Design strunných nástrojů

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Design strunných nástrojů

Příspěvek od kocour »

Anglickou verzi "Navigátoru", pokud moje plány nic nezkříží, by mohla ještě letos vyjít.
S titulem "Guitar Shapes Navigator"
Titel-EN-GSNavigator.jpg
Pro aktivisty na Facebooku jsou další podrobnosti na odkazu:
https://www.facebook.com/Gitarren-Navig ... 1462259851
:wink: :!: :?:
kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Obsah připravované anglické verze knihy:
Inhalt EN.jpg
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Pikus píše: 7.11.2018 14:48 Kocour: až se to vydáš i v ČJ nebo AJ, měl bych o ní zájem... louskat knihu pomocí google translator pro mě význam nemá :D.
Dnešním dnem je aktivní moje nová webovka
https://gitarren-navigator.info
E-Gitarren-Navigator-Logo-x2.png
E-Gitarren-Navigator-Logo-x2.png (10.57 KiB) Zobrazeno 3695 x
Obsah je ve třech samostatných oddílech English - Deutsch - Česky,
s možností komentovat (věcně a konstruktivně) dané téma.
Těším se na Váše názory a postřehy.
J.J.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

:?: .... :idea: ..... :!:
Zde je odkaz přímo na české stránky:

https://www.gitarren-navigator.info/cs/home

:wink: J.J.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Kouknul jsem na to, a ty texty, to je nějaký Google překladač? Chtělo by počeštit.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Čavli píše: 15.04.2021 17:03 Kouknul jsem na to, a ty texty, to je nějaký Google překladač? Chtělo by počeštit.
:idea: :!:
Při sestavování textů přemýšlím v mé ryze české mateřštině, texty německé části mají základ už od dětství v prostředí s německými spolužáky, dále čtyři roky Němčiny na průmyslovce a později přes 30 let v autobranži SRN.
Mezi Němčinou a Češtinou žádný Google nepotřebuji.
V Angličtině, přiznávám, mám ještě co dohánět, a Google mi pomáhá. To ale "počeštění" nepotřebuje :wink:
Čavli, co Tě konkrétně ruší v těch českých textech :?:
Jasné je, že se nesnažím přizpůsobit vývoji hovorové češtiny od roku 1989 dodnes. Už jsem si dokonce odvyknul místo tykání kámošům "ty-volovat".
Díky za každou nalezenou chybu, která ruší obsah a smysl informací v mých textech.
J.J.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Bude kniha taky v cestine ?
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Čavli

Příspěvek od Čavli »

kocour píše: 16.04.2021 21:07
Čavli píše: 15.04.2021 17:03 Kouknul jsem na to, a ty texty, to je nějaký Google překladač? Chtělo by počeštit.
:idea: :!:
Při sestavování textů přemýšlím v mé ryze české mateřštině, texty německé části mají základ už od dětství v prostředí s německými spolužáky, dále čtyři roky Němčiny na průmyslovce a později přes 30 let v autobranži SRN.
Mezi Němčinou a Češtinou žádný Google nepotřebuji.
V Angličtině, přiznávám, mám ještě co dohánět, a Google mi pomáhá. To ale "počeštění" nepotřebuje :wink:
Čavli, co Tě konkrétně ruší v těch českých textech :?:
Jasné je, že se nesnažím přizpůsobit vývoji hovorové češtiny od roku 1989 dodnes. Už jsem si dokonce odvyknul místo tykání kámošům "ty-volovat".
Díky za každou nalezenou chybu, která ruší obsah a smysl informací v mých textech.
J.J.
Jen mi přišly některé věty dost nepřirozeně šroubované. Pokud jsou tam části překládané z němčiny, tak tam možná trochu zůstal německý slovosled.
Obsah a smysl to samozřejmě neovlivní, rušit to trochu může, to ano.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

