry nejakým voskem nebo aspoň tužkou. Jsou to jen úvahy, jistotu nemám, dělají to všechny víceméně.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
himself

Příspěvek od himself »

No to je teda radosti :(
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Určitě to stojí za to sundat struny, sundat mechaniky, vyzkoušet a namazat šnekový převod samotné mechaniky. Oleje jen kapinku.
Vyčistit a dohladit díry na plastové kolíky v hlavě, ten vosk taky pomůže. Někdy tam bývá hromada pilin a hrubého dřeva zalepeného zateklým lakem, a to pak drhne. Šmirgl namotaný na tužce a s citem vyčistit. Voskem lehce potřít.
Nulák zkusit protáhnout volnou strunou, jestli moc nedrhne, případně doladit. Cort by měl mít slušný plast.
himself

Příspěvek od himself »

To zní dobře, děkuju!
Ještě se zeptám, co je to "nějaký vosk". Mám včelí (dáváme ho na stůl), nebo tvrdovoskový olej (podlahy, nábytek), nebo samo něco koupit.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pro klouzání obyč svíčkový parafin. Dortovou svíčkou to lehce máznout. Včelí víc lepí.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

himself píše: 21.03.2021 22:07 Dnes me pri natahovani novych strun prekvapil stav prazcu na dva roky stare kytare.
Predpokladam, ze je to na prebrouseni.
Furch, rok a 3/4. Na fotkách první 3 pražce.
mir_20220921_230443.jpg
mir_20220921_230528.jpg
mir_20220921_230505.jpg
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

No nee... to hraješ čím? Svěrákem? Natahuješ jeřábnický lana? Nebo dáváš cínový pražce?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

13 struny potřebujou trochu síly ...
Je to spotřebák no, ale taky bych čekal, ža kytara za 47 tis. bude míz něco tvrdšího.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Prskyn

Příspěvek od Prskyn »

Jsem překvapenej... pravda, hraju 11-52, a po třech letech hraní na Furcha minimální stopy (samozřejmě tam něco je, ale hovořím o cca 2000 hodinách hraní ... no je to divné. Jedeš pořád stejné akordy nebo jak?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Prskyn píše: 22.09.2022 15:06 Jedeš pořád stejné akordy nebo jak?
Přesně, typická bluegrassová amortizace, zná každý kytarář.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
himself

Příspěvek od himself »

Pánové džetro a kmensik, díky za rady týkající se mechanik klasické kytary. Dostal jsem se k tomu až teď, po více než roce. Dal jsem kytaře značnou péči (vybroušení, navoskování pouzder, promazání převodů, úprava nuláku) a smutně konstatuji, že zakousávání pokračuje, téměř jistě to je v tom dřevu. Bylo by hezké tam mít třeba kovová pouzdra... nicméně moje sympatie k okénkové hlavě klesají...
Skoro bych řekl, že nejhorší to je u nejvzdálenějších kolíků (D+G), střední u A+H a prakticky bez potíží u E+E. Nemůžu vymyslet, proč by to tak mělo být, spíš bych čekal obráceně.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dělají se ladicí mechaniky s ložiskem na konci plastové osky. Nicméně si myslím, že to bude v ořechu nebo ve šnekovém převodu. Nikdy to nejde tak hladce jako kovové mechaniky na el. kytaře, s tím se musíš smířit. Oproti houslím je to ladění zlaté.
https://www.thomann.de/cz/rubner_el_son ... er_set.htm
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“