Toto je diskuze k recenzi recenze-vasi-vybavy/fender-precision-ba ... 42661.html
Podepisuju všechno co je napsáno, mám tuhle basu asi 6 let, a nic mě nepřesvědčilo kupovat jinýho (lepšího) Fendera, na mý "kytaristický" potřeby bohatě stačí, a naopak když jsem s ní doma nahrával,tak jsem se nestačil divit, jak dokonale zní a sedí v mixu.
Výlet do historie: údajně byla změna single coil Precision snímačů na dělený jen kvůli časté likvidaci (tehdejších) basových repráků špičkami signálu single coil snímačem.. Zvukově (nejen mě) přijde single coil Precision minimálně rovnocenná dělenýmu snímači. Brum se dá zvládnout polohou vůči zesilovači, stejně jako u Strata a Telete.
Výhradu mám stejnou pokud jde o lomený jack (ale to mají stejně i "vintage" telecastery), štelování výztuhy mi nevadí, nikdy to nebylo potřeba..
Jen bych dodal, že jsem hned po koupi natáh flatwound struny, jednak zní tak jak k týhle base patří, ale hlavně neničí vintage pražce,na rozdíl od roundwound strun...
Jen na okraj, na tuhle basu (v orig. verzi Fender) nahrávali Sting, John Paul Jones a Dusty Hill..
takže něco na ní bude správně .
A taky to byla první elektrická basa, na kterou jako vůbec první "jazzman" hrál bratr Wese Montgomertyho Monk :
.. legrační je, že proti svý vůli, chtěl hrát na klasický kontrabas, ale Lionel Hampton ho k tomu donutil pod hrozbou vyhazovu z bandu sotva nastoupil ( buď tohle, nebo zas jeď domů) - Hampton hned poznal, co bude pro band lepší - nebo mu Leo F.dobře zaplatil za endorsement..
Fender Precision Bass 51 Reissue - diskuze
Fender Precision Bass 51 Reissue - diskuze
I´m wheels... movin´wheels
Re: Fender Precision Bass 51 Reissue - diskuze
Já se tedy o historii Fendera dost zajímám, hlavně do roku 1965, ale tohle mě nějak uniklo. To je nějak doloženo? Do teď jsem se domníval, že přechod ze singlu na split byl veden hlavně snahou eliminovat brum a ten unikátní zvuk splitu vznikl jaksi mimochodem. Snaha "odbrumit" kytary je patrná až po roce 1957, pokud vím, první Straty měli jen třípolohový přepínač a střední snímač nebyl reverzní.Tonda píše:Toto je diskuze k recenzi recenze-vasi-vybavy/fender-precision-ba ... 42661.html
Výlet do historie: údajně byla změna single coil Precision snímačů na dělený jen kvůli časté likvidaci (tehdejších) basových repráků špičkami signálu single coil snímačem.. Zvukově (nejen mě) přijde single coil Precision minimálně rovnocenná dělenýmu snímači. Brum se dá zvládnout polohou vůči zesilovači, stejně jako u Strata a Telete.
..
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Lindy Fralin p.u.-------------- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/ Bare Knuckle 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Lindy Fralin p.u.-------------- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/ Bare Knuckle 58 p.u.
Přepínače Stratu ? Co to s tím má společnýho ?Moon píše: Snaha "odbrumit" kytary je patrná až po roce 1957, pokud vím, první Straty měli jen třípolohový přepínač a střední snímač nebyl reverzní.
(BTW na stratech mám nonreverzní střední snímač a sháním 3-polohový přepínače, protože to přiteplalý 2+4 "quackání" (Knopfler promine ) mě nebetyčně ser..e ) .. so eighties..
Snaha odbrumit kytary je patrná od roku 1955, kdy Gibson patentoval Seth Loverův humbucker.
Chtěli mít P 90 - bez brumu.
The first prototype humbucker was designed to fit into a modified plastic P-90 pickup cover. Gibson liked the sound and size of the P-90, so it was the perfect model. Hum-canceling designs of the 1930s and ’40s had a tendency for slurry response and dull tone. Gibson wanted none of that. Instead, they wanted to retain the P-90’s sound, while eliminating the hum. So, in designing and building the humbucker, Lover used as many P-90 attributes as possible, including slicing the P-90’s black bobbin in half to make dual black bobbins.
... ale úplně se jim to nepovedlo, protože humbucker a P90 zní jinak, a s naprosto jiným uspořádáním magnetů to ani nejde.
Ale pokud jde o Precision Bass - ano, šlo jim o odstranění brumu. Jestli to ale přineslo lepší zvuk je jiná věc.
Ale Jamersonovi to bylo jedno
Král...
Dobrá citace a připomínka .... někteří z nás si strat kupují právě kvůlivá těm mezipolohámTonda píše: ... protože to přiteplalý 2+4 "quackání" (Knopfler promine ) mě nebetyčně ser..e ) ...
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Já vím... ale mě to tam prostě překáží, nevím jestli jsem to přepnul na střední snímač, nebo kam
Blackmore - velký, ne-li největší stratový idol- pro jistotu střední snímač úplně vykuchal, asi udělal nejlíp i když mě se střední snímač solo docela líbí.
Nicméně - typickej Strat zvuk je hlavně krkovej snímač, a to ostatní je trpěná povinnost.. A to zoufalý hledání jak mít beefy bridge snímač je nekonečný. Nakonec to většinou skončí HB, nebo rails atd..
Blackmore - velký, ne-li největší stratový idol- pro jistotu střední snímač úplně vykuchal, asi udělal nejlíp i když mě se střední snímač solo docela líbí.
Nicméně - typickej Strat zvuk je hlavně krkovej snímač, a to ostatní je trpěná povinnost.. A to zoufalý hledání jak mít beefy bridge snímač je nekonečný. Nakonec to většinou skončí HB, nebo rails atd..
Pánové jděte si o stratech povídat někam jinam prosím
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Takže vypadávající vstup pro kabel už byl za hranici snesitelnosti, takže jsem musel vyřešit součástkou zvanou Electrosocket. Je to určeno pro Telecastery, potažmo pro 51 Precision. Fixováno dvěma vruty a je pokoj.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Tak jsem si tuhle basu postavil. Abych nebyl skromný, myslím, že se povedla Jsem z toho zvuku unešený, fakt dobrý !!! Doufám, že to není tím, že jsem takovou basu nikdy neměl a je to pro mě něco nového, neoposlouchaného. Hrát na to mě pekelně baví !!! Myslím, že by neměla chybět ve výbavě žádného retrobasáka
GK MB 150 S, GK MB 800