Snížení dohmatu prohnutím krku?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Honza B

Snížení dohmatu prohnutím krku?

Příspěvek od Honza B »

Zdravím, dnes mi dorazila kytara Harley Benton od Thomanna. Zatím jsem spokojený ale má dost vysoký dohmat na basových strunách i po snížení kamenů na doraz, cca 2.5mm, já bych potřeboval tak 1.5mm ale uuž není kde, je možné ho snížit větším prohnutím krku? Nebo jaká je další varianta? jsem zvyklý na nižši dohmat a chtěl bych ji mít nastavenou jak ostatní kytary u kterých jsem tohle nikdy neřešil. děkuji za názory
Placka

Re: Snížení dohmatu prohnutím krku?

Příspěvek od Placka »

napiš co je to přesně za kytaru. Větší prohnutí krku (větší "luk") ti dohmat naopak zvýší, takže musíš krk spíš narovnat (zmenšit prohnutí). Pokud je krk už teď rovný, tak to nepůjde ("obrácený luk" mít nemůže)
himself

Příspěvek od himself »

Odborníci to jistě popíší lépe, ale pokud je krk a jeho uložení v pořádku, je třeba pro dané struny (tah) nastavit (výztuhou) krk tak, aby byl rovný, nebo téměř rovný. Potom se nultým pražcem a kobylkou seřídí (zvedne nebo sníží) dohmat tak, aby měl požadované výšky (zpravidla na prvním a dvanáctém pražci).
Pokud tohle nejde, krk do nějaké vrtule.
Jaký typ kytary/kobylky to je?
Honza B

Příspěvek od Honza B »

Placka píše: 9.12.2021 22:15 napiš co je to přesně za kytaru. Větší prohnutí krku (větší "luk") ti dohmat naopak zvýší, takže musíš krk spíš narovnat (zmenšit prohnutí). Pokud je krk už teď rovný, tak to nepůjde ("obrácený luk" mít nemůže)
je to R-457, chtěl jsem zkusit sedmičku - a ano samozřejmě to myslím tak že bych ho chtěl víc narovnat jen mi jde o to jestli s s tím dohmatem fakt pomůžu zatím jsem to nikdy nemusel dělat
Honza B

Příspěvek od Honza B »

himself píše: 9.12.2021 22:16 Odborníci to jistě popíší lépe, ale pokud je krk a jeho uložení v pořádku, je třeba pro dané struny (tah) nastavit (výztuhou) krk tak, aby byl rovný, nebo téměř rovný. Potom se nultým pražcem a kobylkou seřídí (zvedne nebo sníží) dohmat tak, aby měl požadované výšky (zpravidla na prvním a dvanáctém pražci).
Pokud tohle nejde, krk do nějaké vrtule.
Jaký typ kytary/kobylky to je?
Krk do vrtule není, a kobyla je pevná. Teď tam jsou 09.-54 a to tam chci dát 11.-62. struny, takže tomu naeovnáni krku se asi nevyhnu, dělá se to když jsou struny dole nebo mají být pouze povolené? Chtěl jsem zkusit o půl závitu, počkat třeba den a pak zkusit naladit
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Základ je podívat se na reliéf krku. Jestli je v pořádku, tak se s tím hejbat nemůže!
Na internetu jsou tisíce článků o seřízení kytary.
Když o tom nic nevíš, jakože nevíš, tak v 10 řádcích tě to tady nikdo nenaučí.
Takže čti, je toho dost i v češtině.
Začít kroutit trussrodem když o tom nic nevíš, je tak na zkurvení kytary.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Moon

Příspěvek od Moon »

Ta kytara má myslím krk Bolt on. Dolícováním lůžka v korpusu se dá změnit úhel. Tj. naklopit krk směrem vzad.
Tím se sníží celkový dohmat a je možné zase upravovat kobylkou. Krk má být jen velmi mírně prohnutý po směru tahu strun a trussrodem se kroutí jen při povolených strunách. Zpravidla stačí 1/4 otáčky.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
volfi