...
od Čavli » 17.04.2021 11:35
Jen mi přišly některé věty dost nepřirozeně šroubované. Pokud jsou tam části překládané z němčiny, tak tam možná trochu zůstal německý slovosled.
Obsah a smysl to samozřejmě neovlivní, rušit to trochu může, to ano.
:idea:
To máš pravdu, sám si to uvědomuju, musím ty texty průběžně upravit. Tedy spíš "odněmčit" nez "počeštit".
Příčinou je moje bývalé povolání, v laboratořích, a poloprovozech kde se výsledky protokolují, a technická němčina je neúprosně puntičkářská.
Myslím ale, že kdybych překládal z angličtiny, byl by výsledný slovosled pro české oko OK.
Ruštinu jsem od maturity už skoro zapomněl, tak nevím, jak by fungovala.
JuanV píše: 17.04.2021 7:43 Bude kniha taky v cestine ?
Snad ano, hledám vydavatele. A bude mít víc výkresů než textu.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

JuanV píše: 17.04.2021 7:43 Bude kniha taky v cestine ?
Zdravíčko,
tak už jsem konečně zvládnul překlad a úpravy některých výkresů "Navigátoru" pro anglické zájemce, kteří měří raději v palcích a jejich zlomcích než v našich milimetrech. Můj vydavatel (Tredition Hamburg) mi už tiskne zkušební výtisk (za pouhých 20 EUR), ze kterého poznám, co je ještě potřeba opravit. První zakázka mě pak přijde na ca. 500 EUR. Zatím jsem jako "bestseller-autor" pořád ještě v minusu :(
GetBigPreview.jpg
Ty korektury zaberou nějaký ten týden a tak počítám s tím, že anglická verze bude k dostání asi za dva měsíce.
Pro české čtenáře bude nejjednodušší dát překlad textů z d a r m a ke stažení jako PDF, s doporučením, koupit si anglickou E-book verzi za pouhých 7 EUR nebo, paperback knihu za 18 EUR.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hlásím pokrok :)
souběžně s úpravami a opravami anglického textu jsem to zpětně překládal do češtiny. Právě jsem dokončil stránkou 214. Texty české verze zabírají 40 stránek PDF. Jsou tam pro orientaci i některé grafiky a diagramy. Než to dám ke stažení jako PDF, musím nejdřív ještě pár dní makat na úpravách výkresové části anglické verze, než ta půjde do tisku a bude k dostání od vydavatele "Tredition" i od Amazonu za ca. 165 Kč (e-book), 400 Kč (měkká vazba) nebo vázaná za 500 Kč.
Včera jsem v FB narazil na nevinný dotaz: "Mám baskytaru s krátkou menzurou a chtěl bych její krk "naroubovat" na korpus normální baskytary. Je to možné bez úprav na krku?"
Odpovědi čtenářů fejsbuku se mu to slovně snažili vymluvit, ale jejich argumenty hned nezabraly. Tak jsem z mojí knihy narychlo překopíroval do CADu schema Fendra Precision a Gibsonky EB 4, dal je obě do měřítka 1:1 a rozdíl je hned vidět - skoro decimetr, pokud kobylky jsou na svém místě.
Long-short-diff.jpg
Ejhle :!:
:idea: :wink:
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Možná by bylo názornější srovnat ty basy na patku krku a vyznačit, kam by vycházela kobylka při montáži krátkého krku na dlouhé tělo.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Problém by byl hlavně v oblasti lože krku.
Long-short-differ-2.jpg
:!: :?: :roll:
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Dle nového obrázku jsi mě evidentně nepochopil. Psal jsem srovnat na patku krku, ne na nulák. Tak, jako bys to opravdu fyzicky montoval. A potom tam vynést tu krátkou menzuru, kam by vycházela kobylka. Rozdíl pak nebude tak velký. Jsem na dovolené a nemám tu počítač, jinak bych ten obrázek vytvořil sám. Samozřejmě lože krku je pak další problém.

