Fractal Audio - AX8

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Placka

Re: Fractal Audio - AX8

Příspěvek od Placka »

Jen tak pro zajímavost - Fractal představil FM9:

Jedná se o podstatně vylepšenou FM3 s větším počtem switchů (překvapivě 9:-)). Vychytávky jsou například dva amp blocky, dva cab bloky (tomuhle se QC může leda tak smát, ale proti FM3 je to pokrok),větší výpočetní výkon (takže víc vysoce kvalitních reverbů atd.), možnost načítat většinu presetů z FX III beze změny nebo konverze. DSP je 4-jádrový oproti dvoujádru v FM3
pokud jsem dobře viděl ceny, tak FM3 je v américe za 1099 dolarů, FM9 za 1599 dolarů. Vzhledem k tomu že FC6 stojí samostatně 500 babek, je rozhodně výhodnější si rovnou koupit FM9 než kombo FM3 a FC6.

Já jsem se konečně dostal k tomu víc hrát na FM3 a začínám se do ní pozvolna nořit a momentálně si užívám, jak dobře to hraje, pro moje potřeby a mizerný ne-netopýří ucho nemám vůbec potřebu řešit, jestli je preamp lampovej nebo simulovanej ve Fractalu.

Na živý hraní se ho teprve chystám vytáhnout a docela se na to těším.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Tak jsem na whitelistu FM9, 2hod po otevreni, tak se mozna do konce roku dockam :) Nekdo vtipne poznamenal na fractal foru, ze kazdou dalsi hodinu po otevreni whitelistu = +mesic cekani :)
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
Placka

Příspěvek od Placka »

Mě se FM9 taky hodně líbí, ale zaprvé waitlist g66 je hodně neurčitej a hlavní potíž - evropský ceny. Kdyby měla být za amerických 1600$, tak prosím, ale ty 2000 € co to nakonec bude stát, mě moc netankujou.
Podle mě byla fajn cena maximálně ve výši ceny QC....
Edit: myslel jsem "maximálně ve výši ceny QC" v době, kdy QC stal 1600 € a ne 1850 € jako stojí teď :shock:
Naposledy upravil(a) Placka dne 29.08.2021 18:00, celkem upraveno 1 x.
JuanV

Příspěvek od JuanV »

Ja to zkusim objednat v USA. A nejak to pak preposlu do Cech.
'1918 Violoncello (CZ), '1991 Fender Stratocaster Ultra (USA), '1992 Gibson Les Paul Custom (USA), '1995 Epiphone Les Paul Standard (Korea), '2002 Fender Standard Telecaster (USA), '2013 Taylor 714ce V-Class (USA), '2018 Maton EBG808TEC Tommy Emmanuel (Austrálie), '2021 Cordoba GK Studio Limited,
Marshall JMP-1, 9100, SV212; TC Triple-C, TC G-Major 2; AER Compact 60; Fractal Audio FM9, Positive Grid Spark
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

FM9 se mi líbí tak moc, jak se mi FM3 nelíbí. :)
Ale nějak mi - hodnotím z obrázků :) - "stařeček" AX8 připadá jako kompaktnější mulťák, přičemž naprosto luxusní věc je 8 encodérů na rychlou úpravu preampu. Z praktického hlediska orientace na koncertu jsou na FM9 zase luxusní footswitche s barevnými ledkami a displejíčky ála Helix/Headrush (toto je fajnový trend).
Njn, holt asi nikdy nic nebude úplně dokonalé. :)

Vzhledem k tomu, že v té hudebně náročnější z mých dvou kapel vytěžuju CPU v AX8 na doraz a už si nedám ani reverb :), mi furt mozkodlabe, že časem přejdu na silnější stroj. Kdybych se rozhoupal k upgradu, tak pro sebe zatím nevidím jinou možnost, než FM9 nebo QC. Ale naštěstí teď mám AX8 tak příjemně vyladěný a koncertování je tak tristní, že nepociťuju úplně akutní potřebu a počkám si, jestli se třeba časem nestabilizuje situace kolem dodávání obou mašin.
A zcela přizdis*ráčsky přiznávám, že k rozhodnutí potřebuju nějaké uživatelské feedbacky ohledně spolehlivosti, nejlépe něco ve smyslu, že "s tím a tím odjezdil evropské/americké tour ten a ten profi muzikant". 8) Dokud nebude solidně prověřený tenhle benefit, tak do toho nepudu.