Příspěvek od volfi »

Ono to zas taková věda není, navíc není nic lepšího než se naučit seřizování na levný kytaře.
4 možnosti:
1. moc prohnutý krk, měl by být skoro rovný. Dá se něco poznat okem, nebo zmáčkni strunu H na prvním a posledním pražci najednou a zkontroluj mezeru mezi strunou a 7. pražcem. Měla by skoro ležet na tom pražci, já tam dělám mezeru na papír, okem není vidět. Pokud budeš hýbat truss rodem, tak povol úplně struny a udělej max. půl otáčky a zase nátahni struny a cca po hodině zkrontroluj. Matice musí jít poměrně volně, jak narazíš na odpor přestaň. Mám zkušenost že krky poměrně dlouho reagují na pohyb výztuhy i v řádu dnů.

2.Nultý pražec může být moc vysokej a nadzvedává strunu už u prvního pražce, případně jsou málo hluboké drážky. nevím kde ten vysokej dohmat měříš.

3. Seřízení výšky kobylky, ale pokud říkáš že jsi na doraz, tak jsi asi pochopil jak to funguje, jo a ikdyž měníš výšku kamenů, tak zkontroluj oktávy můžeš je rozhodit.

4. Uložení těla a krku. Pokud je všechno ok, tak soudruzi udělali moc hlubokou šachtu na krk, nebo moc nízkou patku krku. Buď to reklamuj, nebo sundej krk a něčím ho provizorně podlož. Zjisti jaká ideální tloušťka by to byla a nech si někde vyrobit kus tvrdýho dřeva v rozměrech šachty na podložení.

Pokud ti tohle přijde složitý, tak se na to vykašli a někam to dones.
Jo a 2mm na 12. pražči na tlustým E je za mě nízkej dohmat, ta struna se přece musí někam hejbat a nedrnčet. Kde přesně a na jaký struně měříš 2,5mm? Pokud je to 24. pražec na tlustym H, tak to je za mě OK.
Elektrofonická kytara --> Koaxiální kabel č.1 --> Pedálová deska --> Koaxiální kabel č.2 --> Elektronkový zesilovač --> Reproduktorová skříň
Honza B

Příspěvek od Honza B »

Čavli píše: 9.12.2021 22:34 Základ je podívat se na reliéf krku. Jestli je v pořádku, tak se s tím hejbat nemůže!
Na internetu jsou tisíce článků o seřízení kytary.
Když o tom nic nevíš, jakože nevíš, tak v 10 řádcích tě to tady nikdo nenaučí.
Takže čti, je toho dost i v češtině.
Začít kroutit trussrodem když o tom nic nevíš, je tak na zkurvení kytary.
Děkuji i za tenhle názor
torst

Příspěvek od torst »

https://www.thomann.de/cz/harley_benton_r457_bk.htm
taková věda to není, neměj strach. Povolíš - krk se prohne, utáhneš - krk se narovná. Samozřejmě opatrně, po 1/4 až 1/2 otáčkách.
Naštěstí krk je šroubovaný, když bude nejhůř, odmontuješ ho a u snímače podložíš proužkem dýhy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Honza B

Příspěvek od Honza B »

Děkuji všem za rady, nakonec jsem ji odnesl ke kytaráři a krk byl moc utopený v těle - už je na cestě zpět do Německa. Harley Benton mě v tomhle zklamal - jinak byla co se týče zpracování fakt krásná.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Honza B píše: 11.12.2021 21:38 Děkuji všem za rady, nakonec jsem ji odnesl ke kytaráři a krk byl moc utopený v těle - už je na cestě zpět do Německa. Harley Benton mě v tomhle zklamal - jinak byla co se týče zpracování fakt krásná.
Tak já to myslel dobře. Kdybys o tom něco věděl, viděl by si tohle během minuty.
Už nadpis dotazu je úplně mimo ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“