Edit: nedalo mi to a spočítal jsem to nepřesně srovnané na 20 pražec ve fret calcuratoru. Rozdíl polohy kobylky by byl 28mm.
(774,7−530,7)−(863,6−591,6)=-28
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

kodl258 píše: 13.08.2021 0:21 Dle nového obrázku jsi mě evidentně nepochopil. Psal jsem srovnat na patku krku, ne na nulák. Tak, jako bys to opravdu fyzicky montoval. A potom tam vynést tu krátkou menzuru, kam by vycházela kobylka. .....
Edit: nedalo mi to a spočítal jsem to nepřesně srovnané na 20 pražec ve fret calcuratoru. Rozdíl polohy kobylky by byl 28mm. (774,7−530,7)−(863,6−591,6)=-28
Ano,nechápal jsem, kde přesně (ve vztahu k menzuře hmatníku) má krk baskytar patku. V mém souřadnicovém systému bych místo polohy "patky krku" srovnával na kontrolní bod "AKO" - tedy na patku korpusu a ne patku krku. Proto jsem vycházel z nultáku krku, v domnění, že tou "patkou" krku míníš zesílení pod nulákem - ořechem ("Volute").
Vycházet z poloh 20 tých pražců by vyžadovalo rozdíl F (24 mm) v polohách AKO obou korpusů.
Zatím tedy srovnávám jako výchozí polohu oba konce (patky) korpusů AKO.
AKO-origin-EB-4.jpg
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

To je trošku moc komplikované ne? Těch mých 28mm je vlastně ve tvém obrázku
kóta K mínus kóta F. Vzal jsem 21 pražec jen tak orientačně, protože u tvých příkladů je to u obou bas poslední pražec nejblíže konci krku a z fret calculatoru lze určit jeho polohu. Nejsprávněji by to mělo být od konce té patky (konce krku směrem do těla), protože vzdálenost posledního pražce od konce krku (patky) asi nebude u obou krků úplně stejná. Vzdálenost kobylka/patka (konec krku) z SG by se přenesla na PB (s krkem z SG) a tam by vyšla nová poloha kobylky. V neděli přijedu domů a udělám obrázek, takhle se to blbě vysvětluje, ale je to úplně primitivní.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

To je trošku moc komplikované ne?
Nemuselo by to být komplikované. Hlavně se sjednotit na názvech.
<> patka krku - konec krku v místě hrany kapsy (lože) krku?
Kytaráři akust. kytar jsou někde pod 12. pražcem.
patka-krku.jpg
<> krk, jako nosný prvek nebo polohy pražců a okrajů hmatníku?
apropo u těch dvou bas jde o pražec č. 20, ne 21
Ale neplašme se, počkám na tvoji skicu. Obraz řekne vždycky víc než tisíce slov :)
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

Jo, jasně 20. pražec. To jsem se upsal. I ten můj výpočet je ke 20. pražci.
S tou patkou jsem to možná trochu zamotal, ale jak to tedy u šroubovaného krku pojmenovat?
Myšlena byla hrana, která je vyznačena v těchto obrázcích:
Obrázek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

ale jak to tedy u šroubovaného krku pojmenovat?
Jde o polohu ( tedy souřadnici X na podélné ose kytary) -- nejde o oblast, část, úsek (= plocha, distance).
Česky tedy prostě "konec krku" nebo "čelní konec krku" (který lícuje s čelní hranou lože krku).
V mém systému je to prostě bod "C".
ACDB-english.jpg
česky:
Na podélné ose leží nejdůležitější měřící body:
A - NULOVY BOD je přesně na průsečíku podélné osy X a menzurové kolmice Y.
B - označuje polohu ořechu, přesněji přední hranu ořechu(nebo střed koruny nulového pražce),
C - leží na podélné ose, kde končí krk a začíná lože krku. Pozor: hmatník může být delší než krk!
D - Rozděluje délku menzury na dvě poloviny jeho poloha odpovídá 12. pražci (oktáva).
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Obrysy hmatníku jsou definovány šířkou ořechu a šířkou konce hmatníku. Bod C označuje konec krku a nemusí to být nutně konec hmatníku. Běžné jsou také krky s převislým hmatníkem (Telecaster aj.):
Pg-66-neck-end.jpg
To umožňuje rozšířit počet pražců o jeden nebo více dalších pražců bez prodloužení krku.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“