Ceny blízko k 50 tis. přihodily dobrou kartu pro Kemper Stage, který přece jen spoustě lidem s přehledem více než vyhoví.
frytol

Příspěvek od frytol »

cherreda píše: 30.08.2021 12:33 FM9 se mi líbí tak moc, jak se mi FM3 nelíbí. :)
Ale nějak mi - hodnotím z obrázků :) - "stařeček" AX8 připadá jako kompaktnější mulťák, přičemž naprosto luxusní věc je 8 encodérů na rychlou úpravu preampu. Z praktického hlediska orientace na koncertu jsou na FM9 zase luxusní footswitche s barevnými ledkami a displejíčky ála Helix/Headrush (toto je fajnový trend).
Njn, holt asi nikdy nic nebude úplně dokonalé. :)

Vzhledem k tomu, že v té hudebně náročnější z mých dvou kapel vytěžuju CPU v AX8 na doraz a už si nedám ani reverb :), mi furt mozkodlabe, že časem přejdu na silnější stroj. Kdybych se rozhoupal k upgradu, tak pro sebe zatím nevidím jinou možnost, než FM9 nebo QC. Ale naštěstí teď mám AX8 tak příjemně vyladěný a koncertování je tak tristní, že nepociťuju úplně akutní potřebu a počkám si, jestli se třeba časem nestabilizuje situace kolem dodávání obou mašin.
A zcela přizdis*ráčsky přiznávám, že k rozhodnutí potřebuju nějaké uživatelské feedbacky ohledně spolehlivosti, nejlépe něco ve smyslu, že "s tím a tím odjezdil evropské/americké tour ten a ten profi muzikant". 8) Dokud nebude solidně prověřený tenhle benefit, tak do toho nepudu.

Ceny blízko k 50 tis. přihodily dobrou kartu pro Kemper Stage, který přece jen spoustě lidem s přehledem více než vyhoví.
Mně osobně přijde Kemper stage jako taková navoněná bída oproti těmhle QC a FM3/FM9. 😂 Hrál jsem na to asi 2 hodiny u jednoho známýho a bylo to katastofálně nastavený s absolutně nulovým pocitem z hraní.
Placka

Příspěvek od Placka »

Já hrál na Stage teď o víkendu asi hodinu u známého a některé zvuky byly dost dobré, bavililo mě to. Pak jsem doma zapnul FM3 a stejně nebo líp hrál každej třetí tovární preset.
Mimochodem - porovnával jsme vedle sebe RCF 408 a LD systems 10G3 Stinger a přišlo mi až neuvěřitelné, jak moc se lišily ty dvě "rovně hrající" aktivky. RCF mnohem vic basu a nižších středů (přes menší 8" woofer) a výšek. LD systems (tenhle konkrétní model na fórech hodně chválí, jak hraje přirozeně, věrně, rovně) mnohem víc vyšších středů, basu málo, až mi chyběly. Zvuk pruraznejsi, jakoby s vytazenou prezenci nebo jak to říct. Na pódiu by se asi prosadil víc, ale samostatně mi přišlo, že ty presety hodně zplechovkovati. LD má 4-5 prepinatelnych presetu, zvuk mění výrazně. Těžko se pak vyjadřovat ke zvuku, když to na každej preset hraje úplně jinak...
Jako srovnavacka to úplně neobstalo, nezkoušel jsme pouštět třeba muziku, jen jsme hráli na kytary a A/B přepínali. Docela bych někdy rád srovnal víc těchto malých odposlechu, mám RCF 310,710,408,HD32 (to už není malý odposlech) a zajímalo by mě srovnání s lowcost typu headrush,ale třeba i s RCF nx10sma a podobnými "highend" odposlechy a samozřejmě s dedikovanymi FRFR bednami jako Red Sound Elis.8 nebo Line6 powercab.
Hlasitost sme neporovnavali, obojí hraje hooodne nahlas.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

:) No já pevně doufám, že AxeIII a QC jsou zase o kousek dál než Kemper, ostatně z YT recenzí jsem toho dojmu nabyl. :) Bylo by smutné, kdyby ne, musí se to přece někam posunovat.

O úskalích nastavování tědlech all-in-1 mulťáků ani netřeba si povídat, však vy jste ti zkušení.
Co jsem tak párkrát zažil, tak je to furt stejná klasika jak s tradičními lampáči - někdo si výborně nastaví i Mooer GE150 a někomu Axe/Kemper nebude hrát ani s tisícem nakoupených presetů a keců, jak jsou skvělé. :roll: :)

Co se týká různých zvuků podiových monitorů, pár různých jsem zkusil a dojmy jsem sem někam psal.
RCF 710A nám nakonec vyšly nejlíp poměrem zvuk/cena/velikost/spolehlivost.
O NX10-SMA si nechám zdát, jsou super, ale ne 2,5x lepší než 710. :)
Taky jsem byl tehdy překvapený, jak moc různě ty všechny bedny hrajou.
Ale na druhou stranu - není se čemu divit - kdo někdy zkoušel přepínat různé studiové monitory, taky vykazujou veliké rozdíly v přednesu a i ve studiích se řeší, zda bedny hrají pěkně kytary či ne.

Za mě je potřeba na daném monitoru mít "naposloucháno" a člověku se na něj ryze subjektivně musí dobře hrát, každý má uši jiné.
Co se týká nastavení, nebál bych se toho vůbec - však zvukaři nejsou blbí a v PA si to každý kdyžtak dotáhne EQ.
Ze začátku, co jsme s aktivkama začali jezdit, jsem se vždycky hodně vyptával zvukařů na dojmy a podle toho jsme i zvuky trochu upravovali, např. teď naposledy před koncertem jsem si zdvihal sólový zvuk o další 2 dB, takže ho mám oproti beglu +5 dB - prý to v PA fungovalo dobře, ale na podiu či ve zkušebně už je to pro mě slušný hlasitostní skok, na který jsem si chvilku zvykal. Ale spoluhráči si nijak nestěžovali, jen okomentovali, ale na podiu jim to nevadí. Když se sólo pohnojí, tak holt je to slyšet. :)
Taky mám identické presety poukládané s output EQ ve 3 stupních "nabroušenosti" či "oddunění", kdyby zvukař chtěl (stalo se jen párkrát).
Tož tolik jen zběžné postřehy z provozu...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Placka píše: 30.08.2021 14:11 Mimochodem - porovnával jsme vedle sebe RCF 408 a LD systems 10G3 Stinger a přišlo mi až neuvěřitelné, jak moc se lišily ty dvě "rovně hrající" aktivky. RCF mnohem vic basu a nižších středů (přes menší 8" woofer) a výšek. LD systems (tenhle konkrétní model na fórech hodně chválí, jak hraje přirozeně, věrně, rovně) mnohem víc vyšších středů, basu málo, až mi chyběly. Zvuk pruraznejsi, jakoby s vytazenou prezenci nebo jak to říct. Na pódiu by se asi prosadil víc, ale samostatně mi přišlo, že ty presety hodně zplechovkovati. LD má 4-5 prepinatelnych presetu, zvuk mění výrazně. Těžko se pak vyjadřovat ke zvuku, když to na každej preset hraje úplně jinak...
Jako srovnavacka to úplně neobstalo, nezkoušel jsme pouštět třeba muziku, jen jsme hráli na kytary a A/B přepínali. Docela bych někdy rád srovnal víc těchto malých odposlechu, mám RCF 310,710,408,HD32 (to už není malý odposlech) a zajímalo by mě srovnání s lowcost typu headrush,ale třeba i s RCF nx10sma a podobnými "highend" odposlechy a samozřejmě s dedikovanymi FRFR bednami jako Red Sound Elis.8 nebo Line6 powercab.
Hlasitost sme neporovnavali, obojí hraje hooodne nahlas.
Třeba tady se o FRFR už něco napsalo, tak kdyžtak pak klidně napiš nějaké vlastní postřehy, lidem to určitě může pomoct a je to furt ještě ne úplně probádané téma - oproti klasickým bednám. :)
frfr-system-vs-lampovy-aparat-47242?hig ... rd#p792181
Nebo by skoro bylo lepší založit speciální vlákno o FRFR a toto tam prdnout copy/paste.
Edie3

Příspěvek od Edie3 »

Ideální řešení pro větší počet switchů např. pro FM3 kterou vlastním jsou midi controller Voes mají nainstalovaný software pro Fractal FX II -III FM3 ,Kemper, Quad Cortex Line 6 a dle všeho fungují skvěle za super ceny oproti FC6 atd. Právě jsem jeden objednal neboť mít pod sebou zařízení kde se v blízkosti pohybují lidé v patřičné náladě a s pivama v ruce je velkej risk.
www.voes.be
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Voes - vypadá to pěkně, díky za info.

Dokonce zde slovenský kolega. :)

Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“